8 decembrie 1920: Primul atentat terorist din România, care l-a țintit pe Octavian Goga. Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, trei bolșevici evrei, au aruncat în aer prezidiul Senatului, ucigând trei demnitari și rănind mai mulți episcopi
De Cronicar / Știri / Publicat: Duminică, 08 decembrie 2024, 14:50 / 4 comentarii
Foto: Timpul.md
Pe 8 decembrie 2023 se împlinesc 103 de ani de la primul atentat terorist din România, produs la Senatul României pe 8 decembrie 1920. În acea epocă Regatul României avea graniță directă cu Uniunea Sovietică și numeroși agenți bolșevici erau infiltrați în țară pentru diferite scopuri, printre care destabilizarea Basarabiei sau abolirea monarhiei pentru instaurarea unei republici comuniste.
Astfel, la 8 decembrie 1920 un grup de evrei de extremă stângă, Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, au produs un atentat cu bombă în Senatul României, de pe urma căruia au murit trei demnitari români, printre care Dimitrie Greceanu, ministrul Justiției din Guvernul Averescu, dar și episcopul greco-catolic Demetriu Radu de la Oradea. Nu au fost mai multe victime pentru că nu a explodat decât o parte din materialul pirotehnic, iar ceasul care funcționa pe post de declanșator a sunat cu 15 minute mai devreme, astfel încât ședința Senatului nu era încă începută. Cu toate acestea, unii dintre demnitari se pregăteau deja să își ocupe locurile.
„Pentru senatorii decedați în atentatul din 8 decembrie 1920, autoritățile statului au organizat zile de doliu și funeralii naționale. Trupurile neînsuflețite ale episcopului Demetriu Radu și al ministrului Greceanu au fost depuse în rotonda Ateneului Român, unde au fost omagiate de către Regele Ferdinand, însoțit de Regina Maria, precum și de alți miniștri, ierarhi și personalități ale vremii.
Mitropolitul Vasile Suciu a rostit un cuvânt înduioșător, făcând aluzie la mucenicul al cărui nume îl poartă cele două personalități, al cărui sânge s-a vărsat pentru a întări Unirea. Au urmat alte opt discursuri, între care cele ale ministrului cultelor, Octavian Goga (care se pare că fusese de fapt adevărata țintă a atentatului – n.red.), ale președintelui Camerei, Duiliu Zamfirescu, ale arhiepiscopului romano-catolic, Raymund Netzhammer, discursuri în care a fost conturată jertfa demnitarilor și regretul pentru pierderea vieții lor. De aici, trupul episcopului Demetriu Radu a fost dus și înmormântat în satul natal, Uifalău, din județul Alba, sat care, ulterior, a fost denumit Rădești, după numele episcopului.
Este considerat primul demnitar ucis în noua patrie, în primul atentat din istoria României Mari. (…) După regulile vremii, episcopii erau senatori de drept, astfel că erau prezenți la ședințele parlamentului”, relatează pr. Vasile Iusco, protopop greco-catolic de Sighet, pe pagina web a Episcopiei Greco-Catolice Oradea.
Conform ziarelor din 1920, citate de Fanatik.ro, primul atentat terorist din România s-a produs la Senat, pe 8 decembrie, în jurul orei 14:45. Bomba a explodat cu puțin timp înainte de reînceperea ședinței de plen, mulți crezând că detunătura ar fi apărut prin defecțiunea unui calorifer. Era vorba, însă, de explozibil de război. Acesta fusese amplasat cu o seară înainte sub scaunul prezidențial, lângă fotoliul regal și cel al principelui moștenitor.
Grupul extremist folosise un obuz german, căruia i-a fost adăugat un ceas, însă, din fericire, numai o parte din materialul bombei a explodat. În alte condiții, atentatul terorist ar fi făcut mai multe victime.
Senatorul Demetriu Radu, episcop greco-catolic din Oradea, a fost ucis pe loc, în timp ce ministrul Dimitrie Greceanu și senatorul Spirea Gheorghiu au murit în zilele următoare la spital. Printre răniți s-au numărat Constantin Coandă, președintele Senatului, episcopul ortodox Nifon Nicolescu sau episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
Presa din 1920 a relatat pe larg circumstanțele producerii primului atentat terorist din România.
„Astăzi, la orele trei fără un sfert, în momentul când ședința urma să fie deschisă, necunoscuți au aruncat asupra băncii ministeriale o bombă care a explodat, rănind mai mulți senatori. Atentatul s-a produs în următoarele împrejurări.
Senatorii, aflați pe culoare și la bufet, tocmai erau chemați în ședință. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu și Văleanu (n.r. ministru al Lucrărilor Publice și Comunicațiilor). Domnul general Coandă, președintele Senatului, urca spre fotoliul prezidențial.
În acest moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile și aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, țipete și strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoși afară. Zeci de senatori leșină, în vreme ce corpul de gardă oprește ieșirea celor aflați înăuntru”, se consemna pe coperta IV a ziarului Adevărul din 9 decembrie 1920.
Tot pe 9 decembrie, la o zi după producerea atentatului terorist, prim-ministrul Alexandru Averescu a ținut un discurs în Senat, condamnând tragicul eveniment.
„Atentatul săvârșit ieri este cu atât mai odios cu cât a fost îndreptat contra unui corp legiuitor al cărui reprezentanți s-au adunat să legifereze pentru binele obștesc. El nu poate să fie înfierat decât cu cel mai mare dispreț, cum se înfierează asemenea atentate în orice colț al lumii.
Moartea a secerat pe unul din colegii noștri, o frumoasă figură a neamului, și a pus în primejdie viața altora. În sufletul nostru n-a pătruns însă nici teama, nici ura. Propun suspendarea ședinței în semn de doliu pentru pierderea colegului de la Oradea Mare”, a rostit, îndurerat, generalul Averescu.
Făptașii s-au dovedit a fi 3 elemente radicale comuniste: Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau. Doi dintre aceștia au fost arestați în 1921, primindu-și condamnările după un an, în urma „Procesului din Dealul Spirii”.
Max Goldstein, liderul grupului, și Saul Osias, unul dintre complici, au fost condamnați la muncă silnică pe viață, în timp ce Leon Lichblau, care a primit aceeași pedeapsă, nu a putut fi reținut de autorități. El s-a refugiat la Viena, ajungând ulterior la Moscova, unde a trăit până 1938 când, în vârstă de numai 36 de ani, a devenit victima crimelor regimului comunist pe care îl idolatriza. Lichbalu a fost condamnat de „justiția” sovietică pentru presupuse crime de spionaj și executat în aceeași zi, în timpul epurărilor staliniste. 30 de ani mai târziu, Partidul Comunist Român (P.C.R.) l-a reabilitat pentru condamnarea primită din partea autorităților Regatului României.
Revenind la Max Goldstein, la scurtă vreme după așa-numita grevă generală a proletariatului din România, acesta încercase în noiembrie 1920 să-l asasineze și pe Constantin Argetoianu, ministru de Interne și anticomunist consvins. Bomba menită să-l ucidă pe viitorul prim-ministru al Regatului României a distrus jumătate din vagonul în care se afla Argetoianu, nefăcând însă victime omenești. Teroristul Goldstein a murit la doar 26 de ani, în 1924, în închisoarea Doftana, unde făcea greva foamei, hrănindu-se încă din idealuri comuniste.
În urma atentatelor din 1920, autoritățile au interzis Partidul Comunist din Român (P.C.d.R.), iar liderul formal al acestuia, socialistul Gheorghe Cristescu „Plăpumaru”, a fost acuzat de conspirație, însă nu și-a văzut condamnarea niciodată. În cadrul procesului, politicianul comunist a susținut că nu a fost implicat în atentatul terorist, disociindu-se de acțiunile respectivului grup, pe care le considera a fi „inspirate din anarhism”.
„Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, trei bolșevici evrei,”
antisemitismul fondat pe 3 terroristi
NU TINE!
Ori reveniti la Ortodoxie si va lepadati in bloc de Sinodul din Creta si de adeptii lui patriarhi,mitropoliti,episcopi,stareti de manastiri,teologi,preoti si politicieni ori veti fi stersi cu totii de pe harta oriunde v-ati ascunde voi si oriunde v-ati duce.
Social Reference Indicator (SRI) for 2024
The Social Reference Indicator (SRI) from Romania ( i.e. child allowances, unemployment benefits, post-natal childcare allowances, disability allowances) for 2024 has been increased by nearly 14%, rising from 525.5 lei to 598 lei, following an inflation rate of 13.8% in the previous year. The SRI is an essential tool in Romania for calculating social assistance, having a significant impact on various social benefits, such as unemployment benefits, guaranteed minimum income, child-rearing allowances, and others.
Social Assistance Calculated Based on SRI:
Unemployment Benefits:
598 lei for those with at least one year of contribution.
Percentage increases for longer contribution periods.
Insertion Bonus and Subsidy for Marginalized Persons:
Insertion bonus: 1,794 lei (three times the SRI).
Subsidy for marginalized persons: 2,392 lei (four times the SRI).
Guaranteed Minimum Income:
Varies based on the number of family members, from 169 lei for a single person to 630 lei for five people.
Allowance for Persons with Disabilities:
419 lei for severe disabilities (70% of SRI) and 317 lei for moderate disabilities (53% of SRI).
Child-Rearing Allowance:
The minimum value is 1,495 lei (2.5 times the SRI).
Family Support Allowance:
Adjusted based on net income per family member, with amounts ranging from 98 lei for a family with one child to 392 lei for families with four or more children.
Monthly Placement Allowance:
1,081 lei (1.808 SRI).
Monthly Accommodation Allowance and Support Allowance:
2,033 lei for accommodation in the case of adoption and 718 lei for support.
These adjustments are essential to ensure an adequate level of social protection and to respond to current economic challenges, supporting individuals with low incomes and families receiving social assistance.
To convert 525.5 lei to euros, you need the current exchange rate between the Romanian leu (RON) and the euro (EUR). As of my last knowledge update, the exchange rate fluctuates, but a common rate is around 1 RON = 0.20 EUR.
Using this approximate rate:
525.5lei×0.20EUR/lei=105.1EUR
Therefore, 525.5 lei is approximately 105.1 euros.
Please check the current exchange rate for the most accurate conversion.
To convert 598 lei to euros, you can use the approximate exchange rate of 1 RON = 0.20 EUR.
Using this rate:
598lei×0.20EUR/lei=119.6EUR
Therefore, 598 lei is approximately 119.6 euros.
For the most accurate conversion, please check the current exchange rate.
To convert 2,392 lei to euros using the approximate exchange rate of 1 RON = 0.20 EUR:
2,392lei×0.20EUR/lei=478.4EUR
Therefore, 2,392 lei is approximately 478.4 euros.
For the most accurate conversion, please check the current exchange rate.
Using the approximate exchange rate of 1 RON = 0.20 EUR, we can convert 169 lei and 630 lei to euros as follows:
For 169 lei:
169lei×0.20EUR/lei=33.8EUR
For 630 lei:
630lei×0.20EUR/lei=126EUR
Therefore:
169 lei is approximately 33.8 euros.
630 lei is approximately 126 euros.
For the most accurate conversion, please check the current exchange rate.
To convert 419 lei to euros using the approximate exchange rate of 1 RON = 0.20 EUR:
419lei×0.20EUR/lei=83.8EUR
Therefore, 419 lei is approximately 83.8 euros.
For the most accurate conversion, please check the current exchange rate.
Using the approximate exchange rate of 1 RON = 0.20 EUR, we can convert the following amounts from lei to euros:
317 lei:
317lei×0.20EUR/lei=63.4EUR
1,495 lei:
1,495lei×0.20EUR/lei=299EUR
392 lei:
392lei×0.20EUR/lei=78.4EUR
98 lei:
98lei×0.20EUR/lei=19.6EUR
1,081 lei:
1,081lei×0.20EUR/lei=216.2EUR
2,033 lei:
2,033lei×0.20EUR/lei=406.6EUR
718 lei:
718lei×0.20EUR/lei=143.6EUR
Summary of Conversions:
317 lei ≈ 63.4 EUR
1,495 lei ≈ 299 EUR
392 lei ≈ 78.4 EUR
98 lei ≈ 19.6 EUR
1,081 lei ≈ 216.2 EUR
2,033 lei ≈ 406.6 EUR
718 lei ≈ 143.6 EUR
For the most accurate conversion, please check the current exchange rate.
Pana la urma a murit actorul Florin Zamfirescu sau sunt stiri false?
De un an de zile ne tot spune noua un evreu cu cipilica pe cap ca noi nu vom avea alegeri.Ok!?Si femeia aia urla si isi spargea plamanii in Parlament.Si cand va spunea faceati pe burghezii,pe directorii.Cine mai era ca voi?De ce nu ati iesit cu totii in strada cand veneau sa va vaxxineze copiii?Acuma v-ati trezit?De ce nu ati iesit toti in strada cand Johannis a semnat Acordul cu Ukraina?De ce nu iese nimeni in strada contra razboiului?De unde sa va ceara careva discernamant daca v-a plecat judecata si nu sunteti cu țigla pe casa?Nu pt cacaturi se iese in strada ,panaramele dracului ci pentru ca sa cerem batand cu pumnul in masa ca mie sa imi faci neutralitate nu marfa de razboi la americani si ukraineni.Ai dracu de jigodii.Pentru pace de ce nu iesiti,fi-r-ati ai dracului atatia in strada?A?