Un veac de …nedesmitita prietenie romano-maghiara !!
In relațiile politico-diplomatice …oficiale de peste un secol între România și Ungaria (post-Trianon), au existat numai două perioade relativ faste de cooperare și încredere, Respectiv atunci când lideri din cele două state s-au înțeles și s-au respectat reciproc. O asemenea relație normala a fost stabilită între liderii comuniști Gheorghiu-Dej și Já
Acordul este… si azi structurat pe 3 capitole: În primul capitol sunt enumerate principiile cooperării în plan bilateral și în cadrul forurilor și organizațiilor internaționale în care cele două state sunt sau vor deveni membre, acționând împreună pentru stabilitatea în regiunea Europei de Sud-Est, pentru extinderea dialogului regional, cu accent pe Balcani. Capitolul doi stabilește pentru ambele state obiectivele de cooperare economică, investiții reciproce de capital, colaborarea în domeniul infrastructurii din energie, telecomunicații și transporturi. Părțile se pronunțau pentru dezvoltarea cooperării între statele din regiunea Dunării, cu accent pe protecția mediului și administrarea apelor.Capitolul trei acoperă problematica minorităților naționale – a românilor din Ungaria și a maghiarilor din România, precum și extinderea rețelelor de instituții culturale și educaționale. Părțile se obligau să promoveze libertatea religioasă, inclusiv libera dezvoltare a cultelor aparținând minorităților naționale, dar și luarea de măsuri în privința restituirii sau despăgubirii pentru proprietățile care au aparținut anterior comunităților, bisericilor și altor persoane juridice.
Acest ultim punct s-a aplicat cu larga favorabiloitate si nu cu jumatati măsură în România, care are o legislație extrem de permisivă în această materie, nu și în Ungaria, care nu a elaborat o legislație europeana de restituire a bunurilor naționalizate de regimul comunist. În Ungaria a existat o singură excepție pentru bunurile imobiliare de folosință religioasă, restituite în baza unei legi din 1993, cu valabilitate limitată la 5 ani.Dar normalizarea relatiilor intre cele doua tari se astepta sa evolueze favorabil reciproc …Dar nu a fost…suficientla Budapesta ! Premierul maghiar Medgyessy, a fostacuzat că a … legitimat Tratatul de la Trianon ,Orban Viktor isi rupea hainele de pe el, in plina strada… Am spus mai sus că documentul de factura europeana privind un „parteneriat strategic” s-a semnat la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, într-o atmosferă extrem de deschisă. În următoarele două zile, 30 noiembrie-1 decembrie, a avut loc în capitala ungară o reuniune internațională pe probleme de mediu și gestionarea apelor, determinată de marile inundații din vara acelui an în Europa Centrală, inițiată și organizată de partea ungară la nivel de premieri. Reuniunea s-a încheiat in spirit european cu o Declarație comună, semnată de șefii de delegații la 1 decembrie, la prânz. În seara aceleași zile, Ambasada României la Budapesta a organizat obisnuita si fireasca Recepție de Ziua națională la Hotel Kempinski din Piața Ferenc Deak. La recepție ,iarasi absolut normal in plan diplomatic au participat atunci cei doi premieri, Adrian Năstase și Pèter Medgyessy, plus miniștri români și omologii lor ungari, precum și conducerea de atunci a UDMR, în frunte cu respectatul poet Marko Bela.
Dar fiind pe…faza,inversa la timpul respectiv,in aceeasi seara în fața Hotelului Kempinski a fost organizată de partidul lui Orban Viktor o „sustinuta”
La 1 mai 2004, Ungaria a intrat în Uniunea Europeană. După această dată, în baza acordului de „parteneriat strategic”, autoritățile ungare, dar și opinia publică, a sprijinit România pentru integrarea în UE, proces încheiat la 1 ianuarie 2007. În baza acestui acord, după retragerea lui Pèter Medgyessy și venirea la guvernare a lui Ferenc Gyurcsány, tot socialist, între 2005 – 2007 au fost organizate in continuare ședințe de guvern comune, la București, Budapesta, Szeged și Sibiu. Chiar dacă nu s-au rezolvat foarte multe chestiuni în relația bilaterală, faptul că membri ai Guvernelor României și Ungariei s-au întâlnit a contat enorm pentru acea posibilă reconciliere româno-ungară.
Neo-revizionism de tip hibrid Odată cu 2010, prin câștigarea alegerilor în Ungaria de către Alianța Tinerilor Democrați – FiDeSz și liderul acestei formațiuni, rebelul din tinerete al vietii politice din Ungaria ,evident Viktor Orbán, etichetați politic ca fiind de dreapta ,ba chiar și extrema dreapta, Atunci s-a pus capăt trendului pozitiv în relațiile României cu Ungaria. Din start, Viktor Orbán, în calitate de premier nationalist, a declarat că el nu face ceea ce au făcut socialiștii… În consecință, nici nu a vrut să mai audă de ședințe comune cu Guvernul României.Si avea,in felul lui sovin si revansard,…dreptatatea clasica a revizionistlor de dreapta Dacă în doi ani premierii Adrian Năstase și Pèter Medgyessy au avut 13 întâlniri în plan bilateral și multilateral, nu știm ca, în anii dictaturii sale , Viktor Orbán să fi avut o întâlnire oficială, în bilateral, cu vreunul din premierii României! Dar în România a venit frecvent,si suparator agresiv ca particular ,un personaj promovand ichiar n Romania,anularea prevederilor Tratatului de la Trianon Destinatia lui declarata era doar in Transilvania,unde spune ca se simte acasa pentru orice întâlnire ; dar numai cu si pentru comunitatea maghiară. A avut și are proiecte separatiste de sprijin a acestei comunități, de la investiții economice, culturale și educaționale, până la înființarea și finanțarea de echipe de fotbal ! Toate acestea, cumulate, nu sunt altceva decât un neo-revizionism agresiv de tip hibrid, practicat de autorități ale statului ungar pe teritoriul României.Faptul că în toate aceste vizite se întâlnește ostentativ doar cu lideri ai UDMR, nu credem că aceste contacte … suplinesc autoritățile române, chiar dacă această formațiune (a)politică se află la guvernare în România. Umbrela UDMR asigură însă lui Viktor Orbán și colegilor lui din FiDeSz, liniștea și securitatea totala , lipsă de reacție a autorităților române la declarațiile și provocările lor. Nici chiar declarațiile rasiste și antieuropene făcute de Viktor Orbán la 23 iulie anul curent la Băile Tușnad, nu au deranjat autoritățile române…
Interesant că la o întâlnire a miniștrilor de externe, român și ungar, premergătoare „Școlii de vară” maghiare de la Băile Tușnad din acest an, dl. Bogdan Aurescu a solicitat ca, în baza acordului de „parteneriat strategic” româno-ungar, personalitățile ungare prezente să nu se refere la România. Da, în discursul său, Viktor Orbán nu s-a referit… la România, dar s-a referit la Transilvania. În finalul expozeului domniei sale, s-a subliniat expres că „Ungaria are ambiții comunitare, chiar naționale. Are ambiții naționale, chiar europene. De aceea, în perioada dificilă care urmează, pentru a ne păstra ambițiile naționale trebuie să rămânem uniți. Patria trebuie să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămână unite”.Ce poti sa-i raspunzi decat ca unui derbedeu care minte si cand bea apa…Nu trebuie decat să cunoști puțină istorie pentru a înțelege aceste mesaje antiromanesti si a identifica acea …„patrie” nenumită, cu care și Transilvania trebuie să rămână unită. Nu putem decât să ne asociem aprecieriilor că pentru cei 25.000 de turiști care au participat în acest an la Tușnad/Balvanyos, „au fost nu doar zile de relaxare ,ci de ordinara îndoctrinare sub ochii unui guvern cu pantalonii pe genunchi…” („Între Budapesta,1956 și Băile Tușnad, 2022”, în Observator Cultural, nr. 1120/ 2022).
prof deak andrei si d.d.rujan
Unire sau separare !? Unire cu cine ? Cine e mai bun dntre evreii care conduc politica la Bucarești si evreii care trag sforile la Budapești ! Unirea asta este o iluzie desarta ca venirea lui Mesia . In loc sa fii jefuit de un centru administrativ Roman , te bucuri ca te va jefui alt centru administrativ Roman. Si Bucareștiul si Budapeștiul sug la țîța Vaticanului , manipulatorul ambelor marionete . Am o casa in Marghita , oras cu 90 la suta unguri ! De 1 decembrie sarbatoreau cu steaguri romanesti ziua nationala a Bucarestiului ( centrul administrativ al fictiunii juridice Romania) cu un entuziasm demn de niste oameni beti ! Care era motivul ? Motivul era ca nu le mai pasa nici de vrajeala politicii iredentiste maghiare si nici de aia perversa damboviteana . Tot ce vroiau era sa bea o bere in tihna in afara antagonismelor sterile si a fictiunilor mincinoase .
Relatiile corecte dintre Romania si Ungaria sint cele impuse de olteanul Ceausescu si nu cele stabilite de tiganul Nastase.
Diferentele sint evidente: pe timpul lui Ceausescu hungurii nu miscau in front. Acum indraznesc sa conteste Trianonul si-si fac de cap in Transilvania si in parlamentul Romaniei sub privirile indulgente si aprobatoare ale emanatilor.
„Patria trebuie să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămână unite”…
Unite cu cine? Declaratia premierului Orban se constuie ca o crasa instigare la separare!! Si aceste „instigari antiromanesti” au ramas fara replica din partea guvernului roman si a PSD,
Cam degeaba …din partea celui mai mare si reprezentativ partid politic care evita mereu sa ia taurul UDMR cde coarne