CD
139 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Wikipedia nu mai este demult Biblia cunoasterii infailibile

“NU MAI AM ÎNCREDERE ÎN SITE-UL PE CARE L-AM CREAT”
– A spus co-fondatorul website-ului “Wikipedia”

Freddie Sayers de la “Unherd- TV” – “Din afara gloatei–TV”, a vorbit cu Larry Sanger despre motivul pentru care el a plecat de la Wikipedia

https://www.youtube.com/watch?v=l0P4Cf0UCwU&t=3s

Sunt șanse, ca dacă ați fost vreodată pe internet, ca ați vizitat si Wikipedia.
Este al cincilea cel mai mare site din lume, atrăgând o valoare estimată la 6.1 miliarde de adepți pe lună și servește ca o foaie informativa ieftina pentru aproape orice subiect din lume. Atât de mare este influența enciclopediei online, este atât de mare încât este cea mai mare și „cea mai citită lucrare de referință din istorie”, cu până la 56 de milioane de ediții.
Dar adevărul despre acest presupus furnizor neutru de informații este un pic mai complex. Din punct de vedere istoric, Wikipedia a fost scrisă și monitorizată de o comunitate de voluntari care au colaborat și au contestat revendicări concurente între ei.

Această bătălie de idei de pe platforma Wikipedia a constituit o parte crucială a angajamentului enciclopediei față de neutralitate, care, potrivit lui Sanger, a fost abandonată după 2009. În anii care au urmat, în chestiuni variind de la Covid la Joe Biden, a devenit din ce în ce mai partizana, îmbrățișând în primul rând un punct de vedere al establishmentului/guvernului parallel, care reprezintă din ce în ce mai mult „propaganda”. Acesta, spune Sanger, este motivul pentru care a părăsit websiteul în 2007, descriindu-l ca fiind „corupt dincolo de orice reparații”.

-Despre prejudecata de stânga a Wikipediei, va rog sa faceti precizari
-Nu poți cita Daily Mail deloc. Nu poți cita Fox News pe probleme socio-politice. E interzis. Deci, ce înseamnă asta?
Aceasta înseamnă că, dacă o controversă nu apare în mass-media mainstream de centru-stânga, atunci nu va apărea pe Wikipedia.

-Ce ne puteti spune despre Covid?
-Dacă te uiți la articole pe care Wikipedia le are, puteți vedea doar modul în care acestea pur și simplu repeta punctul de vedere al Consiliului Economic Mondial sau Forumul Economic Mondial, precum și al Organizației Mondiale a Sănătății, CDC și diversi alti purtători de cuvânt de la guvernul paralel, cum ar fi Fauci – ei iau indicii lor de la ei… Există o aplicare globală a unui anumit punct de vedere, ceea ce este uimitor pentru mine, uimitor pentru un libertarian, sau un conservator iubitor de libertate.

– În ce privinte, altele decât politica, punctul de vedere al stabilimentului/guvernului parallel ar veni in contradictie cu realitatea?
– Medicina orientală este numită în esență vrajitorie babeasca, în limbaj respingător, destul de injositor și așa mai departe; s-a terminat se pare, fără remușcări. Apoi, când vine vorba de creștinism, punctul de vedere cu privire la creștinism dat este cel liberal, care ar fi găsit în principalele denominațiuni și catolicismul liberal, spre deosebire de punctual de vedere realist al crezului fundamentalist Biblic.

– Cum sunt distorsionate intrările pe Wikipedia:
– Există companii precum Wiki PR, unde scriitorii și editorii plătiți vor intra și vor schimba articolele. Poate că există o modalitate de a face un astfel de sistem de lucru, dar nu în cazul în care jucătorii care sunt implicați și care sunt plătiti nu sunt identificati pe nume – cand acestia de fapt, ar trebui să fie identificati prin nume.

– De ce se întâmplă asta?
– Pentru că există multă influență. Wikipedia este cunoscută acum de toată lumea ca având multă influență în lume. Deci, există un joc foarte mare, urât, complex, care este jucat în spatele scenei pentru a face ca articolul sa sune a ceea ce “cineva” vrea să spună.
– Dar cu privire la preluarea informatiilor de Big Tech:
– Am avut încredere în puncte de informare precum Facebook, Twitter și YouTube cu datele noastre și le-am permis, în esență, să le preia in lumea mass-media. Am avut încredere în ei, a fost libertatea și credinta noastră că practic nu ne vor însela. Dar ne-au înjunghiat pe la spate, în esență.

-De ce este importantă neutralitatea?
– Vrei ca instrumentele gândirii la o problemă… Când încercăm să obținem câteva informații de bază în înțelegerea unui subiect, nu vrem să fim duși de nas, nu? Suntem indivizi liberi care vor să gandească singuri.

-Invitatul Lesley van Reenen:
Am verificat imediat acest lucru și tastat: „Wikipedia și Ivermectin” și bingo/voila …. Propagandă absolută și prostie. Citând Merck ca purtător de cuvânt împotriva Ivermectin pentru Covid, în cazul în care oricine om chiar pe jumătate informat știe că Merck (cu Ridgeback) este complet compromis și le-a fost dat 1.2 miliarde dolari de către guvernul SUA pentru a dezvolta un anti-viral. Dar ei nu pot avea Ivermectin fara brevet.

Invitatul Jonathan Bagley:
Este ok pentru informatiile privitoare la cele mai inalte cladiri si cele mai lungi poduri (presupun), asa ca siteul mi se pare inca util si interesant. Sfatul meu, pentru subiecte mai controversate, este bine să citiți si pagina de discuții de lângă fila articolului. Vedeți pentru ce părți ale articolului s-au luptat și de ce?

Invitatul Hugh Eveleigh:
Un interviu stimulant, susțin pe deplin tot ceea ce spune dl Sanger și modul în care ar dori să vadă Wikipedia încadrând textele sale. Am încetat să mai plătesc o mică sumă voluntară în fiecare an ca sprijin – donatie, indată ce am constatat ca anumite subiecte nu sunt tratate correct si atunci am instruit elevii în utilizarea surselor de referință în biblioteci, Wikipedia mai este cum au fost. Cu zece ani în urmă am făcut-o destul de clar, că Wikipedia nu mai este, ceea ce tinerii au crezut, „cel mai bun” și „cel mai fiabil” și, în practică, singura sursă de referință. A fost o luptă pentru a îndemna profesorii și elevii să stea deoparte de Wikipedia și să ia în considerare doar ceea ce au găsit ca răspunsuri in carti si alte surse cat mai diverse. Cred că pentru mulți elevi de școală, tinerii de astăzi, nu există nici o decizie care urmează să fie luata privind infailibilitatea unui website, astfel încât să sperăm că domnul Sanger are dreptate în sugestia sa că mișcările sunt continue si nici o sursă nu câștigă o prioritate nejustificată.

Sursa: https://unherd.com/thepost/wikipedia-co-founder-i-no-longer-trust-the-website-i-created

Traducerea: CD