Vladimir Putin revendică Odesa:
”Este este un oraș rusesc”
DE CĂTĂLIN VUȘCAN / ȘTIRI / Publicat: Joi, 14 decembrie 2023, 14:37 / Actualizat: Joi, 14 decembrie 2023, 14:42
ascultă articolul
„Odesa este un oraș rusesc, toată lumea știe bine acest lucru”, a spus Putin, în cadrul conferinței
sale anuale, potrivit Știripesurse.
Potrivit președintelui, sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus, deoarece acestea sunt „teritorii istorice
rusești”.
Putin a spus că, după prăbușirea URSS, Rusia a intrat în resemnare și s-a retras din „teritoriilor sale
ancestrale”.
Putin a menționat că Rusia a fost forțată să înceapă o „operațiune militară specială.”
Președintele Federației Ruse a declarat că „dorința Occidentului de a se târî până la granițele Federației
Ruse a dus la conflictul ucrainean.”
Foto: Telegraph
12/14/23, 2:56 PM Vladimir Putin revendică Odesa: ”Este este un oraș rusesc” | ActiveNews
https://www.activenews.ro/stiri/Vladimir-Putin-revendica-Odesa-Este-este-un-oras-rusesc-186283 2/2
Deputatul rus Vitali Milonov a declarat recent că regiunile Kiev, Odesa, Dnipropetrovsk și Harkov vor fi
incluse în constituția rusă ca urmare a războiului. El a menționat și regiunea Zaporizhzhia, care a fost deja
inclusă în Constituția Rusiei.
„Pentru mine, schimbările sunt evidente – este includerea unui număr de noi regiuni în Federația Rusă:
Kiev, Odesa, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Harkov”, a spus Milonov, citat de Anton Gerashchenko,
Consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, pe pagina sa de X.
*
NR – Putin are dreptate. Odessa în mare parte este și un oraș românesc. Ar trebui cercetată prestația guvernării românești în anii 1941-1944. A fost un model de ocupare civilizată. Dacă Germania câștiga războiul, Odessa și Transnistria până la Bug intrau în componența României. Rămânea în discuție Transilvania de nord-vest…
Odesa nu repezinta decat o diversiunea pentru Putin . Miza razboiului pentru Federatia Rusa nu sunt porturile de la Marea Neagra si interesul vine pe regiunile din est pline de resurse minerale…. Ce sa faca cu Odesa? Pentru cucerirea Odesei stie bine ca ar avea cel putin o suta de miii de morti pentru care ar castiga un port ruinat si un oras devastat lipsit de orice resursa naturala – fara petrol, fara gaze si fara minereuri. Pentru Odesa ar trebui sa cucereasca o gramada de porturi si sa sufere pierderi colosale…
Banuiesc existenta unei intelegeri secrete intre americani si rusi la fel cum a fost in cazul Romaniei si a Greciei dupa 1945 : rusii ajung pe Nipru si se opresc si americanii si UE raman cu falimentul de la vest de Nipru si Odesa. Fiecare cu felia lui si sanatate! Incepe marele metisaj in care sute de miii de emigranti din Orientul Mijlociu vor fi colonizati de UE ca sa inlocuiasca masculii ucrainieni masacrati de rusi si sute de miii de central asiatici ca sa inlocuiasca masculii rusofini din est masacrati de aiurea. Dupa razboi estul va fi complect schimbat in colonizari de populatii pentru a crea noua rasa europeana : mulatrii si metisi dintre est-europeni, central asiatici, siberieni , mongoli , evrei, arabi si africani.
Nu o suta de mii, ci de 4 ori pe atat, considerant tot traseul, de faptul ca are nevoie pentru asta de Herson, Mykolaiev si de un traseu plin de obstacole naturale.
Tu judeci cu logica de dincace de Nistru si nu-ti poti inchipui ca Putin chiar judeca cu logica lui Stalin, in care pierderile nu conteaza, atata timp cat duc la indeplinirea unui scop:
-strategic
-politic*, care nu se discuta, indiferent de costuri.
Socoteala sa e simpla,,,”am populatire mai mare, baza mai mare de recrutare, am de unde sa suport pierderi „, Si atata timp cat evita sa intre prea tare in populatiile din orasele foarte mari gen Moscova, Skt. Petersburg, Ecaterinenburg) si/sau ia de acolo doar voluntari, nu intra pe rosu cu populatia.
* ca e politic, reziulta chiar si din declaratia lui. Ar ramane mostenirea lui data Rusiei, cat despre pierderi, poate ar crea un oarecare soc pe termen scurt, dar socoate ca asta trece, a doua generatie de acum incolo nici nu va mai sti mare lucru despre ele, pe cand tinutul luat ramane.
Cu strategia, ti-am raspus direct acolo unde ti-a fost publicat comentariul ca si cap de pagina.
*Morti, raniti grav cu scoatere din evidenta, disparuti in misiune, prizonieri si dezertori: astea ar fi situatiile in care se pot gasi trupele! (Citisem undeva, prin vara de 200.000 de pierderi oficiale, din declaratiile unor ofiteri rusi de la comisariatele care concentreaza rezervistii pentru front)
**Oare de ce Putin tot anunta si face mobilizari oficiale, in afara celor mascate (partiale) menite in primul rand sa completeze pierderile suferite.
***Garanteaza cineva ca dorinta lui Putin se rezuma la UKR? In cativa ani, isi reface arsenalul si „nazisti” sunt in Polonia si in Romania, pentru ca, la mintea lui, face „liniste” in Țările Baltice si Moldova-dupa ce bea ceaiul in Transnistria-si Georgia in 2 wek!!!
****Iși asuma cineva faptul ca l-a gadilat la ouă pe Dictator, sau fac toti la fel ca antrenorii de fotbal cand isi iau bataie la scor?
#”Imi asum responsabilitatea infrangerii„, îi auzi, insa nimeni nu-si da demisia si niciunul nu returnează solda luata fara rezultate!
Se pare ca rusii nu mai pot face nimic la Avdiivka si si-au cam epuizat resursele pe acolo, Shoigu a inceput sa spuna ca desfasoara acolo o „aparare activa” (la ce „aparare activa”, cand inamicul n-a fost deloc in ofensiva in zona aia, ci rusii?), iar apoi bloggerii miltari risi au inceput sa spuna ca Avdiivka de fapt e un decoy (tinta falsa) si ca masca de fapt alte chesti, pe directia Kupiansk si inspre Lyman (dupa ce a tocat mii de oameni si sute de echipamente, mai rau ca la Vuhledar). In regula, ramane de vazut ce vor face pe directiile „reale” urmarite..
Daca rusii ar putea lua Odesa, Moldova biata nu reprezinta nicio problema. Pot trimite si un batalion de mecanici de intretinere s-o ocupe. I-ar trebui mai mult pina sa regizeze un atac al „armatei Rep. Moldova” in Transnistria, ca sa poata striga „provocare!!!”
Sorin, răspîndacule antirus, Avivka e pe trei sferturi incercuită ca să poată ieși de acolo populația și armata vitează ucrainiană care se ascunde în oraș. Așa a procedat armată rusă și cu alte localități.
Nu știu ce zice Șoigu și nici nu cred că el a vorbit de apărare în acest caz.
Ce spun blogării militari ruși nu contează.
R Moldova a fost lăsată liberă de către Federația Rusă. Dacă R Moldova va proceda ca Ucraina ea va avea soarta Ucrainei.
Prea creditezi Occidentul cu intenții bune și pe ruși cu intenții rele. URSS s-a retras din multe țări, iar NATO s-a extins acolo. Indivizi ca tine nu văd nimic rău în asta! Rusia a ieșit din URSS, iar indivizi ca tine susțin că…URSS a colapsat!
Are dreptate Putin să refacă imperiul, chiar dacă nu total. Ucraina și Bielorusia trebuie alipite Rusiei. Trebuie refăcută Cortina de Fier, iar Occidentul lăsat să fiarbă în suc propriu, că nu i-a convenit să cumpere materii prime ieftine. A vrut să extindă NATO și să spargă Rusia cum a spart Iugoslavia. Occidentul poate să spargă țări? Poate… Ei, uite că poate și Rusia să spargă Ucraina!
Ucraina e terminată cu tot ajutorul occidental. Curînd nu va mai avea muniție și nici bani să plătească armata și mercenarii.
Nu stiu de unde iei tu informatiile alea, dar de o luna rusii sunt tot la calea ferata si sa chinuie sa inainteze spre Stepove. De zona industriala nici n-au apucat s-o atinga de departe.
Admitand chiar ce zici, cum adica sa iasa de acolo si armata si populatia? Si asa au mai ramas cateva mii de civili pe acolo, vrea Rusia orasul pustiu pe cand o iesi (cica) armata ucraineana?
Dar ok, mai asteptam, daca ei avea dreptate…atunci ei avea.
Inca o chestie: URSS a intrat pe acolo cu tancul, deci nu vad ce fel de merit moral ii acorzi ca s-a retras. Pe unde a intrat NATO, a intrat pe baza de aplicatii de aderare din partea tarilor respective, cum sa vad rau in asa ceva? A venit vreun tanc american sa te bage in alianta? Dimpotriva, sunt tari care n-au fost primite din prima, dar (ele) au insistat. Ca unii din cetateni nu-s de acord si isi inchipuie ca ar fi o parere generala a populatiei, asta e altceva. Asta e frumusetea, ai dreptul la opinie, ai dreptul sa injuri, de la guvern pina la NATO. Daca incerci la Moscova treaba asta (fie si sa critici „operatia speciala”, mi-e ca nu ramai deloci mult pe strada.
Poti, chiar si ca cetatean din diaspora, sa initiezi o petitie online. Stange vreo 2 milioane de semnaturi si ai sanse sa declansezi un referendum de iesire. O pot face si alte persoane mai influente din Romania. Uite, o poate face domnul profesor, o poate face Sosoaca, Simion samd. E dreptul tau si al oricaruia.
”… Sorin 16 decembrie 2023 la 9:33 pm – Raspunde
Inca o chestie: URSS a intrat pe acolo cu tancul, deci nu vad ce fel de merit moral ii acorzi ca s-a retras. Pe unde a intrat NATO, a intrat pe baza de aplicatii de aderare din partea tarilor respective, cum sa vad rau in asa ceva?…”
Cât de-al dr.cu'(pervers) poți să fii…
Aplicațiile ”tarilor respective” au fost făcute de nenorociți de indivizi reprezentanți ai respectivelor țări, de orice altă etnie numai ale respectivelor țări,NU. Așa cum găsești numai ”români” în mae-le românesc :(.
Cam mult antiromânism și p-aci.
In Odessa este un cartier imens, bine populat si cu case cu gradini minunate, Moldoveanca.
Colonie greceasca pe teritoriile geto-moesilor[Moesia Superior] inca din sec al VI-le inaintea erei noastre. În 1794, a fost emis un decret al împărătesei ruse Ecaterina a II-a pentru a stabili un port naval și un loc comercial în Khadjibey, care a fost numit Odesa la scurt timp după aceasta.
Rusia a căpătat în mod oficial posesia Sanjak de Özi (Oblast Ochakiv) ca urmare a Tratatului de la Iași în 1792 și a devenit parte a viceregatului Ekaterinoslav. Imperiul Rus a preluat controlul deplin asupra Crimeei, precum și pe pământul dintre Bugul de Sud și Nistru, inclusiv estuarul Khadzhibey, unde se afla cetatea turcească Khadjibey. Regiunea Ochakov recent achiziționată a fost promisă cazacilor de către guvernul rus pentru relocare. Cu permisiunea Arhiepiscopului de Ekaterinoslav Amvrosiy, Gazda Kosh de la Marea Neagră, care era situată în zona dintre Bender și Ochakiv, a construit a doua biserică de lemn, după Sucleia, Sfântul Nicolae.
Inginerul flamand care lucra pentru împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare, colaboratorul lui José de Ribas, Franz de Voland, a recomandat zona fortăreței Khadjibey ca locație pentru portul de bază al regiunii: avea un port fără gheață, puteau fi construite diguri ieftine care să facă port în siguranță și ar avea capacitatea de a găzdui flote mari. Cu toate acestea, adiacent noii localități oficiale, exista deja o colonie moldovenească, care până la sfârșitul secolului al XVIII-lea era o așezare independentă numită Moldavanka. Unii istorici locali consideră că așezarea este anterioară Odesei cu aproximativ treizeci de ani și susțin că localitatea a fost întemeiată de moldoveni care au venit să construiască cetatea Hagibey pentru otomani și s-au așezat în zonă la sfârșitul anilor 1760, chiar lângă așezarea din Khadjibey, pe ceea ce a devenit mai târziu Bulevardul Primorsky. O altă versiune presupune că așezarea a apărut după înființarea Odesei, ca așezare de moldoveni, greci și albanezi fugiți de jugul otoman. Ceea ce a devenit Piața Mykhailovsky a fost centrul acestei așezări și locul primei sale biserici ortodoxe, Biserica Adormirii, construită în 1821 aproape de malul mării, precum și un cimitir.
În apropiere se aflau barăcile militare și casele de țară (dacha) ale locuitorilor bogați ai orașului, inclusiv cea a ducelui de Richelieu, numit de țarul Alexandru I guvernator al Odesei în 1803. Richelieu a jucat un rol important în timpul epidemiei de ciumă otomană care a lovit Odesa în toamna anului 1812. Respingând orice încercare de a ajunge la un compromis între cerințele de carantină și comerțul liber.
În perioada 1795-1814, populația Odesei a crescut de 15 ori și a ajuns la aproape 20 de mii de oameni. Primul plan de oraș a fost proiectat de inginerul F. Devollan la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Colonisti de diverse etnii s-au stabilit în principal în zona fostei colonii, în afara granițelor oficiale, și drept consecință, în prima treime a secolului al XIX-lea, Moldavanka a apărut ca așezare dominantă. După planificarea de către arhitecții oficiali care au proiectat clădiri în cartierul central al Odesei, cum ar fi italienii Francesco Carlo Boffo și Giovanni Torricelli, Moldovanka a fost inclusă în planul general al orașului, deși planul original sub formă de grilă a străzilor moldovenești. , benzile au rămas neschimbate.
Noul oraș a devenit rapid un succes major, deși inițial, a primit puține finanțări și privilegii de la stat. Creșterea sa timpurie a datorat mult lucrării ducelui de Richelieu, care a servit ca guvernator al orașului între 1803 și 1814.
După ce a fugit de Revoluția Franceză, a servit în armata Ecaterinei împotriva turcilor. El este creditat cu proiectarea orașului și organizarea facilităților și infrastructurii acestuia și este considerat unul dintre părinții fondatori ai Odesei, împreună cu un alt francez, contele Andrault de Langeron, care i-a succedat în funcție.
Richelieu este comemorat cu o statuie de bronz, dezvelită în 1828 după un proiect al lui Ivan Martos. Contribuțiile sale la oraș sunt menționate de Mark Twain în jurnalul său de călătorie Inocenții în străinătate: „Menționez această statuie și această scară pentru că au povestea lor. Richelieu a fondat Odesa – a supravegheat-o cu grijă paternă – a muncit cu un creier fertil și o înțelegere înțeleaptă. pentru interesele sale – și-a cheltuit averea în mod liber în același scop – a înzestrat-o cu o prosperitate sănătoasă și una care va face din ea unul dintre marile orașe ale Lumii Vechi”.
Natura cosmopolită a Odesei a fost documentată de marele poet rus Alexandru Pușkin, care a trăit în exil intern la Odesa între 1823 și 1824. În scrisorile sale, el scria că Odesa era un oraș în care „aerul este plin de toată Europa, se vorbește franceză și există ziare și reviste europene de citit”.
În 1866, orașul a fost legat pe calea ferată de Kiev și Harkov, precum și de Iași în România.
In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, 1941-1944 Odessa a fost sub administratie romana.
Seful depoului si Statiei CFR Odessa a fost domnul Stancu Sbarcea, fostul sef de Statie din Pascani si fratele muzicologului George Sbârcea.
Orașul a cunoscut violențe în conflictul pro-rus din 2014 din Ucraina, în timpul ciocnirilor de la Odesa din 2014. Ciocnirile din 2 mai 2014 de la Odesa dintre protestatarii pro-ucraineni și pro-ruși au ucis 42 de persoane. Patru au fost uciși în timpul protestelor și cel puțin 32 de sindicaliști au fost uciși după ce o clădire a sindicatului a fost incendiată după schimbul de cocktailuri Molotov între părți.
La 25 ianuarie 2023, UNESCO a anunțat că centrul istoric al orașului Odesa a fost adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pentru a oferi asistență tehnică și financiară dacă este necesar, acesta a fost inclus și pe lista siturilor de patrimoniu mondial aflate în pericol.
Am urmarit conferinta. Privitor la cifrele mentionate, nu a existat vreo exprimare directa, din cifrele mentionate de Putin, s-au dedus pierderile.
E vorba de 244 de mii de mobilizati trimisi pe front, plus 486 de mii de voluntari, plus cca. 250 de mii de soldati cu care a inceput invazia (socotit si cu fortele separatiste DPR si LPR). A spus apoi ca sunt lipsuri pe front care se vor incerca completate (echipamente de razboi electronic si altele), dificultatile fiind inerente unui front de aprox. 2000 km, iar 617 mii de soldati rusi se afla „stationati” in Ucraina. Deci 980 de mii au fost pusi la bataie pentru razboi, lupta in prezent 617k, de aici s-au dedus pierderile dezvaluite involuntar, de 363 de mii.
* Din cele enumerate, nu s-au pus la socoteala alti „auxiliari”, precum Wagner (35 de mii soldati permanenti + 50 de mii de puscariasi), care au suferit pierderi (cf. Prigizhin-Girkin de cca. 40 de mii), ceceni si altii.
Rezulta un total de aproximativ 1,1 milioane soldati rusi si din cei care au luptat pentru Federatia Rusa.
Ca remarca generala…deci 617.000 de soldati rusi sunt, cf. chiar lui Putin, alocati pentru a tine de ce au ocupat pina acum…ramane de vazut daca vor mai putea (si daca da, cat) inainta.
Putin are toți sacii în căruță! De-acum încolo poate face ce vrea.
Poleacii, cocoșii tragicomici care au susținut atât de mult războiul și care visau să anexeze ceva din Ucraina, or să ia un mare Niet peste bot. Și nu numai ei.
Ucraina se va întoarce sub aripa ocrotitoare a Marii Rusii, și totul va fi cum trebuie, cum a fost de secole. Doar nu-și închipuia cineva că Putin o să dea cuiva măcar o parte din Rusia Kieveană!
Cred ca dai vina pe cine nu trebuie. Polonezii n-au exprimat asemenea doleanta si e clar dupa atitudine (pro-ucraineana) ca nu intentionau asa ceva. Singurii care in mod siguri ar fi asteptat cu ochi umezi, erau ungurii. Sau daca nu ungurii, ca popor vreu sa zic, Orban. El inca mai e cu flatulente revizioniste in cap, ar vrea de la ucraineni, de la sarbi, de la slovaci, si nici gandul Ardealului nu-i da pace.
Am spus de o gramada de timp, cand circulau tot felul de idei cretze, cum ca Putin ar invita Polonia, Ungaria, Romania sa-si ia partea, ca trebuie sa fie dureros de naiv ala care isi inchipuie ca daca Putin ar ajunge sa controleze Ucraina, ar imparti vreo iota cu careva.
Venise si duda aia de la Medvedev, cum ca ar saluta demersuri in vederea unirii Moldovei cu Romania (bineinteles, hehe, probabil asteptandu-se sa iasa Romania intai din UE si dupa aia). Aceeasi gogoasa, nu ar aproba Kremlinul, ar vrea si Moldova, asta soto. Numai daca ar reusi sa puna mana pe Odesa si de acolo sa ajunga in Transnistria prin culoar terestru.
Dincolo de astea, nu, Ucraina nu o va avea, un pic miroase el sange acum ca sunt disputele din congresul american, plus Orban care blocheaza prin veto ajutoarele programate. Pina se va trece pe SUE (statele de urgenta europene), unde se va vota la majoritate).
Ar putea el, poate, sa ia si Odesa, Donbas, sa ajunga in Transnistria, sa faca granita/linie de contact barem la Oskil si sa-i faca pe ucraineni sa depuna armele, dar daca mobilizeaza inca 1,5- 2 milioane de oameni peste ce are acum pe teren. Poate, are cu ce-i echipa, va fi bine primit un astfel de demers, cu un asemenea numar ar ajunge sa dea iama masiv si in marile orase (nu ca pina acum, larg preponderent in zone rurale si orase mai mici)? Cine stie, ne uitam si privim…
Exact ce am spus…a vrut si va vrea in continuare Odesa, plus, bineinteles, tot traseul care ar permite drumul intr-acolo, anume Herson -> Mykolaiev etc…
Si, cum am mai spus, Donbas clar l-ar vrea, Luhansk complet clar l-ar vrea. Acum ramane de vazut concordanta dintre vrut si putut.
Am inteles din presa ca Putin s-ar fi scapat la conferinta si ar fi spus ca Rusia a pierdut in Ucraina 363.000 de soldati, luat dupa numarul de aplicatii pentru compensatii procesate de MoD. Aceasta cifra reprezentand morti si raniti permanenti (cei care raman cu infirmitati). Nu am urmarit inca conferinta, ca sa pot confirma direct, are peste 3 ore. Dar daca este asa si tinand cont ca el s-a scapat cu asta, cifra reala poate fi substantial mai mare. Si daca nu ar dori s-o diminueze (desi putin probabil), automat se mai adauga numarul disparutilor, fie ca acele corpuri nu au fost recuperate sau confirmate drept cadavre, fie in prizonierat sau o serie de alte motive, datele inca incomplet procesate etc.). Deci e posibil sa fie vorba chiar de jumatate de milion.
De asemenea, ca ar fi trimis in Ucraina cca. 617 mii de soldati (desi socotit bucata cu bucata,ies cam 8-9 sute de mii). Dar, cum spun, o iau deocamdata ca pe „ei au spus ca el a spus”, pina nu ascult si-l aud pe el.
Eu stau și mă -ntreb care o fi numărul celor din tabăra adversă,că din pacate se fac încet încet 2 ani și noi oficial avem informații (s-au propagandă???) doar de la ,,good guys” de la ruși ,,canci” că nu,,e de comitet”!
Pai MoD rus publica si el saptamanal ce pierderi ar fi provocat ucrainenilor. Cine le crede, le poate lua ca atare.
Atfel, grele si ei, foarte grele. As zice minim 100k de morti, plus cam tot atatia raniti grav, care nu se vor mai putea intoarce vreodata la militarie (de fapt nici duce o viata relativ normala), deoarece raman cu infirmitati.