Un popor de idioți?

 

 

Domnule profesor ION COJA, ați urmărit emisiunea TV la care a fost invitat aseară MARIAN MUNTEANU. Aș vrea să comentăm cele spuse de fostul dumneavoastră student.

 

Fostul meu student a spus multe lucruri care merită să fie comentate. Prea multe ca să le putem trece în revistă pe toate. Așa că pentru azi te rog să te limitezi la una-două din spusele sale, altfel discuția noastră va dura mai mult decât emisiunea cu pricina!

 

Atunci am să încep cu celălalt invitat al emisiunii, pe care l-ați cunoscut foarte bine și care v-a fost și dumneavoastră profesor: nemaipomenitul PETRE ȚUȚEA. Din cele scrise și spuse de PETRE ȚUȚEA, cea mai citată vorbă a sa este, probabil, cea rostită în mai 1990: „Am suferit pentru un popor de idioți!” Cum interpretați această idee: românii, un popor de idioți!

 

Dar nu asta este ideea!… A explicat foarte bine și MARIAN. Această vorbă a lui PETRE ȚUȚEA a fost mai degrabă o… o interjecție, iar nu o aserțiune! A fost reacția sa, plină de năduf, la rezultatul alegerilor din 20 mai 1990, când FSN, în frunte cu Iliescu, a obținut o majoritate zdrobitoare!

 

Nu a fost o fraudă electorală?

 

Nu cred! Ba chiar știu că FSN a mai dat din voturile sale celorlalte partide, ca să rezulte un palament cât mai multicolor, să dea bine ca imagine a pluralismului politic instaurat în România! În fapt, românii au votat masiv cu FSN, dar nu pentru că erau idioți. Am avut ocazia să discut cu PETRE ȚUȚEA despre această vorbă a sa. I-am prezentat argumentele mele că nu stau lucrurile chiar așa, era prea slăbit ca să reacționeze și să dezbatem aceste argumente, dar tăcerea sa îmi dă dreptul să spun că „l-am pus pe gânduri”! După trecerea anilor, pot spune că PETRE ȚUȚEA a avut și n-a avut dreptate. Depinde cum privești lucrurile!

 

Vă ascult! Vă ascultăm!

 

Dacă iei aminte la ce a urmat, la nenorocirile care s-au abăut asupra Țării prin guvernarea Iliescu-FSN, poți spune că românii au fost niște idioți când i-au votat în 1990. Ba chiar și mai apoi, în 2000, în 2012 etc. Numai că românii în 1990 nu au votat pentru ca țara să fie dusă acolo unde au adus-o Iliescu și tovarășii săi! Au avut de ales între candidații care erau pe liste! Și nu se poate spune că oferta electorală îți oferea ocazia sau șansa de a vota și cu cineva mult mai breaz decât Iliescu sau decât FSN!

Va fi intuit PETRE ȚUȚEA încotro vor evolua lucrurile sub guvernarea FSN-istă?!… Nu este exclus, dar nu li se poate reproșa românilor de rând că nu au avut intuițiile marelui ȚUȚEA!

Însă, în mod paradoxal – și asta n-am știut să-i explic atunci lui PETRE ȚUȚEA, succesul FSN s-a datorat mai ales adversarilor săi! Câmpeanu și Rațiu, ca și presa care-i susținea, îi acuza pe FSN că sunt comuniști, că sunt urmașii lui Ceaușescu, că nu vor face reforma mult trâmbițată!

Or lumea începuse să simtă, instinctiv mai ales, că nu aveam nevoie de reformă, de o reformă atât de radicală precum cea care le era propusă! Au luat în serios acuzația că FSN nu sunt anti-comuniști, că nu sunt reformiști,că nu vor face mult trâmbițata reformă! Românii, la 20 mai 1990, nu au votat cu FSN, ci au votat împotriva reformei pe care o promiteau toate platformele politice! Au crezut că FSN nu va face reforma! Acesta este motivul pentru care lumea s-a înghesuit în Duminica Orbului să voteze. Erau cozi nesfărșite spre seară, când m-am dus și eu să votez! A trebuit să aștept să-mi vină rândul și am avut ocazia să-i aud pe oameni ce vorbeau! Pot să depun mărturia asta! Oamenii erau îngrijorați de perspectiva neclară spre care îi îndemna fiecare partid, inclusiv FSN, care venise și el cu un mesaj reformator la fel de sforăitor ca și al celorlalți! Numai că românii au luat în serios ce spuneau opozanții FSN-ului și au votat cu FSN ca să se continue într-un fel politica PCR! Doar cei mai mulți lideri FSN fuseseră activiști ai PCR!… Au crezut că aceștia vor rămâne comuniști!…  Pe linia de dinainte de 1990.

Eu, ca naționalist, am fost foarte bucuros să văd reacția publicului, a electoratului. Mi s-a părut mai mult decât matură: instinctivă! A unui popor cu instinct istoric fără greș!

 

Cu cine ați votat în mai 1990?

 

Cu Rațiu și cu PUNR.

 

Cu Rațiu?!

 

Știam că Ion Rațiu se luptase în Occident cu revizionismul maghiar. Discutasem cu Câmpeanu și rămăsesem dezamăgit! Spera să fie votat de electoratul udemerist!… Iar de Iliescu nu putea fi vorba!

 

De ce?

 

Pentru că morții din decembrie 1989!…

 

Ce i-ați spus lui PETRE ȚUȚEA după alegerile din mai?

 

În discuția cu PETRE ȚUȚEA i-am adus aminte de o vorbă a sa: cel mai bun regim politic este cel care apucă să se învechească! În sensul că un regim politic se face mai bun odată cu trecerea timpului! Mai pe românește spus: schimbarea domnilor, bucuria nebunilor! Comunismul, adică regimul politic de după 1945, așa rău cum era, se făcuse tot mai bun, mai suportabil!… Din păcate, propaganda anti-ceaușistă fusese așa de insistentă și de perfidă, încât i-a împiedicat pe români să conștientizeze aspectele pozitive ale „epocii de aur”!… Ceea ce ne supăra pe vremea lui Ceaușesu s-a îndreptat în câteva zile după 22 decembrie: a încetat cultul personalității, am avut program TV 18 ore pe zi, duminica n-au mai fost restricții de circulație, benzină la discreție, dreptul de a înființa partid, libertatea presei, dreptul de a dezvolta o întreprindere privată, dreptul la pașaport… Alte schimbări nu mai păreau necesare! Nimeni nu le-a spus românilor că reforma care urmează va însemna desființarea întreprinderilor de stat! Că va însemna dreptul străinilor de a cumpăra pământ cât vor!… Că se va renunța la controlul averilor ilicite!…

Iar ceea ce ne supără azi nu se poate îndrepta în câteva zile, nici măcar în câțiva ani!

PETRE ȚUȚEA simțise corect că Iliescu nu este omul de care aveam nevoie! Dar nu avea de unde să priceapă ce-i făcuse pe oameni să voteze cu FSN! Nu programul și promisiunile FSN au contat pentru alegători, ci propaganda anti-fesenistă, care susținea că FSN este împotriva reformei! Ceea ce atrăgea încrederea românilor, popor conservator, anti-reformă și anti-revoluționar, cum bine știi că l-au caracterizat, corect, și clasicii marxismului. Alde Marx și Engels! Ce rău îmi pare că ȚUȚEA nu a cunoscut părerea lui Engels despre români!… Ar fi murit de plăcere!

 

Comentariul pe care l-a făcut MARIAN MUNTEANU la TV cum vi s-a părut!

 

Absolut corect! Lui ȚUȚEA, care a fost și este în continuare un pedagog al Neamului, i se admit și asemenea momente de intimitate, de familiaritate cu poporul român! Evident, ce i se permite lui ȚUȚEA, nu i se poate permite oricui, mie sau dumitale! Iar ȚUȚEA atunci nu a avut în vedere poporul român sub specie aeternitatis, ci la contemporani s-a gândit, la electoratul din mai 1990.

Nu uita vorba cea mai importantă spusă de MARIAN MUNTEANU aseară: actualul Parlament, ca și celelalte de dinainte, nu se poate spune nicicum că a fost ales de poporul român. Democrația ne aduce în situația de a vota unul dintre mai mulți candidați dintre care niciunul nu este pe placul nostru, al alegătorilor. Alegem mereu pe cel care a furat sau mințit mai puțin decât ceilalți candidați!… Diversiunea numită pluralism democratic ne pune în fața unei liste de candidați stabilită de partide. Candidații aceia au fost aleși de partide, iar romanii au trebuit să voteze cu unul sau cu altul, dar de ales nu au avut de ales și nu au ales! Au votat!…

Am scăpat de sistemul uni-partinic și am intrat sub dictatura a două-trei partide de impostori, care nu pot fi clintite din parlament! Nici vorbă de democrație, de regim politic pluralist! Ați văzut: un individ ca Hrebenciuc, pe care toată lumea îl știa cât este de corupt și nociv, nu a putut fi scos din parlamemt prin votul alegătorilor, ci numai de procuratură! A figurat în toate parlamentele de până acum!… Românii l-au ales? Nu! L-au ales colegii de gașcă mafiotă și l-au pus pe liste! A prins toate legislaturile, din 1990 până în 2012! Câte au fost?

 

Păi… Vreo sase-șapte! Șapte!…

 

Poți dumneata să spui că românii l-au ales pe Hrebenciuc sau pe Verestoi, altă figură sinistră a democrației nostre, de 7 ori?!… Și ca ei mai sunt câteva sute!… Reține vorba lui MARIAN, demonstrația pe care a făcut-o: parlamentarii noștri nu au fost aleși de poporul român!

Mai vorbim!

 

 

A consemnat Petre Burlacu

 

12 octombrie 2015