Zi de Sărbătoare Națională despre care azi nu vom auzi nici pâs. 5 iulie 1941: Are loc ELIBERAREA orașului Cernăuți din nordul Bucovinei românești de sub ocupația sovietică
DE CĂTĂLIN VUȘCAN / ȘTIRI / Publicat: Vineri, 05 iulie 2024, 10:00 / 1 comentarii
foto: Rador.ro
foto: Rador.ro
ARTICOLE RELAȚIONATE
Foto sus: Privilegiul dat negustorilor din Lvov de Alexandru cel Bun, ieri, în Cernăuți și jos, propunerea de azi Maria Toacă: CE NE-AR SPUNE BUNICUL LUI ȘTEFAN CEL MARE, DACĂ L-AM ÎNTÂLNI ASTĂZI, 29 IUNIE, PRIN CERNĂUȚI?
Iancu Flondor și Traian Popovici, nedoriți de Comisia ucraineană de toponomie a orașului
Foto: Suceava.photos / Basilica IANCU FLONDOR, artizan al Marii Uniri, indezirabil pentru autoritățile ucrainene din nordul Bucovinei! Maria Toacă: CARE DIN FRUNTAȘII REMARCABILI ROMÂNI AR PUTEA DA NUME UNOR STRĂZI DIN CERNĂUȚI? Fotografii de la ședința Primăriei Cernăuți

În după-amiaza zilei de 3 iulie 1941, orele 17.00, Armata 3 română (al cărei comandament a fost reinvestit în noaptea de 2 spre 3 iulie 1941 cu atribuții operative) a declanșat acțiunile ofensive pentru eliberarea nordului Bucovinei, ocupat de Uniunea Sovietică în iunie 1940, spune istoricul Alesandru Duțu:

„După eliberarea Storojinețului, generalul Petre Dumitrescu a ordonat continuarea ofensivei spre Cernăuți cu forțele principale ale Brigăzii 1 mixte munte și cu cele de la flancul stâng ale Brigăzii 4 mixte munte, precum și executarea unei manevre spre Fântâna Albă, cu un detașament din Brigada 4 mixtă munte, în spatele și flancul drept al trupelor sovietice care se opuneau Diviziei 7 infanterie.

Într-o asemenea concepție, unitățile Brigăzii 1 mixte munte(flancate la vest de Detașamentul „colonel Albustin”, care a executat o amplă manevră pe direcția Seletin – Cernăuți) au manevrat (pe la vest și pe la est) dispozitivul inamic din zona Cernăuți și au înfrânt rezistența opusă în fața orașului, trupele sovietice retrăgându-se în grabă fără a avea timp să facă distrugeri prea mari.

Primele unități române care au pătruns în Capitala Bucovinei istorice, în după-amiaza zilei de 5 iulie 1941, au fost batalioanele 3 și 23 vânători de munte, primite cu bucurie de către populația românească.

Vestea eliberării Cernăuțiului a provocat în toată țara un entuziasm ,,de nedescris”, după cum aprecia presa vremii. „Copiii soldaților care au intrat în capitala Bucovinei acum 23 de ani – se arăta în ziarul ,,Universul” – intră azi, la rândul lor, în Cernăuți, frați de sânge și de suflet, cu pasul sprinten, cu ochi tineri, cu fruntea sus”. „La Cernăuți – semnala și ,,Timpul” – fâlfâie iar drapelul tricolor al stăpânirii românești.

Vestea aceasta, răspândită ca fulgerul, ieri după-amiază a produs un entuziasm de nedescris în Capitală”. Victoria trupelor române a fost elogiată și de generalul Eugen von Schobert care a transmis (7 iulie) felicitări și și-a exprimat, „deplina recunoștință”.

După eliberarea părții de nord a Bucovinei, regele Mihai I și regina-mamă Elena, împreună cu generalul Ion Antonescu, au vizitat (24 iulie) orașul Cernăuți, fiind întâmpinați de populație ,,cu urale și entuziastă bucurie”.

Cu această ocazie, generalul Ion Antonescu s-a adresat, astfel, ziariștilor români și străini: ,,Sunt fericit că am ocaziunea să vă întâlnesc în acest oraș așezat într-o regiune românească și care s-a ridicat prin munca de secole a țăranului român.

Aici totul este românesc, aici este leagănul nostru, unde se găsesc înmormântați domnitorii noștri glorioși, voievozii care au zidit din temelii, prin luptele și sacrificiile noastre, întregul nostru tezaur național. Tot ce vedeți aici e opera țăranului român”.”

Pe larg: Alesandru Duțu, Armata română în război, 1941-1945, Editura Enciclopedică, București, 2016.