Macar „sa ne tinem de neamuri” ! Chiar daca nu vrea ambasadorul american de la Chisinau!


Am citit cu destula surprindere(si uneori cu tristete  !) captivantele povestioare ale „scenaristilor” Soimaru-Preda si povestioare(senzationale sunt cele privind intalnirile ultrasecrete din parcul Bordei din Bucuresti, unde… seful serviciilor de securitate din R.Moldova este prezentat ca un autohton James Bond, inarmat cu  pistoale rusesti si …israeliene!! Sunt afirmatii ale „co-productiei” Soimaru-Preda ce pot  face si azi chiar deservicii prestigiului Romaniei,atat cat mai e! Dincolo de alte jenante dezinformari si inexactitati…  De exemplu, nici pomeneala atunci de  vreun „Decret privind simbolurile Moldovei”,fie el si redactat de dl.ambasador Preda, in august 1991! Din aceasta cauza , nu stiu cat merita luate in serios si unele aprecieri ale domnului Soiomaru, ultra-patriot cu nume de personaj sadovenian,caruia as dori sa ii reamintesc ca:

– Cu un an inainte de proclamarea independentei, la 28 februarie 1990 s-a prezentat in vechiul Parlament un raport public ce prevedea organizarea unui concurs pentru noile simboluri ale R.S.S.Moldovenesti . Deja în ajunul tradiționalei demonstrații de 1 mai, la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S.M din 27 aprilie 1990 s-a legiferat oficial Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene (stema a fost aprobată ulterior,in noiembrie acelasi an) . Gheorghe Ghimpu a fost acel care l-a arborat pentru prima dată, la 27 aprilie 1990, Tricolorul de Stat pe cupola Parlamentului moldav. Manifestații pentru tricolor au avut loc și în stânga Nistrului. La o întâlnire a muncitorilor de la Uzina de Mașini de Turnătorie cu Nicolae Dabija,venit de la Chisinau , cu toate riscurile câțiva tineri intraseră în sala de festivități cu panglici tricolore prinse la piept.

 Stema de stat a Republicii Moldova a fost adoptată prin Legea nr.337-XII din 3 noiembrie 1990.”(Va rog sa verificati,domnule Soimaru. Ca doar este Statul  D.voastra!) Si cand „citati” din insemnarile D.lui ambasador Preda,alegeti mai cu grija si citati intocmai!
In ceea ce priveste asa-zisul „decret” privind adoptarea imnului de stat „Desteapta-te romane!”:Cântat la demonstraţiile şi marşurile neautorizate de regimul comunist, în deschiderea şedinţelor Cenaclului „Alexe Mateevici“ şi la alte acţiuni ale Mişcării de eliberare naţională de la finele anilor ’80 ai secolului trecut, „Deşteaptă-te, române!“ a fost aprobat cu entuziasm odată cu votarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991, la cererea participanţilor la cea de-a III-a Mare Adunare Naţională, din aceeaşi zi.

Despre mult visata  „re-unire” intre cele doua state,nu se poate vorbi ca despre o posibila intelegereintre… „voeivodul” Iliescu si… „voievodul” Snegur !!  Mai ales dupa ce ,ajuns presedinte,egalul lui Iliescu , Dl.Snegur a raspuns presei romane,citam din presa vremii:„Sigur ca vrem si noi Unirea. Dar pana atunci,sa ne tzinem de neamuri!” Si ne-am tot tinut…
Iar afirmatiile ca Snegur ar fi sugerat sa fie ales prin Noua Constitutie  „senator pe viata in Senatul Romaniei” sau ,si mai spectaculos…Vicepresedinte al Romaniei… dupa ce deja era Presedinte al Statului ,egalul lui Iiescu ,astea nu sunt decat  bazaconiile din capul unora…
Despre multe asemenea „intamplari” ne-am reamintit cu nostalgie in luna mai la Chisinau,cu cativa mai vechi jurnalisti localnici ,
de Ziua Presei in…R.Moldova! Ca in R.Romania n-o mai serbeaza nimeni.Poate de la anul ,dupa ce a fost repusa pe picioare vechea si redutabila Uniune a Ziaristilor Profesionisti din Romania(UZPR)

Pentru conformitate,
D.D.Rujan