Ce trebuie să știe americanii despre români?

 

 

 

  1. Binele făcut de români Statelor Unite ale Americii
  2. Ce soi de oameni sunt românii?
  3. Cu ce ne-au dezamăgit americanii?
  4. Ce probleme au românii de rezoolvat? Ce câștig ar avea americanii dacă i-ar ajuta pe români?
  5. America are nevoie de români?

 

 

Textul care urmează se adresează americanilor interesați de existența românilor, americanilor care au cât de cât tangență cu românii. Precum și românilor care trăiesc printre americani.

 

Autorul textului consideră că în Statele Unite există mai multe Americi, cel puțin două, dintr-un punct de vedere strict românesc: America lui Franklin Roosevelt și alta, cu totul alta, America generalului George Patton. Știm de asemenea că America în care românii și-au pus deseori nădejdea este în pierdere de teren, atât în …America, cât și în lume. Din fericire, acea Americă pe care mulți români au avut-o în vedere și în suflet ca pe un model la scară planetară, este totuși încă puternică, este capabilă să revigoreze „visul american” și să relanseze încrederea întregii omeniri în capacitatea ființei umane de a-și decide soarta, de a se salva de la auto-distrugere.

 

Globalizarea, ca proces inevitabil, noi o vedem ca pe o universalizare a eforturilor de a ne cunoaște cât mai bine unii pe alții, de a ne asuma cu seninătate toate cele petrecute în istorie, și de a pune adevărul la temelia unei lumi mai bune: cea de mâine. Omenirea este pentru prima oară pusă în situația de a nu mai putea lăsa lucrurile să se desfășoare la întâmplare sau după proiectele „discrete” ale unor entități învrăjbite sau concurente. Se apropie ceasul când vom constata că „așa nu se mai poate”! Și altă cale nu există decât calea adevărului și a transparenței totale în viața politică, în relațiile internaționale.

 

Consider că acest moment s-a ivit și în relațiile dintre România și America, că se impune reconsiderarea unor date și proiecte care privesc ambele părți. Ce mă face să cred asta? Faptul că dezamăgirea românilor este mai mare ca oricând în privința „americanilor”. Încrederea românilor în americani este azi mai mică decât oricând. E cazul să ne întrebăm de ce s-a ajuns aici. La fel, să ne întrebăm dacă americanii au nevoie de încrederea noastră în America!

 

Așadar, ce trebuie să știe americanii despre români?

 

1. Binele făcut de români Statelor Unite ale Americii

 

În anul 1944, cetățenii americani de origine română au construit, prin colectă publică, un cuirasat pe care l-au oferit guvernului federal; guvernul Statelor Unite i-a dat un nume simbolic: „General George Pomutz”. Nava americană s-a aflat în exploatare până în anul 1970.

De ce acest nume? Cine a fost GEORGE POMUTZ?

A fost un militar și un diplomat american cu performanțe excepționale. Ca general în Armata Nordului s-a distins prin fapte de bravură militară atât de deosebite încât la sfârșitul războiului civil, la parada Victoriei ținută la Washington, românului George Pomutz i s-a încredințat onoarea de a deschide defilarea trupelor victorioase, călare pe un armăsar alb…

 

Sunt mulți americanii care știu că Alaska a fost proprietatea Imperiului Rus și a fost cumpărată de guvernul federal de la Rusia, pe la 1867, pentru o sumă ridiculă: 7 milioane dolari. Este probabil cea mai bună tranzacție încheiată de Statele Unite în toată istoria lor. Dar sunt foarte puțini americanii care știu cine a inițiat și negociat această tranzacție: același român, venit în America în 1850, trimis la Petersburg să reprezinte interesele Statelor Unite. Pe numele său românesc GEORGE POMUȚ. Ca diplomat a adus țării sale de adopție un beneficiu imens, incomparabil cu serviciile aduse de alți americani. Pentru memoria acestor fapte excepționale se poate spune că s-a făcut mult prea puțin din partea americană și română. Viitorul cel mai apropiat ne obligă să reparăm această nedreptate.

Propunerea noastră este promovarea prin filme documentare și artistice a personalității excepționale a lui GEORGE POMUȚ, a amintirii acestui mare erou.

 

Mai bine cunoscută este personalitatea lui NICOLAE TESLA, pe care mulți îl consideră cel mai mare inventator din istoria lumii. Ba unii zic că invențiile sale cele mai importante încă nu au fost puse în aplicare și sunt ținute sub lacătul secretului de stat. Statul american… NICOLAE TESLA a fost și el român, din ramura sudică a poporului român: era istro-român. Activitatea lui Tesla în America a avut un rol important în propulsarea industriei și economiei Americii pe primul loc din lume.

 

Un alt motiv bine întemeiat pentru care americanii ne poartă sau ar trebui să ne poarte recunoștință nouă, românilor, este legat de felul cum s-au purtat românii cu aviatorii americani căzuți prizonieri în România în WW 2. În urma raidurilor aviatice anglo-americane întreprinse în Balcani și în România, un mare număr de aviatori americani, de pe avioanele doborîte, s-au salvat prin parașutare, în felul acesta ajungând prizonieri în țara bombardată. Soarta lor a fost foarte diferită în funcție de locul în care se parașutau: dacă ajungeau la Nord de Dunăre, în România, erau salvați! Dacă ajungeau la sud de Dunăre, în Bulgaria sau Jugoslavia, ori în Ungaria, erau pierduți!…

 

În aceste țări, de cele mai multe ori aviatorii americani au pierit în chinuri îngrozitoare. În câteva cazuri ei au fost supuși unui supliciu barbar: au fost îngropați în pământ până la gât, unul lângă altul, iar apoi terenul respectiv a fost arat… Autoritățile anglo-americane, inclusiv guralivul de Churchill, au avut la vremea aceea reacții și comentarii de o violență verbală extraordinară, cu efecte minime…

 

În România au fost făcuți prizonieri aproape 1500 de aviatori anglo-americani. Dintre aceștia nici măcar unul nu a avut ceva de reclamat în privința condițiilor de detenție. Au fost  mult peste cele mai optimiste așteptări. De altfel, toți participanții la aceste raiduri aviatice aveau instrucțiuni precise, cum să procedeze ca să ajungă …prizonieri la români, la autoritățile românești. Este acesta un capitol puțin cunoscut, deloc umilitor pentru prizonierii americani, care încarcă conștiința publică americană cu datorii de recunoștință față de poporul român, față de autoritățile acelor ani! Din păcate, aceste sentimente nu s-au arătat niciodată, nici măcar la momentul cel mai potrivit: atunci când mareșalul Ion Antonescu a fost judecat și condamnat la moarte pentru crime de război imaginare… Nu s-a prezentat ca martor niciunul dintre aviatorii americani, să spună că în România guvernată de Ion Antonescu prizonierii aliați, inclusiv cei sovietici, au avut parte de respectul datorat inamicului învins… Întârzie să se producă reacția oficială a Statelor Unite față de comportamentul românesc, de o umanitate unică în analele celui de al Doilea Război Mondial! În analele istoriei din toate timpurile chiar!

 

În fine, mai amintim că în SUA trăiesc câteva sute de mii de români, stabiliți la date diferite. Guvernul federal american ține o evidență amănunțită a tuturor cetățenilor, inventariați inclusiv după apartenență etnică. Se fac calcule exacte privind contribuția fiecărei etnii la bunăstarea generală a Țării: plata taxelor, prezența la vot etc. Dar și implicarea în activități antisociale, infracțiuni etc. După informațiile noastre, românii din Statele Unite, luați ca entitate, alcătuiesc un segment etnic de elită al Americii, cu o contribuție exemplară la bunul mers al lucrurilor! Constatare valabilă și pentru românii din Canada.

 

2. Ce soi de oameni sunt românii?

 

Ca orice popor, românii pot fi și ei definiți în mai multe feluri, potrivit cu calitățile și defectele lor. Una dintre definiții ar putea fi aceasta: românii sunt, foarte probabil, poporul cel mai vechi și mai statornic din Europa. Românii, spre deosebire de poporul american, sunt un popor care „s-a plimbat” foarte puțin pe suprafața planetei. Idealul românesc este legat de obârșie, de baștina natală, de vatra familiei. „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea”! Așa sună o vorbă românească cunoscută de toți românii.

O altă definiție posibilă, care i-ar putea interesa pe americani: românii sunt poporul cel mai anti-comunist din Europa! Între cele două atribute există o strânsă legătură: faptul că sunt vechi în istoria acestei planete i-a făcut pe români să nu se lase încântați și amăgiți de propaganda mincinoasă a comuniștilor! Această propagandă a prins la majoritatea popoarelor europene. Cel mai puțin la români însă! Românii pun preț pe stabilitatea regimului politic, sunt conservatori și nu se încred în așa zisul „spirit revoluționar” care, în fapt, nu urmărește altceva decât schimbarea actorilor, a privilegiaților, iar nu schimbarea sistemului, a raporturilor dintre oameni. „Schimbarea stăpânului, bucuria nebunului” – așa sună un alt proverb românesc.

 

Anti-comunismul românilor, pe care istoricii și politologii întârzie să-l recunoască, să-l studieze și să-l onoreze cum trebuie, s-a fost probat în mai multe ocazii, uneori chiar în momente decisive din istorie. Dacă revoluția bolșevică din Rusia nu s-a extins în toată Europa, așa cum plănuiau bolșevicii lui Lenin, meritul principal revine românilor. Lenin și armata sa de „revoluționari” au făcut eforturi continue să „exporte” revoluția, să extindă victoria proletariatului asupra capitalismului și în alte țări, în primul rând în statele  europene din vecinătatea Rusiei. Dintre aceste țări, numai România nu s-a lăsat manipulată de propaganda bolșevică și a contribuit decisiv la anihilarea „exportului” de revoluție!

Confruntate în 1917-1918 cu valul („avântul”) revoluționar care cuprinsese nu numai anumite segmente sociale, dar și importante contingente din rândul militarilor, autoritățile din fostul imperiu habsburgic au apelat la ofițerii români și la trupele de soldați români din componența armatei imperiale pentru a restabili ordinea publică. Din toată armata imperiului habsburgic numai militarii români, soldați și ofițeri deopotrivă, nu au plecat urechea la propaganda comunistă! Grație lor în armata imperială habsburgică s-a păstrat un nucleu de luciditate și responsabilitate care a stopat pandemia de bolșevism în Austria și Cehia, la Viena și Praga.

În Ungaria, revoluția bolșevică a reușit însă, și a dus la instalarea la Budapesta a „puterii sovietelor”, sub comanda teroristului Bela Kun, individ sangvinar, tarat, aflat în totală ascultare față de Lenin și Comintern, cu al căror sprijin financiar și militar a reușit să răstoarne „capitalismul” din Ungaria. Cu același sprijin a încercat să extindă bolșevismul și în țările învecinate, în România cu precădere!

În mod paradoxal, reprezentanții marilor puteri occidentale, aflați la Versailles în discuții despre viitorul Europei și al omenirii, nu au sesizat pericolul de contaminare a Europei cu morbul bolșevic, și au adoptat o atitudine de expectativă, practic de încurajare a acțiunilor lui Bela Kuhn & comp. Ba mai mult, i-au atenționat pe guvernanții români să nu cumva să intervină împotriva guvernului bolșevic din Ungaria.

Din fericire, la București guverna o elită de politicieni cu o viziune istorică corectă, în frunte cu Ionel Brătianu. Familia Brătianu a oferit României și Europei, între 1848 și 1948, o dinastie de politicieni lucizi, patrioți, care au înțeles cursul istoriei și s-au afirmat categoric în sprijinul autenticei democrații, împotriva imposturii comuniste, bolșevice. Astfel că fără a aștepta OK-ul Occidentului, ba chiar împotriva intențiilor și recomandărilor Occidentului, Ionel Brătianu a trimis armata română să facă ordine în Ungaria, să-i alunge pe criminalii bolșevici instalați la guvernarea Ungariei, care deja se făcuseră vinovați de nenumărate, mii și și mii, de crime. Misiunea a fost îndeplinită cu brio, românii i-au alungat pe bolșevici din Ungaria și astfel s-a pus capăt procesului de extindere a revoluției bolșevice, a comunismului sovietic, în restul lumii. Din păcate acest proces se va relua cu mare succes după al doilea Război Mondial, în mare măsură și din vina Statelor Unite, ca urmare a înțelegerii la care a ajuns președintele democrat Franklin Roosevelt cu I.V. Stalin. Înțelegere prin care președintele democrat s-a dezis de orice principiu democratic!… În anii aceia s-a vădit cel mai bine existența celor două Americi! America lui Roosevelt a trădat Europa de Est. I-a trădat, în fapt, și pe americani!

Un cuvînt aparte pentru comportarea Armatei Române ca armată de ocupație, atât în Ungaria, cât și, cu alte ocazii, în alte țări. România a dus în istoria ei numai războaie de apărare. Defensiva deseori se continuă prin ofensivă, prin pătrunderea pe teritoriul inamic. Este un capitol onorabil în istoria noastră felul cum militarii români s-au purtat pe teritoriul inamic ca armată de ocupație, în Ungaria, în Bulgaria, în URSS… Nu s-a petrecut în aceste împrejurări niciun abuz, nicio ilegalitate, nicio abatere de la legile internaționale, nicio faptă pentru care să ne fie vreodată rușine! Dimpotrivă, comportamentul soldatului român a fost întru totul exemplar. Puține sunt armatele despre care se poate spune același lucru…

Semnalăm un detaliu din istoria tragică a Rusiei, un detaliu util celor care vor să priceapă ce fel de oameni sunt românii: după abolirea monarhiei, țarul Nicolae al II-lea a fost arestat, interzicându-i-se să mai iasă din palatul în care l-au surprins evenimentele. În aceste condiții, regimentul de gardă al țarului, alcătuit din soldați din toate regiunile Rusiei, a aderat la revoluție și l-a părăsit pe țar. Numai soldații români, recrutați din Basarabia ocupată de ruși la 1812, nu l-au părăsit pe țar, numai românii (dar și cecenii!) din regimentul de gardă și-au onorat jurămîntul de credință!… E bine să se știe și cine au fost cei care au acceptat să-l asasineze pe țar și întreaga sa familie, inclusiv copilașii minori: au fost prizonieri și dezertori maghiari din armata Imperială habsburgică. Printre ei și Imre Nagy, viitorul lider comunist…

 

După 1945, fără voia poporului român și împotriva sentimentelor acestuia, România a devenit stat comunist. Statele Unite au partea lor de vină pentru anii care au urmat, de suferință și umilințe la care românii au fost supuși! Cu toate acestea, românii și-au legat de mult așteptata intervenție salvatoare a Statelor Unite cele mai aprinse speranțe. Formula Vin Americanii a fost să-i îmbărbăteze pe toți românii care nu s-au atașat ideilor bolșevice, nu au acceptat jugul sovietic, fiecare opunându-se într-un fel sau altul bolșevismului de stat.

În fruntea rezistenței anti-comuniste s-au aflat partizanii din munții României, tineri studenți, ofițeri sau țărani, a căror luptă deschisă împotriva ocupantului bolșevic a constituit un fenomen unic în lagărul comunist. Din păcate, lupta tineretului român anti-comunist, sprijinită de românii din Occident și de populația civilă, a fost sabotată chiar de cei care pretindeau că o susțin logistic și financiar: serviciile secrete din Occident. Un important șef al acestor servicii, celebrul Kim Philby,  s-a ocupat cu organizarea ajutorului pentru partizanii din munții României. În fapt, a informat serviciile sovietice de toate mișcările acestor partizani, ceea ce a dus la arestarea și executarea multor tineri de mare valoare umană și, în final, la lichidarea acestei rezistențe anti-comuniste care a durat aproape 15 ani! Putem oare să uităm ajutorul otrăvit al Occidentului, dat singurei forme de rezistență anticomunistă autentică din lagărul socialist, ocupat de Armata Roșie?!… Putem să-i uităm pe acei tineri căzuți victime ale trădării și neglijenței Occidentului?!

Într-un fel, chiar și guvernarea lui Nicolae Ceaușescu poate fi apreciată, pentru caracterul ei anti-sovietic, ca anti-bolșevică și pro-americană! Din păcate, serviciile speciale sovietice s-au priceput să strice relațiile lui Nicolae Ceaușescu cu Casa Albă, au reușit să inoculeze guvernanților americani ideea că Nicolae Ceaușescu, cu politica sa de autonomie și de deschidere spre Occident, spre America, joacă teatru, face un joc convenit cu Moscova! În realitate, România ca țară, și Ceaușescu ca lider politic, au fost izolați și sabotați în interiorul lagărului socialist, al așa zisei comunități frățești socialiste! Eram „corpuri străine” în acest conglomerat politic controlat de Moscova! Încercarea lui Ceaușescu de a stabili bune relații cu SUA a fost pe placul poporului român! A se vedea primirea făcută lui Richard Nixon la București! La acest nivel popular a funcționat o percepție corectă a realității politice. Citez în acest sens o anecdotă foarte semnificativă din România acelor ani:

      Într-o mașină oficială se aflau Nixon, Brejnev și Ceaușescu. La o răscruce de drumuri, Nixon îi comandă șoferului „Ia-o la dreapta!” Brejnev: „Ia-o la stânga!” Ceaușescu: „Tovarășe șofer, semnalizează stânga și ia-o mata la dreapta!”…

Recomandăm autorităților americane interesate și doritoare să cunoască adevărul despre România să se  încreadă în cercetările și analizele efectuate de istoricul american LARRY WATTS.

 

3. Cu ce ne-au dezamăgit americanii?

 

Azi se știe că toată disidența anti-comunistă din țările socialiste a fost organizată și întreținută de KGB! Singura rezistență anti-comunistă și anti-sovietică a fost în România! Dar de lucrul acesta Casa Albă nu și-a dat seama la timp. A dat mai mult credit lui Lech Walesa și Vaclav Havel decât lui Nicolae Ceaușescu!… Nu a descoperit decât după 1990 că Lech Valesa și sindicatul „Solidaritatea” erau invenții ale KGB… Ca și Vaclav Havel, alt agent KGB! Abia de curând America a înțeles că Nicolae Ceaușescu era „pe bune” anti-sovietic și, prin asta, era în esență un anti-bolșevic…

Din păcate, nu numai Casa Albă s-a înșelat, ci și mulțimi de români, victime ale dezinformării și manipulării din mass media occidentală, bine controlată de KGB. Inclusiv cele două posturi de radio, Europa Liberă și Vocea Americii, care au funcționat pe cheltuiala Statelor Unite, dar au făcut politica URSS, dictată de agenții KGB infiltrați în redacția respectivelor posturi de radio… O politică anti-românească în primul rând, nu anti-comunistă sau anti-sovietică.

Este America vinovată pentru ușurința cu care KGB și-a făcut treaba?… Este America vinovată pentru opera criminală de dezinformare făcută la Europa Liberă în folosul URSS? Și dacă da, care dintre cele două Americi poartă această vină? În niciun caz America lui George Patton! Acestei Americi ne adresăm! În America lui George Patton ne punem mai departe speranțele!

 

Decepția cea mai mare am trăit-o după 1990. Noi i-am așteptat pe americani ca pe cavalerii dreptății sociale, și ne-ar fi plăcut să „se amestece în afacerile interne ale României” pentru a impune principiile democrației, al libertății și legalității. Ne-am fi așteptat să-i vedem pe americani intrând în relații de colaborare cu românii cei mai serioși, mai onorabili! Am sperat să-i vedem pe americani că resping rezultatele unor alegeri trucate, că refuză să-i recunoască ca reprezentanți ai poporului român pe impostorii cocoțați la guvernare cu sprijinul aceluiași nepieritor KGB. Infractori dovediți la legea penală, hoți sau/și asasini, cu mâinile pătate de sânge, ne conduc de 23 de ani, iar America nu are nimic de obiectat.

Decepție a produs și calitatea umană a ambasadorilor SUA în România după 1990!…

Nu s-a făcut vizibil efortul Americii de a găsi în România interlocutori valabili, sensibili la valorile care stau la baza societății americane. Am asistat stupefiați și mâhniți cum America îi ia în serios pe niște golani, pe mincinoșii și șarlatanii aduși la guvernarea României prin diversiunea catalogată în fals ca revoluție! Ca și când Casa Albă nu avea de unde să afle ce știe tot poporul român despre guvernanții de după 1990! Mult mai nocivi pentru Țară decât cei de dinainte de 1990! Nici un gest din partea Americii prin care să se arate solidară cu românii normali, onești, competenți, voitori de bine pentru ceilalți, pentru Țară! Ei sunt majoritatea în România, iar cei ce ne guvernează, ducând Țara din dezastru în dezastru, sunt o minoritate constituită în gașcă politică dinainte de 1990! Cât va mai continua Casa Albă să dea mâna cu acești impostori?!

Așteptăm de la autoritățile americane să sprijine societatea civilă din România și din diaspora românească. Să identifice, prin mijloace specifice, care sunt partenerii români doritori și capabili să dea naștere unei mișcări de renaștere națională autentică, mișcare prin care românii să-și primenească clasa politică, să repună statul român pe o linie de conduită cu adevărat europeană, creștină și democratică.

 

Introducerea în România, după 1990, a economiei de piață și a democrației, a pluralismului politic, putem spune că este un eșec! Un eșec extrem de dureros pentru români. România a avut până în 1990 o economie de stat autarhică, capabilă să asigure cele mai importante nevoi ale societății la un nivel onorabil. După 1990, odată cu decizia politicienilor de a băga Țara în Uniunea Europeană, România a fost obligată să-și privatizeze economia, în realitate să o distrugă, iar ce nu s-a distrus s-a vîndut pe bani puțini unor persoane străine, alogene. Cu timpul, am descoperit că în spatele așa-zișilor investitori străini stau mai ales evrei și ruși! În momentul de față controlul rusesc (și evreiesc) asupra economiei românești este mai strict și mai cuprinzător decât în anii când România a fost ocupată de Armata Roșie și împânzită de consilieri sovietici…

 

 

 

4. Ce probleme au românii de rezolvat? Ce câștig ar avea americanii dacă i-ar ajuta pe români?

 

A. Problema economică a României este re-industrializarea. Ajutorul american poate fi decisiv, cu condiția de a fi gestionat de oameni potriviți, atât americani, cât și români. Identificarea partenerilor valabili nu este ușoară, dar nici imposibilă, dacă te ocupi serios de selecția cadrelor, de recrutarea lor. Antrenarea societății civile din România este una din cheile succesului. Atâta vreme cât clasa politică continuă să rămână străină de interesul național ea trebuie ocolită în relațiile economice, în proiectele economice comune, care vor avea o componentă, o susținere americană.

O bună colaborare se poate face între români și americani în domeniul informaticii. Există deja premize, create spontan, fără vreun proiect ad-hoc. Lucrurile pot căpăta o dezvoltare extraordinară printr-un proiect amplu, care să includă toate componentele unei astfel de colaborări româno-americane pe piața mondială. Interesul este reciproc, nu ar presupune o atitudine de bunăvoință din partea americană, ci stricta înțelegere a interesului! Românii au dovedit că sunt partenerii cei mai interesanți din Europa în acest domeniu. S-ar putea ca americanii să aibă mult mai mult de câștigat decât românii! Cu atât mai bine!

 

B. Problemele politice ale României sunt multiple. E nevoie de implicarea Statelor Unite în câteva.

 

1. În politica internă. În România s-a instaurat dictatura partidelor mafiote, cele care s-au succedat la guvernare după 1990. Această dictatură este greu de înlăturat din pricina legislației. Legile din România par democratice, par copiate după cele occidentale. În realitate, legile românești cuprind „mici detalii în care se ascunde diavolul”! Detalii care fac inoperantă legea sub aspectul libertății și al democrației. Astfel, legea partidelor, lege esențială, mai importantă decât Constituția, este astfel gândită încât permite autorităților să decidă care partide să fie recunoscute ca partide, care să fie acceptate să participe la alegeri, și care partide nu!… Condiția „listelor de semnături”, necesare la înscrierea partidelor și în fiecare an electoral, lasă soarta partidelor la discreția serviciilor speciale, secrete, care pot decide soarta partidelor, pot decide limitele în care funcționează în România libertatea de asociere! Contactul Americii cu adevărata opoziție din România se impune ca necesitate stringentă, prioritară. Numai așa Casa Albă va ști în ce fel să intervină pentru normalizarea și democratizarea autentică a vieții politice din România. O asemenea intervenție va fi apreciată de toți românii de bună credință.

 

C. Politica externă. În momentul de față există în Europa două state românești, în care limba de stat este limba română, iar populația majoritară este de etnie română: România și Republica Moldova. Dorința celor două state de a se uni, de a se re-uni, este cât se poate de firească. Din păcate, această perspectivă, dreptul românilor de a se regăsi într-un singur stat, nu stârnește decât antipatie, în toate cancelariile europene, în mediile politice intenaționale. Oarecum este de înțeles această atitudine: cele mai multe state europene au de făcut față unor tendințe centrifuge. Sunt confruntate cu dorința unor comunități etnice de a se separa politic, de a-și constitui un stat propriu. Asemenea pretenții separatiste au fost formulate în Franța, în Italia, Marea Britanie, Spania, Belgia, Ucraina, Rusia, Danemarca, Turcia. Suntem singura țară din Europa aflată în situația de a putea pe just temei pretinde o extindere teritorială. Fără a dăuna altui stat! Moldova fiind și ea dispusă la acest pas atât de firesc! Mai devreme sau mai târziu acest pas va fi făcut! Românii speră că SUA ne vor sprijini în acel moment!

 

D. Există în SUA interese potrivnice unirii României cu Moldova?

În perioada interbelică au existat asemenea interese, ale unor cercuri americane sioniste influente, aflate în bună conlucrare cu evreii comuniști din URSS. Acești evrei comuniști au elaborat – mai exact spus au preluat proiectul mai vechi al constituirii unui stat evreiesc în Estul Europei, pe o bună parte din teritoriul istoric de locuire al românilor: Basarabia și Bucovina, plus Galiția. Realizarea acestui proiect a devenit posibilă în 1940 ca efect al tratatului Molotov-Ribentropp, atunci când în iunie 1940 URSS a ocupat samavolnic Basarabia și Bucovina. Nu știm dacă Hitler și ai săi știau de acest proiect sionisto-cominternist. Nu știm nici de ce Stalin l-a abandonat în ultima clipă.

Nu știm nici dacă nu cumva din pricina acestor cercuri evreiești, în anii interbelici, Statele Unite nu au recunoscut oficial apartenența la România a teritoriului dintre Prut și Nistru.

Din fericire, lucrurile s-au simplificat în 1948 când s-a constituit statul Israel în Palestina, ceea ce a dus, automat, la abandonarea proiectului unui stat Evreisc pe teritoriul dintotdeauna românesc. Drept care sperăm că în momentul de față nu există în Statele Unite niciun interes major pentru ca unirea dintre România și Republica Moldova (Basarabia) să se mai amâne. O unire care să înglobeze și Transnistria, precum și Bucovina, în hotarele din 1939.

 

E. Ce se va întâmpla dacă România și Basarabia se vor uni?

Repet: nicio cancelarie europeană nu va privi cu simpatie acest act de justiție. Nimeni nu va ține seamă de faptul că noi, românii, suntem poporul cel mai vechi și cel mai numeros din regiune. Nu-i va impresiona nici faptul că etnicii români, care trăiesc ca minoritate etnică în țările din jurul României, sunt de trei ori mai numeroși decât minoritarii etnici din România! Ci se vor uita pe hartă și vor vedea o țară care li se va părea exagerat de mare! În aceste condiții mulți vor începe a da atenție propagandei iredentiste maghiare care nu încetează în a susține teza falsă a unor drepturi ungurești asupra Transilvaniei. De aceea, credem, eforturile noastre, ale românilor, de a convinge comunitatea internațională, inclusiv Statele Unite, cu privire la justețea Unirii celor două state românești, România și Republica Moldova, trebuie dublate de efortul de a respinge propaganda revizionistă a Budapestei. În anii ce urmează sunt semne că această propagandă va bate monedă pe ideea că Transilvania trebuie să fie un stat independent, că numai așa se pot rezolva conflictele etnice din regiune! Poziția Statelor Unite în aceste dispute ar putea să fie decisivă. De aceea ne întrebăm care ar putea să fie motivele pentru care SUA ar susține refacerea României Mari? Motivele pentru care ar alege să sprijine drepturile românilor și nu pretențiile ungurilor! Pe scurt, în cine ar merita americanii să investească, pe cine să-i dorească să le fie aliați de nădejde?

 

 

În acest punct al discuției este cazul să intervenim cu următoarea informație: cine vrea să înțeleagă „fenomenul românesc” trebuie să știe că de mai multă vreme, de aproape un secol, resentimentele și interesele anti-românești ale unor vecini și con-locuitori au căpătat caracter instituțional. Anti-românismul este o realitate de care prietenii noștri trebuie să țină seama, oricât li s-ar părea de nerealistă această ipoteză. Preocuparea de a submina și sabota, de a calomnia și discredita tot ce este românesc a devenit profesie stabilă, preocuparea specifică a unor instituții cu buget de la guvern, cu proiecte și sarcini de serviciu precise, cu colaboratori strecurați în structurile administrative românești, inclusiv cele guvernamentale. Îndeosebi pe plan internațional se duce o susținută campanie de denigrare și calomniere a românilor, a istoriei lor, a drepturilor pe care le au, a realității românești. După 1990 acest anti-românism a devenit extrem de activ, de inventiv, pe măsură ce structurile românești de securitate națională au fost în mare măsură desființate sau deturnate de la adevărata lor menire.

Cine este interesat de „desființarea” noastră, ca stat, ca popor cu o istorie mai mult decât onorabilă? Cine se află în spatele acestui ansamblu de diversiuni? …E greu de spus cine nu se află!

Nu sunt puțini cei cu care istoria ne-a pus în contact și care au fost în stare să recunoască loialitatea, ospitalitatea și omenia românească! Unii au fost în stare să ne răspundă cu aceleași sentimente!… Alții însă…

În fruntea celor care nu încap pe lumea asta din pricina noastră se află liderii politici de la Budapesta, indivizi complexați, marcați de eșecurile repetate în istorie ale unor proiecte imposibile și ridicole. Proiecte făurite fără nicio bază istorică, fără niciun reazem în realitatea faptelor. Un astfel de proiect este „Ungaria Mare”, revenirea la Ungaria de „dinainte de Trianon”. O Ungarie care nu a existat niciodată și nu are niciun temei să existe vreodată!

Budapesta, atât de falimentară în proiectele ei politice, s-a priceput în schimb să pună pe picioare un loby anti-românesc foarte eficient în Occident, inclusiv în Statele Unite. Acest loby s-a pus deseori la dispoziția Moscovei fără ca americanii să-și dea seama la timp. Anti-românismul unguresc este un factor de care guvernanții americani trebuie să țină seama în relațiile lor cu România și Ungaria! Nu așteptăm de la americani să combată diversiunile mediatice ungurești, dar așteptăm de la guvernanții americani să nu se lase captivi ai acestor diversiuni dezonorante pentru cei care le desfășoară. Și deseori păguboase pentru cei care le iau în serios!

Așteptăm de la americani să caute și să afle adevărul! Știm că americanii sunt un popor care a jertfit pe altarul adevărului. În „meciul” dintre români și maghiari, confruntare promovată de cercurile maghiare, nădejdea noastră este în aflarea adevărului. Ungurii au dobândit o mare experiență în diversiuni și strategii anti-românești. Le-au practicat și împotriva altor popoare cu care istoria i-a pus în contact. Toată politica lor, îndeosebi în ultimii 150 de ani, se bazează pe auto-amăgire, minciună și înscenare frauduloasă. Putem oricând produce dovezile necesare. Așteptăm de la americani, ca și de la cancelariile marilor puteri, să găsească timp pentru a se edifica asupra situației din Ungaria și țările învecinate acesteia, țări pe care propaganda maghiară le acuză în permanență că nu respectă drepturile minoritarilor maghiari. Ne punem la dispoziția oricui dorește să cunoască adevărul privind contenciosul româno-maghiar!

 

5. America are nevoie de români?

 

În concepția noastră, Statele Unite au nevoie de România numai dacă îi interesează un partener european de încredere, cu un potențial etnic considerabil, care cunoaște ce este loialitatea și respectul angajamentelor asumate. Poziția geografică (geopolitică) a României a făcut-o de multe ori să sufere. În lumea de mâine, se pare că se ivesc condițiile ca România să mai și beneficieze de pe urma acestei poziții.

Nota bene! Noi nu vrem să fim un cap de pod, un avant-post al Americii în coasta Rusiei! Dacă dorim relații bune cu SUA este și pentru că noi sperăm, contăm chiar, în viitorul cel mai apropiat, pe o conlucrare ruso-americană sinceră,  menită a îndepărta și corecta consecințele nefaste ale istoriei ultimului secol! Ale celor două războaie mondiale, ale revoluției din 1917.

Avem sentimentul, convingerea chiar, că puțini americani dintre milioanele de americani anti-comuniști își dau seama că poporul care a suferit cel mai mult de pe urma revoluției bolșevice, a comunismului, este poporul rus! De lucrul acesta încep să-și dea seama și rușii! Adevărul despre cine și cum a făcut Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, adevărul despre declanșarea și desfășurarea celor două războaie mondiale, adevărul despre „căderea comunismului” din anii 1989-1991, va pune pe baze noi relațiile dintre SUA și Rusia, dintre Rusia și țările europene trecute prin „experimentul bolșevic”. Va fi să descoperim o mulțime de interese comune, concomitent cu regăsirea rădăcinilor noastre comune!

Cum bine spunea un mare român, rolul istoric uriaș al Rusiei este să extindă Europa până la Vladivostok (Petre Țuțea), să europenizeze Siberia. Se vădește azi că Rusia s-a împotmolit în realizarea acestui proiect. Ea trebuie sprijinită și ajutată în numele solidarității europene, al autenticei Europe, pentru a duce la capăt acest proiect! America, stat creat de europeni în primul rând, are toate motivele să se implice în acest proiect. Proiect la care au visat mulți români. Este proiectul cel mai realist, pe care ni-l impune cunoașterea adevărului istoric și scrutarea lucidă a viitorului.

 

 

Ion  Coja

fost senator

 

7 august 2013, București

 

 

 

 

Post scriptum. Acest text mi-a fost cerut de câțiva prieteni români, din Țară și din Statele Unite, care au relații strânse de colaborare cu cercuri americane sus puse. De-a lungul anilor au constatat că parteneriatul lor cu americanii suferă din pricina faptului că (1) americanii nu știu prea multe despre români, iar (2) ceea ce știu nu prea este adevărat, nu corespunde adevărului, realității. Am încercat să fac o prezentare a aspectelor esențiale minime pe care este bine și necesar ca americanii să le cunoască. Îndeosebi americanii care au un rol mai activ în viața Statelor Unite, inclusiv la nivel de decizie politică. Pun acum acest text la dispoziția tuturor, însoțit de traducerea în engleză, pe care nu mă pricep s-o apreciez cât este de bună. Sper să mă fac astfel folositor în primul rând românilor care trăiesc în străinătate și care deseori sunt puși în situația de a se explica: cine sunt, de unde vin, ce vor?

Întrebări la care le-am oferit eu un răspuns posibil, un răspuns orientativ, ușor de completat cu ce mai știe fiecare. Tuturor, tot binele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What Americans need to know about Romanians

 

 

 

 

1. The general good made by Romanians to the United States of America

 

 

2. What kind of people are the Romanians?

 

 

3. How did the Americans disappoint us?

 

 

4. What issues would have the Romanians to solve? What would the Americans gain if they helped the Romanians?

 

 

5. The US need Romanians?

 

The next text is addressed to Americans interested in the existence of Romanians, Americans who have more or less connection with Romanians. And also to Romanians living among Americans. And to the Romanians living among Americans as well.
The author of the text believes that in the United States there are many Americas, at least two from a strict Romanian point of view: Franklin Roosevelt’s America and another, very different, the America of General George Patton. We also know that America  the Romanians put their hope in is often lost ground both in … America and in the world. Fortunately, the „Romanian America” or the „America of the Romanians” that many have had in mind and soul as a model on a global scale  is still strong, is able to revive the „American dream” and revive confidence in the ability of  the human beings to decide their fate, to save themselves from self-destruction.
The globalization as inevitable, we see it as a constellation of universal efforts to get to know each other better, to assume with serenity all happened in history, and to make truth the foundation for a better world: tomorrow’s world. Humankind  is first put in the situation of not being able to let things go off  at random  or according to  some „discrete” projects of certain  entities at war or in competition.  The time is forthcoming when we find out that „this cannot be anymore!” and that there is no other way than the way of truth and transparency in politics, in international relations.

I believe that this  time has come in the relations between Romania and America, that it is necessary to reconsider the data and  projects involving both sides. What makes me think this? It is the fact that the Romanians’ disappointment  with the Americans is greater than ever. Romanians confidence in Americans is now less than ever. It is high time we wondered why we reached this point. Similarly, we can wonder whether the Americans need our confidence in America!

So, what Americans need to know about Romanians?

 

1. The general good made by Romanians to the United States of America

In 1944, the Romanian-born U.S. citizens built, by public collection, a battleship given to the federal government. The U.S. government has given it a symbolic name (to it): „General George Pomutz”. The American ship was in operation until 1970.

Why this name? Who was George POMUTZ?

He was a soldier and an American diplomat with exceptional performance. As a general in the North Army he has had outstanding deeds of military bravery, so that at the end of the Civil War, at the Victory Parade held in Washington, the Romanian George Pomutz was entrusted with the honor of opening the victorious troops parade, riding on a white horse..
            There are many Americans who know that Alaska used to be the property of the Russian Empire and that it was purchased by the federal government in Russia in 1867, for a ridiculous amount: $ 7,000,000. It is probably the best deal concluded by the United States throughout its history. But very few Americans know who initiated and negotiated this transaction: one Romanian came to America in 1850, sent to Petersburg to represent the U.S. interests. On his Romanian name GEORGE POMUŢ. As a diplomat he brought his adopted country a huge benefit, incomparable to other services brought by Americans. To the memory of these exceptional works it can be said that there was too little efforts of the Americans and Romanians made in the honor of this great man. The nearest future obligates us to make up for this injustice.

Our proposal is to promote by documentary and artistic movies the exceptional personality of George POMUŢ, in the memory of this great hero.

Better known is the personality of Nicolae TESLA, whom many consider the greatest inventor in history. Yes, some say that his most important inventions have not yet been implemented and are kept under state secret lock. U.S. State … Nicolae Tesla was also Romanian, from the southern branch of the Romanian people: he was Istro-Romanian. Tesla’s work in America had a major role in propelling the industry and the economy of the US to become the first in the world.

Another good reason for which the Americans are or should be grateful  to the Romanians, is for how American flyers held prisoners were treated by the Romanians in Romania in the World War II. During the Anglo-American aviation raids undertaken in the Balkans and Romania, a large number of American flyers shot down from the planes were saved by parachute, thereby becoming prisoners in the country. Their fate was very different depending on where they parachuted: if they got in the North of the Danube, they were saved, if they got in the South of the Danube, in Bulgaria, Yugoslavia or Hungary they were lost! … In these countries, most times the Americans flyers perished in terrible pain. In some cases they have been subjected to (barbaric) Barbarian torture: they were buried up to their necks in the ground side by side, and then the land has been plowed … Anglo-American authorities, including the talkative Churchill had at that time reactions and comments of extraordinary verbal violence, with minimal effects …

In Romania, nearly 1,500 prisoners Anglo-American aviators have been made. Not even one of them had something to complain about prison conditions. There were more than the most optimistic expectations. Moreover, all participants in the aviation raids had precise instructions how to proceed to get … prisoners in Romanian, at the Romanian authorities. This is a little known chapter, not humiliating for the American prisoners which charged American public consciousness debt of gratitude to the Romanian people, to the authorities of those years! Unfortunately, these feelings were not shown again, not even at the most appropriate time: when Marshal Ion Antonescu was prosecuted and sentenced to death for imaginary war crimes …

None of the American fliers came to say that in Romania governed by Ion Antonescu, the allied prisoners, including the Soviets, were treated with the respect due to the enemy defeated … The official U.S. reaction is still in delay to the Romanian behavior, of a unique  humanity in the annals of the Second World War! Even in the annals of all time!

Finally, we mention that several hundred thousand Romanians live in the U.S.,  settled at different times. Federal government keeps detailed records of all citizens, including inventoried by ethnicity. Calculations are accurate for each ethnicity contribution to the general welfare of the Country: taxes, turnout etc. But also regarding the involvement in antisocial activities, crime etc.  According to our data the Romanians in the United States, taken  as a whole, make up a segment of America’s ethnic elite with exemplary contribution to the smooth running of things! This finding  is also applied to the Romanians from Canada.

 

2. What kind of people are the Romanians?

Like any nation, Romanians can be defined in several ways, according to their strengths and weaknesses. One definition might be this: Romanians are very likely the oldest and steadfast people in Europe. Romanians, unlike the American people are a people who „walked” very little on the surface of the globe. The Romanian ideal is linked to origin, native home of the family hearth. „Whether the bread is the worst, it is still better in my country!” That sounds a Romanian word known to all Romanians.

Another possible definition, which would be  interesting to Americans: the Romanians are the most anti-Communist people in the entire Europe! There is a close relationship between the two attributes: the fact that they are old in the history of this planet made the Romanians not to be allured and  deceived by the false propaganda of the Communists! This propaganda has taken the majority of European peoples. But the Romanians least! Romanians put price on the stability of the political regime, are conservative and do not trust the so-called „revolutionary spirit” which, in fact, does not seek anything other than changing actors, privileged, and no change in the system of relations between people. „Changing the master, the joy of the crazy” – says another Romanian proverb.

The anti-communism of the Romanians, which historians and political scientists delay to recognize, to study and to honor it properly, was tried on several occasions, sometimes even in decisive moments of the history. If the Bolshevik Revolution from Russia did not spread throughout Europe, as planned by the Lenin’s Bolsheviks, the  main merit lies to the Romanians. Lenin and his army of „revolutionaries” made continuous efforts to „export” the revolution of the proletariat victory over capitalism to expand to other countries, first of all to the  European countries adjacent  to Russia. Out of all  these countries, only Romania was not simply manipulated by Bolshevik propaganda and contributed to the annihilation of „export” the revolution!

Faced in the 1917-1918 with the wave („boom”) which included not only revolutionary social segments, but also significant military contingents, the authorities of the former Hapsburg Empire called to the officers and to the Romanian troops of the imperial army composition to restore the public order. Of all the Hapsburg army only the Romanian soldiers, soldiers and officers alike, did not listen to the communist propaganda! Thanks to them a core of clarity and accountability was kept in the Hapsburg imperial army that stopped the pandemic Bolshevism in Austria and the CzechRepublic, Vienna and Prague.

In Hungary, however, the Bolshevik revolution was successful, and led to the installation of the „Soviet power” in Budapest under the terrorist control of Bela Kun, a  sanguinary individual, dragged man, fully  obedient to Lenin and to the Comintern, with  whose financial and military support managed to  extend „capitalism” in Hungary. It was with the same support that he tried to extend the Bolshevism to the adjacent countries, especially to Romania.

Paradoxically, the representatives of the major Western powers, present at Versailles in discussions about the future of Europe and of mankind, did not feel the danger of contamination of the Bolshevik Born to Europe, and adopted an attitude of expectation, practically encouraging the actions of Bela Kuhn & co. Moreover, they warned the Romanian rulers not to intervene against the Bolshevik government in Hungary.

Fortunately, elite politicians with a correct historical view was governing in Bucharest, headed by Ionel Bratianu. Between 1848 and 1948, Brătianu family offered to Romania and to Europe, a dynasty of lucid politicians, good patriots who understood the course of history and clearly supported genuine democracy, against the Bolshevik communist imposture. So, without waiting for the West’s OK, even against the intentions and recommendations of the West, the Romanian Ionel Brătianu sent the army to establish order in Hungary, to chase away the criminals who installed the Bolshevik Hungarian government, which had already been guilty of countless thousands and thousands of murders. The mission was successfully  accomplished, the Romanians drove the Bolsheviks out of Hungary and thus put an end to the expansion of the Bolshevik revolution of the Soviet communism in the world. Unfortunately this process was resumed with great success after the World War II, mostly because of the United States, as a result of the agreement reached by the Democratic President Franklin Roosevelt with I.V. Stalin. It was an agreement by which the Democrat President dissociated himself of any democratic principle! … In those years  the existence of the two Americas was best confirmed! Roosevelt’s America betrayed the Eastern Europe. It betrayed, in fact, the Americans too!

Let’s have a special word for the behavior of the Romanian Army as the army of occupation in Hungary, as well as on other occasions, and in other countries. In the course of her history Romania waged only wars of defense. Defense is often continued through offensive,  getting into the enemy territory.

The way the Romanian militaries behaved in the enemy territory as occupation army, in Hungary, Bulgaria, in USSR… makes a honourable chapter in our history… No abuse, illegality, deviation from the international laws was committed in such circumstances, no deed we could ever be ashamed of. On the contrary, the behaviour of the Romanian soldier was an example of honor. There  are very few armies about which we can say the same …  Let us mention a detail from the tragic history of Russia useful for those willing to understand what sort of people Romanians are: after the abolition of monarchy, Tsar Nicholas II was arrested and forbidden to come out of the palace. In these circumstances, the Tsar Guard regiment, made up of soldiers from all regions of Russia, joined the revolution and left the Tsar. Only the Romanian soldiers recruited from the Russian-occupied Basarabia in 1812, have not left the Tsar, only the Romanians (and the Chechens too!) of the Guard Regiment honored their oath of faith… It’s good to know who were those who agreed to assassinate the tsar and his whole family, as well as the children under age: they were prisoners and deserters from Hungarian Habsburg army. Among them, Imre Nagy, the future communist leader..

After 1945, without the will of the Romanian people and against  their feelings, Romania became a communist state. United States have their share of guilt for the years that followed, for the suffering and humiliation  the Romanians were submitted to! Nevertheless, the Romanians put all their most fervent hopes in the much expected saving intervention of the United States.  The formula „The Americans will come” was to revive all the Romanians who were not attached to Bolshevik ideas, have not accepted the Soviet yoke, each opposing one way or another to the Bolshevik state. The leaders of the anti-communist resistance were the partisans in the mountains of Romania, young students, officers or farmers, whose struggle against the occupants was a unique phenomenon in the communist camp. Unfortunately, the anti-communist struggle of the Romanian youth, supported by the Romanians in the West and the civilian population was sabotaged even by those who pretended to grant it financial and logistical support: the Western secret services. An important chief of these services, the famous Kim Philby was busy with organizing aid partisans in the mountains of Romania. In fact, he informed the Soviet secret services of all the movements of these partisans, which fact brought about the arrest and execution of many young human value and finally, the liquidation of the anti-communist resistance which lasted for almost 15 years! Can we ever forget the poisoned help offered by the West to the only form of genuine anti-communist resistance in the socialist camp, occupied by the Red Army? … Can we ever forget those young victims of the betrayal and neglect of the West?

Somehow, even the government of Nicolae Ceauşescu can be appreciated for its anti-Soviet character as anti-Bolshevik and pro-American! Unfortunately, the Soviet special services succeeded in spoiling Nicolae Ceausescu’s relations  with the White House, managed to instill to the American government the idea that Nicolae Ceausescu, with his policy of autonomy and openness to the West, to America, was acting, diversion, and agreed with Moscow to make a game! In fact, Romania as a country, and Ceausescu, as a political leader, was isolated and sabotaged within the socialist camp, the so-called fraternal socialist community! We were “foreign bodies” in this political context controlled by Moscow. Ceausescu’s attempt to establish good relations with the U.S.  pleased the Romanian people! See the welcome given to Richard Nixon in Bucharest! At this popular level a right perception of the political reality was manifested. I quote this anecdote very significant in Romania those years:
In an official car there were Nixon, Brejnev and Ceausescu. At a crossroads, Nixon gave to his driver the command „Get it to the right!” Brejnev said: „Take it to the left!” Ceausescu „Comrade driver signal left and then go to the right!”…

We urge the American authorities interested in and willing to know the truth about Romania the research and analyses of the American historian Larry Watts.

 

 

3. How did the Americans disappoint us?

Today we know that the entire anti-communist dissident movement from socialist countries was organized and maintained by the KGB! The only anti-communist opposition and anti-Soviet was in Romania! But the White House did not realize that at the time.  They gave more credit to Lech Walesa and Vaclav Havel’s than to Nicolae Ceausescu … Not until 1990 did they discover that Lech Valesa and „Solidarity” union were inventions of the KGB … Just like Vaclav Havel, another KGB agent! Only recently did America realize that Nicolae Ceausescu was a „real” anti-Soviet and, so, essentially an anti-Bolshevik …

Unfortunately, not only the White House was wrong, but crowds of Romanian victims of the misinformation and manipulation of the Western media well controlled by the KGB. That was also valid for the two radio stations, Radio Free Europe and the Voice of America, which operated (at) on the expense of the United States, but they did USSR policy dictated by KGB agents infiltrated in the offices of these radio stations … It was an anti-Romanian politics first, not anti-communist or anti-Soviet.

Is America guilty for the  facility with which the KGB has done its job? …Is America guilty of the disinformation criminal work done on behalf of Radio Free Europe in favor of USSR? And if so, which of the two Americas bear this guilt?. In any case it is not the America of George Patton! It is to that America that we address! We put all our further hopes in the America of George Patton !

We have lived the greatest disappointment after 1990. And we expected the Americans as „knights „of social justice, and we would have liked them to „interfere in the internal affairs of Romania”, to impose principles of democracy, freedom and legality. We expected to see the Americans getting in touch with the most serious, honorable of the Romanians! We hoped to see the Americans rejecting the rigged elections, refusing to recognize as the representatives of the Romanian people the impostors perched to government with the support of the same imperishable KGB. Proved criminal law offenders, thieves and / or assassins, with blood on their hands have been running Romania for 23 years, and America has no objection.

One more disappointment was caused by the human quality of the U.S. Ambassadors in Romania after 1999! There were no visible efforts of America to find valid interlocutors in Romania sensitive to the values ​​that underpin American society. We were amazed and grieved to see how America takes serious notice of some hooligans, liars, and charlatans brought into the Romanian government through the diversion falsely labeled as revolution. It was as if the White House could not learn what all the Romanian people knew about the governors at power after 1990! These are more harmful for the country than those before 1990! There was no act of  America to show solidarity with ordinary Romanians, honest, competent, well-wishers for others, and for the country! They make the majority in Romania, while those who govern us, taking the country from one disaster to another are a minority, a political gang before 1990! How long will the White House continue to shake hands with these impostors?

           We expect the American authorities to support the civic society of Romania and of the Romanian Diaspora; to identify, by typical means, who are the Romanian partners willing and able to generate a movement of genuine national revival by which the Romanians to refresh their political class, to lay again the Romanian State on a real European, Christian and democratic line of conduct.

We can say that the introduction in Romania, after 1990, of the market economy and democracy, political pluralism, (it) is a failure! An extremely painful failure for the Romanians. Until 1990, Romania had a self-sufficient state economy, able to provide the most important needs of society at a respectable level. After 1990, following the decision of the politicians to include the country into the European Union, Romania was obligated to privatize its economy, namely to destroy it in reality, and whatever was not destroyed was sold for little money to foreigners.  In time, we discovered that behind the so-called foreign investors there were mostly Jews and Russians! At present, the Russian control (and Jewish) over the Romanian economy is tighter and more comprehensive than in the years when Romania was occupied by the Red Army and Soviet counselors …

4. What issues would have the Romanians to solve? What would the Americans gain if they helped the Romanians?

 

A. Romania’s economic problem is re-industrialization. The U.S. aid could be decisive, provided it is managed by the right people, both Americans and Romanians. Identifying the valid partners is not easy, but not impossible (either) if you do serious recruitment and selection of the professionals. Involving civil society in Romania is one of the keys to success. As long as the political class continues to be outside the national interest, it should be avoided in the economical relations, in the common economical projects that will have an American component of support.

A good collaboration can be established between Romanians and Americans in the IT&C field. There are already premises spontaneously created without any ad-hoc project. Things can get a tremendous development in a larger project to include all the components of such Romanian-American cooperation in the global market. The interest is mutual; it would not assume an attitude of goodwill from the U.S., but strict understanding of interest! Romanians have proved to be the most interesting partners in Europe in this field. Americans might have much more to gain than Romanians! So much the better!

 

B. Romania’s political problems are multiple. U.S. involvement is needed in a few of them
a. In domestic politics. In Romania, the „mafia party dictatorship” is present, those who succeeded to the power after 1990. This dictatorship is difficult to remove because of the legislation. Laws in Romania seem democratic, seem copied from the West. In reality, the Romanian laws include „details where the devil is hiding!” These are details that make the law ineffective in terms of freedom and democracy. So, the law of the parties, an essential one, more important than the Constitution, is so drafted as to allow the parties to decide which parties to be recognized as such, which ones to allowed to go in for elections and which ones not to.  Condition „lists of signatures” necessary for the registration of political parties and election each year, leaves the fate of parties at the discretion of the special services, secret services that may decide the fate of the parties, may decide to limit of the freedom of association operating in Romania! The contact of America with the true opposition in Romania is a badly needed priority. Only then the White House will know how to intervene to normalize and set up genuine democratization of political life in Romania. Such intervention will be appreciated by all Romanians of good will.


b.
Foreign Policy. At present, there are two Romanian states in Europe, where the official language is Romanian, and the majority of the population is ethnic Romanian: Romania and the Republic of Moldavia. The desire of the two countries to unite, to re-unite,  is quite natural. Unfortunately, this perspective, the right to retrieve the Romanians in a single state,  arouses only antipathy in all European chancelleries in International political circles. Somehow this attitude is understandable: most European countries have coped centrifugal tendencies. We are facing ethnic communities’ desire to separate politically, to have their own state. Such separatist claims were made in France, Italy, UK, Spain, Belgium, Ukraine, Russia, Denmark, Turkey. We are the only country in Europe in the right position to claim a territorial extension basis. Without harming another state! The Republic of Moldavia is also willing to take this so natural step! Sooner or later, this step will be done! Romanians hopes that the U.S. will support us at the time.

 

c. Are there in U.S. interests inimical to the union of Romania with Moldova?
In the interwar period there were such interests, of the American Zionist circles influential in good cooperation with the communist Jews in the USSR. These Jews Communists have developed – more accurately taken over the project of establishing an ancient Jewish state in Eastern Europe, in a large part of the historical territory of the inhabited by Romanians: Basarabia and Bucovina, plus Galicia. This project was made possible in 1940 as a result of the Molotov-Ribbentrop Treaty, in June 1940 when the Soviet Union occupied Basarabia and Bucovina arbitrarily. We do not know if Hitler and his followers knew about that Zionist-Comintern project. We do not know why Stalin abandoned it the last minute.

Neither do we know if because of these Jewish circles in the interwar years the United States did not officially recognize the affiliation of the territory between the Rivers Prut and Nistru to Romania.

Fortunately, things were simplified in 1948 when Israel was established in Palestine, which automatically annulled  the project of the Jewish state in the territory forever Romanian.  Therefore, we hope there are no more major interests in the United States at present to still postpone the union between Romania and the Republic of Moldova (Basarabia). It would be a union including Transnistria and Bucovina in the frontiers of 1939.

d. What will happen if Romania and Basarabia unite?

I repeat: no European orderly room will look sympathetically upon this act of justice. Nobody will take into account the fact that we Romanians are the oldest and largest people in the region. It will not impress the fact that ethnic Romanians, living as an ethnic minority in countries around Romania, are three times more numerous than other ethnic minorities in Romania! They will look at the map and see a country they will find it exceedingly huge! In these circumstances many will start paying attention to the Hungarian propaganda that is always supporting the false thesis of Hungarian rights over Transylvania. Therefore, we believe our efforts, of the  Romanians, to convince the international community, the United States as well, of the right character of the Union of the two Romanian states, Romania and Moldova,  must be doubled with the effort to reject the revisionist propaganda of Budapest.

During the next years there are signs that this propaganda will insist on the idea that Transylvania  should be an independent state, to solve the ethnic conflicts in the region! The U.S. position in these disputes could be decisive. This is why we wonder what could be the reasons for the U.S. to support the restoration of Greater Romania? Namely the reasons why they choose to support the rights of the Romanians not the claims of the Hungarians! Briefly, who would the Americans deserve to invest in, who would they wish to be their reliable allies? At this point of the discussion  we should intervene with the following information: whoever  wants to understand the „Romanian phenomenon” should know that for a long time, almost a century, resentment and anti-Romanian interests of some neighbors and residents have gained institutional character.

The Anti-Romanian attitude is a reality that our friends should take into account, however unrealistic this supposition may seem to them. Concern to undermine and sabotage, to slander and discredit all it is Romanian has become a stable profession, specific concerns of the government budget institutions with precise service projects and tasks, with co-workers infiltrated in the Romanian administrative structures, including the government. A sustained campaign of denigration and calumniation of the Romanians, of their history, rights, and of the Romanian reality is implemented especially at international level. After 1990 this anti-Romanian problem became extremely active, inventive, as the Romanian national security structures have been largely eliminated or diverted from their true purpose.

Who is interested in the „dissolution” of Romania and of the Romanians, as a state, as a people with a history more than honorable? Who is behind this series of diversions? It is hard to say who … is not!

There are a lot of people that history has put us in contact and who were able to recognize the loyalty,  hospitality and kindness of the Romanian people! Some were able to respond with the same feelings! … But others …

At the head of those who do not fit in this world with us are the political leaders in Budapest, individuals with a lot of complexes because of their repeated failures of projects impossible and ridiculous. The projects worked out without any historical basis, with no bearing on the facts. One such project is the „HungarianSea”, the return to the Hungary  „before-Trianon”. A Hungary who never existed and has no reason ever to exist!
Yet, Budapest so bankrupt in its political projects  succeeded in putting up an anti-Romanian Lobby very effective in the West, including in the United States. The Lobby was often put at the „feet” of Moscow the Americans not realizing that in due time. The Hungarian anti-Romanian attitude is a factor that the American governments should take into account in their relations with Romania and Hungary! We do not expect the Americans to fight Hungarian media diversions, but we expect (from) the American government not to get trapped in these diversions disgraceful for those engaged in them. And often damaging to those who take them seriously!

We expect the Americans to seek and find the truth! We know that Americans are a people who sacrificed on the altar of truth. In the „match” between the Romanians and Hungarians, our hope is to find the truth. Hungarians have gained great experience in diversions and anti-Romanian strategies. They have also practiced them against other peoples that history put them in touch with. All their policy, especially during  the last 150 years is based on self-deception, lies and fraudulent setup. We can always provide the necessary evidence. We expect the U.S., as well as the great powers’ chancelleries to find time to understand the situation in Hungary and its adjacent  countries, which the Hungarian propaganda is always accusing of not observing the rights of the Hungarian minority. We are available to anyone who wants to know the truth about the Romanian-Hungarian disputes!

 

5. The US need Romanians?

In our view, the United States need Romania only if they are interested in a reliable European partner with considerable ethnic potential, who knows what loyalty is and respects its commitments. The Geographical position (geopolitical) did often make Romania suffer. In tomorrow’s world, conditions seem to appear for Romania to benefit of her position.

Nota bene! We do not want to be an outpost of America in the Russian coast! If we want good relations with the U.S. it is because we hope, even rely, in the near future, on a sincere Russian-American cooperation, designed to remove and correct the abominable consequences of the history the last century! Namely, the consequences of the two world wars, and of the revolution of 1917.

We have the feeling, even belief, that few of the millions of the anti-communist Americans realize that the people who suffered most from the Bolshevik revolution, from the communism, is the Russian people! The Russians themselves start feeling that too.

The truth about who and how did the Great October Socialist Revolution, the truth about the outbreak and waging of the two world wars, the truth about the „fall of communism” in the years 1989-1991, will make new basis for the new relations between the U.S. and Russia, between Russia and the European countries passed through the „Bolshevik experiment”. We will find a lot of common interests, while re-discovering our common roots.

As a great Romanian (Petre Ţuţea) used to say,  the huge historic role of Russia is to extend Europe to Vladivostok, to make Siberia European. Today Russia seems to have got stuck in this project. She must be helped and supported on the behalf of European solidarity, of the authentic Europe, to continue this project up to its end. America, a state created by Europeans first of all, has every reason to be involved in this project. It is the project many Romanians dreamed of. It is the most realistic project, based on the good knowledge of the historical truth and of the lucid scrutinizing of the future.

 

 

Ion Coja

Former senator

7 August 2013, Bucharest

 

 

Post scriptum. Acest text mi-a fost cerut de câțiva prieteni români, din Țară și din Statele Unite, care au relații strânse de colaborare cu cercuri americane sus puse. De-a lungul anilor au constatat că parteneriatul lor cu americanii suferă din pricina faptului că (1) americanii nu știu prea multe despre români, iar (2) ceea ce știu nu prea este adevărat, nu corespunde adevărului, realității. Am încercat să fac o prezentare a aspectelor esențiale minime pe care este bine și necesar ca americanii să le cunoască. Îndeosebi americanii care au un rol mai activ în viața Statelor Unite, inclusiv la nivel de decizie politică. Pun acum acest text la dispoziția tuturor, însoțit de traducerea în engleză, pe care nu mă pricep s-o apreciez cât este de bună. Sper să mă fac astfel folositor în primul rând românilor care trăiesc în străinătate și care deseori sunt puși în situația de a se explica: cine sunt, de unde vin, ce vor?

Întrebări la care le-am oferit eu un răspuns posibil, un răspuns orientativ, ușor de completat cu ce mai știe fiecare. Tuturor, tot binele.