CD
647 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95 

SPERIAȚI DE INVITAȚIA MOSCOVEI LA REALIZAREA „ROMÂNIEI MARI”!
de Dan Tomozei

Sunt activi nevoie mare angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, dacă în zi de duminică emit comunicate de presă pentru a face precizări la adresa Rusiei, pe marginea unor declarații care trebuiau tratate cu maxim dezinteres. Totuși, în fața unor adevăruri, România reacționează inutil, prost și extrem de inadecvat realității.

MAE nu avea de ce să reacționeze la o postare făcută pe Telegram de Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a comentat ironic statutul de candidată a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, arătând că singura șansă de aderare este unirea cu România, pentru a se crea o „nouă Românie Mare”.

În alte condiții, R. Moldova va aștepta mult și bine. Poziționarea lui Medvedev este corectă, cum la fel de reală este implicarea politicienilor români (și nu numai) în viața politică de la Chișinău, situație subliniată de Medvedev care spune că „politicienii români dansează politic în horă prin Moldova, de multă vreme”, aluzie la reuniunea parlamentelor de la Chișinău și București încheiată cu o horă sfidătoare la adresa locuitorilor din cele două țări.

Rațional, Medvedev a transmis că „aderarea Moldovei la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea ‘noii Românii Mari’”.
„Moldova a intrat în coada lungă de aderare la UE, întinsă pe zeci de ani. Bon voyage! Dar [ei] vor este mai devreme! De aceea, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi României Mari (România Mare)”, a declarat Medvedev, pentru TASS, cu privire la posibilitatea aderării Republicii Moldova la UE.

„Prima ședință comună a parlamentelor moldovenești și românești a fost finalizată de parlamentarii care dansau ținându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante.”
În replică, Bucureștiul amestecă realitățile și implică evenimentele din Ucraina, preluând șabloane care reconfirmă stupiditatea diplomației românești și euroatlantice.

În „precizările” transmise astăzi se arată că „declarațiile lui Dmitri Medvedev (…) fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”.
Este stupid și degradant să vezi politicienii controlați de SUA că repetă obsesiv șablonul cu „agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată”. Asta reconfirmă nu doar slugărnicia ci și refuzul sau incapacitatea de a înțelege cauzele care au dus la acțiunea militară declanșată de Federația Rusă.

Potrivit MAE de la București, „reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi” … „acolo unde îi este locul”.

Din „precizările” MAE lipsește reacția la „consecințele mult mai puțin amuzante” la care face referire Medvedev, singurele care ar fi meritat luate în seamă. Acestea privesc, fără îndoială, blocarea totală de importuri de produse molovenești pe piața rusă, sistarea alimentării Moldovei cu gaze din Rusia și nu în ultimul rând ridicarea liberului acces de călătorie în spațiul controlat de Federația Rusă de care se bucură în prezent moldovenii.

Pe scurt, în cadrul amăgitorului proiect al aderării la UE, costurile Republicii Moldova nu sunt luate în calcul. Așa cum SUA-UE-NATO nu au luat în calcul costurile provocării și iritării Rusiei, până acolo încât să treacă la acțiune în Ucraina, cu efecte incalculabile pentru întreaga Uniune Europeană.
Că alipirea Republicii Moldova ar reprezenta, pentru o scurtă perioadă, cea mai mare realizare (!?) a mandatului vândutului președinte Klaus Iohannis, poate fi o realitate.

Problema însă este la Chișinău acolo unde doar 36% doresc unirea cu România.
Potrivit unui sondaj IMAS, realizat în Aprilie 2022 și prezentat de Antena 3, doar 36% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota unirea cu România, în timp ce 53% ar vota împotrivă. Mai mult, doar 7% dintre moldoveni susțin ferm unirea cu România, în timp ce 30% doresc o orientare pro-Rusia, iar 43% o orientare echilibrată, atât spre Rusia, cât și spre Uniunea Europeană.

Cât timp electoratul cu pașaport românesc va fi interesant ca masă electorală, Bucureștiul va continua să mimeze interesul pentru Republica Moldova, dar strict în limitele trasate de partenerii euro-atlantici, care au reușit să impună la Chișinău un președinte și o guvernare aidoma celei impuse în România: la ordinul străinilor!

Sursa: http://dantomozei.ro/2022/06/26/speriati-de-invitatia-moscovei-la-realizarea-romaniei-mari