50 de milioane pentru muzeul Holocaustului de pe Calea Victoriei

2021-07-14T17:40:19+03:0014 iulie 2021|Holocaust|

În țara în care se captează circa 40 de milioane de euro pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului în capitală, 91% dintre deputați au votat împotriva fondării Muzeului Național al Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava

În țara în care se captează circa 40 de milioane de euro pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului în capitală, 91% dintre deputați au votat împotriva fondării Muzeului Național al Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava  Foto: historia.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

În România se fac planuri pentru noi muzee, dată fiind evlavia pe care o are neamul nostru față de memoria înaintașilor. Astfel, am aflat aproape simultan, la finele lunii mai, că deputații au respins propunerea legislativă privind înființarea Muzeului Național al Victimelor Comunismului în fostul penitenciar Fortul 13 din comuna Jilava, în timp ce deputatul PNL, Alexandru Muraru, a solicitat finanțare UE de 38,7 milioane de euro, prin PNRR, pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România. Același reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor Memoriei a anunțat că are în plan și amenajarea Memorialului „Închisoarea tăcerii” la Râmnicu Sărat, în fosta pușcărie politică operată de regimul comunist – pentru o sumă mai modestă prevăzută în PNRR, de doar 10 milioane de euro.
Revenind la Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, Alexandru Muraru a precizat că a fost desemnat proiectul câștigător în cadrul concursului de soluții organizat pentru amenajarea expoziției permanente și imobilului care găzduiește sediul acestuia. Muzeul va funcționa în clădirea Banloc-Goodrich, situată pe Calea Victoriei nr. 218, după transferul acesteia, prin Legea nr. 174 din 2019, în administrarea Institutului „Elie Wiesel”.
„Este important de menționat efortul făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, fiind practic promotorul acestui obiectiv. În urma demersurilor pe care le-am inițiat în calitate de reprezentant special al Guvernului pe lângă Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, această investiție, în valoare estimată de 38.7 milioane euro, va fi prinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a anunțat deputatul Alexandru Muraru (PNL), citat de Bursa.ro.
Avem, pe de o parte, o finanțare europeană de 50 de milioane de euro pentru două muzee ale memoriei, dintre care aproape 40 de milioane pentru așa-numitul „Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România”.
Care este, însă, preocuparea reală a politicienilor români pentru cinstirea memoriei rezistenței anticomuniste din țara noastră? Știut fiind că anume comunismul a fost marea încercare la care a fost supus neamul românesc la jumătatea secolului al XX-lea, în toiul unui experiment global(ist) care a generat, statistic, mai multe victime decât nazismul.
ADVERTISEMENT
Deputații au respins, pe 18 mai 2021, propunerea legislativă privind înființarea, organizarea și funcționarea Muzeului Național al Victimelor Comunismului, instituție publică de cultură, cu personalitate juridică, subordonată și finanțată din bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale. S-au înregistrat 278 de voturi pentru respingere și 26 de voturi împotriva respingerii proiectului de lege, titra Agerpres la acea vreme. Adică o majoritate de peste 91% dintre deputați a votat împotriva cinstirii memoriei victimelor comunismului la Jilava. Ne întrebăm cum o fi votat distinsul domn Muraru, care am văzut că ridică memoriale anticomuniste la Râmnicu Sărat, deci îl preocupă subiectul.
Comisia de cultură a Camerei Deputaților a motivat, între altele, că, potrivit legii speciale, înființarea muzeelor și a colecțiilor publice, indiferent de forma de constituire, necesită parcurgerea unor etape procedurale și îndeplinirea unor condiții.
Referitor la dispozițiile art. 2 din inițiativa legislativă, prin care se preconizează ca acest muzeu să aibă sediul în fostul penitenciar Fortul 13 din comuna Jilava, iar imobilul să fie trecut din administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, Comisia de cultură remarcă, în raport, că această preluare ar implica, totodată, și preluarea zonei de protecție a imobilului Monument istoric Fortul 13 Jilava, pe teritoriul căreia se află mai multe clădiri construite, incluse în domeniul public al statului, ceea ce ar fi de natură să modifice în mod determinant efectuarea unor activități proprii penitenciarului.
Și Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă privind Muzeul victimelor Comunismului, în ședința din 23 octombrie 2017. Cam așa se prezintă lucrurile la 30 de ani de la căderea comunismului în România, sub conducerea coaliției trădătoare PNL-USR-PLUS-UDMR.
*
Nota redacției: Voi dona și eu un document pentru acest muzeu: câteva exemplare din broșura SUFERINȚELE UNEI FAMILII DE EVREI ÎN ANII 1940-44. A fost deja publicată pe site. Voi reveni asupra subiectului. Merită.

5 Comments

 1. Mark 15 iulie 2021 la 6:57 pm - Raspunde

  Pentru a nu stiu a cata oara intervin cu aceeasi propunere= CREEREA MUZEULUI COMUNISMULUI si nu la Jilava sau in alta locatie ci tot pe Calea Victoriei fiind un centru de cercetare si punct turistic si educational atat national cat si international.Sunt sigur ca haustologii vor cauta din rasputeri sa ascunda adevaratele lor crime, insa deja exista pe pla mondial forte si marturii puternice pentru demararea acestui proiect absolut necesar.

  • nicu bar cohen 16 iulie 2021 la 10:47 pm - Raspunde

   Pai Comunism nu a existat ! Cum sa faci muzeu pentru ceva ce nu a existat . A existat un Partid Comunist , o grupare de politruci formata din iudeo-iezuito-francmasoni , care si-au pus o eticheta frauduloasa ,cica comunisti , si care au implementat un soi de feudalism capitalism de Stat . Daca s-ar crea un muzeu al comportamentului si metodelor guvernantilor anilor 45-89 si sa se puna si realizarili , cum au scos Corporatiile straine cleptocrate din tara , cum au Nationalizat resursele naturale etc etc nu cred ca le-ar conveni astora de azi ….Le-ar pune in pericol furturile !

 2. nicu bar cohen 14 iulie 2021 la 10:46 pm - Raspunde

  De ce nu se face un Muzeu dedicat victimelor rascoalelor taranesti din tara noastra sau victimelor Inquizitiei , care au fost destul de multe , in sudul Frantei soldatii Vaticanului macelareau orase intregi !?
  Deoarece evreii stiu sa construiasca si sa-si vinda fictiunile , naratiunile , deoarece au nesimntirea sa se vaicareasca ca niste curve neplatite , non stop , de parca ei ar fi fost angelici iar nimeni din tribul lor nu a participat niciodata la crime , au tupeul sa exagereze si sa prezinte fraudulos evenimente , pentru ca sunt cunoscatori ai sistemelor juridice si stiu cum sa produca
  martori si dovezi , reale sau fabricate , pe care le mai si exagereaza , stiu cum reclame persecutii si despagubiri etcetera etcetera etcetera
  In domeniul asta al vinzarii de fantezii , valahii sunt ignoranti ! N-au fost capabili nici maca religie sa-si inventeze …tot de la evrei a trebuit sa cumpere tromboanele eclesiastice prin filiera Romei.

 3. anonim 14 iulie 2021 la 6:24 pm - Raspunde

  Institutul Elie Wiesel a inceput vanatorile de vrajitoare si asa ceva in timp ce aplica alaturi de presedintele Traian Basescu politia politica pe origine in justitie si dupa justitie pemine si pe copiii fostilor ofiteri de Securitate care s-au ocupat de verificarile pe dosarele de legionari si agresiunile statului israelian impotriva Romaniei. Actele de politie politica pe origine se fac pe fata atat in justitie cat si dupa justitie pentru comprmitere si pentru inducerea suicidului asa cum a fost in justitie pentru ca astea sunt metodele Securitatii pe care domnul Alexandru Florian alaturi de Traian Basescu si de procurari le cunosc foarte bine . https://www.stiripesurse.ro/raportul-elie-wiesel-acuza-aur-de-sovinism-si-xenofobie-mesajul-antisemit-a-reaparut-in-parlament_1895034.html„/>

 4. anonim 14 iulie 2021 la 6:17 pm - Raspunde

  Raportul ‘Elie Wiesel’ acuză AUR de șovinism și xenofobie: ‘Mesajul antisemit a reapărut în Parlament”’
  Asa incepe titlul un articol si fiecare motivatie e mai mult decat interesanta….. Acuz institutul Elie Wiesel de practicarea actelor de politie politica pe origine alaturi de presedintele Traian Basescu atat in justitie cat si in viata de zi cu zi pe noi copiii fostilor ofiteri de Securitate care s-au ocupat de doua segmente foarte sensibile: cu verificarile in anii 50 pe dosarele legionarilor si de cazurile de horthysti care au omorat romani integrati in PCR-PMR… Politia politica pe origine o practica toate partidele in Romania si ce e mai grav , o practica si statul roman in interesele si sub influenta acestui institut fantoma.
  In anii 50 tatal meu s-a ocupat de horthystii din Ardealul de Nord si ma refer la cei mai sinistrii horthysti care au omorat romani si evrei . In timp ce tatal meu s-a ocupat in anii 50 de cei acesti criminali astazi institutul Elie Viesel alaturi de CNSAS pastreaza la secret o serie de criminali de razboi horthysti care au omorat romani in interesul Ungariei si al UDMR-ului si in intersul statului israelian pentru o mai mare victimizare. Socul a fost in anii ’90 cand tatal meu ca fost ofiter s-a trezit in fata cu un milionar israelian si fost ofiter ,,in armata israeliana” cu amenintari pentru pastrarea tacerii. Rezultatul a fost un dezastru si asa m-am trezit in acte de politie politica pe origine atat din partea administratiei locale cat si din partea administratiei centrale cu devastarea si cu prabusirea peste casa familiei al unei cladiri monument istoric cu profanarea monumentului . Partea cu politia politica pe origine a fost un spectacol sinistru sub protectia Inspectiei judiciare urmarit de toata tara si urmat de presiuni la nivel de crima timp de sapte ani. Institutul Elie Viesel impreuna cu CNSAS-ul au avut tot interesul alaturi de Traian Basescu pentru ca toate aceste dosare au fost furate in proportie de 100% .
  Sa nu va bucurati de aplicarea abuzurilor pe mine ca urmati si voi si copiii vostrii. Stiu foarte bine despre ce vorbesc pentru ca am trecut prin multe mizerii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top