CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
De pe Internet:

FABULA CU MORALA LA PURTATOR

Un copil, la gradinita, incearca sa isi incalte cizmulitele. Pentru ca nu se descurca, a cerut ajutorul educatoarei. Cu tot trasul si impinsul, cizmulitele nu voiau nicidecum sa intre. Pana cand a reusit totusi sa il incalte, educatoarei i-au aparut broboane de transpiratie pe frunte. De aceea aproape ca i-au dat lacrimile cand copilul i-a zis:
– Doamna, dar sunt puse invels…
Intr-adevar, erau puse gresit si nu a fost cu nimic mai usor sa ii scoata cizmulitele decat sa i le puna, totusi a reusit sa isi pastreze calmul pana cand cizmulitele au fost iar incaltate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta asa cum trebuia. Insa atunci baietelul a zis:
– Cizmulitele astea nu sunt ale mele!!!
In loc sa tipe la el „De ce nu mi-ai spus?”, educatoarea si-a muscat buza si inca o data s-a chinuit sã il descalte. Cand s-a terminat chinul descaltatului, baietelul i-a spus:
– Sunt cizmulitele flatelui meu. Mama mi-a zis sa le incalt pe astea azi. Acum ea nu mai stia ce sa faca… Sa planga sau sa rada?
A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a se lupta din nou cu cizmulitele. Cand, in sfarsit, l-a incaltat, inainte de a-l trimite afara la joaca, l-a intrebat:
– Si acum, unde iti sunt manusile? Trebuie sa ti le pun pe maini ca sa poti pleca afara!
– Le-am bagat in cizmulite ca sa nu le pield…

COMENTARIU:
Este o fabula excelenta, dar trista a vremurilor actuale.
Acum cand parintii, lucrand amandoi, nu petrec prea mult timp cu copii ca sa se ocupe mai indeaproape de ei, sa le dea cei „6 ani de acasa”, acum rolul educatoarelor din gradinite este enorm, pentru ca ele ar trebui sa compenseze grija parintilor.
Aceste educatoare trebuiesc alese cu grija din randul tinerelor cadre bine specializate si cu o formatie pedagogica de exceptie pentru rolul lor crucial in educarea copiilor nostri si mai mult ele trebuiesc platite cu salarii generoase pentru a atrage cadre inteligente si receptive in cariera de Educator.
O educatoare nu este doar o persoana ce are grija de copil in timp ce parintii sunt la servici, o educatoare este o specialista in educarea corecta si eficienta a copiilor in formarea lor ca persoane responsabile si sensibile.

Caci bine formati din gradinita copii au mai mari sanse sa isi continue formarea si educatia in cursul primar si secundar, sa devina excelenti elevi de liceu si sa nu mai aiba profesorii universitari scuze ca nu au un material bun de croit profesional.
Este o poveste/fabula trista, a neputintei de a gandi cum trebuie si de a nu putea forma cum trebuie niste copii cu parinti salariati.
CD

*
Nota redacției – Am spus-o deseori: este mult mai ușor să fii profesor universitar într-un amfiteatru plin de studenți decât educator sau învățător la clasele primare. Ești, ca învățător, mult mai important pentru elevii tăi decât este pentru studenți savantul de la catedră.