Mihai Eminescu pe 24 septembrie 1881 despre bunicul lui Neagu Djuvara…

2020-09-25T00:38:34+03:0025 septembrie 2020|Doctrină naţionalistă|

Mihai Eminescu pe 24 septembrie 1881 despre bunicul lui Neagu Djuvara: „Un biet omușor de pe la Brăila, un mic fanariot…”

La congresul literaților din Viena am văzut reprezentată România de un domnișor, anume Djuvara, care nici literat e, nici vrun om acătării, un biet omușor de pe la Brăila, iată tot. Dar se vede că, de vreme ce în acel congres avea să se facă nițică politică socialistă, trebuia un mic fanariot care să asiste la adunări. Nu avem, se’nțelege, o opinie exagerată despre importanța acestor congrese internaționale, dar în orice caz s- ar fi ales în România toată un om mai vrednic de a o reprezenta ca literat decât un băiețoi care-a scris franțuzește o broșurică despre Chestia izraelită, lipsită de orice originalitate, și care apoi s-a furișat pe lângă o legațiune română sub un titlu extraordinar și supernumerar oarecare, până ‘i va suna ora sfântului buget.
Odinioară cancelariile țărilor noastre erau pline de băieți primiți pe procopseală, cari învățau a scrie și a citi în vro atenanță murdară, precum le descrie cu pana sa de maistru răposatul Filimon. Din acești logofeți Coate goale, din aceste ciocoflendure au ieșit genitorii roșiilor actuali, de o promiscuitate înspăimântătoare de proveniență. Astăzi legațiunile noastre amenință a deveni asemenea instituții de primire pe procopseală a fel de fel de plevușcă greco – bulgărească, pe care o vezi apoi răsărind prin congrese internaționale și reprezentând România.
Acolo însă unde România ar trebui să fie reprezentată, ea lipsește.
Astfel în Veneția s-a ținut în luna aceasta congresul geografic internațional.
Aci vedem reprezentate Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chili, Columbia, Egiptul, Franța, Germania, Japonia, Grecia, Englitera cu coloniile, Mexicul, Olanda, Portugalia, Republica Argentiniană, San Salvador, Rusia, Spania, Statele Unite, Svedia, Svițera, Ungaria, Venezuela.
Din partea României d. Obedenaru promisese a veni, dar în momentul din urmă n-a venit. Pân-în timpul din urmă congresul rezervase un compartiment pentru obiecte din România, dar n-a sosit nimic.
Asemenea n-a fost nimeni din partea României la manevrele militare italiane de la Padova, cari au avut loc de la 11 – 22 septemvrie. Cu toate acestea erau reprezentate aci Germania prin patru ofițeri superiori, Englitera prin trei, Franța prin patru, Svițera prin trei, Svedia și Norvegia prin doi, Portugalia prin unul.
Unde s-ar întroluca socialiști, ateiști, comunarzi or oameni tot de mâna aceasta, acolo veți vedea răsărind cîte un Caligari, Horia și Mircea Rosetti, ori altă seamă de tinerime fanariotică sub numirea specioasă de reprezentanți ai rasei ciobanilor de la Rucăr ori a moșnenilor din Câmpulung.
Dar la ocazii în adevăr serioase, cum e bunăoară un congres geografic, cum sunt manevrele militare ale unei nații consângene cu noi, la ocazii în care Apusul înrudit ar putea să fie interesat în lupta pentru existență a poporului romanic de lângă Dunăre, acolo sferele noastre determinante strălucesc prin absența lor.
MIHAI EMINESCU
OPERA POLITICA
1 ianuarie – 31 decembrie 1881
TIMPUL
EDIȚIE CRITICĂ ÎNTEMEIATĂ DE P E R P E S S I C I U S
EDIȚIE CRITICĂ ÎNGRIJITĂ DE MUZEUL LITERATURII ROMÂNE
Coordonator DIMITRIE VATAMANIUC
Editura Academiei RSR, 1985-1989
Vol XII

2 Comments

  1. Vasile Zarnescu 25 septembrie 2020 la 6:30 pm - Raspunde

    Cum așa?! Nu se lăuda el că este descendent din mari boieri pămînteni?! E drept că nu chiar din cumanul Tocomerus, dar, orișicîtuși de puțin, contează enorm de mult, atît din punct de vedere cît și al conținuitului… Regretatul memorialist Voicu Tudor a scris într-un articol că, în realitate, Neagu Djuvara și-a falsificat biografia și că ar fi neam de găgăuț.
    Într-un articol recent, Pompiliu Diplan scrie că i-a fost student și că Djuvara nu prea le vedea la istorie, că l-a corectat adeseori, motiv pentru care Djuvara „îmi cam știa de frică, intelectual vorbind” (https://www.activenews.ro/stiri/Pompiliu-Diplan-despre-Protestul-din-Piata-Universitatii-Psihopatii-care-ne-conduc-vor-sa-ne-ascunda-doua-butoane-butonul-de-Libertate-si-butonul-prin-care-ii-dezactivam-pe-ei-.-INTERVIU-EXCLUSIV-162736).

  2. CD 25 septembrie 2020 la 3:58 am - Raspunde

    „Ce naste din pisica soareci mananca”.
    Stiu ca am sa fiu iar contrazis de Bar[Baruch-Binecuvantatul] NickCohen, dar se potriveste si aici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top