.

Pe urmele dacilor

 • surena 16 hours ago

  Rena daca tot esti asa de interesat de ” istoria noastra extinsa” si de necolaborarea istoricilor nostri cu cei baltici ar trebui sa recitesti cu atentie reportajul si sa vezi cam ce ” lucruri traznite” referitoare la daci spune d.Luchtans.
  Nu stiu daca traiesti in Romania si ai habar de faptul ca muzeele din judete sunt finantate de C.J. ori ca de ani de zile nu sunt bani pentru santierele arheologice.
  Insa pot sa- ti ca se mai sapa si exista colaborari cu arheologi si istorici straini privind de ex sarmatii ca tot au ocupat o buna parte din teritoriul Romaniei.A se vedea ” Calaretii stepelor” a lui Barca si Symonenko aparuta la editura Mega.
  Vad ca esti cinic la adresa istoriei romane, dar hai tu habar ca pe teritoriul Romaniei sunt mai multe castre decat in Marea Britanie? Ai idee cate asemenea castre au fost analizate? E usor sa arunci cu noroi si mai usor ca Roxin sa- i duci pe daci in China, India si Japonia. Mai greu este sa aduci dovezi si apoi sa- i explicati unui comentator cum sta treaba cu tiganii care s- au intors acasa, pe meleagul strstrabunilor …
  Astazi uitandu-ma pe situri am o nedumerire …..toata lumea se pricepe la istorie, dar cartile istorice ocupa cele mai joase locuri in vanzari iar multi care ” sunt specialisti”, ca alde Roxin, au avut probleme mari la materia numita istorie. Interesant nu? Vad ca sunt in Romania mii si mii de specialisti in istorie antica si vad cum Roxin, mare specialist nu a dat curs la nicio discutie cu un istoric si arheolog care a studiat perioada antica.
  Mai este un general, in rezerva acum, Chelaru care, intr- o emisiune cu Roxin, ne spunea despre Imparatul Traian dand citate dintr- o carte de fictiune. Acum ca multi nu mai fac diferenta intre fictiune si realitate nu e problema mea si nu ma intereseaza. Ma intereseaza atunci cand fictiunea se doreste a se introduce in istoria romaneasca si musai cu forta ca argumente dacistii nu au.
  Dupa 1947 in istografia noastra a aparut curentul slav si ridicarea in slavi a slavilor apoi curentul dacist dus in derizoriu de istoricul Boroi ( Roxin se juca in tarana iar Savescu nu era luminat) cu dacopatia lui, pus la punct de istoricii care si- au dat seama ca dacismul si moldovenismul au o origine comuna. In ’90 a aparut parintele Balasa ( spre deosebire de Roxin si Savescu un om cult care putea sa citeasca in greaca si slava), apoi Dragan cu tracii ( care nu este un dacopat si un negationist al Romei). Daca atunci mai exista o anumita decenta acum vad o radicalizare a dacistilor care numai cand aud ca ” noi purtam pecetea Romei” (N.Iorga) ii apuca isteria si arunca teoria conspirationista de fabricatie iudaica care impreuna cu Vaticanul si cu toti istoricii nostri de la carturari, Cantemir, Scoala Ardeleana , Xenopol, Onciu, Tocilescu, Iorga, Bratianu.
  Dar, daca getii erau sciti si dacii celti cum spun o serie de istorici si arheologi? Dar ilirii, scitii, celti, germanicii, sarmatii,gotii ,hunii, gepizii, avarii, bulgarii si maghiarii care au fost aici nu merita si ei cercetati ? Ce stii mataluta Rena despre Regatul gepid din Transilvania ? Nu te- ar interesa sa stii mai multe ? Pe mine m- ar interesa ca au stapanit o buna parte din Transilvania si au fost o mare putere zonala.
  Ca adusesi vorba de secui nu ar fi interesant sa le aratam secuilor adevarati nu maghiarizati cine au fost strabunii lor? Ca prin maghiarizare si secuizarea fortata a maghiarilor pe criterii de autonomie locala se urmareste disparitia urmasilor…. ( te las pe tine sa spui ai cui urmasi sunt secuii). Ce se stie despre maghiari si unguri ? Dar despre khabari ? Nu mare lucru la noi maghiar= ungur si invers. Dar asa stau lucrurile in realitate? Nu este aceiasi situatie ca la rusi, bulgari ori franci ???
  I- am scos pe romani ca numele Romaniei de la ei vine si vad ca pe multi ii deranjeaza. Poate ar prefera sa ne intoarcem le feudalism cu trei tari romanesti ori la Regatul lui Decebal cu perimetrul de 1 milion de pasi romani. Suprafata regatului a prezentat- o Sorin aici asa ca o gasesti. Asta inseamna „istoria extinsa ” de care vorbesti ?

  Nota redacției: Îi mulțumesc dlui SURENA pentru comentariile sale, pe cât de docte, pe atât de potrivite, oportune etc. Cu câteva decenii în urmă eram mândru de noi, românii, că nu producem exaltați ca-n țările vecine, îndeosebi Ungaria era plină de dezaxați care demonstrau că maghiarii au creat civilizația sumeriana sau că vin din Atlantida… Dezaxații noștri i-au întrecut de-acum pe dezaxații lor!… Dar printre ei eu recunosc cu ușurință tenacitatea celui plătit să destabilizeze mentalul public, să transforme simpatia firească a oricărui român pentru daci în repulsie stupidă și prostănacă față de romani, de latinitatea noastră. Detractorii noștri erau odinioară racolați dintre pseudo-istoricii străini. Probabil că este mai ieftin, dar și mai eficient, că s-au găsit detractori printre cetățenii români, care să facă jocul Budapestei și al Moscovei!… Nu-i pot nume com-patrioți pe acești derbedei!

  i.c.