Am găsit, într-un vechi ” carnet de bal ” lista pentru masa de Crăciun, anul 1937, listă făcută de dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine , numărul 52, lângă Fabrica de
sifoane, la bariera Oborului.
Pe la ora 13, în ziua de Crăciun , se strângeau musafirii: d’alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y.
Întâi se servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade, albastre încrucişate , şi tacîmuri de argint sterling englezeşti , se servea alune sărate şi ţuică de Văleni . Doamnele se învârteau pe la bucătării, „îşi pudrau nasul” iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun .
Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios – începeau să umple masa.
Ouă umplute , cu o pastă al cărui secret s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre , unele poate şi cu anşoa , decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau murături, roşii umplute cu brânză de vaci de la olteni , mezeluri, neapărat salam de Sibiu , ghiudem , babic , kaizer , trei-patru feluri de brânzeturi , caşcavaluri , Camembert . Totul aşezat pe platori mari de alpaca argintată ! Măsline naturale marinate , nu din cele negre . Se aduceau sticlele de ţuică , neapărat de Văleni şi Piteşti .
Apoi venea marea salată de beuf , făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania , nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de astăzi ! Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste maioneză strălucitoare. Pâine albă şi neagră , de pe Lizeanu .
Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic .
Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori.
Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie.
Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese .
Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar . Se servea un vin alb sec , Fetească .
Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele îşi scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de blană , de la Braşov .
La un moment dat gazda întreba: „Măi băieţi, dar vouă nu vă este foame?” Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de sarmale ,cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră şi smântână tot de la olteni . La sarmale mai apăreau pe masă şi două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă. Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perişoare sau o supă de pui !
Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc , curcan şi vânat , cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte , murăturile de multe feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat , ficat , rinichi , şorici , lebăr , caltaboş , mititei , POMANA PORCULUI ! Două feluri de vin roşu sec , Băbească şi Pietroasele .
Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez !
Cine voia, comanda o cafea , făcută neapărat din cafea braziliană de la ” Armeanul „. Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci bătută !
Se mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale logodne şi încuscriri , călătorii şi vacanţe . Undeva, în salonul mic, se auzea un PATEFON , iar domnii invitau doamnele la DANS !
Apoi începeau să fie aduse fructele şi dulciurile , toate odată , ca să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le ! Portocale, mandarine, banane, ananaşi,
mere, pere şi un… pepene !
Urmau cozonacii , imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de cacao . Rahat nu se punea pe atunci ! Vinul se schimba cu dulcele Cotnari !
Fursecuri de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi , mereu două . Un tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria !
Apoi urma dansul, „konga” în toată casa, cadourile trăznite pe care şi le făceau unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri, păcăleli, „mima” etc. Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în hohote ! De Crăciun nu se bea şampanie… doar de Revelion !
Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea (sictir caffe) , semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor.
A doua zi, prin curier, dom’ Pascale şi coniţa Uţa primeau carţile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulţumire în care se arăta cât de bine s-au simţit…
Nota redacției: Într-adevăr, așa era obiceiul boieresc: Trimiteai odată cu invitația și lista completă cu ce se va mânca și se va bea!…
La ai mei obiceiul maică-mii era să „avertizeze” musafirii când se așezau la masă de ce avea să urmeze, dar asta în linii mari. Ca nu cumva oamenii să se sature înainte de a li se pune pe masă o mâncare preferată! ”Se păstrau” pentru mai știu eu ce venea mai pe la sfârșit! Grija era să nu se sature cu antreurile!…
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
[…] mai mult la /ioncoja.ro/ […]
Buna ziua, ar fi corect sa specificati ca textul apartine astrologului Radu Stefanescu care are la Evenimentul zilei rubrica „Horoscopul lui Dom’ Profesor”.
cred ca asta e casa cu pricina
Cosumul de carne este canibalism .Eu cred ca trecerea ipotetica la o dieta vegetariana ar schimba dramatic felul nostru de a exista.Cred ca ne-ar ajuta sa ne iluminam spiritual si sa gasim solutii la multe probleme.
Jidanii nu sint nici mai buni nici mai rai decit noi in aceasta stare dacadenta.Suntem la fel de corupti ca ei.
O ridicare a noastra spirituala ne-ar separa de cei rai automat iar capacitatea noastra de procesare si analiza a realitatii s-ar amplifica.
Dieta vegetariana ridica frecventa energetica a corpului uman ,clarifica gandirea si intelegerea existentiala.
Ce vedeti in jurul vostru nu este tot ce exista .Acum sintem atit prizonierii unor mutatii genetice din ADN -ul nostru ,contaminare confirmata cit si al unor entitati malefice ,demonice.
Dar odata inceput efortul de traire in armonie cu natura si intelegind rostul dietei , comportamentului si al frecventelor asupra vietii noastre calitatea vietii se v-a imbunatatii .
Niciodata nu ve-ti fi liberi si fericiti si nu va veti dilata constiinta daca sunteti dependenti de dieta carnivora sau daca daca depindeti de sistem ,de mancarea lor,de banii lor ,de pensiile lor ,de asigurarile lor ,de politica lor etc.
Vaai ce foame mi-ati tunat!
Dar:
ati uitat sifoanele (de sticla) pentru spritz :
probabil ca nu prea va interesa acest capitol!
Hahahhaa!
A la Votre!
Hi, Hi! Bunicul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, avea o vorba: „Apa nu-i buna nici in bocanci”