CDN
5 aprobate

carpathia_rex@yahoo.com
95.76.1.104

 

Ambasada Rusiei nu a „negat” tragedia românească de la Fântâna Albă, cum a titrat senzaţionalist presa de la care aţi preluaţi din titlul (cum că ar nega-o), ci o numeşte „evenimentele tragice” din aprilie 1941 de la Fântâna Albă, în loc de ”masacru”. Asta dacă cauţi sursa/comunicatul din 2017 şi îi vezi conţinutul.
V.G., cumva nu aţi dat link la surse deoarece s-ar fi văzut că „negarea masacrului de la Fântâna Albă“ de către ambasada Rusiei în 2017 (care, în realitate, nu neagă tragedia) este, de fapt, prezentarea de către ambasada Rusiei a materialului unui ucrainean (UCRAINEAN) care urăşte românii şi România?:
https://www.facebook.com/AmbasadaRusa/posts/917099315059774
Este vorba de „Nicolai Rubanets, specialist independent ucrainean în istorie locală, care a apărut pe site-ul Asociației de comunități etnice din Bucovina de Nord.“
Se poate vedea şi pe: https://infoprut.ro/47004-ambasada-rusiei-neaga-masacrul-de-la-fantana-alba.html că „istoricul independent“ ucrainean livrează împotriva românilor, iar Rusia, acuzată de ani buni de români de acest masacru, drept continuatoare responsabilă a Uniunii Sovietice, se apără (cam neinspirat) cu materialul ucraineanului.
Arhivele istorice asupra tragediei sunt de fapt în Ucraina, care nu vrea desecretizarea lor, aşa că şi Nicolai Rubanets (Мykola Rubanets, născut în anul 1970, din Mykhailivka) vorbeşte împotriva românilor din vorbe („mărturii“ şi impresii).
Aţi fi văzut asta dacă aţi fi citit textele pe care vi le-am indicat, mai ales textul regretatului Paul Goma. Arhivele sunt la Ucraina care nu le face publice, ca şi când are ceva de ascuns. De ce ar face-o dacă ar avea ocazia să lovească în Rusia?
Textul anti-românesc al lui Nicolai / Мykola Rubanets a apărut iniţial pe site-ul FB al Consiliului raional Hliboca din Regiunea Cernăuți şi este analizat obiectiv de Ștefan Purici de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, aici:
https://www.academia.edu/74884821/F%C3%82NT%C3%82NA_ALB%C4%82_1941_%C3%8ENTRE_ADEV%C4%82RUL_ISTORIC_%C8%98I_FALSIFICAREA_TRECUTULUI
*
Presa română, mai ales cea de soldă occidentală, a luat obiceiul să dea vina exclusiv pe Rusia, chiar dacă şi numai prin jocuri de cuvinte, punând egal între Uniunea Sovietică şi Rusia, dar eludând Ucraina de orice vină privind crima de la Fântâna Albă. Aşa este titlul „Cizma rusească: de la Fântâna Albă la Bucha“ de pe Deutsche Welle (în 06.04.2022 pe http://www.dw.com). Aşa că Rusia, încolţită şi acuzată se apără, dar cam neinspirat, cei mai mulţi neînţelegând că arătând spre propaganda ucraineană anti-românească, indică spre Ucraina, cei mai mulţi, simpli şi agresivi, înţelegând (doar) că Rusia „neagă“.
*
Iar presa naţionalistă ucraineană se mai şi mândreşte că Armata Roşie care a făcut rău românilor era compusă preponderent din ucraineni. Astfel, tot ziarul naţionalist ucrainean „Tcahas“ („Chas“ sau Ceas) din Cernăuți, fundamental antiromânesc (şi acuzat de Paul Goma), arată într-un „caleidoscop istoric ucrainean“ că Armata Roşie (sovietică) din Ucraina, care a răpit teritoriile româneşti bucovinene în 28 iunie 1940 (zi în care a fost răpită şi Basarabia), era formată „predominant“ din ucraineni“ „…începutul ocupaţiei de către Armata roşie a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord (astăzi regiunea Cernăuţi), care intrau la acea dată în componenţa României. Preluarea Bucovinei de Nord a fost finalizată în cursul a 4 zile. Unităţile Armatei roşii, care au participat la această acţiune, erau alcătuite predominant din ucraineni“ (citat după Paul Goma, acelaşi studiu).
Iar la acea dată, indiferent cine erau soldaţii de rând din armata sovietică, comisarii politici care îi împingeau de la spate erau comunişti evrei.
Faptul că pe unii nu-i interesează că erau ucraineni şi nu ruşi cei care au lovit în români, nu justifică pretenţia lor ca să tacă cei care găsesc de interes cunoaşterea duşmanilor adevăraţi, alţii decât cei care ne sunt impuşi de marele „partener strategic“, interesat doar de „denigrarea exclusiv“ a Rusiei.