De aproape o lună de zile, aud fel de fel de comentarii și de comentatori pe subiectul demisiei lui Ponta. Mai toate/toți, penibile/penibili, adică în nota mediocrității generale din dezbaterea publică a subiectelor puse pe tapet de televiziunile noastre, de duduile și hăndrălăii ce-și zic moderatori, lideri sau formatori de opinie.

În seara aceasta însă, din masochism, am acceptat să mai asist la o dezbatere televizată pe subiectul acesta, curios să văd câte minute o să rezist. Printre comentatori, Adrian Severin, prezent și pe site-ul nostru, e drept, fără voia sa și neinvitat. Drept care, cum ziceam, am rămas pe postul TV respectiv! A intervenit și Ion Cristoiu, care cred că a fost pe la toate televiziunile invitat ca să i se afle prețioasa opinie despre Ponta, de ce a demisionat, de ce a venit un guvern, guvernul „meu” al lui Johannis etc., etc. Nu cred că poți să ții minte ce spune Cristoiu. Bietul om, i se cere părerea pe orice subiect, și nu are de multe ori nimic interesant de spus, dar asta nu-l împiedică să-și facă exercițiile de dicție zilnice. Nocturne, mai ales. Din zece propoziții începute, abia pe următoarea reușește s-o termine!…

Ca niciodată de inoportun mi s-a părut Cristoiu în această seară. Poate că și din pricina faptului că a fost pus alături de Adrian Severin. Comparația a fost inevitabilă și catastrofală pentru Cristoiu. Cristoiului i s-au pus la dispoziție câte minute a poftit pipota sa, și nu a spus mai nimic, iar Adrian Severin a beneficiat de numai câteva minute, în care ne-a spus mai mult decât toate intervențiile TV ale lui Cristoiu din ultimii trei ani. Ba chiar patru!…

Adrian Severin a spus cum nu se putea mai clar, mai pe șleau, că interesați de demisia lui Ponta au fost în primul rând „marile corporații internaționale care doresc să pună mâna pe resursele României!” Așa păcătos cum este Ponta și în ciuda abaterilor sale de la politica interesului național, Ponta cică nu a acceptat să facă jocul acestor corporații criminale! Ba, din acest  punct de vedere, chiar și celelalte partide, clasa politică în întregul ei, așa coruptă cum e, nu prea se pliază la cerințele acestor corporații, drept care aceste corporații ar fi interesate și de apariția unui partid nou, care partid, sub pretextul că schimbă sistemul, de fapt îl va perfecționa: sistemul trădării naționale. Evident, va fi un partid avându-i în frunte pe Cioloș, la vedere, și pe Johannis, din umbră! Iar în spatele decorului, marii manipulatori: corporațiile străine!

Deci, s-ar înțelege din ce a spus Adrian Severin că Cioloș și Johannis sunt oamenii de paie ai acestor corporații străine, ai acestor interese străine de nevoile Neamului românesc.

Nu știu dacă chiar asta a vrut Adrian Severin să se înțeleagă din spusele sale. Obligat să fie succint, să se rezume la câteva minute, Adrian Severin, pe care deseori l-am înjurat din toată inima, m-a obligat de data asta să-l înjur mai mult ca oricând pe Ion Cristoiu. Dacă ar fi lipsit din emisiune Cristoiu, ar fi avut mai multe de spus Adrian Severin!

Măi, „maestre” Cristoiu, de ce nu ții telefonul închis?! De ce te simți așa de bine când vorbești minute în șir fără să spui nimic, și mai ales fără să spui ce știi și matale, căci povestea cu corporațiile străine o știm cu toții, dar nimeni nu ne-o spune la TV așa de clar cum a făcut-o Adrian Severin în seara asta! De ce, măi, Cristoiule, nu vorbești și tu verde în față, cum a făcut-o în seara asta domnul ADRIAN SEVERIN! Când ai de gând să te faci și tu bărbat bărbat, să vorbești răspicat, să nu te mai ascunzi după vorbe, să știm și noi în ce echipă joci?! În niciun caz în aceeași echipă cu Adrian Severin, din păcate!

Deci, domnule Severin, n-am încotro: Jos pălăria! Și o fac cu mare plăcere! Mulțumesc!

 

Ion Coja