G
102 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152
Eu am găsit mai demult informația că Dicia se întindea până la Gura Dobrogei, ceea ce ar marca diviziunea între porțiunea înaltă a Dobrogei actuale și cea joasă. Probabil se referă la porțiunea ce ținea de „Țeara Românească” pe timpul Basarabilor.
Călătorii arabi numesc vag teritoriul ăsta mai larg Brugean sau era o denumire stricată după un *Dobrugea(n), dar Dobrogea (Dobruca-eli „Țara Dobrogei”) sau o porțiune a ei mai purta numele de Zagora (după munte/pădure) pe o hartă. Ar fi interesant de găsit din ce perspectivă priveau, dinspre Bulgaria peste Haemus sau podișul împădurit (al ciutacilor?) sau dinspre Deltă peste munții Hercinici. Curioasă asemănare cu reg.zăgará m(argine, mal, țărm).
http://geo-spatial.org/vechi/articole/ii-litoralul-romanesc-in-documente-cartografice-perioada-medievala

https://www.researchgate.net/publication/309203990_CARTOGRAFIA_CETATILOR_MEDIEVALE_DISPARUTE_DIN_DOBROGEA_STUDIU_DE_CAZ_FORTIFICATIILE_TURCESTI_Cartography_of_the_Lost_Medieval_Fortresses_of_Dobrudja_Case_Study_Ottoman_Fortifications

Istoria noastră spune că mai aveam și o ”Țeara Cărvunei” (probabil Cărbuna, ca Săruna, în românește, grecizat ulterior) în spațiul de podiș din sudul jud Constanța și Cadrilater, cu litoralul dintre Mangalia și capul Caliacra, teritoriu din care s-a întins Despotatul Dobrogei. https://ro.wikipedia.org/wiki/Cavarna
Am amintit și despre o Valahie Albă (sudică) în nord-estul Bulgariei de azi, dar este clar că Dobrogea n-a fost unitară până la voievozii dobrogeni.