CD
1.239 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
VANATORUL MIG-31K ȘI PUMNALUL KH-47M2
Editorial: https://militarywatchmagazine.com/article/mig31k-patriot-killer-strike-fighter-why-won
Pe 16 mai, avioanele de lovitură MiG-31K ale Forțelor Aeriene Ruse au lansat rachete balistice Kh-47M2 Kinzhal pentru a viza un sistem de apărare aeriană Patriot în capitala ucraineană Kiev și au distrus cu succes vehiculul de comandă/radar și cinci baterii de lansare.
Potrivit surselor ruse, Patrioții au tras 32 de rachete sol-aer pentru a încerca să intercepteze atacul care venea, niciunul dintre acestea nu le-a lovit ținta, operațiunea a evidențiat atât limitările sistemului de apărare aeriană de vârf al NATO.
Intrând în serviciu de la sfârșitul anului 2017, MiG-31K a văzut rapid creșterea numărului în serviciu, peste 30 de piese considerate a fi operaționale în prezent – deși unele estimări plasează numerele la peste 40. Avioanele nu au fost construite recent, dar profită de stocurile foarte mari ale Rusiei, de sute de Avioane sovietice MiG-31 construite, care au fost rapid plasate în rezervă după sfârșitul Războiului Rece.
Având în vedere că Rusia post-sovietică nu își poate permite costurile operaționale, multe dintre aeronave au zburat doar o fracțiune din durata lor de viață înainte de a fi puse sub control, lăsând Forțele Aeriene Ruse într-o poziție puternică pentru a-și extinde foarte rapid flota activă Foxhound[cum le numeste NATO] fără a iniția o nouă producție.
MiG-31K s-au alăturat unei flote de peste 100 de interceptoare MiG-31BM/BSM în serviciu, aceste variante fiind concepute pentru luptă aer-aer la distanțe foarte mari și transportând rachete aer-aer supradimensionate, cum ar fi R-37M.
MiG-31 a fost proiectat cu o rază lungă de acțiune și o capacitate masivă de transport de rachete pentru a găzdui cele mai mari rachete aer-aer din lume și este în prezent cea mai grea aeronavă din lume cu rol de luptă aer-aer.
Radarul clasei, Zalson-M, este, de asemenea, de departe cel mai mare din lume construit pentru luptă aer-aer de câteva ori mai mare decât cel de pe avioanele de vânătoare occidentale utilizate pe scară largă, cum ar fi F-16. Este, de asemenea, cea mai rapidă aeronavă de luptă operațională cu echipaj din lume și a fost cu 20 de ani înaintea oricărui avion de luptă sau interceptor occidental pentru a utiliza un radar cu matrice scanat electronic.
Performanțele de zbor ale MiG și cantitățile mari de aeronave disponibile au făcut ca acesta să fie o alegere optimă pentru a fi ușor modificat într-un avion de luptă în cadrul programului MiG-31K pentru a transporta racheta balistică foarte mare Kh-47M2 – Kinzhal-Pumnal.
Într-adevăr, încă din anii 1980 a fost recunoscut potențialul MiG-31 de a transporta muniții deosebit de mari, ceea ce, asociat cu plafonul său la altitudine foarte mare, l-a făcut candidatul optim pentru a fi dezvoltat într-o aeronavă de război antisatelit în cadrul programului MiG-31D.
De asemenea, se așteaptă ca Foxhound să primească noi clase de rachete aer-suprafață în viitor pentru a completa Kinzhal, inclusiv o variantă lansată aerian a rachetei de croazieră hipersonică Zicron – originalul care a început să fie lansat de Marina Rusă în 2019.
În ciuda capacităților sale avansate, racheta balistică Kh-47M2 – Pumnalul este un derivat lansat din aer al rachetei balistice 9M723 din sistemul rusesc Iskander-M, care a intrat pentru prima dată în serviciu în 2006.
Ca o rachetă lansată aerian Kinzhal a beneficiat de o rază de acțiune mult mai mare, dar multe aspecte ale performanței sale de zbor au rămas similare cu cele ale rachetei originale.
Capacitățile rachetelor lui Iskander au fost poate cel mai bine rezumate de analiștii de la Svenska Dagbladet, care au evaluat: „Traiectoria rachetei nu este chiar una balistică; este variabila, poate manevra, dar nu poate, să zicem, să se ridice din nou dacă cade deja la pământ. Iskander poate atinge viteze foarte mari atunci când racheta este în cadere, aproximativ 2-3 kilometri pe secundă – Mach 5,8 până la 8,7. Pentru a putea doborî o rachetă la astfel de viteze, este necesară o rachetă de apărare aeriană foarte avansată. De asemenea, racheta trebuie să fie foarte aproape de țintă.”
Oferirea acestui tip de capacitate de lovitură unui vânător a făcut ca MiG-31K să fie unic în eficiența sa ca avion de lovitură, mai ales când se consideră că Kinzhal își păstrează capacitatea de a viza nave de război, precum și ținte de suprafață. Aceste capacități, care au fost lansate pentru prima dată în anii 1980 de sistemul sovietic de rachete balistice OTR-23 Oka, au făcut din MiG-31K aeronava ideală pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană Patriot din capitala Ucrainei – îndeplinind promisiunile mai multor oficiali ruși înalți conform cărora sistemele. ar fi neutralizat aproape imediat după desfășurare.
În timp ce multe alte rachete din arsenalul rus, cum ar fi rachetele de croazieră subsonice Kalibr, ar putea fi vulnerabile la interceptarea de către sistemele Patriot, MiG-31K și capacitățile lui Kinzhal le-au permis să „deschida ușa apararii” în mod eficient pentru a asigura o rată de succes mai mare pentru alte tipuri de rachete.
Acest lucru lasă Rusiei mult mai multă libertate de a urmări distrugerea în continuare a infrastructurii critice din Kiev, așa cum a făcut-o în alte orașe ucrainene, ceea ce a pus o povară mult mai mare asupra susținătorilor din vest ai Ucrainei și ridică riscul ca orașele mari să fie lăsate de neaparat și să fie nevoie să fi abandonate.
Distrugerea sistemului Patriot vine, de asemenea, pe măsură ce celelalte active de apărare aeriană ale Ucrainei s-au epuizat critic, ceea ce a permis Forțelor Aeriene Ruse să joace un rol tot mai mare în efortul de război.
Traducerea: CD
Kinzhal a fost bagat sub radical de 7 ori la Kiev de catre PAC-3.
–salva de 6 bucati, toate doborate. Rusia a repetat la doua zile atacul asupra Kievului si Odesei. S-au atins tinte (doua) numai in Odesa, nimic in capitala.
-Prima e cea care a prezentat-o primarul capitalei Klitschko.
https://www.scmp.com/news/world/europe/article/3220709/russia-launches-heavy-air-raid-kyiv-ukraine-says-all-missiles-shot-down
cu toate componentele sale dejghinate
„Nu se poate tovarasi!!!!, strigau rusii si rusofilii, pumnlul nu poate fi oprit si ala nu e nasul unui Kinzhal, ala e mai ascutit, e altcumva.
Da, asa arata un Kinzhal:
https://as1.ftcdn.net/v2/jpg/03/73/84/32/1000_F_373843295_4C5GjqeIGMsjYSGq3x8X3IIsQHvbDL08.jpg
Conul de la varf, ma refer…
dar asa arata focosul sau (warhead):
https://euro-sd.com/wp-content/uploads/2023/05/Kinzhal-Diagram-Edited_3.png
cu gaurelele de fixare a lui de carcasa exterioara (vezi desenul in sectiune:
https://onecms-res.cloudinary.com/image/upload/s–CH-v1j-4–/fl_relative,g_south_east,l_mediacorp:tdy:watermark:2021-10:reuters,w_0.1/f_auto,q_auto/c_fill,g_auto,h_622,w_830/v1/one-cms/core/2023-05-16t141830z_1_lynxmpej4f0n1_rtroptp_3_ukraine-crisis-kinzhal-missile.jpg?itok=e850eMJQ
Si in fine, asta e Kinzhalul care s-a prabusit anul trecut langa Stavropol, in timpul unei lansari nereusite asupra Ucrainei
https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article28005240.ece/ALTERNATES/s1200d/0_PAY-Newsflash-RussianMissileKinzhal-06.jpg
Ca si consideratie generala…Kinzhal nu e un „gliding missile”, nici una de croaziera, e o clasica racheta balistica lansata de pe avion. Ea imparte multe componente cu Iskanderul, de unde isi are baza, radacina, printre care si focosul.
Prin urmare, doare la unii, dar PAC-3 a turtit facultatile pumnalului.
CHINA ÎNLOCUIEȘTE JAPONIA CA CEL MAI MARE EXPORTATOR DE MAȘINI
De INTEL-DROP https://www.theinteldrop.org/2023/05/21/china-replaces-japan-as-worlds-top-car-exporter-media
Vânzările țării în primul trimestru au crescut cu aproape 60% față de anul trecut, potrivit Nikkei
China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume în primul trimestru al anului 2023, a raportat săptămâna aceasta publicația de știri Nikkei, citând date de la Asociația Constructorilor de Automobile din China.
Potrivit raportului, exporturile de mașini chineze în ianuarie-martie au crescut cu 58% față de aceeași perioadă din 2022, la 1,07 milioane de unități.
În această perioadă, fostul exportator de top, Japonia, a vândut 950.000 de vehicule.
Datele arată că creșterea exporturilor de mașini ale Chinei a fost stimulată de cererea în creștere pentru vehicule electrice și de livrările sporite către Rusia. Exporturile de vehicule cu energie nouă, care includ vehiculele electrice, au crescut cu 93% de la an la an, până la 380.000 de unități în primul trimestru și au reprezentat aproximativ 40% din exporturile totale de mașini ale Chinei. Filiala Tesla din China a contribuit cel mai mare la exporturile de vehicule cu energie nouă, vânzând 90.000 de unități în perioada de raportare.
Exporturile Tesla din primul trimestru din China au crescut cu 20% față de un an mai devreme.
Exporturile Chinei către Rusia s-au triplat în perioada de raportare față de un an anterior, ajungând la 140.000 de unități, făcând Rusia principala destinație de export pentru vehiculele chinezești. După începerea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, un număr de producători auto mondiali au părăsit țara din cauza sancțiunilor occidentale, care au pus în pericol lanțurile de aprovizionare și au făcut tranzacțiile financiare cu Rusia problematice. Producătorii de automobile chinezi au profitat cu nerăbdare de oportunitatea de a-și extinde prezența pe piața rusă.
Exporturile de automobile din China au continuat să crească în al doilea trimestru. Din ianuarie până în aprilie anul acesta, companiile auto din țară au exportat un total de 1,37 milioane de vehicule. Luna trecută, volumul exporturilor a ajuns la 376.000 de unități, o creștere lunară de 3,3% și o creștere de la an la an de 170%, arată datele.
Anul trecut, volumul exporturilor de mașini din China a atins un record de 3,11 milioane de vehicule, ceea ce a făcut din țară al doilea exportator de mașini din lume după Japonia. Asociația Chinei pentru Autoturisme estimează că exporturile vor ajunge la 4 milioane în 2023.
Traducerea: CD