A cui colonie suntem? Numai a Occidentului?!

2016-06-22T00:10:08+03:0022 iunie 2016|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

Ilie Şerbănescu: Cei din Vest au ACAPARAT TOT, exact ca într-un scenariu COLONIALIST clasic

FacebookTwitterg+Email
Destrămarea Uniunii Sovietice şi a conglomeratului ei satelitar din Euroapa centrală şi de est a oferit Vestului Europei oportunitatea istorică a unor surse de aprovizionare şi pieţe de desfacere aproape neaşteptate în cvasiproximitate şi de cvasigratuitate – un adevărat balon de oxigen pentru cel mai în vârstă dintre centrele de putere economică ale lumii şi, oricum, cu cel mai costisitor model social, devenit handicap în faţa ascensiunii noilor concurenţi mondiali din Asia. Vestul Europei s-a repezit pe Centrul şi Estul Europei oferite pe tavă de istorie. S-a dovedit a fi fost luat pe nepregătite, nearătând vreo strategie pe termen lung. De fapt, a făcut atât cât l-a dus capul!

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Probabil, nu puteau imagina altceva cele 5-6 puteri foste coloniale strânse laolaltă în cadrul UE, care de cel puţin două-trei secole nu-şi datoraseră prosperitatea decât extracţiei sistematice şi masive din teritoriile coloniale. Ceea ce era nou acum era doar faptul că trebuiau să pună în operă un sistem colonial în comun, un fel de „colonialism colectiv”. Regulile şi constrângerile aveau să fie stabilite în comun în cadrul UE, iar colonialismul propriu-zis urma să fie practicat de capitalul privat occidental, în frunte cu marile lui multinaţionale. A fost o politică statală de tip colonial!

In condiţiile concrete existente, a fost de-ajuns să se stabilească de la centru premisele, apoi totul a venit de la sine. In spiritul libertăţii de mişcare şi acţiune propovăduite, s-a trâmbiţat nevoia unei liberalizări rapide şi depline a circulaţiei produselor, serviciilor şi capitalurilor, a schimburilor comerciale, valutare şi de investiţii. Ce însemna acest lucru?! Că de la sine cei puternici şi deja aşezaţi în piaţă, adică cei din Vest, vor acapara tot, întrucât în mod obiectiv nou veniţii din Est nu puteau fi decât slabi şi fără potenţe tehnologice şi financiare. Fără de mirare, circulaţia forţei de muncă nu avea să beneficieze de acelaşi regim, liberalizarea ei urmând să fie făcută treptat, pentru ca Estul să nu profite cu ceva, iar Vestul să nu fie afectat cu ceva.Dar, era de ajuns ca principiul călăuzitor proclamat să fie transferul economic de la stat la privat pentru ca piesele de forţă şi importanţă strategică din economia estică să treacă automat în mâna capitalului vestic, în măsura în care capitalul privat autohton estic era inexistent la început şi oricum fără vlagă pe parcurs.

Invazia vestică în Est s-a soldat cu acaparări masive şi la viteze istorice. Ca în scenariul clasic colonialist, capitalul vest-european s-a înfipt de la început în ceea ce constituie rulajul banului într-o economie: exploatarea resurselor naturale, distribuţiile de energie (cele care colectează banii din asigurarea cu energie) şi băncile. Restul – industrii, servicii, comerţ – s-a prăbuşit aproape implicit în braţele „eliberatorilor” vestici. Esenţială a fost implementarea cât mai rapidă a mecanismului de extracţie de sevă economică din Est, care operează în principal şi masiv prin menţinerea în Est a salariilor mici, dar generalizarea (impusă) aici a preţurilor din Vest. (va urma).

Autor: Ilie Şerbănescu, jurnalul.ro

*
Nota Redacției: Multă dreptate are domnul Ilie Șerbănescu. Dar nu întru totul!… Ce caută Rusia în această operă malefică? Doar decembrie 1989 este în primul rând opera KGB, a Moscovei! Iar printre profitoriii dezastrului economic care a urmat, Rusia n-a stat pe tușă deloc!

8 Comments

 1. ilie tudor 23 iunie 2016 la 5:40 pm - Raspunde

  Cred că unii se cam joacă cu cuvintele. Termenul corect ar fi semicolonie şi a fost folosit de Petre Pandrea prin 1947. Cartea a aparut cu titlul Helvetizarea României şi este alcatuită din gândurile notate într-un fel de jurnal. Titlul nu face referire la o federalizare a ţării, este vorba de statutul de ţară neutră al Elveţiei, modelul acesta elveţian fiind propus pentru România acelor ani şi discutat pentru România Mare interbelică. Desigur modelul nu era realizabil nici înainte de război şi nici după, România nefiind Elveţia, dar autorul vedea în acesta un mijloc de ridicare din statutul de român „semicolonial”. După apariţia cărtii P.Pandrea a avut de suferit, a fost interogat chiar de ruşi, în cele din urmă ajungând la îmchisoare. Ruşii şi-au băgat coada fiindcă bulgarilor le-a plăcut ideea, cel puţin la început, pînă au fost „daţi pe brazdă”.
  Cartea a fost reeditată după 1990.

 2. surena 22 iunie 2016 la 8:28 pm - Raspunde

  Romania nu este o colonie este mai rau, este un stat esuat, un simulacru de stat democratic. Putem sa-l consideram inclusiv un rump state pentru ca avem zone intregi unde baroneii locali impreuna cu serviciile, politia si judecatorii isi fac de cap folosind lumea interlopa locala intr-o increngatura care i-ar face invidiosi si pe celebri „mafiossi sicilieni” .
  Neocomunistii care au preluat puterea in ’89 cu ajutorul nemijlocit al sovieticilor si americanilor fara a avea vreo legitimitate au demolat sistematic statul, toate institutiile de astazi ale statului sunt compromise si indiferent de varsta sunt putrede si „bantuite” de putregaiuri. In fruntea statului s-au cocotat serviciile si neocomunistii. Acestia din urma, asa numitul esalon doi si trei din regimul comunist, frustrat pe esalonul intai, a pus la cale impreuna cu „cainii regimului” (armata si securitatea) ajutati de rechinii internationali (URSS, SUA) si de stiucile vecine (Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria) au pus la cale „involutia” din ’89. Ce asteptari sa avem de la niste puslamale preocupate doar de furt (in vechiul regim) si de functii si capatuiala (in noul regim)? Ramane memoriabila afirmatia lui Dem Radulescu dintr-o sceneta de umor negru : „dupa ce am distrus comunismul, ne-am apucat, noi tovarasii, sa construim capitalismul”. Serviciile stau in umbra si se folosesc de neocomunisti ca de niste papusi, din cand in cand ne mai dau paine si circ.

 3. BunicaAyahuasca 22 iunie 2016 la 12:52 pm - Raspunde

  Nu mai fiti „neinteligenti”. Nu este vorba nici de Rusia, nici de SUA si nici de altcineva. Intotdeauna si in permanenta este vorba doar de MAFIA jhidano-sionista-masonica-satanista care s-a ascuns ba sub pulpana Rusiei (comunismul bolsevic), ba sub pulpana SUA, UE, NATO (demo(no)cratia occidentala).

 4. calcan albastru 22 iunie 2016 la 11:10 am - Raspunde

  Intrebarea ar fi: Cand incepe eliberarea coloniei ???Cine va conduce miscarea de eliberare ???

 5. AKRITAS 22 iunie 2016 la 10:12 am - Raspunde

  Rusia….nu mai are nici o treaba acum cu noi, si nici atunci in 89 nu a avut decat prin intermediul serviciilor…. servicii, aservite unor indivizi care nu au treaba nici cu poporul rus, englez, german, american, român, ungur, francez….(decat treaba de a le transforma pe acestea in populatii)….faptul ca aceste servicii au gasit cozi de topor potrivite, care faceau naveta Bucuresti-Londra, Bucuresti-Washington inainte de 89, demonstreaza ca acum santem colonie suta la suta occidentala, fefuita sistematic, pas cu pas, ca un lucru bine facut, fara nici o legatura cu rusii.
  si….dintre toate aceste „servicii” al nostru e cel mai dolofan, dupa cel al sua, dar la o populatie mult mai mica….oare de ce ?

 6. Ion Pribeagu 22 iunie 2016 la 5:04 am - Raspunde

  apropos dle Ilie… aveti totusi un vot al meu, esti singurul care uneori contrazici A3=derbedei

 7. Ion Pribeagu 22 iunie 2016 la 4:56 am - Raspunde

  Draga Ilie esti un baiat destept dar asta o stiam noi mai de mult dar, TU nu ai stiut sau mers Blat cand erai ministru..acelasi lucru se intampla cu tarile musulmane doar ca acolo trebuiesc eliminate guvernele cu BOMBE si lozinci democratice..totusi trebuie sa recunoastem ca transferul catre WEST inclusiv al guvernarii si administratiei este benefic poporului roman.. magazinele sunt pline, vilele/case noi cresc precum ciupercile in jurul oraselor/satelor, ne putem duce sa pleca definitiv oriunde vrem.. iar daca venii vorba despre who is who, patronii din vest si nationalele de care vorbesti sunt mai cautati decat patronii cu pasaport NEAOS ROMANESC=NISTE HOTZI TOTZI

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top