Anonimul Transilvan ne trimite iar un text să ne meargă la suflet:

*

Petru Bogatu: România devine unionistă și monarhistă
Joi, 23 Octombrie 2014 Chișinău, România de Est (Basarabia) /Romanian Global News

Deși sunt vechi unionist, pot să-l înțeleg pe Marian Lupu când protestează împotriva mesajelor pro-unire ale prezidențiabililor de la București. Gestul lui e făcut pentru electoratul PDM care, în mare parte, în opinia liderului democraților, nu realizează că Prutul, vorba poetului, plânge între noi.

Nu scuipați împotriva vântului

România se schimbă. În noile condiții, nu mai are niciun rost să lupți cu unionismul lui Băsescu, Ponta, Iohannis sau Udrea.

E ca și cum ai scuipa împotriva vântului. Orice politician român, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, e sortit astăzi să fie unionist.

S-a întâmplat un lucru care acum zece ani părea neverosimil. România începe să realizeze că familia îi este dezbinată. Că are frați sechestrați cu mulți ani înainte care au supraviețuit și au dreptul să revină acasă.

În febra cursei pentru alegerile prezidențiale din dreapta Prutului, frapați de înfruntarea candidaților, riscăm să ne scape o Românie reînnoită. O țară unionistă și chiar monarhistă.

Se regăsește pe sine

Este firesc ca într-o campanie electorală să fie scoase în față neajunsurile. Partizanii lui Ponta invocă răul produs de „regimul băsist” pe care își propun să-l demoleze până la capăt. Adepții lui Iohannis, dimpotrivă, dezvăluie lacunele guvernării PSD.

Fiecare are dreptatea lui. Însă adesea, precum se știe, din cauza uscăturilor dintre copaci nu se vede pădurea. Or, aceasta între timp a crescut. A devenit mai verde și mai deasă.

Dacă facem abstracție de praful ridicat de încăierările electorale, vom vedea o Românie care se regăsește pe sine. Care aude glasul pierdut al sângelui.

Când acum câtva timp Traian Băsescu lansa proiectul de țară – unirea celor două state românești, fapta sa inedită lăsa mască toate taberele politice de la București. Președintele României nu inventase însă nimic.

El nu făcuse altceva decât să fie atent la starea de spirit a societății și să acționeze ca atare. Potrivit ultimelor sondaje, peste 87 la sută dintre cetățenii români vor unirea cu Republica Moldova. Tocmai de aceea, președintele a adus în prim-planul scenei politice o idee care plutea în aer.

La scurt timp exemplul lui a fost urmat de întreg establishmentul de la București. La ora actuală toată crema politică din România este unionistă.

Și Victor Ponta cu angajamentul său „de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României”. Și Claus Iohannis cu „frații noștri de peste Prut, dacă vor să se unească cu țara, atunci nimeni nu îi poate opri”. Și Călin Popescu Tăriceanu, și Elena Udrea, și toți ceilalți.

Noua stare a națiunii

Mai mult decât atât. Câștigă rapid teren nu doar unirea, ci și monarhia – un alt simbol al conștiinței naționale românești.

Nu întâmplător Victor Ponta a surprins deunăzi electoratul cu o declarație uluitoare. „Aș face referendum, a zis el, privind forma de guvernământ. Monarhia capătă atractivitate”.

Asta e o adevărată răsturnare de situație. S-a ajuns într-un punct care încă mai ieri părea de neatins.

În prezent, aproape toată elita politică românească se declară monarhistă. Iohannis e monarhist prin definiție, pentru că reprezintă PNL, un vechi partid regalist. La fel și Tăriceanu. Singura care deocamdată face o figură aparte este echipa lui Băsescu.

Bănuiesc că unii îmi vor obiecta că nu toți politicieni sunt sinceri. Că îmbrățișează unionismul și monarhismul din interese conjuncturale. Nu-i exclus.

Atâta doar că acest lucru mă interesează mai puțin. Contează faptul că politicienii se văd siliți să se conecteze și să se adapteze la o noua stare a națiunii. Apa trece, pietrele rămân.

Poporul începe să simtă românește, ceea ce e un semn al însănătoșirii lui morale. Asta-i vestea bună pe care ne-o aduce campania prezidențială din România.

Vocea Basarabiei

pr./padre Constantin CORNIS

Biserica Ortodoxa Romana/ Diocesi Ortosossa Rumena in Italia

Parohia „Sf Cuv Ioan de la Prislop” -Strada delle Marche,36- PESARO (PU)

casa: via Persiutti 9/D ; 61032 – Fano(PU) ITALIA

cell. 0039. 340 2659789; costacornis@libero.it