CHINA VREA SA IMPUNA UNESCO O NOUA ETICA CONTRA INTELIGENTEI ARTIFICIALE ;
SUA E DESPERATA SI-SI CERE REINTEGRAREA DUPA CE IN VREMEA LUI TRUMP, PARASISE UNESCO
.
.
rodica bratulescu
12:44 (acum 48 de minute)
CHINA VREA SA IMPUNA UNESCO O NOUA ETICA CONTRA INTELIGENTEI ARTIFICIALE ; SUA ESTE DESPERATA SI ISI CERE REINTEGRAREA DUPA CE IN VREMEA LUI TRUMP, USA PARASISE UNESCO
.
Titlul articolului:
„Doresc Statele Unite să se alăture UNESCO pentru a contracara China și influența acesteia în standardizarea inteligenței artificiale?”
.
Autor(i)
France-Soir
Publicat pe 14 iunie 2023 – 10:00
.
Imagine
Unesco
Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, susține un discurs pentru a anunța cererea Statelor Unite de a se alătura instituției (Sediul UNESCO, Paris, 12 iunie 2023).
.
ALAIN JOCARD / AFP
.
GEOPOLITĂ – La cinci ani după ce au trântit ușa UNESCO pentru a denunța „prejudecățile anti-israeliene persistente” sub administrația Trump, Statele Unite au cerut oficial repunerea lor. Washingtonul „ trebuie” să stea din nou la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură pentru a nu lăsa „ domeniul liber” Chinei, primul contribuitor de la plecarea Statelor Unite în 2018. „Ei lucrează la reguli, norme. și standarde pentru inteligența artificială. Vrem să fim prezenți” , a explicat șeful diplomației americane, Antony Blinken, în martie trecut.
La sfârșitul anului 2017, Statele Unite și-au anunțat retragerea din UNESCO în 2018, în semn de protest față de declararea vechiului oraș Hebron din Cisiordania ocupată drept „zonă protejată” a patrimoniului mondial . O „înfruntare cu istoria” conform administrației Trump, a cărei decizie „curajoasă și morală” a fost salutată de Benjamin Netanyahu, premierul israelian, care a anunțat imediat retragerea statului său.
După ce a readmis Statele Unite în Acordul de la Paris, administrația Biden se pregătește să se alăture acestei agenții ONU. „Doresc să vă informez, în numele Departamentului de Stat, că Statele Unite au onoarea de a propune un plan pentru întoarcerea sa la Unesco”, a scris Richard Verma, asistent al secretarului de stat, într-o scrisoare adresată Audrey. Azoulay.
A primit rapid cererea americană. „Sunt încântat de acest act puternic” , care este „rezultatul a cinci ani de muncă” a Unesco pentru „atenuarea tensiunilor, în special în Orientul Mijlociu” , se arată într-un comunicat de presă . „ Dacă Unesco se descurcă bine, va fi și mai bine cu revenirea Statelor Unite ”, a adăugat ea. „Este o zi grozavă pentru UNESCO, pentru multilateralism”.
Politica de scaune goale aduce beneficii Beijingului
Dar decizia Washingtonului de a cere reintegrarea lui este motivată în principal de rivalitatea sa cu Beijingul. De la retragerea Statelor Unite în 2018, China a devenit primul contributor la UNESCO cu un fleac anual de 50 de milioane de dolari.
Regatul de Mijloc și-a multiplicat eforturile și inițiativele în cadrul agenției ONU, pentru transferul Oficiului Internațional de Educație al UNESCO la Shanghai sau semnarea unui acord de cooperare în cadrul „Inițiativei Belt and Road”, un vast proiect chinez care prevede investiții majore în infrastructura rutieră, feroviară și maritimă pentru a lega China de Europa și Africa.
Beijingul este prezent și în Comitetul Patrimoniului Mondial, grupul responsabil, printre altele, de desemnarea siturilor culturale pentru protecție. Un rol pe atât de cultural, cât și politic, din moment ce Washingtonul trântise pe bună dreptate ușa pentru a contesta decizia acestui comitet de a recunoaște orașul vechi Hebron ca Patrimoniu Mondial. Dar nu acesta este motivul principal pentru care Statele Unite au cerut oficial repunerea lor.
„Când americanii au părăsit organizația, nu se așteptau ca aceasta să rămână atât de vie ”, a adăugat Audrey Azoulay. „Ei văd că pierd ceva neparticipând (…) Când scaunul tău este gol, nu ai niciun cuvânt de spus în această problemă”.
O părere împărtășită de Anthony Blinken, șeful diplomației americane. „Când nu suntem la masa care influențează cursul conversației și ajută la definirea normelor și practicilor, altcineva este acolo. Și altcineva este probabil China”, a spus el în aprilie .
Însă Statele Unite sunt îngrijorate în special de influența chineză în celelalte misiuni ale UNESCO, precum dezvoltarea de programe educaționale, schimburile științifice și, mai ales, standardizarea inteligenței artificiale. Mai mult, în noiembrie 2021, statele membre au adoptat un cod de etică privind această tehnologie .
Ce îl „convinge” pe șeful diplomației americane să se „întoarcă” la agenția ONU, „nu să-i facă un cadou, ci pentru că lucrurile care se întâmplă acolo sunt cu adevărat importante (…) Se lucrează la reguli, norme și standarde pentru inteligența artificială. Vrem să fim acolo „, a explicat el .
UNESCO, zonă de influență asupra IA
Cele două puteri digitale, care se află deja în mijlocul unui „război al microprocesoarelor” , încearcă să regleze și să controleze inteligența artificială, fiecare în felul său . Washingtonul dorește să-și consolideze poziția de lider și își unește forțele cu Uniunea Europeană pentru a implementa un „ cod de conduită ” comun , pentru a preveni adoptarea standardelor chineze în întreaga lume. La Beijing, accentul se pune pe control , pentru a deveni lider mondial până în 2030.
Deși recomandările Unesco au doar o valoare consultativă, „sunt totuși de mare importanță la nivel ideologic” , explică pentru France 24 profesorul de cercetare privind pacea și conflictele de la Universitatea Uppsala, Suedia, Ashok Swain.
„China are o viziune foarte diferită asupra democrației și drepturilor omului față de Statele Unite. Interesele ideologice ale Washingtonului ar putea fi, prin urmare, contestate dacă China reușește să stăpânească formularea regulilor și reglementărilor „inteligenței artificiale”.
Beijingul a reacționat rapid la cererea Statelor Unite de reintegrare în UNESCO, care „are nevoie ca toate statele membre să își unească mâinile pentru a-și îndeplini misiunile” . „China este pregătită să colaboreze cu toate statele membre, inclusiv cu Statele Unite ”, a declarat Yang Jin, ambasadorul chinez la agenția ONU.
În conformitate cu reglementările UNESCO, Washingtonul trebuie să obțină majoritatea voturilor programate pentru iulie pentru a-și reveni oficial. Administrația Biden trebuie să-și achite și restanțele de contribuții, suspendate în 2011, cu agenția ONU, estimată la 619 milioane de dolari, cu mult mai mult decât bugetul anual al UNESCO, de 534 de milioane de dolari.
https://www.francesoir.fr/politique-monde/etats-unis-veulent-reintegrer-unesco-pour-contrer-chine-IA
Les États-Unis veulent-ils réintégrer l’UNESCO pour contrer la Chine et son influence dans la normalisation de l’intelligence artificielle ?
Auteur(s)
France-Soir
Publié le 14 juin 2023 – 10:00
Comenteaza