Votul de azi din Consiliul General al Capitalei: NU! De trei ori NU!

2019-04-23T15:29:06+03:0023 aprilie 2019|Doctrină naţionalistă, Holocaust, Textele altora|

Palatul Dacia rămâne în administrarea Primăriei Bucureștiului. Proiectul prin care clădirea urma să fie cedată Institutului „Elie Wiesel” pentru un muzeu al evreilor din România a fost RESPINS de Consiliul General al Capitalei

FacebookTwitterg+Email
Palatul Dacia rămâne în administrarea Primăriei Bucureștiului. Proiectul prin care clădirea urma să fie cedată Institutului „Elie Wiesel” pentru un muzeu al evreilor din România a fost RESPINS de Consiliul General al Capitalei  FOTO: B365.ro
Proiectul de hotărâre prin care Palatul Dacia, clădire de patrimoniu din Centrul Vechi al Capitalei, urma să fie trecut în administrarea Institutului „Elie Wiesel” pentru organizarea unui muzeu de istorie a evreilor și al holocaustului din România, a fost respins de către Consiliul General al Bucureștiului.
În favoarea acestui proiect au votat 34 de consilieri, dar cu două voturi sub minimul necesar. De precizat este că, la fel precum data trecută, pentru clădire și respectarea destinației sale s-au luptat câțiva cetățeni din București și nicio altă instituție.
Istoria acestui imobil este una veche. Pe vremuri, a fost clădirea în care a funcționat redacția ziarului „Timpul” al lui Mihai Eminescu, iar municipalitatea a achiziționat-o în 2013 pentru 14 milioane de euro în vederea amenajării unei pinacoteci,  în care să fie expuse cele peste 4.500 de opere de artă provenite din câteva colecții importante.
La sfârșitul lui 2018, însă, Tribunalul București a anulat Hotărârea nr. 285/29.09.2016 a Consiliului General al Municipiului București, prin care s-a încercat schimbarea destinației Palatului Dacia, din spațiu de expunere pentru Pinacotecă în sediu pentru un Muzeu al Holocaustului, sub numele de „Muzeu de Istorie a Evreilor din România”.
„Palatul Dacia” este unul dintre cele mai frumoase imobile ale Bucureștiului, monument istoric clasa A, situat pe strada Lipscani nr. 18-20, vis-a-vis de Banca Națională, și a fost cumpărat de Primăria București în 2013 pentru suma de 63 milioane lei cu scopul precis de a fi amenajat ca spațiu de expunere pentru Pinacotecă.
„În septembrie 2016, un departament al Guvernului aflat în directa subordine a primului ministru, intitulat ”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel”, a solicitat Primăriei Bucureștiului acordarea dreptului de administrare pentru Palatul Dacia cu scopul de a-l organiza în ”Muzeu de Istorie a Evreilor din România. Pentru comparație, Muzeul Național de Istorie al României expune într-un spațiu de 8,000mp circa 50,000 de obiecte, dintre care 3,000 sunt de patrimoniu, iar Palatul Dacia are 4,800mp și Federația Comunităților Evreiești din România deține circa 1,000 de obiecte muzeale, dintre care niciunul de patrimoniu” a relatat Mihai Țociu, unul din cei cinci bucureșteni care a dat în judecată Primăria și a câștigat, pe fond, procesul.
Aceasta este a treia tentativă, nereușită, de schimbare a destinației acestei clădiri. O cronologie a tentativelor de preluare a Palatului Dacia, cu complicitatea autorităților locale și centrale – inclusiv la nivel de prim-ministru, este aici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top