România, felicitată pentru seriozitatea cu care a abordat problematica memoriei Holocaustului în ultimul deceniu

Reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii au felicitat România pentru seriozitatea cu care a abordat problematica memoriei Holocaustului în ultimul deceniu, mesajul fiind transmis, joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţea.

Şeful diplomaţiei române i-a primit pe reprezentanţii Muzeului, Paul Shapiro, director pentru studii avansate privind Holocaustul, şi Radu Ioanid, director pentru programe arhivistice internaţionale. Aceştia au fost însoţiţi de Duane Butcher, însărcinat cu afaceri interimar al Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului au felicitat România pentru seriozitatea cu care a abordat problematica memoriei Holocaustului în ultimul deceniu, inclusiv prin punerea în practică a recomandărilor Raportului Final elaborat de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România. Au exprimat apreciere pentru eforturile constante ale României legate de asumarea trecutului istoric şi onorarea memoriei victimelor Holocaustului, arătând că ţara noastră a parcurs un deceniu exemplar în politica de combatere a manifestărilor anti-semite, rasiste şi xenofobe”, informează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

Titus Corlăţean a reiterat hotărârea României de a continua aceste demersuri în păstrarea memoriei Holocaustului şi promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului.

Ministrul a subliniat că ţara noastră acţionează pentru conservarea moştenirii culturale şi spirituale a iudaismului românesc şi european prin punerea în valoare a patrimoniului simbolic, inclusiv printr-o colaborare activă cu toate organizaţiile evreieşti sau ale originarilor din România.

Titus Corlăţean şi reprezentanţii Muzeului Holocaustului şi-au exprimat îngrijorarea pentru tendinţele publice şi de natură politică, manifestate în ultima perioadă în Europa, amplificate de criza economică actuală, de revalorizarea unor acţiuni şi poziţii xenofobe şi antisemite şi au exprimat poziţii de condamnare a acestora. AGERPRES

http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/194374-Romania-felicitata-pentru-seriozitatea-cu-care-a-abordat-problematica-memoriei-Holocaustului-in-ultimul-deceniu.html

9 mai 2013 Comunicat de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a reprezentanţilor Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, Paul Shapiro şi Radu Ioanid

La 9 mai 2013 ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, i-a primit pe reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, Paul Shapiro, director pentru studii avansate privind Holocaustul, şi Radu Ioanid, director pentru programe arhivistice internaţionale. Aceştia au fost însoţiţi de Duane Butcher, însărcinat cu afaceri interimar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Reprezentanţii Muzeului Memorial al Holocaustului au felicitat România pentru seriozitatea cu care a abordat problematica memoriei Holocaustului în ultimul deceniu, inclusiv prin punerea în practică a recomandărilor Raportului Final elaborat de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România. Au exprimat apreciere pentru eforturile constante ale României legate de asumarea trecutului istoric şi onorarea memoriei victimelor Holocaustului, arătând că ţara noastră a parcurs un deceniu exemplar în politica de combatere a manifestărilor anti-semite, rasiste şi xenofobe.

Titus Corlăţean a reiterat hotărârea României de a continua aceste demersuri în păstrarea memoriei Holocaustului şi promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că ţara noastră acţionează pentru conservarea moştenirii culturale şi spirituale a iudaismului românesc şi european prin punerea în valoare a patrimoniului simbolic, inclusiv printr-o colaborare activă cu toate organizaţiile evreieşti sau ale originarilor din România.

Şeful diplomaţiei române şi reprezentanţii Muzeului Holocaustului şi-au exprimat cu ocazia întrevederii, îngrijorarea pentru tendinţele publice şi inclusiv de natură politică, manifestate în ultima perioadă în Europa, amplificate de criza economică actuală, de revalorizare a unor acţiuni şi poziţii xenofobe şi antisemite şi au exprimat poziţii de condamnare a acestora.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/194385-Comunicat-de-pres-MAE.html

Consiliul Memorial al Holocaustului din SUA va avea acces la arhiva MApN din perioada 1938 – 1964

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi Paul Shapiro, directorul Centrului pentru Studii Avansate privind Holocaustul, au semnat joi un amendament la protocolul încheiat de MApN cu Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA prin care s-a extins accesul la arhivele şi documentele ministerului pentru perioada 1938 – 1964.

„La solicitarea celor care reprezintă Muzeul Holocaustului de la Washington au dorit ca acel protocol încheiat cu ei să-l extindem, în sensul extinderii perioadei: 1938 – 1964. Arhivele sunt interesante şi sunt importante pentru stabilirea adevărului istoric”, a declarat Mircea Duşa.

Ceremonia de semnare a documentului s-a desfăşurat la sediul ministerului Apărării Naţionale. AGERPRES

NOTA REDACȚIEI  Ne îngrijorează ușurința cu care se pune arhiva MApN la dispoziția unor falsificatori ai istoriei!
Îi atragem atenția Ministrului Mircea Dușa că deja au dispărut sau au fost distruse importante documente privind adevărul despre așa zisul Holocaust din România.
Îi sugerăm numitului ministru să ia legătura cu istoricii militari  care, sub coordonarea domnilor lt.col. Alecsandru Duțu și dr. Constantin Botoran, au pregătit lucrarea Situația evreilor din România 1939-1941, în mai multe volume, spre a afla din ce cauză această lucrare nu poate vedea lumina tiparului! În 1994 a apărut primul volum, care a fost retras și distrus în întregime, din ordinul exact nu se știe al cui!