La Compania particoleră de teatru 4G din RmVălcea se monteaza piesa istorica: „De ce a trecut la Islamism Kossuth Lajos”!

 Un grup de persoane, majoritatea îmbrăcate în costum popular românesc care fluturau steagul României, au pătruns în holul Teatrului de Stat din Sf.Gheorghe  în timp ce strigau „ rușine să vă fie!” sau „Trăiască  și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. Prezența lor nu a fost întâmplătoare, ci s-a dorit a fi un boicot împotriva spectacolului de la Tg.Mures ce urma să își aibă o noua  premiera in capitala jud.Covasna, pe motiv că  ar fi insultător la adresa poporului român și că ar rastalmaci in deradere  anumite adevăruri istorice.Protestatarii au intonat Imnul Național  fără să fie agresivi fizic, ci doar foarte vocali…„De acum încolo, societatea civica româneasca va avea reacții,  mai dese la adresa agresiunilor și manifestarilor împotriva românilor”, a transmis președintele Asociației„Calea Neamului”, din Brașov, Mihai Tîrnoveanu.

„Noi am venit aici să spunem două lucruri: unu, că această piesă este continuarea unei comedii-experiment, jucate  la Târgu Mureș, în care simbolul Mihai Viteazu, primul Unificator al Țărilor Române era defăimat într-un mod înfiorător, cu obscenități incalificabile, iar regizorul acestui spectacol, promitea: „vom continua „reprezentatiile”  la Sf ă ntu Gheorghe de 1 Decembrie . Iar acum „Nu e chiar 1918”, altul e adevărul istoric , nu se va mai glumi pe scena , cu „gaguri”despre Unirea de la 1918.  Asta ne deranjează pe noi”, a spus unul dintre protestatari, Florin Palas, jandarmilor chemați să aplaneze conflictul.

-„Când la aniversarea de 100 de ani a Romaniei Moderne, auzi că cineva vrea sa  își bata joc de țara ta, atunci te aduni”a răspuns un alt protestatar,Florin Palas , la întrebarea „De unde veniți atâția romani aici?”.Într-o postare pe Facebook,asociatiile Calea Neamului și Frăția Ortodoxă , Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au notat că „cei care au sărbătorit Ziua Națională a României la Covasna,Voinesti ,Intorsura ,Tg.Secuiesc,Bretzcu  au aflat că în Sfântu Gheorghe, la Teatrul Municipal Andrei Mureșanu, se pune în scenă o piesă  scrisă de un  autor maghiar sovin , care batjocorește Ziua de 1 Decembrie 1918. Menţionăm că dramaturgul maghiar este una şi aceeaşi persoană cu cel care, luna trecută, îl batjocorea, într-un alt spectacol de teatru , la Târgu Mureş, pe  voievodul unificator Mihai Viteazul. Regizorul spectacolului-si el cu „antecedente”regizorale iredentiste , a afirmat că el,ca artist nu știe ce sărbătoresc romanii de 1 Decembrie. I-am spus noi: sărbătorim faptul că avem o Țară – si noastra si a voastra!

Nu vrem o Jugoslavie, fraților!”, le-a spus M.Tîrnoveanu.Nu intindeti coarda, ca se rupe!! De cealaltă parte, reprezentanții teatrului au precizat că „Nu are nicio legătură cu bășcălia. Nu este nicio sfidare. Veniți să vedeți!”, le-a transmit protestatarilor managerul TAM, Anna Maria Popa.

„Acești oameni sunt complet dezinformați, sunt  manipulați, fac niște conexiuni cu spectacole din alte orașe,care  nu au nicio legătură cu spectacolul nostru,  Acest spectacol poate fi văzut, oricine poate să își dea cu părerea, eu am fost dispusă inclusiv să dau textul în avans. Am avut chiar și un spectacol-lectură unde cei într-adevăr îngrijorați ar fi putut să vină să vadă, . Astăzi suntem aici de la ora 15:00, am avut expoziții, lansări de carte, o grămadă de evenimente , cu ocazia Centenarului, pe care , cu toată dragostea, le-am adus în fața publicului. Iată, nu putem să ne ținem spectacolul pentru că suntem efectiv sabotați”, a declarat, în fața reprezentanților presei, Anna Maria Popa.Incidentul s-a încheiat la ora 19:00, înaintea spectacolului. Astfel, premiera s-a derulat fără probleme și cu sala plină. Mai mult, cei care și-au luat bilete la premieră,cativa români curiosi si… și evident, maghiari , au putut să vadă că spectacolul…adevarat,e o comedie , dar vorbește mult despre… realități ale zilelor noastre, fără jigniri, ci doar glume , cu specificul acela de haz de necaz…

La Târgu Mureș  premiera spectacolului ”Vitez Mihaly” a avut loc asta toamna . Afișul specacolului ”Mihai Viteazul”prezintă România sub forma unei bucăți de carne de pe un grătar, în timp ce unele dintre dialoguri sunt …regizoral greu de înțeles. Scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar cele de la curtea împăratului german sunt în germană, ”traduse” în română, zice Antena 1. „Cu o lună înaintea Marii Uniri, la Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului ”Vitez Mihaly” –,al dramaturgului Szekely Csaba, cel care-și propune să ”rescrie”, alături de regizorul Andi Gherghe, un „show-demitizare” despre motivațiile și căutările marelui domnitor român, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de „umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezente în manualele școlare, după cum se scrie… in  ”Decât o Revistă”.

Potrivit cotidianului mureșean Zi de zi, piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba este pusă în scenă de Ándi Gherghe care crează un spectacol despre problematicile actuale șicircumstanțele sociopolitice din țară și din regiune. Personajul Mihai Viteazul este demitizat(!!) și povestea vieții sale este rescrisă de Székely Csaba pornind de la date și documente indoielnice . Astfel, urmărind spectacolul ne vom întâlni cu un Mihai Viteazul fără vestita caciula dacica,  fără aură de „erou al neamului” și vom vedea un Mihai tiranic, nesăbuit, ambițios – un negustor marunt , născut în Târgul de Flociprotagonist, beneciar și victimă al unor jocuri politice de Ev Mediu

Spectacolul – comedie „Mihai Viteazul” este a doua producție a companiei independente Teatru 3G din Târgu Mureș din stagiunea 2018-2019,  Se joacă în limbile română, maghiară, germană și  supratitrat în limbile română și maghiară.Punerea în scenă a acestei piese de „teatru” este finanțată din fonduri publice de cătrePrimăria Târgu Mureș și de către Administrația Fondului Cultural Național.Astfel, Asociația Teatru 3G, cea care pune în scenă piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba, va încasa în 2018 suma de 71.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național pentru proiectul „Educație civică prin teatru contemporan” . Despre ce fel de educație poate fi vorba într-o piesă de teatru care batjocorește istoria românilor, nu știm.

Sigur, se vor trezi unii să-mi spună că nu mă pricep la artă ,scrie Dan TanasaPoate că nu mă „pricep„. Însă cu siguranță am bun simț. Iar bunul simț îmi spune că aici avem de-a face cu o batjocorire a istoriei românilor.Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă un regizor român și-ar fi permis să facă o astfel de piesă de „teatru” despre Kossuth sau despre Petofi Sandor? Ar fi sărit ca arși CNCD și Ambasada Ungariei la București iar pe Kelemen Hunor l-am fi auzit făcând apel… la ONU să intervinăNiciodată, dar absolut niciodată, o astfel de piesă de teatru nu ar fi fost pusă în scenă în Ungaria și niciodată, dar absolut niciodată, o astel de piesă de teatru nu ar fi fost finanațată din fonduri publice în Ungaria. În schimb, un regizor de etnie maghiară poate batjocori, în anul Centenarului Marii Uniri, simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. 

Această producție pretins culturală,nu-i decat o tentativă mizerabilă de act de cultură, nu doar că beneficiază de concursul unor români care o pun în scenă dar are și finanțare din fonduri publice. Cireașa de pe tort este dată de faptul că piesa de „teatru” în cauză a fost premiată, în 2013, în Ungaria, iar în 2015 a fost desemnat ”spectacolul anului” în țara vecină și tot mai putin  prietenă… Așadar, ea poate starni interes fără probleme în Ungaria. În fapt ea reprezintă o insultă la adresa oricărui român de bun simț și o manifestare a urii viscerale a realizatorilor față de istoria românilor.

*

Nota redacției: Uitasem de acest episod rușinos din istoria modernă a maghiarimii. Eroul lor național, acest aventurier Kossuth, a trecut la islamism la un moment dat. Ar trebui să le amintim amicilor noștri cum de s-a întâmplat asemenea rușine. Și să ne mirăm că îi mai acordă vreo considerație… N-au alți eroi?!