Un jurnalist explică de ce-l apreciază românii pe Viktor Orban: Sloganul „Ungaria mai presus de orice”, îi face pe români să privească invidioși spre unguri că au un conducător care ține cont de opinia lor

Un sondaj realizat la Budapesta îl prezintă pe Viktor Orban ca fiind apreciat de 60% dintre români, iar jurnalistul Ion Spânu explică motivele.

Într-un editorial publicat în Cotidianul, jurnalistul arată faptul că simpatia românilor pentru Orban se naște din felul în care se comportă politicienii de la București. În opinia acestuia, Orban este apreciat pentru că pune pe primul loc interesele Ungariei și nu „dă din cap” la directivele venite de la Bruxelles.

„înd vezi că aproape 60% dintre români au o părere pozitivă despre Premierul Ungariei (mai mult decît orice politician român) n-ai cum să nu te întrebi pe ce se bazează o astfel de opinie, iar răspunsul este unul cît se poate de clar: COMPARAȚIA DINTRE VICTOR ORBAN ȘI ORICARE POLITICIAN ROMÂN ESTE DEVASTATOARE pentru al nostru! După părerea mea, motivul este unul simplu: din ce în ce mai mulți români cred că președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă sau liderul PSD Marcel Ciolacu ascultă în primul rînd de ordinele venite de la Bruxelles sau de la Washington, în timp ce Viktor Orban s-a remarcat în acești ani prin punerea cu prioritate în programul său a intereselor poporului maghiar și ale Ungariei, chiar dacă această poziția i-a adus critici dure din partea UE sau a administrației SUA! Chestiuni cu care a și cîștigat recentele alegeri din Ungaria cu aproape 70% din voturi.

 

Nu sînt un admirator al lui Orban sau al partidului său, Fidesz, dar nu pot să ignor legitimitatea lor dată de electoratul maghiar și nici părerea de rău a 60% dintre români că politicienii noștri de la vîrful Puterii nu sînt în stare să aibă o atitudine asemănătoare atunci cînd dau din cap la orice directivă UE, fără a-și manifesta un punct de vedere sincronizat cu opinia românilor.

Oricît de „proști” i-ar crede „colegul”, românii n-au rămas indiferenți cînd au văzut că șapca pe care Trump i-a dat-o lui Iohannis ne-a costat 2% din PIB. Sau că am cumpărat 60 de milioane de vaccinuri pentru a-i face pe plac doamnei Ursula von der Leyen. Sau că am cumpărat alte avioane uzate din BJATM-ul norvegian ca să-i facă plecarea mai ușoară din funcția de Secretar general NATO lui Jens Stoltenberg”, a scris ziaristul.

Ion Spânu crede că românii au apreciat discursul lui Viktor Orban de la Tușnad, pentru că a arătat un lider care are o strategie pentru țara sa până în 2030.

 

„Acei 60% dintre români chiar cred că s-au înmulțit după discursul de la Tușnad al lui Viktor Orban. Nu pentru așa-zisul rasism, ci pentru că au văzut că Orban are un proiect de dezvoltare al Ungariei pînă în 2030 sau că firma Mercedes a deschis o nouă fabrică în Ungaria, în timp ce la noi americanii de la Ford au plecat și ne-au lăsat pe mîna diviziei din Turcia.

Și, nu în ultimul rînd, un rol important, poate chiar decisiv în cifrele sondajului, îl are atitudinea lui Viktor Orban față de războiul din Ucraina. Practic, Orban a urmărit interesul Ungariei și al poporului său, refuzînd să se alinieze necondiționat la directivele lui Biden, cum am făcut-o noi! Drept urmare, nouă ni se impune restricționarea gazelor și a curentului, în timp ce Ungaria, care nu are gaze naturale în subsolul ei, primește cote preferențiale de la Putin.

Nu știu dacă e bine cum am făcut noi sau cum au făcut ungurii, dar cert este că românii au tras concluziile lor, nelăsîndu-se influențați de Radu Tudor, finul lui Mircea Geoană, care și el ar mînca ruși pe pîine dacă primește ordin”,  a notat Spânu.

 

Mai mult, acesta crede că românii apreciază faptul că Orban s-a luat la trântă cu organizațiile „neomarxiste” ale lui George Soros,

„Iar bomboana pe colivă care ar putea explica de ce 60% dintre români au o părere bună despre Viktor Orban o reprezintă atitudinea sa față de miliardarul George Soros! N-a contat pentru Orban că Soros este un cetățean evreu de origine maghiară sau că în anii ’90 a beneficiat de o bursă din partea „Open Society Foundation” a lui Soros. Cînd a ajuns premier, văzînd proiectele neomarxiste ale lui Soros, n-a ezitat să-l interzică în Ungaria și să-i desființeze universitatea politică. Totul în interesul populației maghiare!
Toate acestea, pe care le-am putea rezuma cu sloganul americănesc „Ungaria mai presus de orice”, îi fac pe români să privească invidioși spre unguri că au un conducător care ține cont de opinia lor și își sacrifică propriile interese în favoarea interesului general al societății.

Cei de la Institutul Nézőpont mai adaugă un element care ar explica votul românilor: „În plus, nu poate fi neglijat nici faptul că patriarhul rus Kirill a fost eliminat de pe lista sancțiunilor UE doar din cauza poziției intransigente a lui Viktor Orbán. Probabil că susținerea liderului Bisericii Ortodoxe a fost populară printre români, deoarece, conform recensământului din 2011, 86 la sută din populația României sunt creștini ortodocși”.
De-asta spun românii că au o părere bună despre Viktor Orban, ceea ce înseamnă, de fapt, că au o părere proastă despre politicienii români! Nu pentru că le-ar fi drag de Orban sau ar fi „trădători”, cum crede „colegul”, ci pentru că se simt trădați de cei pe care i-au ales să-i conducă”, a punctat Ion Spânu.