Text primit de la dl FLORIN ȘERBAN

.

 

Ultima duminică a lunii octombrie cade în acest an pe 25 ale lunii , de Ziua Armatei. Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
– 25 octombrie, ora 12.30, la Monumentul Ostaşului Român, ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor” şi depunerea Jurământului militar de către studenţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu. Detaşamentul de onoare este constituit din 1.000 de militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.
– 25 octombrie, ora 14.30, Sala de spectacole a Castelului Karoly –Recital susţinut de maestrul Nicolae Voiculeţ la nai, împreună cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.
Dimineaţa, ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul, vor oficia o Liturghie Arhierească.

La Satu Mare, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
– 24 octombrie, ora 16.00, Monumentul Eroilor – Festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor”;
– 25 octombrie, ora 9.00, Monumentul Eroilor – Ceremonie de depuneri de coroane de flori. (Detaşamentul de onoare este constituit din 400 de militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.)

Pentru a marca ”Ziua de 25 Octombrie, Ziua Armatei României”, în întreaga zonă de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” (21 de judeţe), un număr de peste 5000 de militari sunt angrenaţi într-un număr de 81 de evenimente care cuprind: ceremonii militare cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, ştafete ale veteranilor, competiţii sportive, expoziţii statice de armament şi tehnică de luptă, exerciţii demonstrative, exerciţii de mînuire a armamentului, concerte de muzică de fanfară, concursuri de tir, expoziţii foto şi de caricatură, ziua porţilor deschise etc.
O altă ceremonie militară de depuneri de coroane de flori se va desfăşura la Cimitirul Eroilor Români din Rakoskersztur, Budapesta, pe 27 octombrie.

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi.

less