Cotidianul RO

Andrei Muraru, un pițigoi de ambasador în SUA

O treime din tripleta Iohannis-frații Muraru, preocupată de înființarea Muzeului Național al Holocaustului în România și de ștampilarea țării lor într-o democrație antisemită (?), o ține langa cu prezența permanentă a trupelor americane în țara noastră. La antologia de afirmații bombastice, geamănul din dreapta și-a pus la butonieră încă una. A rostit-o în fața unui ziarist de la Washington Post. O reproduc, publicată în limba română de organul video al președintelui Iohannis și al serviciilor secrete românești.

Ceea ce avem nevoie este o prezenţă permanentă a militarilor americani”, a declarat Andrei Muraru, conform Washington Post, care invocă declaraţiile sale, într-un material pe tema pregătirilor Occidentului pentru întărirea sistemului de apărare al estului în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina.

„Asta este ceea ce ne trebuie – o prezență permanentă – pentru că, aşa cum am văzut în ultimii şapte ani, Rusia nu este un prieten. Este foarte, foarte clar. România este o ţară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă”,  (Digi24,  13.02.2022 16:45)

Potrivit diplomatului, este nevoie ca flancul sud-estic al NATO să fie întărit, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia. De mai multă vreme, cîțiva dintre încălțații noștri cu funcții politice insistă pe creșterea prezenței aliaților. Ba este vorba despre trupele NATO, ba despre americani. Acum,  anonimul și inutilul ambasador o spune pe șleau.

Vă este clar sau nu? Ambasadorul României la Washington, adică vocea lui Iohannis de peste Ocean, zice: „Ceea ce avem nevoie este o prezenţă permanentă a militarilor americani”.

Este drept că o afirmație în genul celei de mai sus a mai fost făcută de același personaj. O zicere similară a fost consemnată pe 4 august 2021 și a fost făcută la o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, alături de ambasadorii la Washington ai statelor din Formatul București 9 (B().

Cu acel prilej, Andrei Muraru și-a exprimat speranța că procesul de reevaluare a posturii globale a SUA va duce la o prezență militară americană consistentă pe Flancul Estic, inclusiv în România. (aug 2021).

Așa ne-am înțeles? Asta este politica externă a României? Să devenim o bază militară americană? Cît mai mulți soldați, cît mai înarmați cu cît mai multe arme să stea la noi în țară pe unde pot. Pe la Mihail Kogălniceanu, pe la Cîmpia Turzii, pe la Cotroceni, prin sediul PNL chiar și al PSD! Nu întîmplător lui Marcel Ciolacu în loc să-i sară țandăra mai că i-ar arde de o „stare de urgență”. Scapă de ideile tembele lansate pentru rezolvarea crizei energetice și financiare. Nu le mai cere nimeni nici o idee, nici o măsură eficientă, nici o mărire de salarii și de pensii. O permanentă amenințare a războiului sau o invazie în Ucraina îl scapă de toate. Probabil că de-aia și Klaus Iohannis o ține langa cu pericolul rus de la granița Ucrainei. Parcă ar fi primit un ordin transmis de Andrei Muraru de la Washington. Să umflăm pericolul, domnule președinte, să-i convingem pe americani să trimită trupe, că asta și vor! Cît mai multe trupe americane în România. Și cu staționare permanentă! De asta, în loc să sară în apărarea și promovarea negocierilor, Klaus Iohannis și amplificatorii săi gemeni vor trupe permanente. Nu NATO, ci americane! Nu-l mai întreabă nimeni de „România educată”, de proiectul de țară, de nivelul de trai, de cine i-a scris cărțile. Rămînem doar cu antisemitismul și cu pericolul rusesc.

Serios vorbind, vrea Parlamentul României și poporul român o prezență militară americană permanentă și masivă pe teritoriul țării noastre? Cînd am vorbit despre asta? Cînd ne-a prezentat Klaus Iohannis un asemenea proiect de politică externă pentru țara noastră? Parcă nu suna așa! Cînd am evaluat consecințele și riscurile? Poate o fi bine! Poate nu! Dar răspunsul nu este de mintea lui Klaus Iohannis și nici al fraților Muraru. Este o decizie a poporului român care trebuie să discute, poate chiar să aprobe printr-un referendum și cu o hotărîre validate de Parlament, chiar dacă acolo trece prin mîinile mămăligilor de Cîțu și Ciolacu!