CD
1.435 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.167

 

„ACUM LUPTĂM NU DOAR PENTRU LIBERTATEA RUSIEI, CI PENTRU LIBERTATEA ÎNTREGII LUMI”
– Vladimir Putin

Vladimir Putin s-a adresat, prin videoconferință, în sesiunea plenară a Consiliului Mondial al Poporului Rus. Tema-cheie a forumului, dedicat celei de-a 30-a aniversări de la înființarea organizației, este Prezentul și viitorul lumii ruse.
La eveniment au participat Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse și ai altor organizații religioase centralizate din Rusia, organisme guvernamentale, asociații publice, personalități academice și culturale de seamă.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin:
„Sfinția Voastră, prieteni,
Aș dori să urez bun venit tuturor participanților la Consiliul Mondial al Poporului Rus.
Consiliul a fost înființat în 1993. Ne amintim de acel moment ca un moment de cotitură foarte dificil pentru țară. Consiliul a reușit să se unească în jurul unui set comun de obiective reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse și ai altor organizații religioase, partide și mișcări politice, lucrători culturali, savanți și oameni de știință, antreprenori și oameni de credințe, vederi și etnii diferite, care erau totuși uniți într-un singur. respect important, în patriotismul lor ferm înrădăcinat.

În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul și contribuția dumneavoastră la întărirea statului rus, a păcii civile și a acordului, și pentru consolidarea societății și pentru ajutorul pe care îl oferiți întotdeauna compatrioților voștri și tuturor celor care fac parte din marea lume rusească.

Știu că mulți reprezentanți ai Consiliului Popular Mondial al Rusiei se află în prezent în Donbass și Novorossiya, ca voluntari și membri ai unităților militare, protejând frații și surorile noastre, milioane de oameni din republicile populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie, alături de ai lor frați de arme.

Apreciez sincer ajutorul pe care Consiliul Popular Mondial al Rusiei îl oferă frontului și familiilor eroilor noștri căzuți. Au luptat pentru noi și pentru Patria noastră. Ei se vor odihni în pace și vor rămâne în memoria noastră pentru veșnicie. Să păstrăm un moment de reculegere.
(Un moment de reculegere.)

Prieteni, lupta noastră pentru suveranitate și dreptate este, fără exagerare, una de eliberare națională, pentru că susținem securitatea și bunăstarea poporului nostru și dreptul nostru istoric suprem de a fi Rusia – o putere independentă puternică, un stat de civilizație. Este țara noastră, este lumea rusă care a blocat drumul celor care aspirau la dominația și excepționalismul lumii, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istorie.

Acum luptăm nu doar pentru libertatea Rusiei, ci și pentru libertatea lumii întregi. Putem spune sincer că dictatura unui singur hegemon devine decrepită. Noi o vedem și toată lumea o vede acum. Ea scapă de sub control și este pur și simplu periculos pentru alții. Acest lucru este acum clar pentru majoritatea globală. Dar din nou, țara noastră este acum în fruntea construirii unei ordini mondiale mai echitabile.

Și aș dori să subliniez acest lucru: fără o Rusie suverană și puternică, nu este posibil un sistem internațional durabil și stabil.
Știm amenințarea la care ne expunem. Rusofobia și alte forme de rasism și neonazism au devenit aproape ideologia oficială a elitelor conducătoare occidentale. Ei sunt îndreptați nu numai împotriva etnicilor ruși, ci și împotriva tuturor grupurilor care trăiesc în Rusia: tătari, ceceni, avari, tuvinieni, bașkiri, buriați, iakuti, oseti, evrei, inguși, mari și Altai.

Suntem mulți, s-ar putea să nu pot numi fiecare grup acum, dar din nou, amenințarea este îndreptată împotriva tuturor popoarelor Rusiei.
În principiu, Occidentul nu are nevoie de o țară atât de mare și multietnică precum Rusia.
Diversitatea și unitatea noastră de culturi, tradiții, limbi și etnii pur și simplu nu se încadrează în logica rasiștilor și colonizatorilor occidentali, în planurile lor crude de depersonalizare totală, separare, suprimare și exploatare.

De aceea și-au început din nou vechea lor propagandă: ei spun că Rusia este o „închisoare a națiunilor” și că rușii sunt o „națiune de sclavi”. Am auzit asta de multe ori de-a lungul secolelor. Acum am auzit și că Rusia aparent trebuie să fie „decolonizată”. Dar ce vor ei cu adevărat? Vor să dezmembreze și să jefuiască Rusia. Dacă nu o pot face cu forța, ei seamănă discordie.

Aș dori să subliniez că considerăm orice interferență sau provocări din exterior pentru a incita la conflicte etnice sau religioase drept acte de agresiune împotriva țării noastre și o încercare de a mânui din nou terorismul și extremismul ca o armă împotriva noastră și vom răspunde în consecință.

Avem o țară mare și diversă. Această diversitate de culturi, tradiții și obiceiuri creează o putere mai mare, un avantaj competitiv și un potențial extraordinar. Trebuie să-l întărim continuu, să prețuim acest acord divers, care este atuul nostru comun. Aș dori ca toți guvernanții regionali să se concentreze asupra acestui lucru și mă bazez pe autoritatea pastorilor din religiile noastre tradiționale și pe responsabilitatea tuturor forțelor politice și a organizațiilor publice.

Cred că toți ne amintim și trebuie să ne amintim lecțiile revoluției din 1917, războiul civil ulterior și dezintegrarea URSS în 1991. Poate părea că au trecut mulți ani de atunci, dar oamenii de toate etniile care trăiesc astăzi, chiar și cei născuți în secolul al XXI-lea încă plătesc acum, zeci de ani mai târziu, pentru calculele greșite făcute la acea vreme – îngăduința la iluzii separatiste, slăbiciunea autorității centrale și o politică de divizare artificială, forțată, în această mare națiune rusă, un triune de ruși, belaruși și ucraineni.

Conflictele sângeroase care au apărut după Imperiul Rus și Uniunea Sovietică nu numai că continuă să mocnească, dar uneori izbucnesc cu energie reînnoită. Aceste răni nu se vor vindeca mult timp.
Nu vom uita niciodată aceste greșeli și nu ar trebui să le repetăm. Aș dori să subliniez încă o dată – orice încercare de a semăna discordie etnică sau religioasă, de a împărți societatea noastră este o trădare, o crimă împotriva întregii Rusii. Nu vom permite niciodată nimănui să împartă Rusia – singura țară pe care o avem. Rugăciunile noastre sunt pentru aceasta, patria noastră, și sunt exprimate în diferite limbi.

Aș dori să reamintesc pentru această audiență cuvintele Sfântului Grigorie de Nazianz: „A cinsti mama ta este un lucru sfânt. Dar fiecare are propria mamă, în timp ce Patria este mama noastră comună.”

Sfinția Voastră, colegi. Tema acestei sesiuni a Consiliului este „Prezentul și viitorul lumii ruse”. Lumea rusă îmbrățișează toate generațiile predecesorilor noștri și urmașii noștri care vor trăi după noi. Lumea rusă înseamnă Rus Veche, Țaratul Moscoviei, Imperiul Rus, Uniunea Sovietică și Rusia modernă care își revendică, consolidează și își mărește suveranitatea ca putere globală. Lumea Rusă îi unește pe toți cei care simt o afinitate spirituală cu Patria noastră, care se consideră vorbitori de limbă rusă și purtători ai istoriei și culturii ruse, indiferent de etnie sau religie.

Dar aș dori să subliniez că lumea rusă și Rusia însăși nu există și nu pot exista fără ruși ca etnie, fără poporul rus. Această declarație nu conține nicio pretenție de superioritate, exclusivitate sau alegere. Acesta este pur și simplu un fapt la fel ca definiția clară a Constituției noastre a statutului limbii ruse ca limbă a unei națiuni care formează un stat.

A fi rus este mai mult decât o naționalitate. Apropo, așa a fost întotdeauna de-a lungul istoriei țării noastre. Printre altele, include identitatea culturală, spirituală și istorică. A fi rus este, înainte de toate, o responsabilitate. Pentru a reitera, este vorba de responsabilitatea enormă de a proteja Rusia și despre asta este adevăratul patriotism.

În calitate de rus, sunt aici pentru a spune că doar o Rusie unită, puternică și suverană poate garanta dezvoltarea viitoare și independentă a poporului rus și a tuturor celorlalte popoare care au trăit în granițele țării noastre de secole și sunt unite printr-un destin istoric comun.

Ce înseamnă suveranitatea pentru statul nostru, pentru fiecare familie și pentru fiecare persoană? Care este valoarea și adevărata sa esență?
În primul rând, este libertatea. Libertate pentru Rusia și poporul nostru și, prin urmare, pentru fiecare dintre noi, pentru că în tradiția noastră, o persoană nu se poate simți liberă decât dacă cei dragi, copiii săi și Patria lui sunt liberi. Soldații și ofițerii noștri, bărbați și femei din țara noastră, apără această libertate autentică.

O națiune liberă care își înțelege responsabilitatea în fața generațiilor actuale și viitoare este singura sursă de putere, puterea suverană, care este chemată să servească toți oamenii, mai degrabă decât interesele private, corporative, de clasă sau chiar străine ale cuiva.

O persoană cu adevărat liberă este un creator. Vom sprijini aspirația tuturor de a fi util țării, societății și oamenilor. Din aceasta este alcătuită dezvoltarea suverană în interesele naționale.
Ne confruntăm cu sarcina descurajantă de a dezvolta zone vaste de la Pacific până la Marea Baltică și Marea Neagră. Economia noastră, industria, agricultura, industriile inovatoare, industriile creative și întreprinderile naționale trebuie să își mărească capacitatea de mai multe ori.

Acum mă adresez unor antreprenori despre care știu că sunt mulți în acest public. Aș dori să vă mulțumesc, prieteni, pentru eforturile dumneavoastră coordonate. Am zădărnicit agresiunea economică fără precedent a Occidentului prin unirea eforturilor statului și ale afacerilor. Sancțiunile sale Blitzkrieg au eșuat.

Rusia va intensifica sprijinul pentru antreprenoriatul național suveran. Avem instrumente fundamental noi în curs de dezvoltare pentru asta chiar acum. Investește în Rusia, creează noi locuri de muncă, extinde producția și participă la formarea personalului. Dacă faci asta, economia națională va crește, creând mai mult succes și oportunități pentru companiile tale.

Concentrându-se pe întărirea suveranității, întreprinderile naționale devin mai puternice și mai suverane, pe măsură ce își renunță la dependența de componentele ordinii mondiale actuale.
Dezvoltarea suverană a țării, economia ei, afacerile, sectorul social ar trebui să aducă bunăstare tuturor oamenilor, tuturor familiilor rusești și, astfel, să fie corecte.

Nu este vorba despre o abordare primitivă universală. Justiția înseamnă în primul rând condiții decente de viață, facilități moderne pentru cultură, sănătate și sport în toate regiunile țării. Aceasta înseamnă un loc de muncă calificat și bine plătit și un prestigiu public ridicat pentru muncitori, ingineri, profesori, medici, artiști, personalități culturale, antreprenori, fiecare specialist și maestru responsabil.

Dreptatea înseamnă șanse egale și largi de studiu, de început în viață și de autoîmplinire pentru tineri.
Occidentul urmărește acum o politică de „ anularea culturii”, dar aceasta este, de fapt, o renunțare la educația umanitară. Drept urmare, atât cultura, cât și educația devin primitive. Multe discipline tradiționale sunt pur și simplu eliminate din programele academice occidentale și înlocuite cu unele științe de gen sau alte științe similare – pseudoștiințe, desigur.

Între timp, avem nevoie de o adevărată descoperire în viața culturală. Și avem multe de învățat în acest sens de la predecesorii noștri care au dat tonul pentru întreaga lume atât în arta tradițională, cât și, de altfel, în cea de avangardă. Sunt convins că suveranitatea țării și întărirea rolului său în lume sunt imposibile fără o cultură înfloritoare, distinctă în toate manifestările ei.

Și, desigur, ar trebui să luăm toate cele mai bune realizări realizate de sistemele interne și globale de educație tradițională. Important este că școlile și universitățile noastre trebuie să fie moderne și deschise tuturor ideilor avansate.
Avem nevoie de o abordare holistică integrală a educației cu familie, educație, cultură națională, organizații pentru copii, tineret, sport și militar-patriotice, mișcări de mentorat la scară largă; și permiteți-mi să adaug, cuvântul înțelept al clerului nostru spiritual se completează armonios unul pe altul. Acesta din urmă este pur și simplu esențial.

Da, Biserica este separată de stat și Patriarhul Kirill mi-a spus de mai multe ori că, în ciuda acestui fapt, am dezvoltat relații unice între Biserică și stat. Aș dori să remarc în acest context că Biserica nu poate fi separată de societate sau de oameni. Sunt pe deplin de acord cu asta. Și de aceea aș dori să subliniez din nou importanța participării reprezentanților tuturor religiilor tradiționale rusești la educația și creșterea tineretului nostru și, bineînțeles, la consolidarea valorilor spirituale, morale și familiale. Implicarea clerului din toate religiile tradiționale este o valoare durabilă.

Sfinția Voastră, prieteni,
Știți că Ordinul executiv care declară anul viitor – 2024 – Anul Familiei în Rusia a fost deja semnat. Și aș vrea să spun că această decizie se bazează într-adevăr pe poziția majorității absolute a societății noastre. Sunt sigur că și Consiliul Popular Mondial al Rusiei îl susține în unanimitate.

Iată ce aș dori să spun și să clarific. Nu vom depăși provocările demografice descurajante cu care ne confruntăm doar cu bani, beneficii sociale, alocații, privilegii sau programe dedicate. Adevărat, valoarea cheltuielilor demografice ale bugetului este extrem de importantă, dar asta nu este tot. Punctele de referință ale unei persoane în viață contează mai mult.

Dragostea, încrederea și o bază morală solidă sunt pe care se construiesc familia și nașterea unui copil. Nu trebuie să uităm niciodată asta.
Din fericire, multe dintre grupurile noastre etnice au păstrat tradiția de a avea familii puternice multigeneraționale cu patru, cinci sau chiar mai mulți copii. Să ne amintim că familiile rusești, multe dintre bunicile și străbunicile noastre au avut șapte, opt sau chiar mai mulți copii.

Să păstrăm și să reînviam aceste tradiții excelente. Familiile numeroase trebuie să devină norma, un mod de viață pentru toate popoarele Rusiei. Familia nu este doar temelia statului și a societății, este un fenomen spiritual, un izvor de moralitate.
Toate nivelurile de guvernare, politicile noastre economice, sociale și de infrastructură, educația și creșterea gradului de conștientizare și asistența medicală ar trebui să fie implicate fără excepție în munca de sprijinire a familiilor, mamelor și copiilor.

Toate organizațiile publice și religiile noastre tradiționale ar trebui să se concentreze și pe întărirea familiilor. Conservarea și creșterea populației Rusiei este scopul nostru pentru următoarele decenii și chiar pentru generațiile viitoare. Acesta este viitorul lumii ruse, Rusia veche de milenii, eternă.

Sfinția Voastră, prieteni, avem multe obiective ambițioase în fața noastră, iar îndeplinirea lor necesită un efort cu adevărat concertat, pentru care suntem pregătiți. Am devenit mai puternici. Regiunile noastre istorice s-au întors în Rusia. Societatea respinge tot ceea ce este superficial și se îndreaptă către valori adevărate și autentice.

Pyotr Stolypin a subliniat că legea bazată pe puterea națională are prioritate. Împreună, am arătat o asemenea putere națională și voință națională, hotărârea de a ne susține interesele fundamentale, interesele fundamentale ale poporului Rusiei, de a fi ghidați nu de opiniile împrumutate ale altcuiva, ci de propriile noastre viziuni suverane asupra lumii, de înțelegerea noastră asupra modului în care familia și întreaga țară ar trebui să trăiască și să construim Rusia pentru noi și copiii noștri.

Aș dori să vă mulțumesc din nou pentru sprijin și patriotism și, bineînțeles, să vă felicit cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Consiliului Mondial al Poporului Rus.
Aș dori să adresez cuvinte speciale de mulțumire șefului acesteia, Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii.

Sunt conștient de munca voastră neobosită, Sfinția Voastră, de a aduce renașterea spirituală a Rusiei și de importanța și influența poziției voastre. Vreau să subliniez acest lucru. Sub conducerea dumneavoastră, Biserica Ortodoxă Rusă, clerul și laicii fac mult pentru a implementa proiecte sociale, caritabile și de voluntariat. Sunt, de asemenea, conștient de sprijinul oferit militarilor noștri și familiilor lor și cât de nerăbdător aleg soldații și ofițerii noștri de pe linia frontului cuvintele Patriarhului.

Sunt încântat astăzi, la Consiliul Poporului Mondial al Rusiei, să vă felicit pentru că ați primit Premiul Prezidențial 2023 pentru contribuția dumneavoastră la consolidarea unității națiunii ruse. Ai cel mai profund respect al meu. Îi doresc Consiliului mult succes în activitatea sa.
Mulțumesc.”

Sursa: https://en.interaffairs.ru/article/vladimir-putin-we-are-now-fighting-not-just-for-russia-s-freedom-but-for-the-freedom-of-the-whole

Traducerea: CD