Ofensiva iredentismului unguresc PDF Imprimare Email
Pompiliu Manea & Viorel Cacoveanu
Duminică, 03 Februarie 2013 19:48
Constituţia RomânieiAsistăm – termenul e dezolant și trist – de 23 de ani la ofensiva iredentismului maghiar, perfid și agresiv, împotriva poporului și a statului român. În ciuda faptului că etniei maghiare din țara noastră i s-a acordat mai multe drepturi ca niciodată, dar și cel de a avea mai multe partide: U.D.M.R., de fapt o organizație cu platformă culturală, dar care face mai mult politică; Partidul Civic Maghiar, care are înscrisă în program autonomia (?!) Ținutului Secuiesc; Partidul Popular Maghiar, o formaţiune de dreapta care se ghidează după principii creştin-conservative şi autonomiste. Maghiarii din România au fost tot timpul, din 1990 încoace, prezenți în Parlamdent și în Guvern, în Administrația prezidențială, în conducerile prefecturilor, consiliilor județene, în primării de tot felul. Totodată, au școli și facultăți în limba lor, emisiuni la rado și la televiziunea națională, au ziare și reviste în limba maternă. Nu le este însă îndeajuns. Au dorit să împartă în două Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, solicită noi școli și universitați numai ale lor și numai în limba maghiară, cum e cazul la Târgu Mureș, cu fonduri numai din bugetul României. Cer regiuni, orașe, comune, sate și cătune suverane, fiind tot timpul nemulțumiți. Se lamentează că ar fi nedreptăţiţi şi sunt permanent în ofensivă, ca și cum maghiarii din România ar fi cea mai oprimată etnie a Europei.

Cer ca România să fie federalizată. Cer să se alcătuiască un parlament al Transilvaniei, unde să fie oficializată, ca limbă de stat, limba maghiară. Adică, domniile lor. Vor eliminarea prevederii de stat naţional din art. 1 al Constituției României. Urmăresc ca România să se dezmembreze, adică să creeze un stat în stat, iar într-o bună parte a țării să se renunțe la limba națională, pe care o moștenim din moși strămoși. Ce-ar zice americanii să vină mexicanii, bunăoară, cu astfel de pretenții? Ba, mai mult, sunt politicieni maghiari care doresc ca Transilvania să se alipească Ungariei. Câtă insolență!

Alte cazuri concrete care acutizează relațiile dintre români și cetățenii români de etnie maghiară: se pun mereu plăcuțe bilingve, înalță statui ale etnicilor magiari sau ale unor ofițeri horthyşti care au avut o atitudinre ostilă față de români în timpul ocupației maghiare după Dictatul de la Viena, cum a fost cazul la Arad cu statuia lui Vass Albert – criminal de război declarat – sau la Cluj, unde se dau jos inscripțiile în limba română, făcându-se ca totul să pară că acest pământ ar fi numai al lor, ca și când Romînia nu ar fi existat.

Politicienii maghiari, în marea lor majoritate, se vor „moderni”, europeni, într-o Europa unită, dar cu o atitudine retrogradă, cu apucături specifice Evului Mediu. Ne întrebăm: până când autoritățile statului român vor mai tolera mizeria morală și politică pe care o propagă, din păcate, unii maghiari din țara noastră? Una dintre cele mai recente obrăznicii este cea în legătură cu Cimitirul Central din Cluj-Napoca pe care, în cârdășie cu autoritățile locale româneşti, vor să-l declare monument istoric maghiar. (?!) Și nu numai acestuia i-au pus gând rău. Nu ne lasă nici morții să-și doarmă somnul de veci, vor să ne scoată și eroii din cimitire. O asemenea cerere, aberantă, încărcată de prostie și nesimțire, s-a aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj-Napoca, punctul 17, Ordinul 2054/2012, la propunerea ex-ministrului Kelemen Hunor, cel care a condus cultura și patrimoniul cultural al României timp de câțiva ani. La intervenția, prin presă, a ex-primarului Clujului și ex-senatorului Gheorghe Funar și a scriitorului Viorel Cacoveanu, acest punct de pe ordinea de zi nu s-a mai discutat, fiind amânat pentru o altă dată, după ce va fi supus dezbaterii publice. Dar… numai o dezbatere on-line! Domnii din administraţia locală nu vor să stea față în față cu clujenii, să le asculte opiniile şi reacţiile.

Mai mult decât atât, tot ei spun despre români că sunt naționaliști, șovini, primitivi, – declarând în gura mare – că sunt cinstiți, progresiști și democrați. Dorim să le spunem doar atât: românii vor să trăiască în frățietate cu toate etniile de pe teritoriul României, cu toți cetățenii maghiari, pe care îi rugăm să înțeleagă pentru totdeauna că 6% dintr-o populație nu poate supune, oprima și batjocori un popor întreg. Noi vrem să trăim în pace, în bună înțelegere, prin respect reciproc.

Cerem autorităților statului român să treacă la măsuri ferme pentru apărarea Constituției României. Acum și în veci, România este şi va fi un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Pe parlamentari i-am votat să apere libertatea și demnitatea statului, a întregului popor român, în care sunt incluse toate etniile care trăiesc pe pământul milenar dăruit de Dumnezeu și apărat veacuri de-a rândul cu sânge de român. Trăim în limba română și vom muri în limba română pe pământ românesc!

Pompiliu Manea și Viorel Cacoveanu, alături de toți prietenii lor transilvăneni și de toţi românii.