CD
825 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
VALORILE CULTURALE TRADIȚIONALE ALE CHINEI
Vazute de Zhang Lihua

Valorile culturale ale unei țări îi influențează psihologia și identitatea națională. Valorile și opiniile cetățenilor sunt transmise liderilor de stat prin mass-media și alte canale de informare, influențând atât direct, cât și indirect deciziile de politică internă sau externă.
Valorile culturale tradiționale care influențează psihicul poporului chinez sunt armonia, bunăvoința, curtoazia, înțelepciunea, onestitatea, loialitatea, neprihănirea, evlavia și pietatea filială.

Dintre acestea, valoarea de bază este armonia. Armonia înseamnă „coordonare corectă și echilibrată între lucruri” și cuprinde rațiunea, corectitudinea și compatibilitatea. Rațiunea se referă la acționarea conform legilor și adevărurilor obiective. Proprietatea indică adecvarea și adecvarea. Valoarea armoniei pledează pentru „armonie, dar nu uniformitate”.

Coordonarea corectă a diferitelor lucruri prin reunirea lor într-o manieră adecvată le permite să se dezvolte de la o stare necoordonată la una de coordonare; de la asimetrie la simetrie; și de la dezechilibru la echilibru. Societatea chineză modernă încearcă să mențină armonia între omenire și natură; între oameni și societate; între membrii diferitelor comunități; între minte și corp.

Bunăvoința, valoarea de bază a confucianismului, se extinde de la importanța legăturilor familiale și a legăturilor de sânge și este ținută în mare stima de către chinezi. „O familie pașnică va prospera” este o zicală celebră și larg îmbrățișată. Această bunăvoință, deși bazată pe legături familiale, se extinde la prietenii și relațiile sociale, producând un set complet de valori care includ dreptate, curtoazie, înțelepciune, onestitate, loialitate, autodisciplină și angajament.

Dreptatea se referă la dreptate și corectitudine. După cum a spus Confucius, „domnul înțelege ce este moral; omul mic înțelege ce este profitabil”. Nu există doar beneficii individuale, ci și beneficii colective și sociale. Toți oamenii ar trebui să caute ceea ce aduce beneficii atât individului, cât și societății. După cum spun două proverbe chinezești, „Toată lumea este responsabilă pentru creșterea sau scăderea țării” și „Fii primul care se preocupă și ultimul care se bucură de tine”.

Dacă țara suferă invazii și primejdii străine, oamenii ar trebui „să expulzeze invadatorii străini[și să resusciteze națiunea chineză folosindu-si armele și luptand pentru gloria țării.

Politețea subliniază modestia și prudența. Este vorba despre respectarea legilor și prevenirea abaterilor. Cultura tradițională chineză respectă importanța ritualurilor și are rituri speciale pentru diferite ocazii, cum ar fi sacrificiul împăratului către cer, sacrificiul oamenilor de rând față de strămoși, nunți, înmormântări și schimburi politicoase.
După cum se spune: „Este nepoliticos să nu returnezi ceea ce primești.”
Confucius a subliniat în mod deosebit politețea în viața de zi cu zi.

Înțelepciunea cere ca cineva să distingă binele de rău, să plaseze oamenii capabili în poziții potrivite, să se cunoască pe sine și să fie plini de resurse. Confucius a spus: „Bunăvoința înseamnă a iubi și înțelepciunea înseamnă a-i înțelege pe alții”. Trebuie să ai o inimă iubitoare pentru a-i iubi pe alții și trebuie să ai înțelepciune pentru a-i înțelege pe alții.
Oamenii ar trebui să aibă nu numai o inimă iubitoare, ci și înțelepciune pentru a distinge binele de rău. Ei ar trebui să aibă înțelepciunea și ingeniozitatea de a controla răul și de a promova binele.

O serie de figuri proeminente care i-au iubit și i-au înțeles pe alții și-au gravat numele în istoria chineză, cum ar fi Wei Qing, generalul dinastiei Han în timpul domniei împăratului Wudi; Wei Zheng, prim-ministrul dinastiei Tang în timpul domniei împăratului Taizong; Hai Rui, un oficial cinstit și corect din dinastia Ming; Qi Jiguang, un renumit general din dinastia Ming care a luptat cu pirații japonezi; și doi oficiali drepti din dinastia Song de Nord, Kou Zhun și Bao Zheng.

Onestitatea se referă la încredere, integritate și credibilitate. „Oamenii ar trebui să-și obțină averea în mod rezonabil și corect prin munca lor și nu prin fraudă și înșelăciune” a spus Confucius. El a subliniat onestitatea în comportamentul zilnic. Onestitatea este o virtute morală foarte apreciată de chinezi. Mulți oameni de afaceri confuciani au insistat pe principiul onestității în conducerea întreprinderilor în trecut și au stabilit mărci onorate de timp.

Loialitatea pune accentul pe serviciul față de patria-mamă. Este o emoție și o valoare care evoluează din legăturile de sânge și înseamnă că în cazurile de invazie străină cetățenii ar trebui să depună toate eforturile pentru a-și proteja țara, așa cum și-ar proteja propriile case. Loialitate înseamnă, de asemenea, fidelitate față de familie și prieteni.

Pietatea filială este o altă valoare importantă în confucianism. Potrivit lui Confucius, „Respectarea și sprijinirea membrilor seniori ai familiei și gestionarea afacerilor lor sunt îndatoririle tinerelor generații și îngrijirea. hrănirea tinerilor sunt virtuți fundamentale ale familiei”.

Aviz:
Zhang Lihua este profesor la Departamentul de Relații Internaționale de la Universitatea Tsinghua.