Alegerile din America. Impact imediat
Nicolae Nicholas Dima
Sunt in Statele Unite de 55 de ani, dar nici odata societatea Americana nu a fost atat de divizata ca in ultimii ani. Mocneste nemultumirea si nu mai exista un numitor comun care sa uneasca oamenii. Pana si prietenii s-au certat intre ei din motive politice si sunt putine sanse de reconciere. Un bun prieten, doctor de origine mexicana, mi-a marturisit inainte de alegeri ca are mari probleme in familie: unii il adora pe Trump si altii il detesta; el e prins la mijloc. I-am zambit si i-am spus ca nu e singur. Eu am unii prieteni romani care si-ar da viata pentru Trump si altii care l-am sfasia.
Am trait peste 20 de ani la Washington si ca reporter la Vocea Americii am incercat sa inteleg mecansimele politicii SUA, in special obiectivele internationale. Apoi m-am pensionat si dupa cativa ani m-am mutat in Arizona. Aici mi-am dat seama repede ca daca la Washington predomina obiectivele federale si internationale, in Arizona oamenii sunt preocupati in primul rand de probleme economice practice si locale. Si totusi, in ultimele luni au dominat si aici preocuparile politice. Trebue precizat ca Arizona este unul din statele nedecise (swing state) care oscileaza intre democrati si republicani si nici un partid nu poate fi sigur de rezultatul alegerilor.
In acest an, disputa a fost acerba reflectand compozitia sociala si etnica a statului. Arizona e frumoasa, are relief divers, are clima semi-tropicala in sud si continentala in partea nordica si muntoasa a statului. Arizona are totodata un standard ridicat de viata si atrage continuu locuitori din zonele reci ale Americii. Populatia statului e amestecata: amerindieni, mexicani, hispanici, Europeni si negri-americani. In ultimele decenii s-au stabilit deasemenea in Arizona atat pensionari din alte state cu stare materiala buna, dar si multi imigrati din America Latina. Acest amestec etnic, rasial si social se oglindeste in optiunile politice ale populatiei.
Hispanicii, imigrantii de data recenta, si clasele de jos voteza de regula pentru democrati in timp ce majoritatea albilor si clasa mijlocie prefera partidul republican. Unii din prietenii mei aflati in casatorii mixte se confrunta insa cu divergentele politice chiar in sanul familiei. Sotia mexicana a unui prieten alb a amenintat ca daca Trump ajunge presedinte, ea pleaca inapoi in Mexic. De fapt, a doua zi dupa alegeri au venit in vizita la noi patru familii mixte si m-a surpins sa constat cat de suparate erau femeile din cauza alegerii lui Trump. Toate erau de origine hispanica. Eu m-am amuzat pentru ca desi l-am preferat pe Trump, entuziasmul meu politic e mult diminuat si respectul pentru politicieni s-a redus pe aceiasi masura. De altfel, se stie in cercul meu de prieteni ca sunt preocupat de geopolitica globala si in acest sens mi se cere parerea. Ma preocpa in special modul in care politica americana afecteaza Europa si Romania, dar aceasta preocupare o impartasesc doar cu cei interesati de subiect.
Altfel, e interesant si cumva surprinzator faptul ca dupa alegerile de la 5 noembrie s-a restabilit calmul. Unii americani se temeau de un eventual razboi civil si in unele state a fost activata garda nationala, dar nu s-a intamplat nimic. In ce ma priveste, ma asteptam la revolte spontane, tulburari de strada, spargeri de magazine si avarii, dar nu s-au produs. Una din explicatii ar putea fi faptul ca victoria republicana a fost categorica si de necontestat. Fata de democrati, republicanii au avut o agenda clara si s-au angajat bine pregatiti in campania electorala. In acelasi timp, Trump si republicanii au fost ajutati la urne si de evolutia economica precara din ultimii ani a economiei Americane. Acest lucru l-au resimtit din plin majoritatea alegatorilor. Preturile locuintelor si chiriile apartamentelor s-au dublat si la fel au crescut preturile alimentelor, serviciilor si asigurarilor, in timp ce salariile au stagnat. Americanii l-au ales pe Trump in speranta redresarii economice si sociale a tarii.
De altfel, Trump a facut multe promisiuni electorale, dar va fi foarte greu sa le indeplineasca. El va trebui sa obtina sprijinul deplin al legislatorilor si deocamdata republicanii au majoritatea doar in senat. In plus, pentru unele din obiectivele sale, va trebui amendata constitutia, ceace nu e deloc usor. In ce priveste politica interna, Trump se va lovi de inertia unui sistem guvernamental birocratic si osificat si de opozitia democratilor care fara indoiala ca se vor replia. Ne-marxismul, deghizat ca progresivism, nu moare de buna voie si reuseste sa insele si sa induca in eroare multa lume.
Pe de alta parte, cu caracterul lui impulsiv si autoritar nu va fi deloc usor pentru viitorul presedinte sa-si faca aliati. Pe deasupra, unele din obiectivele noii administratii sunt economice si in sistemuil capitalist economia e guvernata in primul rand de intreptinderi particulare si de market, si doar in mica masura de guvern. In ce priveste relatiile internationale, administratia Trump se va confrunta cu probleme geopolitice fara solutii diplomatice. Ma refer la conflictele din Ucraina, din Israel, Iran si Orientul Mijlociu, si la marea confruntare deocamdata pasnica cu China. Toate aceste situatii-probleme vor afecta din plin Europa si Romania, dar mai intai trebue sa asteptam cateva luni si sa vedem cum se contureaza concret politica externa a adminstratiei Trump.
Nicolae Dima, USA, ActiveNews, 10 noembrie 2024.
Comenteaza