surena
surena_surena@outlook.com
92.85.42.202
Nu mor caii când vor câini…
Îi prețuiesc analizele colegului George, dar (cu litere mari) sunt câteva aspecte care-i scapă:
lichiditatea SUA nu poate fi comparată cu cea a Chinei pentru simplul fapt că $ american este moneda de schimb ce susține întreaga economie mondială, de la tranzacțiile cu petrol, materii prime la monedă de tezaurizare. În schimb lichiditatea Chinei are la bază moneda americană și faptul că SUA utilizează în relația cu China propria sa monedă este un avantaj ce pune presiune tot pe moneda chineză yuan ( fac o paranteză nu este întâmplător că moneda chineză de azi poartă numele dinastiei mongole întemeiată de Kublai Khan).
În al doilea rând creșterea economică a Chinei bazată pe imitație și copiere, pe dezvoltarea nesustenabilă a sistemului imobiliar și a construcțiilor masive în infrastructură fără rezultat (autostrăzi pe care nu circulă mașini, orașe nelocuite), precum și prăbușirea a trei mari dezvoltatori imobiliari dovedesc că economia chineză este una speculativă.
În al treilea rând economia americană este una liberă în timp ce economia chineză este dirijată iar într-o economie dirijată se pot ascunde, așa cum s-a făcut cu sectorul imobiliar de care am amintit, pe o perioadă de timp, mizeria sub preș.
În al patrulea timp economia chineză este doar aparent creatoare de know-how întrucât majoritatea brevetelor de invenție sunt deținute de companii americane. Nu este deloc întâmplător că cele mai dinamice economii în prezent : chineză și germană sunt în această ordine în topul țărilor care copiază proprietatea intelectuală a altor țări, în special SUA, fără să plătească. Intrați într-un magazin Lidl și veți vedea cum banalele batoane de ciocolată Mars ori șamponul Head & Shoulders este copiat de companii obscure din Germania, ca să nu mai vorbesc de Silver Crest ce pe parte electronică reproduce imediat orice produs anglo-american.
În al cincilea rând, datoria americană, imensă la prima vedere, este deținută în proporție covârșitoare de companiile și cetățenii americani și ar deveni o povară în momentul în care $ nu ar mai fi moneda de schimb universal acceptată.
În al șaselea rând $ american este singura monedă pe care un stat o accepta la plată indiferent dacă a fost emisă la 1870, 1970 sau 2021 acesta fiind unul din fundamentele pe care se bazează încrederea în $.
În al șaptelea rând se vede puterea reală a economiei americane în cheltuielile militare, ponderea acestora în PIB și nivelul acestora unde China, India și Rusia au un buget cumulat inferior americanilor.
Singura amenințare reală pentru detronarea SUA a fost Japonia , dar Japonia a avut deceniul pierdut și SUA a revenit. În momentul în care China va înceta să mai fie manufacturierul lumii iar SUA va relua doctrina lui Trump de repatriere a capitalului american în America, China va reveni ”cu picioarele pe pământ”.
Singura amenințare în viitor pentru economia americană o reprezintă UE cu condiția să revină la ce a fost și să se debaraseze de neomarxismul ce a sufocat-o în ultima perioadă. O UE ce va integra inclusiv Moldova, Ucraina și Balcanii va fi o nucă tare pe piața mondială.
Dacă vreți cifre seci
https://countryeconomy.com/countries/compare/usa/china
*
Nota redacției – Faptul că economia chineză este dirijată nu poate fi invocat ca o slăbiciune a Chinei, căci tocmai asta este întrebarea: care este mai productivă, economia liberă sau economia dirijată? Meciul este în plină desfășurare. S-a jucat și la noi, după 1990 și se pare că economia liberă n-a convins.
De data asta China este calul si SUA sunt catelele turbate.
Cum adica? -” lichiditatea Chinei are la bază moneda americană ” , de unde se vine cu absurditatea asta cand China are doua emisii monetare disticte, una pentru piata interna Yuan si alta externa, pentru straini si tranzactii internationale Yuan Renminbi, iar fondul bonurilor de Trezorerie al SUA , ca investitie in datoria externa a SUA este in continua diminuare de la 1,3 trilioane la 1,02 trilioane si se diminueaza in continuare.
Este adevarat ca cca, 3 sferturi di datoriile SUA sunt acoperite de americani, tocmai pentru ca nimeni nu mai crede in viitorul Dollarului si este mai bine asa sa piarda cei care a u facut jocurile stramb nu strainii care au fost fortati sa investaesca in Bonuri de Trezorerie pentru ca in 1971 Dollarul nu a mai fost acoperit de aur si singura garantie erau aceste bonuri garantate de guvernul SUA.
Pandemia a demostrat ca China poate functiona si fara Europa sau SUA, piata asiatica poate acoperi peste 70% din productia Chinei si restul se poate reorienta spre piete din America de sud si Africa. Pandemia nu a reusit sa darame China asa cum a fost ea intentionata initial.
Yuanul extern este vehiculat in toata lumea, iar conectia(peg) cu Dollarul nu mai este vizibila de cca 2 luni de cand Yuanul a inceput sa se reevalueze si nu mai coboara la echilibrarea(peg) cu dollarul. O fi decuplarea discreta de Dollar?
Prabusirea „Evergrande” este lipsita de spectaculos, tocmai pentru ca este corect si prudent controlata de guvernul Chinez, care considera ca aceasta colapsare a mamutului imobiliar este o lectie pentru oamenii de afaceri chinezi si straini ce au investit in Evergrande, ca aceste companii nu pot fi vehicule pentru speculatii imobiliare pe piata interna a Chinei. Cei care pierd in aceasta afacere sunt investitorii speculanti si nu clientii asa cum se intampla in occident.
In momentul in care se va produce decuplarea Yuanului de Dollar atunci va fi sfarsitul lumii financiare americane si occidentale care au tiparit hartii fara acoperire si cand tarile ce detin capital in Euro sau Dollar vor voi sa scape de ei va fi un adevarat Tsunami valutar ce va lovi SUA si tarile din comunitatea Euro.
Lichiditatile Chinei sunt acoperite pe productia masiva de bunuri si mai nou China a deschis Prima Bursa de Informatii, ceea ce era visul Wall Streetului a devenit o realitate Chineza.
Inversunarea sinofobica a domnului <> este scoasa din tiparele agi-prop, se fac afirmatii fara a fi sustinute de fapte, cauzalitati si circumstantieri in stilul Talmudic
” În momentul în care China va înceta să mai fie manufacturierul lumii iar SUA va relua doctrina lui Trump de repatriere a capitalului american în America, China va reveni ”cu picioarele pe pământ”. asa ati scris.
Dar nu ati aratat cand si in ce conditii China va inceta sa fie manufacturierul lumii, doar aruncati cuvinte sablon, in stil prop.
In realitatea de care se ascunde domnul <> China este de mult cu piciorele pe pamant avand capacitati de productie si centre de cercetare stiintifica ce depasesc cu mult SUA. Unul din 3 si jumatate lucruri facute in lume AZI este facut in China, America la apogeul ei a fabricat unul din 5 lucruri fabicate in lume in 1950, cand se produceau mult mai putine lucruri.
Comunicarile stiintifice ale Chinei pe anul 2020 depasesc cu circa 2000 numarul de comunicari facut de SUA, China are o populatie de profesionisti cu studii superioare ce depaseste populatia integrala a SUA.
La asemenea capacitati creative ale Chinei si la viitorul negru pe care il are in fata invatamantul american, cine isi mai poate macar inchipui o revenire a SUA in viitorul apropiat? Nici macar Trump.
Domnule mai lasati lozincile agi-prop. ca nu mai pacaliti pe nimeni, cartile s-au dat pe fata si lumea a vazut deja Imparatul gol, golut, hidos, nemernic si inca periculos.
ECONOMIA ***LIBERA*** ESTE ATUNCI,CÂND VIN LUPII LA STSÎNA FARA CÎINI ,ȘI FĂRĂ STĂPÎN.
AȘA CUM ESTE SFÂȘIATĂ ROMÂNIA NOASTRĂ.
TOT RESECTUL PENTRU AUTOR.DAR, POZE ȘI ARTICOLE CA PENTRUI *GAZETA DE PERETE*&$
Citat
„Dacă vreți cifre seci
https://countryeconomy.com/countries/compare/usa/china”
O remarca tot se mai cuvine :)
In cifrele (tot seci) pe care eu le-am prezentat, am specificat clar ca GDP-ul nominal a mai ramas partea la care SUA ocupa locul 1. Ce trebuie avut in vedere este timpul la care s-a ajuns la cifrele respective si ritmul de dezvoltare/crestere al fiecaruia, pe baza careia poti face o prognoza pe cativa ani inainte. Compari 100 de ani de dezvoltare cu 20.
De asemenea, in cele 2 cazuri e un pic „imprudent” sa compari GDP/capita, pentru ca ai de comparat o populatie de 330 de milioane vs una de 1,4 miliarde (si la fel, revenim la 20-25 de ani de dezvoltare vs 100). Tot asa de bine am putea compara dpadv Luxemburg cu Germania si sa ajungem la concluzia ca nemtii sunt cam amarati prin comparatie.
Musk spunea intr-un interviu de curand ca intr-un oarecare interval de timp (nu mai tin minte exact, era vorba de un deceniu, unul si jumatate), economia Chinei va ajunge cel putin dublul celei a SUA (daca nu de 3 ori), chiar daca GDP per capita nu va depasi inca cel al Americii. Adica la un GDP/capita chiar mai mic de jumatate, GDP-ul ar fi deja dublu. Probabil e unul din motivele pentru care media si administratia americana il urasc, unul din motivele pentru care Biden a invitat la WH cu ocazia marii reuniuni pe teme de electrificare pe oricare numai pe Muslk nu si le-a multumit lui Ford si GM pentru ca „conduc lupta pentru tranzitia spre electrificare”, nu Teslei care sunt pionieri si lideri incontestabili si motivul pentru care Biden nu a adresat nici o felicitare cu ocazia recentri reusite a SpaceX. Omul a spus un adevar nasol, care doare, racaie, cand putea si el sa adopte abordarea „tell me sweet little lies” :)
Citat:
„Nota redacției – Faptul că economia chineză este dirijată nu poate fi invocat ca o slăbiciune a Chinei, căci tocmai asta este întrebarea: care este mai productivă, economia liberă sau economia dirijată? Meciul este în plină desfășurare. S-a jucat și la noi, după 1990 și se pare că economia liberă n-a convins.”
Nu e vorba numai de tipul economiei, ci si de tipul prioritatilor. Din pacate pentru SUA prioritatile au intrat din ce in cel mai mult in La-La-Land. E misto si cu 3 sferturi de trilion buget militar si inca 130 de miliarde buget al politiei „alone”, e misto si cu 1000 de baze militare pe mapamond, dar cand neglijezi aspecte gen infrastructura (mai ales cea feroviara, care e chiar la pamant), aspecte absolut esentiale gen Medicare (nu ajunge sa ai un sistem medical super-performant pentru „cine isi permite”), cand orice criza, gen cea a bancilor din 2008, ori cea de acum cu pandemia, se lasa cu milioane de familii scoase in strada din casele lor (fara sa fie vina lor in vreun fel) si sa spui ca „shit happens”, bailoutul si deregularizarea lor (bancilor, agentiilor de brokeraj) e mai importanta, cand ajungi sa ai de ales intre corporatism plutocratic (cu rosu) si corporatism plutocratic (cu albastru), ambele partide fiind aproape tot una, aproape interschimbabile, in buzunarele acelorasi donori…ceva ceva trebuie usor reconsiderat.
Pe moment nu se intrevede, outsiderii nu sunt acceptati, e politica de clan, oameni gen Sanders (nu ca-mi place prea mult individul, dar e un exemplu la indemana) sunt suntati in primarele democratice, adica in 2016 e adus din condei de super-delegati, iar in 2020 se compun strategii de „drop the race” pentru a favoriza un om cu probleme de stabilitate mentala, independentii sunt supusi unui bombardament de blaming ca ei ciuntesc din voturile establishmentului samd.
Am raspuns (doar cu cateva idei si exemple), pentru cand va aparea reply-ul pe celalalt topic. Mai fac totusi o ultima remarca. Nu e cazul pentru Intro-ul respectiv „(Nu mor caii când vor câini…” ). Din (cel putin) 2 motive
1. relatat in raspunsul ce va sa apara, a prezenta niste cifre reci nu inseamna a canta sau dori prohodul cuiva. E starea de fapt, iar realitatea e cum e, nu intotdeauna cum am vrea sa fie, sau cum ne place.
2. A pierde (temporar sau pe termen mai lung) suprematia, nu inseamna nici moartea, nici sfarsitul lumii. Asta e firea lucrurilor si astea sunt ciclurile istoriei, asa cum ne-a invatat ea empiric. Puterile se nasc, se ridica, iar mai devreme sau mai tarziu pot fi si depasite.
Restul in raspuns.