Premierul britanic, criticat pentru că a susținut că țara sa este „creștină”

 

Premierul britanic David Cameron riscă să inducă un semntiment de alienare în societate spunând că Marea Britanie este ”o țară creștină”, au avertizat mai mulți intelectuali britanici, într-o scrisoare deschisă publicată de The Daily Telegraph.

Premierul Cameron a declarat că Marea Britanie trebuie ”să fie mai încrezătoare în statutul său de țară creștină”. Ulterior, un purtător de cuvânt al lui Cameron a precizat că premierul a susținut întotdeauna că Marea Britanie este o țară creștină.

Peste 50 de scriitori, oameni de știință și jurnaliști, printre care Philip Pullman, Polly Toynbee, filozoful Jonathan Glover, laureatul premiului Nobel Harold Kroto, avocatul specializat în drepturile omului Geoffrey Bindman și filozoful AC Grayling sau prezentatorul Dan Snow, au semnat amintita scrisoare deschisă. Prima semnătură este cea a lui Jim Al-Khalili, președintele Societății Umaniste Britanice.

Semnatarii precizează că respectă dreptul premierului Cameron la propriile convingeri religioase, însă arată că ”protestăm față de caracterizarea Marii Britanii ca o țară creștină și față de consecințele negative asupra politicii și societății pe care această afirmație le poate provoca”.

Semnatarii arată ca Marea Britanie este o ”societate pluralistă” care este în mare măsură nereligioasă. ”A afirma altceva riscă să producă alienare în societate.”

Majoritatea britanicilor ”nu vor ca identitatea religioasă sau religiile să fie prioritizate în mod activ de către guvernul lor”.

Activistul pentru drepturile omului Peter Tatchell a arătat pentru BBC că afirmația că Marea Britanie este o țară creștină nu este una validă. El spune că un sondaj YouGov arată că 65% dintre cei chestionați au spus că nu au o religie, în timp ce 29% s-au caracterizat drept oameni religioși, iar aceștia din urmă nu sunt doar creștini. ”Domnul Cameron a spus că suntem o țară creștină, în timp ce evidențele arată că nu suntem. Suntem o societate cu o multitudine de credințe sau suntem o societate nereligioasă”, spune Tatchell. Cele susținute de acesta sunt contrazise de un sondaj din 2011, care arată că 59% dintre britanici se consideră creștini.

Într-un articol publicat de Church Times în luna aprilie 2014, premierul David Cameron arată că toți creștinii trebuie să fie încrezători și trebuie să apere valorile în care cred. Apoi premierul a vorbit înainte de Paște, spunând că el și-a găsit liniștea în credința creștină.

Analiștii politici de la BBC consideră că aceste declarații ale premierului sunt utile din punct de vedere electoral și pot face parte dintr-o strategie menită să mai ”fure” din voturile Partidului Independenței, eurosceptic, care susține valorile tradiționale britanice.

În 2011, CNN arăta că prenumele Mohammed a fost cel mai frecvent întâlnit în cazul copiilor născuţi în Marea Britanie. Într-un clasament publicat de guvernul britanic, lucrurile stăteau altfel: prenumele Harry este pe primul loc. Numai că CNN remarca faptul că, dacă nu se ţine cont de cele cinci moduri în care se scrie prenumele Mohammed, acesta este de departe cel mai folosit.

 

Călin Marchievici, „Cotidianul”, 21 aprilie 2014