De ce nu urmează România
exemplul Ungariei?

© Colaj: Vocea Rusiei
Așa cum era de așteptat, recenta vizită în SUA a șefului executivului de la București a confirmat faptul că România este în acest moment o țară săracă, depopulată și resemnată. În acest context, oficialul român s-a comportat la Washington la fel ca și predecesorii săi fanarioți atunci când își cumpărau de la Istambul dreptul de a jefui nestingheriți Valahia sau Moldova.
Dar de ce și cum s-a ajuns la acest nou moment zero al demnității și al suveranității românești? Cum de și-a permis Victor Ponta să accepte, în numele României, atât de controversatele proiecte Roșia Montană și Chevron, precum și statalitatea nelegitimă a provinciei sârbe Kosovo și Metohia?
În opinia mea, slugărnicia cu care Victor Ponta a renegociat la Washington așa zisul parteneriat strategic dintre SUA și România nu se datorează doar evidentei lipse de scrupule a tânărului premier. Nu, nici vorbă de așa ceva. Victor Ponta nu a negociat de capul lui la Washington. În opinia mea, recenta vizită în SUA a lui Victor Ponta a avut drept scop reconfirmarea statutului său de premier de către oficialitățile de la Casa Albă. Un statut care implică nu doar OK-ul Casei Albe, dar mai ales al unor grupuri oligarhice care au monopolizat de câțiva ani managementul instituțiilor politice românești. Iar această monopolizare de tip plutocratic a puterii politice nu ar fi fost posibilă dacă România nu ar fi devenit – în doar câțiva ani – o țară săracă, depopulată și resemnată.
Contrar aparențelor, perioada 2004-2012, o perioadă marcată mai ales de admiterea în UE, nu a fost o poveste de succes pentru România. Dimpotrivă, intrarea României în UE a generat grave disfuncții economice și sociale. Datele prezentate în continuare reflectă faptul că impactul preaderării și aderării României la UE a fost pozitiv doar în ceea ce privește creșterea economică din perioada 2004-2008. Dar acest output s-a dovedit a fi nesustenabil datorită următoarelor disfuncții critice:
– acumularea unor imprumuturi publice și private nefezabile ;
– colapsul productivității resurselor materiale consumate la nivel macroeconomic.
Cu alte cuvinte, creșterea economică explozivă a economiei României din perioada 2004–2008, o creștere urmată de recesiunea cronică din perioada 2008–2012, reflectă cu claritate tipologia preponderent extensivă a acestui proces, un proces bazat pe multiplicarea nesustenabilă a importurilor inutile, a muncii necalificate și a consumului ineficient de resurse materiale.
PIB – produsul intern brut; EN – exporturi nete (exporturi minus importuri); DE – datoria externă totală; DP – datoria publică; PR – productivitatea resurselor materiale calculată ca un raport între produsul intern brut în prețuri constante și cantitatea de resurse materiale consumate la nivel macroeconimic. Surse de date: 1. Eurostat, National accounts, GDP and main components; 2. Eurostat, Macroeconomic Imbalance Procedure; 3. Eurostat,Sustainable Devlopment Indicators; 4. Banca Națională a României, Datoria externă.
În opinia mea, datele precedente reflectă cu claritate eșecurile economiei românești din ultimii 8 ani: creșterea cu mult sub așteptări a PIB, creșterea explozivă a datoriei externe și a celei publice, deprecierea sistematică a productivității factorilor de producție. Ori, aceste contraperformanțe reprezintă simtome specifice subdezvoltării și nu ale dezvoltării economice. Evident, creșterea economică bazată pe masificarea muncii necalificate, precum și pe consumarea ineficientă a resurselor materiale și a capitalului implică în mod inevitabil riscuri de țară enorme: colaps economic, sărăcie endemică, depopulare și inechități sociale alarmante. Iar România, după două decenii pierdute, a ajuns într-o asemenea situație.
Cu toate că autoritățile de la București și cele de la Bruxelles vorbesc foarte rar despre sărăcia endemică din România, acest flagel a generat multă suferință și frustrare în ultimii ani. Oricum am privi lucrurile, admiterea la pachet a României și a Bulgariei în UE reprezintă un experiment ratat. După aproape 7 ani de la aderarea la UE, nici România și nici Bulgaria nu au reușit să-și amelioreze semnificativ performanțele economice precare din perioada de preaderare. Astfel, la fel ca și în momentul aderării, aceste țări ocupau în anul 2010 ultimile locuri într-un clasament al statelor din UE alcătuit în funcție de valorea produsului intern brut în prețuri standard (PPS) raportată la numărul de locuitori. Mai grav, în cazul Bulgariei valoarea PPS per locuitor reprezenta în 2010 doar 47%, iar în cazul României doar 49% din media UE. Ori, dacă valoarea indicatorului menționat dintr-o țară oarecare a UE este mai mică decât 60% din media UE, atunci acea țară este o țară săracă potrivit normelor Comisiei Europene.
PPS – valoarea produsul intern brut estimată în prețuri standard (euro). Sursa datelor: Eurostat, National accounts, GDP and main components.
În acest context, este de subliniat că în cazul României amploarea și efectele nefaste ale sărăciei au fost cauzate atât de productivitatea precară a factorilor de producție, cât și de flagrantele discrepanțe din ultimul deceniu în ceea ce privește gradul de dezvoltare economică a județelor. Astfel, Bucureștiul, Ilfovul și Timișul erau în 2010 singurele entități administrative care înregistrau niveluri ale PPS per locuitor mai mari decât 60% din mediaUE. În același an, doar șase județe (Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Arad și Gorj) inregistrau valori ale PPS per locuitor mai mari decât media națională, dar mai mici decât 60% din media UE, în timp ce 33 de județe înregistrau niveluri ale aceluiași indicator mai mici decât media națională. În sfârșit, județele Neamț,Vaslui și Botoșani – alături de regiunile Sliven și Montana din Bulgaria – erau în 2010 cele mai sărace entități administrative din UE datorită nivelului incredibil de scăzut al PPS per locuitor (1,2).
Fără îndoială, depopularea masivă a României din ultimile două decenii reprezintă o problemă a problemelor. De ce? Pentru că diminuarea drastică a numărului de locuitori constituie un fenomen fără precedent în istoria recentă a României. România a fost afectată în ultimul secol de implozii demografice doar în perioadele în care s-au derulat cele două mari conflagrații mondiale. Dacă subdezvoltarea economică și segregarea accentuată a bogăției și a săraciei reprezintă disfuncții tradiționale, colapsul demografic din ultimile două decenii reprezintă o nefericită premieră în ultimul secol de istorie românească. Oricum am judeca lucrurile, copii nu mai sunt doriți în România de azi la fel de mult ca și în trecut. Mutațiile culturale din ultimile decenii au afectat negativ dorința tinerilor din România de a-și intemeia familii și de a avea copii. Iar dacă ținem cont și de numeroasele probleme existențiale cu care se confruntă locuitorii României în aceste vremuri dificile, atunci putem înțelege mai bine cauzele care au determinat – în doar două decenii – implozia natalității, imbătrânirea populației și descreșterea cu 13,4% a populației României.
Sursa datelor: Eurostat, Population and social condition, Demographic balance and crude rate.
Din cele prezentate rezultă că în ultimii ani situația economică, socială și politică a Românie s-a deteriorat în mod dramatic. Oligarhizarea instituțiilor politice, corupția generalizată, deciziile arbitrare ale autorităților, imoralitatea și incompetența politicienilor,inechitățile sociale flagrante, condițiile îngrozitoare în care sunt constrânși să supraviețuiască cei peste 8 milioane de cetățeni inuman de săraci ai României, șomajul persistent, exodul spre Vest al tinerilor și al forței de muncă calificate, haosul legislativ și administrativ, recrudescența analfabetismului, numărul tot mai mic de copii, depopularea masivă a tuturor regiunilor și a localităților, precaritatea rețelelor de transport, degradarea calității învățământului și condițiile de viață tot mai greu de suportat reprezintă, fără îndoială, consecințe recurente ale democratizării României sub patronajul Casei Albe și al Bruxelles-ului. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Drept urmare, în acest moment – la fel ca și în 1989 – aproape nimic nu mai funcționează în România conform unor standarde minime de eficiență și de eficacitate.
Desigur, există multiple responsabilități interne și externe în ceea ce privește modul iresponsabil în care a fost guvernată România în ultimii ani. Dar în România nu există, din păcate, obiceiul de a evalua și de a sancționa conducătorii de orice fel în funcție rezutatele obținute și de conduita acestora. Chiar dacă a existat mai demult un asemenea obicei, acum el a fost uitat sau abandonat. Această nefirească toleranță a românilor față de abuzurile sau de incompetența conducătorilor reprezintă, în opinia mea, o imensă problemă. Incompetența, abuzurile de tot felul, reaua credință, demagogia, populismul, vulgaritatea, impostura și multe alte defecte ale politicienilor și ale managerilor care au adus România la sapă de lemn au fost și sunt acceptate cu o resmnare mioritică de majoritatea românilor.
Spre deosebire, în Ungaria reacția societății civile în împrejurări similare a fost cu totul alta. Politicienii care au adus Ungaria în pragul falimentului au fost destituiți, iar în locul lor au fost promovați lideri capabili și dispuși să se sacrifice pentru binele comun. Într-o anumită măsură, același lucru s-a întâmplat și în Bulgaria. Dar de ce în România reacția societății civile este, în același context, atât de inconsistentă? De ce nu urmează România exemplul Ungariei sau măcar al Bulgariei?
1. Eurostat, National accounts, GDP and main components.
2. Eurostat, Regional economic accounts.
Timișoara, 28 octombrie 2013
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_10_29/De-ce-nu-urmeaza-Romania-exemplul-Ungariei-3662/
Aproape ca nu-mi mai vine sa mai scriu ceva,de cele ce citesc aici! Sunt de acord cu domnul Vasile Guian,are perfecta dreptate.
saracia din Moldova este datorata atit rusilor cit mai ales lipsei de capital. Moldovenii vor sa munceasca, de altfel, cu ei a construit Ceausescu si tot cu ei se munceste si acum peste tot unde este greu. Dar lipseste capitalul… nici pamintul nu e chiar asa de bun, dar nu mai mizez pe asta dupa ce am vazut pe ce terenuri cultiva aia in vest…
Daca s-ar acorda scutiri de taxe si impozite in zona, dar nu pentru rechinii financiari, doar pentru cei care au avut domiciliul stabil in zona de peste trei-cinci ani, poate s-ar schimba ceva. fondurile europene alocate in principal zonelor respective ar fi alta solutie cu conditia ca cei din organismele statului sa nu mai ceara spaga la necajitii aia, ci sa le ofere consultanta gratuit pina la finalizarea proiectelor.
pina acum fondurile europene n-au reprezentat decit o sinecura acordata fruntasilor partidelor si acolitilor lor.
Bai Dans, eu am crezut ca esti mai destept ! Cum poti sa dai vina saraciei pe lipsa de capital ? Chiar asa de spalat la creier esti? Chiar vrei sa le dai apa la moara sistemului financiaro -sclavagist ? Capitalul -banii sint un mediu de schimb .Creaza-ti propriul tau mediu de schimb ,iar daca nu esti capabil dute si te baga sclav la jidani ,ca jidanii stiu cum sa-l creeze……Ha,ha,ha…… Sa punem punctul pe i ,saracia in Moldova si peste tot unde este ,este cauzata de ignoranta ,care e de doua feluri ,ori lipsa de educatie-informatii ,ori IQ- inteligenta scazuta ………Am vazut un documentar cum un om si-a facut o casa in Alaska ,numai cu un topor ,un ferastrau si un ciocan . Altii asteapta sa le dea statul ba casa ,ba servici ,ba banii ,ba pe dracu sa-l ia.N-avem nevoie de nimic ,decit de libertate si harnicie si le putem face pe toate .
De rolul lor in falimentarea unor mari combinate,ce asigurau sute de mii de locuri de munca,rusii nu vorbesc.Metalurgia romaneasca falimentata de rusi:Campia Turzii,Targoviste,Combinatul de alumina de la Oradea,etc.Industria de echipamente pentru petrol asisjderea.(Fabrica de utilaj petrolier de la Ploiesti,demontata si dusa in Rusia.Au ramas niste hale goale.La Targoviste au demontat si dus in Rusia,un utilaj autorizat…NATO !!!?).Romania era o putere industriala,ne situam in plutonul fruntas.De ce sa-i concuram pe cei „mari”?
bunule dumnezeu fa ceva pentru amarata de romanie.asa zisii conducatori sunt numai un grup de ciumati lipsiti de orice scrupule.gm
Urmaresc si eu Vocea Rusiei dar am oarecari retineri in ce priveste mesajele transmise de ei.
Dupa ce m-am fript cu Europa libera de dinainte de 89 acum sint mai circumspect.
Analiza prezentata de ei in articolul de mai sus e corecta ,se bazeaza pe date verificabile si e sustinuta de realitati cunoscute si resimtite de toata lumea.
Totusi diavolul se ascunde in detalii,in titlu si in ultimul paragraf:De ce nu urmeaza si Romania exemlul Ungariei?
Pai Romania a avut o politica nationalista in doneniul economic inca din perioada 1965-89 si asta a atras asupra ei un embargou concertat si din vest si din est care s-a acutizat in anii 80-89 si a dus la caderea lui Ceausescu.
Ceausescu invinuit ca si-a infometat poporul pentru „proiectele lui megalomane.”
Dupa ce „proiectele megalomane”au fost declarate nerentabile ,”gauri negre” si puse la pamint ca fier vechi sau vindute clientelei politice sau corporatiste nu a mai plins nimeni de mila celor peste 4 milioane de romani care au ramas fara locuri de munca.
Unii si-au luat lumea in cap si au plecat sa-si cistige piinea pe alte meleaguri iar altii au ramas la vatra traind de pe o zi pe alta asteptind vremuri mai bune.
Nimeni nu plinge de mila lor acum.
Deci vina lui Ceausescu nu era ca si-a infometat poporul ci ca indraznise prea mult in a industrializa Romania.
Ce ne indeamna vocea Rusiei?
-Sa ducem o politica de protejare a interesului national in domeniul economic si financiar urmind exemplul Ungariei.
-Pai asta facuse Romania si uite in ce hal am ajuns!!Piata de desfacere si pentru produse industriale si pentru alimente.Acum vrem sa ne vindem resursele energetice si minerale.
-Eu nu zic ca nu trebuie sa ne protejam interesele ,Doamne fereste! dar Romania nu e Ungaria care are aliati in Europa si in afara ei si pe care si i-a cultivat din timp. Actuala conjunctura internationala si interna nu ne este favorabila .
Ne trebuie o generatie de diplomati si oameni politici devotati interesului national care sa creeze o plasa de siguranta pentru iesirea din actuala alianta politica militara si economica ,ce ne-a adus la sapa de lemn.
Romania e prea firava economic si vinduta politic pentru a-si permite sa reziste pe cont propriu unei eventuale desprinderi de OTAN si UE.
Embargoul si represaliile ar fi crunte ,probabil pina la disparitia noastra ca stat daca nu am avea protectia unei aliante create de acei diplomati si oameni politici de care vorbeam si pe care deocamdata nu-i avem.
Si daca i-am avea?!!
-Ce ne ofera geopolitica zilelor noastre?
-Ce aliante am putea face?
La prima vedere sint doua posibilitati care pot fi complementare nu exclusive:
-O apropiere de Uniunea Vamala Euro-Asiatica .
-Sau o colaborare din ce in ce mai strinsa cu tarile din grupul BRICS.
Dar astea nu trebuie sa se produca brusc ci treptat ,punind la un moment dat Bruxelul in fata faptului implinit.
– La fel si in domeniul militar Romania ar trebui sa opteze pontru o pozitie de neutralitate ,garantata insa de noile aliante.
Cei de la vocea Rusiei stiu ca noi astazi nu putem face asta sau daca am face-o ar fi sinucidere curata.
-Trebuie mai intii sa ne promovam elitele politice devotate interesului national si capabile de asmenea piruete geopolitice.
-Si daca am face-o? Ce am obtine ?
Pai in ambele blocuri economice spre care eventual ne-am putea indrepta ,Uniunea Vamala sau/si grupul BRICS dam de Rusia.
Deci asta stie vocea Rusiei dar omite sa o spuna in continutul analizei ,dealtfel pertinente pe care o face la adresa Romaniei.
Cum o dam cum o sucim de Rusia nu scapam!
Singura noastra speranta ar fi ca Rusia sa nu mai fie chiar ce a fost URSS-ul.
Din experienta istorica stim insa ca apropierea de Rusia nu ne-a adus niciodata avantaje ca sa nu zic ca ne-adus si dezastre.
Dumezeu sa ne lumineze mintea!
E logic ce spui ,dar poate ca o fi avut Orban vreo revelatie .Apoi ce crezi ca Soros la spalat complet la creier. Si oricum Soros in cartile lui ,dintre care am doua ,acuza stabilimentul mondial de rea intentie .Si el si Chomski desi sint evrei isi exprima dezacordul cu politica sionista-fascista ,poate un pic voalat ,de frica ,dar o fac.Daca am urmari fidel logica ta ar trebui sa ne indoim de oricine ,noi intre noi,noi fata de noi insine ,iar in final sa ne indoim si de Creator .Asta ar fi victoria finala a Satanei.Eu zic ca fiecare om da un exemplu al apartenentei lui la Bine sau la Rau prin actiunile sale .Orban a dovedit in anumite limide ca doreste sa se opuna Bancherilor Sionisti de la FMI si a incercat sa ofere tarii lui o varianta .Ramine de vazut daca ungurii vor sesiza momentul ,istoric .
Raspuns pentru Calin .
Nu-i (nimeni la acel nivel) de capul lui, poa’ să aibe revelații oricîte.
Îs curios cu cît (mai mult) se-mprumută Ungaria acum după ce, pare-se, au dat flit la feme i.
Nenorocirea Ţării Româneşti, a început de la asasinarea lui Ceauşescu încoace. Da: spuneţi voi ce vreţi, că guian ar fi ceauşist!!!. Dar, vă dau un sfat. Ceauşescu a clădit o industrie în România pe care, jidanul Iliescu şi cu toată gaşca lui de bolşevici, după asasinare şi transformarea revoluţiei în LOVITURĂ DE STAT, prin luarea comenzii, şi, arătându-vă ce poate el să facă cu minierii, (MINERIADA), nu a trecut mult şi a scos la faliment industrii, pe care le-a „făcut cadou” jidanilor care ne-au invadat Ţara, vânzându’le pe câţiva lei.
Tineretul româniei, văzându-se în mizeria creiată de acei agenţi bolşevici, şi-au văzut un viitor întunecat şi au plecat, pe unde au putut să-şi câştige pâinea…
Ceauşescu a vrut şi a cerut să fie judecat de un Tribunal Popular, dar jidanii
nu i-au putut accepta dorinţa condamnatului pentru că ei ştiau că Ceauşescu i-ar fi arătat cu degetul pe adevăraţii criminali care au dus Ţara în frig, foame şi întuneric. Mulţi dintre revoluţionari, aţi urlat de bucurie când bolşevicii v’au dat cadavrul aceluia pe care l-aţi crezut că este singurul vinovat de mizeria adusă asupra Ţării. Iar ei, adevăraţii duşmani, v’au luat tot ce aţi crezut că aţi câştigat
în revoluţia care vi s’a furat şi, v’au dat în schimb, o mizerie mai mare decât aţi avut, crezând atunci, că Ceauşescu era marele vinovat şi trebuia pedepsit cu moartea!!!… Şi, cu adevărată bătaie de joc, v’a promis că vă vor duce în Europa!!!
De parcă n’am fi fost în Europa din’naintea multor altor ţări din jurul nostru!!! Şi, ne-a mai promis că, ne vor băga în NATO,!!!
Care a fost fondată pentru apărare contra bolşevismului!!! Acum, NATO, nu este altceva decât o armată teroristă, cunoscută ca: „Nord American Terorist Organizaţion.”
Cel puţin, aşa o numesc eu de câţiva ani de zile…
Fraţilor,sunteţi singur care vă mai puteţi croii un viitor, dar, ca să vă scăpaţi de asupritorii de azi, va trebuii să vă sacrificaţi, şi viaţa, că fără sacrificii nu vă veţi putea câştiga libertatea, demnitatea şi ONOAREA… Jidanii nu vă vor lăsa decât atunci când vor fi convinşi că românului i-a ajuns cuţitul la oase…
DEŞTEPTAŢI-VĂ ROMÂNI, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE…
Vasile Guian-Tamburus
Orice revolutie e inceputa de idealisti ,e continuata de naivi si in final e confiscata de criminali !
Chiar credeți că 9 milioane de unguri (dacă scoatem țiganii mai rămîn 6-7 milioane, dacă scoatem pe cei maghiarizați dea lungul timpului sub 5 milioane) sînt lăsați de capul lor?
Orban a fost bursier Soros. Pare-se că-i autoales împreună cu nevastă-sa.
Zice un ungur:
„Prime Minister Viktor Orban is a pupil of George Soros, his rocket-like political career (he was the youngest PM in Europe in 1998) started with a stipend to Oxford financed by Soros just before the fall of communism. They still keep a close contact, the government’s strong man is the Minister of Economy, Fellegi is a tool of Soros.
I can send you more detailed information on this topic, I think the globalists build now feudal kingdoms to have their retreats after the fall of globalism and Hungary is one of these kingdoms. Orban is supposedly Jewish, his wife too. (I agree with you on the „Jewish question).
This is a very clever trick, they can pretend „nationalists” if it fits to their plans.”