surena
surena_surena@outlook.com
92.85.42.202

Nu mor caii când vor câini…
Îi prețuiesc analizele colegului George, dar (cu litere mari) sunt câteva aspecte care-i scapă:
lichiditatea SUA nu poate fi comparată cu cea a Chinei pentru simplul fapt că $ american este moneda de schimb ce susține întreaga economie mondială, de la tranzacțiile cu petrol, materii prime la monedă de tezaurizare. În schimb lichiditatea Chinei are la bază moneda americană și faptul că SUA utilizează în relația cu China propria sa monedă este un avantaj ce pune presiune tot pe moneda chineză yuan ( fac o paranteză nu este întâmplător că moneda chineză de azi poartă numele dinastiei mongole întemeiată de Kublai Khan).
În al doilea rând creșterea economică a Chinei bazată pe imitație și copiere, pe dezvoltarea nesustenabilă a sistemului imobiliar și a construcțiilor masive în infrastructură fără rezultat (autostrăzi pe care nu circulă mașini, orașe nelocuite), precum și prăbușirea a trei mari dezvoltatori imobiliari dovedesc că economia chineză este una speculativă.
În al treilea rând economia americană este una liberă în timp ce economia chineză este dirijată iar într-o economie dirijată se pot ascunde, așa cum s-a făcut cu sectorul imobiliar de care am amintit, pe o perioadă de timp, mizeria sub preș.
În al patrulea timp economia chineză este doar aparent creatoare de know-how întrucât majoritatea brevetelor de invenție sunt deținute de companii americane. Nu este deloc întâmplător că cele mai dinamice economii în prezent : chineză și germană sunt în această ordine în topul țărilor care copiază proprietatea intelectuală a altor țări, în special SUA, fără să plătească. Intrați într-un magazin Lidl și veți vedea cum banalele batoane de ciocolată Mars ori șamponul Head & Shoulders este copiat de companii obscure din Germania, ca să nu mai vorbesc de Silver Crest ce pe parte electronică reproduce imediat orice produs anglo-american.
În al cincilea rând, datoria americană, imensă la prima vedere, este deținută în proporție covârșitoare de companiile și cetățenii americani și ar deveni o povară în momentul în care $ nu ar mai fi moneda de schimb universal acceptată.
În al șaselea rând $ american este singura monedă pe care un stat o accepta la plată indiferent dacă a fost emisă la 1870, 1970 sau 2021 acesta fiind unul din fundamentele pe care se bazează încrederea în $.
În al șaptelea rând se vede puterea reală a economiei americane în cheltuielile militare, ponderea acestora în PIB și nivelul acestora unde China, India și Rusia au un buget cumulat inferior americanilor.
Singura amenințare reală pentru detronarea SUA a fost Japonia , dar Japonia a avut deceniul pierdut și SUA a revenit. În momentul în care China va înceta să mai fie manufacturierul lumii iar SUA va relua doctrina lui Trump de repatriere a capitalului american în America, China va reveni ”cu picioarele pe pământ”.

Singura amenințare în viitor pentru economia americană o reprezintă UE cu condiția să revină la ce a fost și să se debaraseze de neomarxismul ce a sufocat-o în ultima perioadă. O UE ce va integra inclusiv Moldova, Ucraina și Balcanii va fi o nucă tare pe piața mondială.
Dacă vreți cifre seci
https://countryeconomy.com/countries/compare/usa/china

*
Nota redacției – Faptul că economia chineză este dirijată nu poate fi invocat ca o slăbiciune a Chinei, căci tocmai asta este întrebarea: care este mai productivă, economia liberă sau economia dirijată? Meciul este în plină desfășurare. S-a jucat și la noi, după 1990 și se pare că economia liberă n-a convins.