🇷🇴 Prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, spune că NU ar mai trebui să ne ploconim în fața Occidentului / Dacă eram doar proști și înapoiați, nu ajungeam ca popor până în secolul al XXI-lea
Virgil Șerban
02/10/2023
Presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, participa la simpozionul anual de istorie si cultura bancara „Cristian Popisteanu”, marti 24 aprilie 2018, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din Bucuresti. MARIAN ILIE /MEDIAFAX FOTO
Prof.Univ. Ioan Aurel-Pop, președintele Academiei Române, critică dur modul în care se face educație în școlile românești și spune că dacă se continuă pe drumul digitalizării și predării „sfaturilor practice” în loc de materii clasice, atunci „ne asigurăm decăderea, afundarea în neant, barbarizarea”.
Într-un interviu acordat ziarului „Lumina” al Patriarhiei Române, președintele Academiei Române afirmă că școala azi face o educație „superficială, formală, la nivelul minimei rezistențe”.
La fel, prof.Pop a deplâns faptul că familiile nu se mai ocupă de proprii copii.
„Tinerii sunt influențați de mai mulți factori negativi. În primul rând, mulți dintre ei sunt neglijați de familii, care au încetat să mai fie un cadru de educație preșcolară, de echilibru, de dialog, de basme minunate, de leagăn al credinței. În al doilea rând, școala nu mai face educație temeinică, ci face, în schimb, una superficială, formală, la nivelul minimei rezistențe. Familia și școala deopotrivă îi îndrumă pe elevi să se realizeze în alte părți, să-și ia lumea în cap. „Educația” prin mijloace digitale – atât de la modă azi – prezintă „catastrofele” trecutului românesc și „nimicnicia” prezentului. Dacă așa este lumea noastră trecută și prezentă, cum să fie cea viitoare altminteri decât „întunecată”?
Dar încă nu este totul pierdut. Eu cred că ne putem reveni și să impunem în societate ceea ce se cuvine, adică echilibrul sau cumpătarea vieții trăite întru bine și adevăr, sub semnul credinței. Este de ajuns să ne uităm în trecut și să vedem cum am ajuns până aici, într-o lume frământată în care multe neamuri s-au stins, s-au topit în altele, au dispărut. Românii, totuși, există încă și asta nu datorită nouă, epigonilor, ci părinților, moșilor și strămoșilor noștri”, a explicat domnia sa.
Cărturarul român spune că dacă oamenii renunță să mai acumuleze cunoștințe, motivând că „toate se găsesc pe Google!” și transformă școala într-o joacă, atunci totul este pierdut.
„Preocuparea pentru studiu este mult scăzută față de trecut, din mai multe motive. Unul este ideea greșită că poți avansa bine în viață fără școală serioasă. Or, acest lucru înseamnă moartea civilizației și culturii. Trebuie reinstaurată încrederea în carte, în școală, în educație. Școala serioasă nu înseamnă dobândirea deprinderilor practice pentru viață – acestea se asigură altfel -, ci o cultură generală serioasă. Iar cultura generală se face prin lecturi extinse. Mai există prejudecata că nu avem nevoie de literatură beletristică, de poezie, de romane, de nuvele, de dramaturgie, fiindcă toate se găsesc pe Google! Ce absurd! Dacă ele nu se află în capul nostru, este ca și cum nu ar fi. Situația s-ar schimba abandonând prejudecățile, limitând accesul la „memoria digitală” și la apelul permanent la cunoștințele altora.
Firește, „înțelepciunea și iubirea” copilului – cum ar fi spus Lucian Blaga – înseamnă jocul, dar doar până la vârsta școlară. Jocul copilului nu poate să fie infinit, fiindcă, după împlinirea celor șapte sau șase ani, urmează jocul cel cumpătat, jocul din timpul liber. Școala este muncă și nu joc, evident muncă adecvată vârstelor copiilor. Dacă facem din școală distracție, dacă transferăm memoria din capul elevilor în computere, laptopuri, tablete, dacă îi învățăm pe copii numai „sfaturi practice” (igienă, sex, nutriție, circulație publică, protecția mediului, antreprenoriat, digitalizare, sport etc.), în loc de limba și literatura română și universală, religie, matematică, fizică, biologie, chimie, istorie, geografie, muzică, desen, educație fizică, atunci ne asigurăm decăderea, afundarea în neant, barbarizarea”, a spus istoricul ardelean.
Președintele Academiei Române ne îndeamnă să revenim la „valorile și virtuțile verificate prin credință” și să nu ne mai „ploconim” în fața Occidentului.
„Noi suntem, între popoarele europene, aceia care ne turnăm cea mai multă cenușă în cap. Eu nu am întâlnit în drumurile mele vreun popor care să se nimicnicească singur în felul în care o facem noi. Nici la imitație nu ne întrece nimeni și nici la lipsa de demnitate. Ne ploconim în fața celor care ne înjură, care ne tratează cu insulte, îi ridicăm în slăvi pe cei care ne falsifică istoria, care ne stâlcesc limba, care ne disprețuiesc credința. Este frumos că, din secolul al XVIII-lea încoace, am făcut mari eforturi ca să ne adecvăm Occidentului avansat, ca să fim ca ei, deși asta nu se putea decât cu renunțări dureroase pentru noi, cei dăruiți de Dumnezeu cu altă zestre spirituală decât catolicii și protestanții.
Noi nu am trăit neapărat pe lumea asta prin spiritul concurențial-individualist și nici prin competiții înverșunate care să meargă până la eliminarea fizică a celui care nu era ca noi.
Nici nu am fost intoleranți și nici cei mai rasiști, cum insinuează unii interesați să semene vânt. Noi am trăit cu „veșnicia” de la sat, cu pacea și liniștea munților, văilor și câmpiilor, cu biserici și case de lemn, cu turme mutătoare în locuri de vărat și de iernat, cu buciume sunătoare „sara pe deal”. Ne-am făcut viața după ritmurile și rânduielile noastre și am luat Occidentul ca model la momentul potrivit, numai că Occidentul era cam ostenit.
Azi, când îi vedem bine „osteneala”, nu ar mai trebui să ne ploconim inclusiv în fața erorilor lui, ci să păstrăm ceea ce este bine de la acea mare civilizație și să ne prețuim binele nostru. Dacă eram doar proști și înapoiați, nu ajungeam ca popor până în secolul al XXI-lea, ci ne risipeam în neant, ne topeam în alte neamuri. Faptul că am rămas este un semn că putem birui răul. Dacă vom reveni la virtuțile și la valorile verificate prin credință, atunci vom putea semăna în sufletele tinerilor încredere și speranță în viitorul Țării Românești și al lumii”, a concluzionat Ioan-Aurel Pop.
DE CE IN LOCUL ISTORIEI ROMANILOR NI SE IMPUNE „ISTORIA HOLOCAUSTULUI?
DE CE ROMANIA ESTE CONDUSA -PE DRUMUL PIERZANIEI – DE ALOGENI, GENERALI TRADATORI DE TARA SI NEAM, DE MAGISTRATI CORUPTI, DE ACADEMICIENI PLAGIATORI, DE PRELATI IPOCRITI SI PARLAMENTARI INCULTI SI PUSCARIABILI-ASA IA NUMIT BASESCU, UN ALT TRADATOR DE TARA?
DE CE POPOR ROMAN? DE CE?
DE CE SI PANA CAND POPOR ROMAN?
Virgil Ciuca, New York, 10/11/23
Igor Berkut- deputatul iudeokazar din Ucraina – prezinta cu cinism pachetul de reforme pentru a transforma Ucraina in Israel-2.
Scopul principal-Depopularea. Micsorarea populatiei de 6-8 ori. Daca se aplica metoda lenta haotica: ridicarea preturilor, somajul, neacordarea ajutorului medical, Ucraina pierde 370 mii persoane pe an, ar fi de dorit minimum 1 milion jumate pe an. In 2025 vor fi transferati din Israel in Ucraina 5 milioane de evrei. Reforma e finantata de Soros, Fondul evreiesc F4, FMI.
Strategia noua propusa e de a omori pe cei saraci si vor supravetui doar bogatii:
1. Intre 2017-2022 – primul val de emigrare in strainatate in cautarea muncii. Trebuie sa plece 4-5 milioane Ucraineni
2. Intre 2022-2024 trebuie sa mai plece din tara 4-5 milioane. Dar nu e suficient.
3. Declansarea razboiului unde mor doar saracii. Nici un bogat nu a murit la razboi, teorie verificata.
4. Ridicarea preturilor. Vor muri saracii.
5. Neacordarea serviciilor medicale. Vor muri saracii.
6. Otravirea cu alcool etilic, alimentatie. Vor muri saracii
7. Emigrarea femeilor de virsta fertila in afara tarii. Sute de mii de femei sint angajate prostituate in strainatate.
8. Marirea criminalitatii in tara. Vor muri saracii
9. Adoptarea legii transplantarii de organe. Vor muri saracii.
10. Dupa plan, vor pleca in Europa 25 milioane de ucraineni. Copii celor care vor ramine in viata vor fi de 5-10 ori mai bogati.
11. Se rezolva problema pensiei de batrinete. Peste 10 ani se va adopta lege care va interzice sa primesti indemnizatii daca ai lucrat peste hotare. In loc de 16 milioane de pensionari, vor fi 1-2 milioane.
12. Se va micsora infrastructura: scoli, spitale. Se va putea de economisit sute de miliarde $.
13. Criminalitatea locala creste cind oamenii muncitori pleaca peste hotare. Solutia e de a arenda pamint si construi in Siberia inchisori ieftine. Se vor crea sere de recoltare a fructelor si legumelor. Ei vor furniza alimente sau bani in Ucraina( Israel-2) care va numara 8 milioane persoane.
Acest plan se aplica si in Romania si Moldova
NU UITATI CA GEORGE SIMION S-A DUS LA NETANYAHU(penalul) SI I-A CERUT SA-I TRIMITA 800.000 DE ISRAELIENI „CACI SUNTEM PREA PUTINI” !!!
SE SI VEDE INCORONAT IN CAPUL TARII !
Nu mai scrie nimeni aici? Comentariul meu a fost șters. Toate se șterg acum? Subiectul nu interesează pe nimeni?
Mă văd nevoit să îl critic pe distinsul Președinte al Academiei Române:
„Dacă eram doar proști și înapoiați, nu ajungeam ca popor până în secolul al XXI-lea”
Românii au dispărut în mare parte din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Bulgaria. Nu zic și de aromânii din Pen Balcanică. Ei au dispărut prin slavizare și prin maghiarizare. Nu au fost mai înapoiați decît românii din Moldova sau Ardeal, dar asupra lor au acționat alte forțe. Romii sînt înapoiați dar nu au dispărut, ceea ce arată că ideea d-lui Pop este eronată.
„ Prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, spune că NU ar mai trebui să ne ploconim în fața Occidentului” E cam greu. Vedem că tot Occidentul european se ploconește în fața SUA. E adevărat că Ungaria nu s-a ploconit, dar a plătit acest lucru. Prețurile mai mari la alimente din Ungaria arată că aceasta este atacată perfid de Occident. Este imposibil în condiții normale ca o țară ce deține o cîmpie mare și roditoare să aibă prețuri mari la alimente.