26 Martie 2020

Vremea urgiei

Trăim un timp de năpastă, un timp în care uităm să mai fim un neam strâns la bine și la rău.
NOI, numiți peiorativ ”diaspora” suntem niște venetici. VOI, mai români decât alții sunteți adevărații români neaoși
Am devenit un neam sfârtecat de propagandă în NOI și VOI, astfel încât românii nu mai au nevoie de dușmani.

Vorbiți cu parapon despre ”diaspora” care a votat altfel decât ați fi dorit dumneavoastră.
Vorbiți cu ură despre ”diaspora” care se întoarce acasă la vreme de deznădejde aducând molimă, aceeași diasporă pe care în alte împrejurări politice o căinați că a luat drumul străinătății din cauza condițiilor de nesuportat din România.
Vorbiți cu dispreț despre ”diaspora” needucată care face de râs România prin cerșetori, prin prostituate, prin cei care se vând ”nedemn” pentru ”a șterge fundul bătrânilor” pe meleaguri străine.

Dar, v-ați pus problema că această ”diasporă” este de fapt România?
V-ați pus problema că nu străinătatea i-a educat și i-a format, ci sistemul de educație din România?
Oare manelele sunt ”made in Diasporă” sau sunt „made in România”?

Nu credeți că este este timpul să aruncați aceste haine murdare ale urii dintre români pe care vi le așază pe umeri diverși politicieni meschini sau jurnaliști în căutare de senzațional ieftin pentru a dezbina societatea românească?

Da, pe toți ne oripilează comportamentul țiganilor în țară sau peste hotare, dar mai ales atunci când îi vedem la revenirea în țară.
Dar, situația cu țiganii este urmarea unei politici incoerente a guvernelor țării care au închis ochii la „specificul” antisocial al acestora. Și aceste politici au fost și sunt inspirate din „sugestiile”, chiar directivele progresiste ale Bruxelles-ului.
Școala și educația copilului, altădată obligatorii în România, ca și în alte țări, au rămas istorie, deoarece ”obligarea” individului de a se comporta conform normelor sociale, nu este o noțiune compatibilă cu valorile europene.

Revenirea ”diasporei”, de fapt a cetățenilor români în țară, este un drept inalienabil. Iar un principiu de bază al oricărui stat este de a avea grijă de cetățenii săi oriunde s-ar afla. Inclusiv să-i primească în țară și chiar să întreprindă toate măsurile pentru a-i aduce acasă.
Altfel, luați-le cetățenia română.

România nu este singura țară care își primește cetățenii sau îi ajută să se întoarcă. În plină pandemie, pentru orice american, oriunde se află în lume, statul american angajează curse speciale (chartere) să-i aducă acasă, mai ales în condițiile în care granițele terestre, maritime și aeriene sunt închise. Și primul lucru este plasarea lor în carantină. Și nu numai America.

Dacă situația monitorizării din România este scăpată de sub control, atunci avem dovada unui stat neguvernat din cauza unei administrații neexperimentate sau nepricepute. Dar este și un stat neguvernabil prin lipsa de disciplină a locuitorilor, rezultat al unei mentalități alterate, mentalitate exacerbată de formatorii de opinie care profită de lipsa totală de educație civică.

Practic, trăim o vreme de război global cu un inamic puternic și necruțător. Trăim un moment de criză majoră pe care doar guvernele pot și trebuie s-o gestioneze, nu strada.
Ce pot face pentru ieșirea la lumină zvonurile, protestele bazate pe zvonuri sau pe impresii personale? Are strada experiență în asemenea situație?
Acum este timpul acțiunilor coordonate și decise și doar guvernele le pot lua, deoarece guvernele au și toate datele generale, dar și resursele. Altfel se ajunge la haos și anarhie.

Suntem nemulțumiți de măsurile luate, considerăm că se putea face mai mult, dar concluziile se vor trage mai târziu când societatea se va reașeza.

Mircea Popescu

******

Nota redacției – Avem numai cuvinte de prețuire pentru tot ce a făcut dl Mircea Popescu pentru idea de unitate românească. De acea ne miră în textul de mai sus câteva idei și cuvinte neglijente. Nu are nicio acoperire folosirea cuvîntului URĂ, cum că acest sentiment ar fi apărut la românii de acasă față de cei plecați, care acum se întorc în Țară, având motive serioase pentru acest gest. Că printre românii care revin se află și mulți țigani, asta este altă poveste și trebuie discutată separat. Țiganii care au fost sau mai sunt prin Occident au avut o menire de care nu au fost conștienți: ei ai făcut vizibilă diferența dintre țigani și români, dintre țigani și calitatea de cetățean român! A devenit tot mai evident că țiganii aparțin patrimoniului european și Europa trebuie să și-i însușească cu seninătate și responsabilitate. Confuzia român-rrom nu o mai face nimeni atât de curent ca la începutul anilor 1990. Stratagema încecată de Petre Roman și alții ca el nu a dus la rezultatul scontat. În Occident lumea s-a lămurit asupra acestei confuzii, a acestei încercări de manipulare ticăloasă.