Rezultatul referendumului depinde de numărul votanților, care se vor prezenta la urne, raportat la numărul cetățenilor români cu drept de vot. Este nevoie de o prezență de minim 30% pentru ca rezultatul Referendumului să fie validat.

Este un calcul ușor de făcut de autorități pentru a stabili numărul persoanelor cu drept de vot! Din păcate acest calcul nu se face și se merge pe un număr stabilit cu mulți ani în urmă! Un număr cât mai mare de votanți dă posibilitatea unor manevre electorale necinstite, prin care se poate modifica cu câteva bune pocente rezultatul alegerilor. Nu intru în detalii, cu câțiva ani în urmă mi s-a explicat care este interesul celor care falsifică rezultatul alegerilor, nu mai țin minte exact schema de lucru. Țin minte că ea funcționeză  în caz de nevoie! Iar nevoie este la fiecare alegeri. Bunăoară la ultimul referendum, nu s-a obținut scorul electoral necesar demiterii lui Băsescu din pricina numărului umflat al persoanelor cu drep de vot! România trece printr-un proces demografic descendent, dar numărul votanților rămâne practic neschimbat! Cine să-i creadă?!

De aceea aș sugera organizatorilor referendumului, celor care s-au ocupat de strângerea semnăturilor, să mai facă un efort, pe lângă Ministerul de interne, dar și pe lângă Institutul Național de Statistică, cerându-le să refacă socotelile pe baza cărora stabilesc numărul persoanelor cu drept de vot! Am toată încrederea în onestitatea și profesionalsmul celor de la Institutul Național de Statistică.

O veste bună este decizia de a preconiza două zile pentru vot! Să vedem dacă guvernul se va ține de cuvînt!

Este de mare importanță reușita acestui referendum!  Ideea că nu va fi validat din lipsă de quorum mă îngrozește. Ar fi catastrofală înfrângerea celor care au avut inițiativa și energia organizării acestui referendum. Ar fi o înfrângere națională! Nu putem s-o acceptăm! Ar fi o rușine națională!

 

Ion Coja