Ucraina si Resetarea Mondiala
In esenta lui razboiul din Ucraina se poarta pentru reorganizarea sau resetarea geopolitica si ecopolitica a lumii. Desigur, invazia rusa cauzeaza suferinte de nedescris in randul populatiei, dar ceea ce se vede este doar varful ghetarului. In adancime are loc o lupta letala intre viziuni opuse asupra viitorului lumii: Pe de o parte, Capitalismul globalist occidental condus de America, si pe de alta, National-socialismul rusesc. Noua viziune a Moscovei reprezinta un hibrid deocamdata neclar intre un trecut compromis si un viitor incert.
In prezent, batalia are loc in Ucraina, dar obiectivele sunt globale; e vorba de reimpartirea si dominarea lumii. Inclestarea e pe viata si pe moarte. Ambele tabere si-au pus in joc toate armele de care dispun. Rusia face aluzii la evrei si la anti-semitism si incearca sa agite lumea impotriva occidentului; America si globalistii au mobilizat mass media cu apeluri patetice si emotionale. Nici una din parti nu-si poate permite sa piarda. In cel mai fericit caz, conflictul se va incheia prin remiza, dar solutionarea de durata se lasa asteptata.
***
Viziunea occidentala a noii lumii a inceput spre sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, a continuat in anii urmatori, si acum se afla in plina desfasurare sub ochii nostri. Imediat dupa razboi puterile invingatoare au fondat Organizatia Natiunile Unite, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Organizatia Mondiala pentru Comert si un numar de alte institutii si blocuri regionale. UIterior s-au pus bazele unificarii Europei occidentale si a fost infiintata Alianta Nord Atlantica (NATO). Dupa toate aparentele, liderii fondatori au avut intentii onorabile; anume, sa apere si sa promoveze libertatea si democratia de tip occidental. Sa ne amintim insa ca filozoful classic francez Blaise Pascal a afirmat ca “drumul catre iad e pavat cu intentii bune.”
Intentiile Occidentului au fost de la bun inceput globale, au fost urmarite cu mare perseverenta, si cu timpul s-a ajuns la denumirea de Noua Ordine Mondiala. Aceasta ordine a favorizat insa tarile dezvoltate si marile corporatii. Treptat, odata cu trecerea anilor, guvernele nationale au inceput sa-si parda prerogativele in timp ce marile companii au preluat economia mondiala. Prin economie si prin profituri s-a ajuns la manipulari politice si geopolitice.
Noua realitate a dus insa la framantari sociale si confuzii politice generate de polarizarea economica a lumii. Totusi, atata vreme cat America a aparat vestul impotriva comunismului, sistemul geopolitic si ecopolitic bi-polar din anii post-belici a functionat. Prabusirea lagarului comunist si dezintegrarea Uniunii Sovietice au declansat insa o competitie salbatica pentru dominatie mondiala. Drept rezultat, tarile vestice si corporatiile puternice din Occident au prosperat, in timp ce oamenii obisnuiti din Vest si tarile nedezvoltate din Est au inceput sa sufere consecinte dure si neasteptate.
In prezent, de exemplu, mass media Americana mentioneaza acel “un procent,” din populatia tarii care detine cea mai mare parte a avutiei nationale si care controleaza intreaga societate. Altfel, sistemul socio-politic American inca functioneaza, dar omul de rand se zbate sub datorii continue catre diverse banci si institutii financiare. La nivel global, situatia este si mai grava. In cartea sa bine documentata numita Superclass David Rothkopf scrie ca in prezent toata lumea e controlata de cateva mii de miliardari care au tot ce isi pot imagina si care vor sa acapareze si mai mult. Aceasta elita mondiala nu se considera legata neaparat de o anumita tara, are propriile ei cercuri, si e materialista si ateista. In plus si in mod ingrijorator, elita mondiala se bazeaza pe puterea militara a Americii care ii promoveaza interesele. De fapt autorul constata ca fortele militare ale Statelor Unite par pregatite sa se lupte impotriva intregii lumi. In ce scop aceste pregatiri? se intreaba David Rothkopf.
In timp ce la Washington globalistii sunt sprijiniti de Departamentul de Stat, Pentagonul atrage atentia asupra primejdiei de antagonizare simultana a mai multor adversari militari. Generalii Americani au in vedere China care inclina spre Rusia si care se pregateste pentru o confruntare potentiala cu Statele Unite. Si in timp ce Rusia s-a resemnat oarecum si doreste sa-si asigure o sfera regionala, America si China promoveaza viziuni de dominare globala.
***
Apologetii din Occident ai globalizarii au propria lor viziune asupra lumii si asupra unui “paradis pamantesc” pe care vor sa-l realizeze. Ei sustin ca in viitor “oamenii nu vor detine nimic si vor fi fericiti.” Asa sa fie oare? Si cine va controla si conduce acel paradis? Ce se observa in societatea Americana contemporana este o tendinta clara anti-religioasa si anti-crestina: libertinaj, ambiguitati, perversiuni, dizolvarea familiei, pervertirea copiilor… Nu e de mirare ca in America au inceput sa apara temple dedicate diavolului.
Pe plan politic, cetatenii Americani continua sa-si aleaga singuri reprezentantii si acestia la randul lor sunt raspunzatori in fata celor care i-au ales. Si aici insa procesul democratic s-a impotmolit deoarece o campanie electorala costa milioane de dolari. Cine isi permite asemenea cheltueli? Cine finanteaza campaniile electorale si cum sunt rasplatiti finantatorii?
Daca pe plan local mai exista totusi sperante de reprezentare populara, la nivel global ideea de democatie este o gluma. Elitele financiare mondiale nu se aleg. Ele se auto-impun si nu sunt raspunzatoare in fata nimanui. Ele se considera atot-puternice si de altfel tind sa-l inlocuiaca pe Dumnezeu.
Daca pe timpul comunismului, Uniunea Sovietica vroia sa realizeze raiul socialist pe intreaga planeta, acum se pare ca America si-a asumat un rol asemanator, dar sub alte forme si cu alti actori. S-au inversat oare rolurile? Vrea America sa creeze prin globalizare acel paradis pamantean in care nimeni nu va poseda nimic si toti vor fi fericiti? Cam acelasi lucru il urmareau si comunistii. Si acel paradis de fapt a fost realizat deja in Corea de Nord!?
***
Sa revenim totusi la razboiul din Ucraina. E crestineste si uman sa ajutam sarmanii oameni izgoniti din casele lor si ramasi pe drumuri, dar ce se urmareste in final in acest conflict?
Pentru elita financiara occidentala scopul razboiului din Ucraina este extinderea sferei de infuenta spre est, acapararea de noi resurse si de viitoare profituri. Si daca elita globalista reuseste sa adauge si Ucraina la portofelul ei international urmatoarea tara vizata va fi Rusia. Rusia va fi marele premiu. Va imaginati imensele bogatii ale Siberiei! Cu tehnologia moderna si ceva investii, aceasta ar insemna profituri de trilioane de dolari pentru elita financiara a lumii.
Moscova respinge ideia unei Rusii supusa elitei globale, iar populatia tarii e divizata. Tinerii educati sunt atrasi de libertatile si posibilitatile oferite de Occident. Noii imbogatiti ezita si sunt nelinistiti. Oligarhii ar accepta noua ordine daca Occidentul le-ar garanta bogatiile pe care le-au obtinut prin jaf. Altfel, majoritatea rusilor sunt luati prin suprindere de evenimente si sunt pusi intr-o mare dilema. Rusii sunt patrioti si sunt mandri de importanta si misiunea tarii lor. Ei resping tendintele autoritare ale lui Putin si noile restrictii economice, dar toata istoria Rusiei e plina de regimuri abuzive. Asemenea regimuri le-au asigurat rusilor stabilitate si mandria de a stapani un imperiu care se intinde dela Marea Baltica pana la Oceanul Pacific. De aici dilema: Vor accepta rusii democratia occidental or vor prefera vechea Rusie?
In ultimii ani, multi rusi s-au intors la religie si la vechile traditii. Biserica Ortodoxa Rusa la randul ei respinge viziunea globalistilor asupra lumii si deplange multe din atitudinile Occidentului pe care le considera decadente si imorale. Aceasta confruntare de valori si de viziuni dintre Vest si Est nu e la vedere in conflictul din Ucraina, dar reprezinta fundalul pe care se desfasoara razboiul. Mare pacat de suferintele oamenilor, dar inclestarea actuala pare doar un episod premergator la ceea ce ar putea urma. Dincolo de Rusia se contureaza China cu propria ei viziune asupra lumii; o viziune colectivista, socialista si nationalista. Alte planuri si o noua ciocnire cu potential catastrofal la nivel global.
PS:
America: Garanteaza libertatea; faci ce vrei, dar libertatea ți se poate lua oricand.
China: Garanteaza viata; faci cum vrei, dar daca provoci partidul ramai fara viata.
Rusia: Faci si ce vrei si cum vrei; oricum nu-ti garanteaza nimeni nimic!
Nicholas Dima, Fost redactor la Vocea Americii, fost profesor la Centrul Militar American “John F. Kennedy“, Carolina de Nord, USA.
Publicat la 1 Aprilie 2022 (Ziarul <cotidianul.ro> Bucuresti, rubrica Externe.
„De aici dilema: Vor accepta rusii democratia occidental or vor prefera vechea Rusie?” – aceasta dilema nu exista in realitate.
Rusii, asa cum sa- aratat mai sus in articol, au revenit bucurosi si sincer la Ortodoxie, religie si cultura ce respinge complet cultura Woke occidentala.
De ce ar trebui rusii sa prefere vechea Rusie? Vechea Rusie este doar in amintirile nostalgice ale comunistilor, care insa si ei au schimbat balanta valorilor, uitand de rolul international al comunismului si axandu-se pragmatic pe nationalismul asumat, real si mandru patriotic.
Rusii au ales deja noua Rusie care se pare ca multi nu o cunosc inca si nu o inteleg, de aici apar falsele dileme.
Ne este greu sa ne imaginam: „imensele bogatii ale Siberiei! Cu tehnologia moderna si ceva investii, aceasta ar insemna profituri de trilioane de dolari pentru elita financiara a lumii.”
Greutatea vine de pe partea investitiilor, de unde sa ia elita bani sa investeasca in Siberia? Pana sa ajunga elitele sa poata investi in Siberia dolarul si euro vor fi la pamant, iar elitele vor fi falitele financiare ale lumii.
Intre timp dolarul, zi de zi este scos tot mai mult din circuitul comercial international si valoarea lui scade pana la punctul cand nimeni nu va mai avea incredere in promisiunile fara acoperire ale bankerilor occidentali.
„Aceasta confruntare de valori si de viziuni dintre Vest si Est nu e la vedere in conflictul din Ucraina, dar reprezinta fundalul pe care se desfasoara razboiul.” – iata o fraza care depicteaza intreaga realitate a conflicului din Ukraina.
Cei care cheltuiesc enorm cu razboiul sunt NATO si in special SUA.
La ritmul in care se prabuseste sistemul unipolar hegemonic aceste cheltuieli doar ajuta sa capete o acceleratie mai mare. Rusia nu se grabeste si nu investeste prea mult in acest razboi, in schimb e pregatita sa dea ripostele cuvenite celor din spatele Ukrainei. Rusia le da ocazia sa cheltuiasca din nou ca si in Viet Nam.
Degeaba au spus occidentalii ca Afganistanul a fost Viet Namul URSSului.
Cand sovieticii au parasit Afganistanul si-au luat toate fortele si bagajele si nu au plecat intempestiv, peste noapte cu elicopterele cu oameni spanzurati de ele.
https://www.history.com/.image/c_limit%2Ccs_srgb%2Cq_auto:good%2Cw_1400/MTcyMjAxNzg1NTI2NjU4NTg1/fall-of-saigon-gettyimages-514874806.webp
Foto – Fuga din Saigon
Aceiasi figura americanii au facut-o in Kabul, cand oamenii de care ei s-aufolosit au fost abandonati si care incercand sa se salveze s-au agatat disperati de avioanele americane, gasindu-si moartea.
Sovieticii au lasat un guvern functional in Kabul, iar populatia nu a suferit de foame, caci sovieticii nu au confiscat fondurile monetare de schimb asa cum au facut americanii anul trecut cu fondurile afgane de peste 40 bilioane de dolari.
Ca guvernul afgan nu a mai dus-o mult este alta treaba, initial i-au chemat pe sovietici sa-i ajute, insa in final s-au razgandit, fiind mituti de americani.
Pierderile sovieticilor nu au fost nici pe departe la nivelul pierderilor americane in Viet Nam. Acum rusii le servesc un nou Viet Nam americanilor si UE, iar acestia au o buna scuza sa spuna din nou ca tot rusii sunt vinovati de criza lor monetara si nu ca ei au tiparit prea multi dolari si euroi.
Rusia are timp sa pieptane si sa filtreze teritoriile pe care le ia inapoi treptat si metodic de la Ukraina, in asa fel incat nici un nazist sa mai ramana in teritoriile traditionale rusesti.
Asta’i cursul razboiului rus, cu grija si cu discernere.
Restul este propaganda de razboi, materie in care occidentul este in priza din 1914 incoace, ei nu au mai oprit masina propagandei de razboi nici dupa razboiul rece, ura si dispretul au fost aratate deschis Rusiei si celor din cercul Rusiei.
In ce priveste SUA ele au fost in permanenta in razboi, din 1776 si pana azi, in 246 de ani au avut acumulat pe luni si zile doar o perioada de aproximativ de 2 ani de pace reala.
SUA au trait si mai traiesc din razboaiele jaf si sanctiuni, confiscand averile tarilor victime. Ca sistemul lor unipolar cade cu tot cu Pax Americana este o mare usurare pentru intreaga lume, desi costa pe toti, caci fondurile de schimb si aurul depus in garantie in bancile americanie au disparut de mult si nici nu mai au cum sa le recupereze.
Cu toate pierderile astea tarile mici si mijlocii vor ca hegemonul criminal sa dispara cu tot cu aliatii lor de pe scena politica a lumii.
Va fi greu, un sacrificiu imens, dar va merita.