Surena În răspuns la Akritas.

Akritas hai să clarificam lucrurile. Era sa spun ” noi am decis” dar nu e corect! S-a decis după 1990 că trebuie să trecem la capitalism, președintele de atunci, Ion Iliescu nu o spunea pe șleau, o tot scaldă cu „economia de piață”. Capitalismul înseamnă un model vestic iar dpdv religios protestanto-catolic, am exclus capitalismul din Extremul Orient pentru că are anumite particularități. În 1990 au existat păreri argumentate că ar trebui, dată fiind particularitatea economiei românești comparativ cu economia din Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, nu-i băgăm pe iugoslavi pentru că erau diferiți, să trecem la un capitalism de tip social. Dacă ne uităm și în Constituție vedem acest lucru, în realitate o serie de economiști care azi plâng au mers spre neoliberalism și monetarism.
Anghel Rugină și o serie de economiști americani (veniți prin diverse biserici neoprotestante) au argumentat că România, dată fiind Particularitate economiei ei, trebuie să-și caute un model economic, adică un capitalism adaptat la realitățile ei. Aceștia au prezentat atât avantajele, cât și dezavantajele modelului american. Toți însă au fost în unanimitate când spuneau că trebuie separată economia de politic,trebuie create instituții puternice neolitice de control a pieței și trebuie educată populația cu privire la economie. Anghel Rugină a mers mai departe, a propus un model economic și monetarist care să scoată România de sub șocul ratelor de schimb. Toți acești „pionieri”
au spus că România trebuie să regândească planificarea economică, adică să nu o facă cum o făceau, nu au spus să renunțe. Dimpotrivă, toți spuneau că România trebuie să – și identifice sectoarele economice unde are un avantaj competitiv și acolo să investească, unde are pierderi și nu există perspective de reducere a lor ori unde nu are avantaje competitive să renunțe. O altă problemă ridicată de aceștia a fost cea legată de proprietate și garantarea acesteia. Ei spuneau că întârzierile legislative cu privire la definirea și garantarea proprietății vor afecta în viitor economia. Mai spuneau ceva, nerealizat nici azi, de reglementarea speciala a afacerilor, Codul comercial.
Din păcate respingerea acestor propuneri s-a datorat unui nucleu de economiști comuniști, convertiți peste noapte la capitalism, unii și politicieni care au ales altă direcție. Adică Isărescu și „clubul specialiștilor de economie mondială”, Valentin Ionescu, Ilie Șerbănescu, Mircea Cosea, Dijmarescu, Stolohan ori ingineri precum Ulm Spuneați au alternat masurile economice și privatizările după interesele partidului din care făceau parte. De multe ori au ridiculizat economiștii din vest care ne ofereau soluții. Toți erau interesați, dată fiind perioada, de investițiile străine directe în ciuda faptului că americanii le povesteau de micii antreprenori, de o creștere concurențiala sănătoasă fără monopol de stat, fără monopol corporativ.
Am înțeles că nu-ți place capitalismul, e ok, dar la comunism nu putem să ne întoarcem.
Ce model economic sau ce tip de capitalism propui tu?

*

Pot fi reproșate multe guvernelor și politicienilor noștri de după ’90, pot fi găsite și scuze însă nu au nicio scuză pentru genocidul cultural. Dacă comuniștii cu toate păcatele lor au reușit să ne lase o țară cu o rată de alfabetizare de aproape 100%, indiferent cum a fost ea, cei de după 90 au asistat impasibili la abandonul școlar, nu au mișcat un deget pentru stoparea fenomenului. Este evident că este o strânsă legătură între pauperizarea populației și abandonul școlar, dar autoritățile puteau face ceva. Au preferat să toace banii sacrificand nu numai acești tineri, dar și viitorul României. Nici acum nu este totul pierdut, este suficient să vedem soluțiile adoptate de comuniști și să le adaptăm la realitățile de azi. Dacă regimul comunist a reușit, fără a avea tehnologia de azi, să reducă acest decalaj în 20-25 de ani, cred că în mai puțin de 10 ani putem ajunge la rata din 1990. Tot ce avem nevoie este ca politicienii noștri să conștientizeze bomba pe care stăm și să treacă imediat la acțiune, nici măcar nu trebuie să o ia de la zero, au inventat alții pașii, noi doar trebuie să-i urmăm.