Băsescu, ATAC de o DURITATE

FĂRĂ PRECEDENT!

Fostul preşedinte Traian Băsescu critică proiectul privind construirea unei moschei la Bucureşti şi îi transmite preşedintelui turc Recep Erdogan să propovăduiască islamul în Turcia, nu într-o ţară creştină. „Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă”, a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu, referindu-se la iniţiativa autorităţilor române de a aloca un teren pentru construirea unei moschei.

Fostul şef al statului a lansat un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România şi a preşedintelui turc Recep Erodgan: „Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală? Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă”.

Băsescu a reluat teoria sa potrivit căreia o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers. „Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, susţine fostul şef al statului, în postarea sa pe reţeaua de socializare.

Este pentru a doua oară când fostul şef al statului are o astfel de ieşire publică în ceea ce priveşte proiectul de construire a unei moschei, considerând că aducerea studenţilor musulmani în ţară reprezintă „cel mai mare risc”. „Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…). Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci 6.000 de studenţi musulmani… (…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară”, a spus fostul preşedinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfăşurat duminică la Piteşti. Fostul preşedinte consideră că această decizie trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că proiectul trebuie respins.

De celalaltă parte, şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat, potrivit gandul.info că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce „s-a transformat într-o polemică politică”. Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie „de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei”. Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco – tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi seară, la cina de Iftar, care marchează postul cel mare al musulmanilor, el spunând că că membrii comunităţii musulmane din România împărtăşesc aceleaşi aspiraţii comune, printre care „proiectul european şi angajamentul nord-atlantic”.

Premierul Victor Ponta spune că participarea lui Iohannis la eveniment este ”un gest lăudabil şi normal” şi că speră ca astfel ”să se mai spele ruşinea provocată societăţii de declaraţiile iresponsabile împotriva comunităţii musulmane”.

Mai mulţi politicieni, dar şi lideri de opinie au lansat critici la adresa premierului Victor Ponta, după ce Guvernul a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane.

.

 

Nota Redacției: Nu cred că-mi voi schimba sentimentele și judecata asupra Băsescului, a făcut mult rău Țării. Dar iată-l că de data asta mă obligă să-l simt alături de mine, de români!  Și vice-versa!…