De la Traian Băsescu…
Şederea lui Traian Băsescu la Chişinău a reconfirmat două lucruri: primul: în 2014, teritoriul din stânga Prutului va avea alternativă românească de aprovizionare cu gaze; şi al doilea: în urma semnării la Vilnius a acordului de asociere la UE, Republica Moldova va intra practic în faza de preaderare.
Puncte pe I
Nimeni n-a sperat, fireşte, ca în urma vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău să curgă, pe Prut, lapte între maluri de miere. Deciziile concrete şi lucrările practice sunt apanajul guvernelor Ponta şi Leancă, nu al preşedinţiilor.
Voiajul şefului statului român în Republica Moldova urmărea altceva. Băsescu trebuia să pună puncte pe I acolo unde acestea încă lipsesc sau nu par deocamdată conturate suficient de desluşi.
Şi preşedintele român nu a dezamăgit. El a venit cu o serie de comentarii şi precizări edificatoare. Unele dintre ele foarte promiţătoare.
A adus o notă optimistă în privinţa gazoductului Iaşi-Ungheni. A interconectării celor două state la liniile electrice de înaltă tensiune. A perspectivelor europene care astăzi, spre deosebire se ziua de ieri, când acestea păreau îndoielnice, au devenit certe. A conflictului transnistrean. A integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, sugerându-ne să luptăm pentru fiecare palmă de pământ.
Peste aşteptări
Băsescu, bineînţeles, nu şi-a propus să ne descopere America. El n-a furnizat informaţii inedite şi n-a spus lucruri nemaiauzite. Mesajul lui n-avea cum să fie diferit de discursul lui Merkel, Barroso, Fule sau Ashton.
El a împărţit însă gazdelor un surplus de detalii relevante şi emoţii sincere. Privite din acest unghi, rezultatele vizitei sale s-au dovedit a fi peste aşteptări.
Numai că preşedintele român a avut în Basarabia nu doar satisfacţia de a da, ci şi cea de a primi. El a aflat un lucru pe care nu ţi-l poate transmite nimeni dacă nu-l vezi cu ochii proprii. Niciun diplomat şi niciun serviciu secret, prin informaţiile livrate, n-ar fi fost în stare să-i trezească sentimentele pe care el le-a încercat la Chişinău.
A găsit o elită unionistă
Se ştie că Băsescu este un maestru al comunicării. Ştie să întreţină o discuţie. Să polemizeze. Să instituie o legătură afectivă cu auditoriul. N-a făcut excepţie nici întâlnirea sa de miercuri seară cu societatea civilă de la Chişinău. Şi preşedintele, şi asistenţa s-au simţit bine împreună. Ambele părţi, înconjurate de o atmosferă fraternă, au comunicat cu dezinvoltură.
În urma dialogului informal, Traian Băsescu a obţinut o informaţie verificabilă şi sigură care întrece tot ce i s-ar fi putut lui comunica la Chişinău pe cale oficială. El s-a convins că societatea civilă din Republica Moldova este eminamente unionistă.
Un potenţial de schimbare
Toate vorbele sale care duceau cu gândul la destinul comun al ambelor maluri ale Prutului suscitau ovaţii frenetice. Cele mai îndelungi aplauze le-a cules în momentul în care, la întrebarea unei tinere dacă Unirea ar putea fi obţinută înaintea integrării europene, a răspuns franc: „Cereţi-o şi vom face-o”.
Să-i zicem pe şleau. În sala „Nistru” a Hotelului „Leogrand”, la întâlnirea cu Traian Băsescu, se afla crema societăţii basarabene: profesori universitari, scriitori, jurnalişti, muzicieni, artişti plastici, cineaşti, studenţi, actori şi regizori de teatru, reprezentanţi ai clerului, ai cercurilor academice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Şi toată această lume respira preponderent româneşte, fapt ce spune multe.
De unde şi concluzia că societatea din stânga Prutului conţine un potenţial enorm de schimbare în bine. Pentru că, oricum ai da, lucrurile nu doar se strică, ci şi se îndreaptă exclusiv de la cap.
jurnal.md
…la Victor Ponta
Premierul Victor Ponta şi-a anunţat şi el o a doua vizită oficială la Chişinău, urmând să participe la festivităţile dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova. Prim-ministrul României spune într-un interviu acordat lui Dan Andronic că, deşi vorbele sunt frumoase, contează mai mult planurile concrete
EVZ: Domnule premier, cum aţi caracteriza într-o formulă succintă relaţia cu Republica Moldova?
Victor Ponta: Este evident că relaţia dintre România şi Republica Moldova nu poate fi decât una extrem de apropiată. Dincolo de retorică şi sentiment, totuşi contează planul concret şi acolo lucrurile trebuie schimbate radical. După mulţi ani de vorbe frumoase, fără urmări concrete, de anul trecut am intrat într-o perioadă de pragmatism şi implementare. Am avut o relaţie foarte pragmatică şi constructivă cu fostul premier Vlad Filat şi sunt convins că împreună cu premierul Iurie Leancă vom trece împreună la faza de concretizare a promisiunilor din trecut.
EVZ: Cum explicaţi că România nu are încă un sediu al Institutului Cultural Român la Chişinău? Este aceasta o temă care figurează pe agenda bilaterală?
Acesta este un alt exemplu al faptului că vorbele frumoase din trecut nu au avut acoperire în fapte. Sediul ICR de la Chişinău ar fi trebuit de mulţi ani să fie cel mai important din afara României. ICR se află acum sub autoritatea Parlamentului, dar Guvernul este hotărât să sprijine în totalitate proiectul de funcţionare extinsă la Chişinău.
EVZ: Ideea domnului Leancă de a limita la 6 luni prezenţa studenţilor bursieri basarabeni în România a stârnit multe critici la Chişinău, în rândul elevilor şi al părinţilor. Cum va reacţiona Guvernul de la Bucureşti?
Ideea premierului Leancă, aşa cum mi-a fost prezentată mie, este foarte bună şi trebuie explicată pentru a combate dezinformările apărute în unele zone. Concret, România îşi menţine nivelul burselor, dar cred şi eu că în locul acelor burse pentru întreaga durată (patru sau cinci ani) a unei specializări putem aplica un sistem mai mobil în care studenţii din Republica Moldova să facă unul sau doi ani la universităţile din România. În acest fel avem mai mulţi beneficiari şi o mai uşoară integrare în economia Republicii Moldova. De altfel, în întreaga Uniune Europeană acest sistem cunoscut ca programul Erasmus s-a dovedit cel mai de succes.
EVZ: „Republica Moldova nu este doar un vecin pentru România”.Domnule Ponta, politica României relativ la acordarea cetăţeniei române pentru basarabeni va suferi modificări?
Pe fond nu. S-au îmbunătăţit procedurile şi a fost redusă birocraţia, dar încă avem destul de progresat în acest sens.
EVZ: Ce înseamnă concret expresia pe care aţi folosit-o, „Republica Moldova nu este doar un vecin pentru România”?
Ca orice român văd în Republica Moldova mai mult decât un vecin ca celelalte ţări din jur. Cred că istoria, tradiţiile, cultura, limba, ne fac mult mai apropiaţi faţă de Republica Moldova decât orice altă ţară din lume.
EVZ: Cum vedeţi evoluţia europeană a Republicii Moldova în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius? Ce va primi concret Chişinăul acolo?
România susţine fără rezerve şi activ adoptarea la Summit-ul de la Vilnius a deciziilor de parteneriat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, dar şi un calendar concret şi accelerat de eliminare a vizelor. Am menţionat această poziţie a României în întâlnirile pe care le-am avut cu cancelarul Merkel, preşedintele Hollande, premierul Ayrault si toţi ceilalţi lideri europeni.
EVZ: Care este locul Republicii Moldova în strategia energetică a României? Va fi gaz pentru Republica Moldova? La ce preţ? Vom reuşi să concurăm Gazpromul la acest capitol?
Scopul esenţial este de a avea infrastructura necesară transportului de gaze. În acest fel Republica Moldova va avea posibilitatea de a se aproviziona din două surse. O dată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră şi a gazelor de şist, România va considera piaţa din Republica Moldova ca direcţie prioritară de desfacere a acestor gaze.
EVZ: Traian Băsescu spune că gazoductul Iaşi-Ungheni este „proiectul său de suflet”. Dumneavoastră, în calitate de premier, cum îl percepeţi?
Regret că acest proiect într-adevăr strategic a fost tergiversat atâţia ani. Sunt foarte bucuros că în mandatul meu de premier putem să-l şi realizăm.
EVZ: De ce a fost nevoie ca această conductă să aibă posibilitatea circulaţiei gazului dus-întors, adică pe ambele sensuri? Republica Moldova nu are gaz de dat sau vândut României. Se intenţionează să fie importat gaz din spaţiul estic prin acest gazoduct?
A fost o cerinţă tehnică normală în acest gen de proiecte.
EVZ: De ce nu există TVR1 la Chişinău, pe reţea naţională, accesibil tuturor difuzorilor de cablu? De ce este posibil ca ORT (televiziunea naţională rusă) să fie prezentă în Republica Moldova, dar TVR1 nu? Aţi discutat aceste aspecte cu omologul dumneavoastră?
Pentru că iniţial a existat blocajul politic de la Chişinău, iar în ultimii ani a fost evidentă incapacitatea Televiziunii Române şi a Guvernului de a debloca acest proiect. Am discutat atât cu premierul Leancă, cât şi cu preşedintele SRTV Claudiu Săftoiu şi acum există toată voinţa şi sprijinul pentru a relua transmisia TVR în Republica Moldova.
EVZ: Cum este pregătită România să acţioneze în cazul semnării de către Chişinău a Acordului de comerţ comprehensiv şi aprofundat? Are Bucureştiul o strategie?
Categoric da, şi este o strategie asumată public – aprofundarea şi concretizarea relaţiei economice, culturale, dezvoltarea infrastructurii şi asistenţa pentru dezvoltarea instituţiilor democratice din Republica Moldova pe model european.
EVZ: Şi, în final, cum apreciaţi apariţia ediţiei pentru Republica Moldova a cotidianului Evenimentul Zilei?
Salut sincer orice proiect de dezvoltare din presa românească. Doresc ca peste tot în lume să existe o presă liberă şi diversificată.
Citiţi mai mult: EXCLUSIV EVZ CHIȘINĂU. Victor Ponta, înaintea vizitei la Chișinău din 27 august: „România vrea un calendar concret și accelerat de eliminare a vizelor pentru cetățenii moldoveni” – Politica > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-chisinau-interviu-cu-premierul-romaniei-victor-ponta-inaintea-vizitei-la-c-1048285.html#ixzz2ZTAFczol
khazarii cominternisti migreaza in masa in USA, dar macar metodele staliniste au trecut in istorie. planul e acelasi, dar acum esti ajutat sa te distrugi singur si nu mai esti luat cu japca si tirit prin Siberia sau in inchisori. se prefera intoxicatia cu vaccinuri in locul celei cu plumb in ceafa, in locul foamei se prefera supraalimentatia cu hormoni si toxine, deznationalizarea prin globalizare, si tot asa. programul e acelasi dar a fost inbunatatit, odata generalizat programul la nivel mondial, nu vor mai exista forte externe care sa demoleze sistemul. caci nici un regim comunist nu a cazut din interior….
ICR si TVR nu sunt prezente in Moldova dar ProTv este, ceea ce denota sistemul flasc ce deserveste interesul de neam românesc. Intoxicare din interese economice, mascând adevarata fata a miscarii globale.
Articolul suna bine, per total, si pare ceva nou in relatia României cu Moldova dar nu este ceea ce inseamna ALTCEVA.
Manipularea a devenit o arta, ca orice domeniu, a evoluat. Materialul „de lucru”, insa, nu s-a transformat in bine.
Si când va gânditi ca, nu demult, Basescu comenta drapelul nostru national cu acvila cruciata ca, vezi Doamne, se va confunda cu cel al Moldovei sau al Andorrei!!
I-a trecut acea teama, oare?
Ponta :
,,O dată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră şi a gazelor de şist, România va considera piaţa din Republica Moldova ca direcţie prioritară de desfacere a acestor gaze.”
Ponta e un mare PORC.In campania electorala ca sa ne castige voturile a afirmat ca nu va promova explotarea gazelor de shist iar aurul de la R.Montana este al romanilor.Acum ca si-a vazut sacii in car iar el pe post de conducator al carului face exact pe dos de cum a afirmat.
Un mare, mare PORC. Mi se face greata numai cand ma gandesc la politicienii romani. Niste javre ordinare in frunte cu Basescu, cea mai mare javra si cel mai mare tradator din istoria Romaniei.
trebuie actionat cu calm si rabdare.reunirea basarabiei cu patria mama romania este de neevitat.gm
….ce spune Ponta suna bine, insa eu nu mai cred nimic din vorbele lui de mitoman inascut, nu devenit!
Despre Presedinte:
Nu pot decit sa-l felicit pentru aceasta vizita extraordinara…insa NU mai am aceiasi incredere pe care am avut-o si de ce?
Oare acest scut anti-racheta de la Deveselu trebuie platit jidanilor de pe Wall Street cu Rosia Montana si gazele de sist?
Oare „globalizarea” si transformarea romanilor din ultimii 23 de ani intr-o populatie McDonald chiar NU este cunoscuta de presedinte?
Am scapat de jegosii de khazari kominternisti din URSS si am dat peste cei bogati din USA?
…aici mie personal mi se rupe filmul…daca este asa, oare merita sa distrugi o natiune pentru o pace temporara?