Masoneria Românească, în lumina reflectoarelor internaționale: Vizita istorică a lui Arturo de Hoyos
D. P. 5 noiembrie 2024 19 comentarii

Foto. Facebook @ Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat
Supremul Consiliu al RSAA a găzduit în maiestuoasa sală a Palatului CEC din București, în perioada 18-25 octombrie 2024, un eveniment de o importanță deosebită pentru masoneria românească care a marcat și vizita lui Arturo de Hoyos, o figură emblematică a masoneriei contemporane. Evenimentul a adunat sute de masoni din întreaga țară, dar și delegații din 24 de țări, subliniind astfel caracterul internațional al acestei întâlniri. Un weekend cu adevărat magic pentru membrii Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.

Il Fr. Arturo de Hoyos 33, Grand Cross, Mare Arhivar și Mare Istoric al Supremului Consiliu „Mamă a Lumii”, Jurisdicția Sud a Statelor Unite ale Americii, a impresionat prin cunoștințele sale vaste și prin pasiunea cu care a împărtășit experiența sa. Participarea sa activă la ceremonia din București a adăugat o notă specială acestui eveniment, mai ales având în vedere faptul că el însuși a scris ritualul.

Conferința susținută de domnia sa în cadrul ținutei deschise, parte a Sesiunii Naționale RSAA de la „Odeon”, a fost un moment de înaltă ținută intelectuală, iar sala neîncăpătoare a demonstrat interesul deosebit pe care masonii îl poartă acestei figuri emblematice. Prezența unei delegații numeroase din partea Ordinului DeMolay a adus un plus de dinamism și tinerețe acestui eveniment, subliniind astfel continuitatea tradiției masonice.

Citeste și: Vasile Balogh din Mureș a câștigat Trofeul Festivalului „Flori în Țara Bârsei” 2024

Mai mult, oportunitatea aceasta deosebită a determinat interesul a 24 de Supreme Consilii din 24 de țări invitate din Europa și unul din America de Sud. Delegațiile a 12 a Supreme Consilii în amiciție, reprezentând Franța, Austria, Elvetia, Israel, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Portugalia, Luxembourg, Honduras, Polonia, Serbia au fost prezente fizic, iar alte 13 Supreme Consilii, Anglia, Germania, Spania, Olanda, Andorra, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Italia, Letonia, Monaco au trimis mesaje de apreciere, unele calificând evenimentul ca fiind o „extraordinară inițiativă a Supremului Consiliu din România”.

“Cuvintele sunt puține în a descrie emoția încercată de toți participanții. Naturalețea, prietenia, sentimentul fratern emanate de către Fratele Arturo de Hoyos vor rămâne de povestit nepoților (evident, doar când vor fi și ei masoni, membri ai Ritului!). Pentru toți cei care s-au instruit, inspirat și și-au găsit calea masonică prin cărțile scrise sau editate sub egida ilustrului nostru frate, aceste zile de octombrie au reprezentat un vis împlinit.

S-a arătat a fi foarte mulțumit după ce, fiind interesat în detaliu, a studiat ritualurile practicate în jurisdicția noastră. În zilele următoare Ilustrul Frate Arturo a avut discuții aplicate pe marginea acestora în deplasările făcute în țară, onorând invitațiile Fraților din Călărași, Brașov și București. Aceștia s-au dovedit la înălțime, atât în a fi cunoscători ai masoneriei, parteneri redutabili de dialog, cât și gazde impecabile!”, potrvit unui comunicat oficial al Supremului Consiliu al RSAA din România.

Un aspect important al acestei vizite îl reprezintă semnarea unui contract între Supremul Consiliu „Mamă a lumii”, Jurisdicția Sud a SUA și Supremul Consiliu din România, care va permite traducerea și publicarea în limba română a unor cărți masonice fundamentale. Această inițiativă va contribui la îmbogățirea vieții spirituale și intelectuale a masonilor români.

Citeste și: Primarul George Scripcaru a stabilit atribuțiile celor doi viceprimari

Scurt istoric al Ritului Scoțian Antic și Acceptat în România

Ritul Scoțian Antic și Acceptat apare în România, în anul 1881, sub conducerea Suveranului Mare Comandor, Constantin Moroiu 33, la doar un an după apariția Marii Loji Naționale Române, în 1880.

La 27 decembrie 1922, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, sub conducerea Suveranului Mare Comandor Jean Pangal 33, primește recunoașterea Supremului Consiliu al Franței, la scurt timp după aceea, în 1925, primind și recunoașterea Supremului Consiliu (Mamă) al Lumii, Jurisdicția Sud din Statele Unite ale Americii.

În perioada 1948 – 1989, Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România, alături de întreaga masonerie română, este interzis de către regimul comunist. Important este faptul că Supremul Consiliu al RSAA nu și-a întrerupt niciodată activitatea, pe perioada dictaturii funcționând în exil la Paris.

Citeste și: Învățăm de la natură. Concluziile Forumului Medierii Culturale 2024
Pe 19 octombrie 1993, la Washington, Supremul Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România este reconsacrat de către Supremul Consiliu Mamă al Lumii.

Astăzi, Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România este recunoscut de către majoritatea Supremelor Consilii din lume și este condus de către Prea Puternicul și Ilustrul Frate, Stelian Nistor 33.

19 thoughts on “Masoneria Românească, în lumina reflectoarelor internaționale: Vizita istorică a lui Arturo de Hoyos”