CD
1.239 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.

VANATORUL MIG-31K ȘI PUMNALUL KH-47M2
Editorial: https://militarywatchmagazine.com/article/mig31k-patriot-killer-strike-fighter-why-won

Pe 16 mai, avioanele de lovitură MiG-31K ale Forțelor Aeriene Ruse au lansat rachete balistice Kh-47M2 Kinzhal pentru a viza un sistem de apărare aeriană Patriot în capitala ucraineană Kiev și au distrus cu succes vehiculul de comandă/radar și cinci baterii de lansare.
Potrivit surselor ruse, Patrioții au tras 32 de rachete sol-aer pentru a încerca să intercepteze atacul care venea, niciunul dintre acestea nu le-a lovit ținta, operațiunea a evidențiat atât limitările sistemului de apărare aeriană de vârf al NATO.

Intrând în serviciu de la sfârșitul anului 2017, MiG-31K a văzut rapid creșterea numărului în serviciu, peste 30 de piese considerate a fi operaționale în prezent – deși unele estimări plasează numerele la peste 40. Avioanele nu au fost construite recent, dar profită de stocurile foarte mari ale Rusiei, de sute de Avioane sovietice MiG-31 construite, care au fost rapid plasate în rezervă după sfârșitul Războiului Rece.

Având în vedere că Rusia post-sovietică nu își poate permite costurile operaționale, multe dintre aeronave au zburat doar o fracțiune din durata lor de viață înainte de a fi puse sub control, lăsând Forțele Aeriene Ruse într-o poziție puternică pentru a-și extinde foarte rapid flota activă Foxhound[cum le numeste NATO] fără a iniția o nouă producție.

MiG-31K s-au alăturat unei flote de peste 100 de interceptoare MiG-31BM/BSM în serviciu, aceste variante fiind concepute pentru luptă aer-aer la distanțe foarte mari și transportând rachete aer-aer supradimensionate, cum ar fi R-37M.
MiG-31 a fost proiectat cu o rază lungă de acțiune și o capacitate masivă de transport de rachete pentru a găzdui cele mai mari rachete aer-aer din lume și este în prezent cea mai grea aeronavă din lume cu rol de luptă aer-aer.

Radarul clasei, Zalson-M, este, de asemenea, de departe cel mai mare din lume construit pentru luptă aer-aer de câteva ori mai mare decât cel de pe avioanele de vânătoare occidentale utilizate pe scară largă, cum ar fi F-16. Este, de asemenea, cea mai rapidă aeronavă de luptă operațională cu echipaj din lume și a fost cu 20 de ani înaintea oricărui avion de luptă sau interceptor occidental pentru a utiliza un radar cu matrice scanat electronic.

Performanțele de zbor ale MiG și cantitățile mari de aeronave disponibile au făcut ca acesta să fie o alegere optimă pentru a fi ușor modificat într-un avion de luptă în cadrul programului MiG-31K pentru a transporta racheta balistică foarte mare Kh-47M2 – Kinzhal-Pumnal.
Într-adevăr, încă din anii 1980 a fost recunoscut potențialul MiG-31 de a transporta muniții deosebit de mari, ceea ce, asociat cu plafonul său la altitudine foarte mare, l-a făcut candidatul optim pentru a fi dezvoltat într-o aeronavă de război antisatelit în cadrul programului MiG-31D.

De asemenea, se așteaptă ca Foxhound să primească noi clase de rachete aer-suprafață în viitor pentru a completa Kinzhal, inclusiv o variantă lansată aerian a rachetei de croazieră hipersonică Zicron – originalul care a început să fie lansat de Marina Rusă în 2019.

În ciuda capacităților sale avansate, racheta balistică Kh-47M2 – Pumnalul este un derivat lansat din aer al rachetei balistice 9M723 din sistemul rusesc Iskander-M, care a intrat pentru prima dată în serviciu în 2006.
Ca o rachetă lansată aerian Kinzhal a beneficiat de o rază de acțiune mult mai mare, dar multe aspecte ale performanței sale de zbor au rămas similare cu cele ale rachetei originale.

Capacitățile rachetelor lui Iskander au fost poate cel mai bine rezumate de analiștii de la Svenska Dagbladet, care au evaluat: „Traiectoria rachetei nu este chiar una balistică; este variabila, poate manevra, dar nu poate, să zicem, să se ridice din nou dacă cade deja la pământ. Iskander poate atinge viteze foarte mari atunci când racheta este în cadere, aproximativ 2-3 kilometri pe secundă – Mach 5,8 până la 8,7. Pentru a putea doborî o rachetă la astfel de viteze, este necesară o rachetă de apărare aeriană foarte avansată. De asemenea, racheta trebuie să fie foarte aproape de țintă.”

Oferirea acestui tip de capacitate de lovitură unui vânător a făcut ca MiG-31K să fie unic în eficiența sa ca avion de lovitură, mai ales când se consideră că Kinzhal își păstrează capacitatea de a viza nave de război, precum și ținte de suprafață. Aceste capacități, care au fost lansate pentru prima dată în anii 1980 de sistemul sovietic de rachete balistice OTR-23 Oka, au făcut din MiG-31K aeronava ideală pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană Patriot din capitala Ucrainei – îndeplinind promisiunile mai multor oficiali ruși înalți conform cărora sistemele. ar fi neutralizat aproape imediat după desfășurare.

În timp ce multe alte rachete din arsenalul rus, cum ar fi rachetele de croazieră subsonice Kalibr, ar putea fi vulnerabile la interceptarea de către sistemele Patriot, MiG-31K și capacitățile lui Kinzhal le-au permis să „deschida ușa apararii” în mod eficient pentru a asigura o rată de succes mai mare pentru alte tipuri de rachete.

Acest lucru lasă Rusiei mult mai multă libertate de a urmări distrugerea în continuare a infrastructurii critice din Kiev, așa cum a făcut-o în alte orașe ucrainene, ceea ce a pus o povară mult mai mare asupra susținătorilor din vest ai Ucrainei și ridică riscul ca orașele mari să fie lăsate de neaparat și să fie nevoie să fi abandonate.

Distrugerea sistemului Patriot vine, de asemenea, pe măsură ce celelalte active de apărare aeriană ale Ucrainei s-au epuizat critic, ceea ce a permis Forțelor Aeriene Ruse să joace un rol tot mai mare în efortul de război.

Traducerea: CD