CONCURS DE PĂRERI…

 

 

      Vânzarea.

 

      Sufletul Dumnezeiesc al Mântuitorului Iisus Hristos, de acolo de sus desigur își aduce adesea aminte de timpul petrecut pe pământ, ca om, printre oameni. Multe din acele amintiri sunt dureroase.

      Cea mai dureroasă amintire nu este însă, nici amintirea palmelor pe care le-a primit de la Ana și Caiafa, nici aceea a mulțimii nebune de mânie care striga: „Răstignește-L”, „Răstignește-l”; nici chiar accea a răstignirei însăși, cu nenumărtatele dureri ale oaselor străpunse de cuie.

      Nici una din aceste amintiri dureroase nu este încă ca aceea, care-I sângerează necontenit inima: amintirea vânzărei.

      Nu L-a durut atâta că mii de oameni au strigat „Răstignește-L” pe cât L-a durut faptul că unul din cei 12 pe cari i-a crescut la sânul Lui, pe cari i-a iubit nemărginit, L-a vândut.

      Acesta este punctul culminant al marelor dureri ale Mântuitorului.

      De aceea ori de câte ori vede vre-o „vânzare”, „trădare” pe pământ, fața Lui se întristează nemărginit și inima lui sângerează de durere.

      Fața lui se întoarce cu oroare de la trădător.

      Și de unde își întoarce Dumnezeu Fața, de acolo începe pustiul, blestemul și moartea.

      De aceea de multe ori prin sate sau orașe se observă case pustii, bătute parcă de blesteme și cercetate de duhuri necurate:

      Sunt casele trădătorilor sau ale copiilor lor, de la care s-a întors însângerata Inimă a lui Hristos.

 

 

Textul de mai sus îi aparține lui Codreanu, lui Corneliu Zelea Codreanu!… Este un text care va face carieră… Aparține teologiei de tip țărănesc, folcloric. Mă refer la țăranul român, cel care și-a mai pus câteva întrebări de o simplitate egalată numai de profunzimea trăirii din care s-a ridicat întrebarea, ca o floare de lotus. Bunăoară Care a fost osânda cu care Dumnezeu i-a pedepsit de ucigașii Fiului Său?…

Câtă dreaptă credință, câtă autenticitate și câtă candoare în întrebarea pe care și-o pune Căpitanul: trăind printre oameni, Iisus a cunoscut atâta suferință… Care din momentele dureroase ale existenței Sale ca om l-a îndurerat cel mai mult pe Iisus? Care este amintirea cea mai dureroasă cu care s-a ales Hristos, trecut prin atâtea încercări?…

Răspunsul este semnificativ pentru noianul de griji și probleme cu care trăia în suflet Căpitanul, angajat într-o luptă politică atât de inegală: Vânzarea! Trădarea!…

Inspirat de întrebarea/problema pe care o ridică marele erou al creștinătății, ne întrebăm și noi, simetric: care va fi fiind amintirea cea mai plăcută pe care Mântuitorul o poartă în suflet din existența sa printre oameni? Ce moment, relatat în evanghelii sau alte texte cu valoare evanghelică – mă gândesc la folclorul religios creștin, ar fi de natură să-I stârnească lui Iisus plăcerea cea mai mare, bucuria amintirii, a retrăirii în memorie a clipei faste, de lumină? Care ar fi amintirea cea mai reconfortantă de care se bucură cel mai tare Fiul Domnului?…

Punem această întrebare pentru vizitatorii acestui site, invitându-i să-și încerce puterile minții căutând răspunsul care să-i mulțumească, în care să creadă.

Ni se pare potrivit a pronunța un avertisment: foarte mulți se vor gândi că nimic nu poate fi mai plăcut decât amintirile legate de Maica Sa… Răspunsul acesta credem că nu se încadrează în sfera întrebării, în măsura în care, de la Adormirea Maicii Domnului, Iisus este nedespărțit de Maica Precistă!… Așadar, răspunsul trebuie să ia în considerație întâlnirile lui Iisus cu alte persoane, evenimente în care sunt angajate persoane din afara familiei sale omenești…

Să nu mi se ia în nume de rău ideea acestui concurs. Citind textul Căpitanului m-am trezit „în brațe” cu această întrebare, atât de firească! Așadar, tot ce doresc este să împărtășesc și altora consistența(sic!) a acestei întrebări, sugerată de un suflet atât de mare și de curat – și de încercat, ca al Căpitanului. Dumnezeu să-l odihnească!

*

      …Așadar vă invit, stimați colgi, să participați la alcătuirea unei culegeri de idei și păreri pe care vi le poate stârni întrebarea propusă: care a fost momentul cel mai fericit trăit de Iisus pe pământ, în periplul Său mântuitor?

 

13 februarie 2013

Ion COJA