4 august 1919 Armata Română eliberează Budapesta și salvează Ungaria

 

 

Desigur, ziua de ieri, 4 iulie, a trecut neobservată în toată mass media românească. Sper să nu se fi întâmplat la fel și în țara vecină și prietenă. Sper ca ungurii să fi profitat de ocazie ca să-și mai clameze o dată recunoștința publică față de români, față de Armata Română. Ba ocazia de a-și arăta aceste sentimente era bună pentru întreaga Europă. Dat fiind că atunci, prin alungarea bolșevicilor din Ungaria, românii au blocat drumul teroriștilor bolșevici spre acapararea întregii Europe.

În sprijinul acestei afirmații aduc mărturiile, cu valoare de document, ale următorilor:

 

Mai întâi partea adversă, însuși Bela Kun:

 

„Vă spun că în fiecare țară a Europei există de pe acum un guvern comunist organizat în cele mai mici amănunte și gata să preia puterea când va sosi timpul. Se așteaptă numai un prilej  nimerit care să hotărască acel moment. Dar, fiți convinși că se apropie ziua în care toate aceste organizații vor ieși la lumină și se vor arăta lumii.”

 

 

 

O altă declarație  maghiară, din partea principelui Ludovic de Windischgraetz, dată pe 14 august 1919, la zece zile după intrarea românilor în Budapesta:

 

„Aș fi în stare, cu siguranță, să-mi dau viața pentru a păstra Transilvania pentru Ungaria; de asemenea, aș fi preferat să văd trupele maghiare intrând în Budapesta și gonindu-i pe bolșevici. Din nefericire, acest lucru nu a fost cu putință. Mărturisesc cinstit că prefer să-i văd pe români la Budapesta, decât pe Bela Kun și pe acoliții săi, care au ruinat politicește și materialicește patria mea. Recunosc prin aceasta în mod cinstit că, intrând în Budapesta, românii au adus un serviciu însemnat atât Ungariei, cât și întregii lumi.

România poate contribui foarte mult la ridicarea patriei mele și patria mea va ști, la timpul potrivit, să-și amintească cu recunoștință de serviciile pe care i le-a făcut România.”

 

Jules Cambon, „unul dintre cei mai cunoscuți diplomați ai celei de a treia Republici Franceze”:

 

„…cu prețul celor mai mari jetfe, România a îndeplinit în sud tradiționala ei misiune care, în nord, i-a revenit Poloniei: ea a fost stavilă împotriva invaziei tătare și a pus capăt unei dezordini care amenința să aducă puterea bolșevică la porțile Vienei. Ea s-a salvat pe sine, dar a salvat și Ungaria de o dominație mârșavă, care copleșise pentru o vreme imperiul Sfîntului Ștefan. Sentimentul acesta l-au avut chiar și autoritățile maghiare, căci atunci când armata română de pregătea să părăsească teritoriul maghiar, prefectul maghiar de Szabolcs a intervenit pe lângă comandantul român cerându-i să-și mențină ocupația, care proteja țara împotriva armatei roșii, iar câteva luni mai târziu o cerere de același fel a fost făcută din nou de teama unei reacții albe.”

 

Contele de Saint-Aulaire, ministru al Franței în România, după o vizită făcută la Budapesta eliberată de români:

 

„Cu toate că se simțeau foarte umiliți că au fost eliberați de români, bucuria de a fi scăpat de paradisul infernal al sovietelor, paradis pentru stăpânitori, infern pentru victime, copleșea la maghiari orice alte sentiment.”

 

Ionel Brătianu:

 

„Ne-am dat seama cu mai multă limpezime decât altădată că, în afară de interesele noastre vitale, însăși soarta civilizației europene depindea în  acest moment de noi. Ni se oferea o șansă unică de a arăta lumii de ce suntem în stare și care este misiunea noastră istorică.”

 

*

 

4 August este și ziua în care se cuvine să ne amintim cu mândrie patriotică de Frederich Engels, cel care a spus despre noi că suntem poporul cel mai reacționar din Europa, cel mai conservator etc. Omagiu nec plus ultra! Ce bine ne-a citit, nemernicul! Nu era prost! Altceva îi lipsea!

 

*

 

 

Citatele sunt luate din N.P.Comnen, O primă experiență comunistă în Ungaria (Amintiri și documente), Colecția Destin, Director George Ucătescu, Mardrid, 1957

 

I.C.