Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
Poziția pe care nu am fost lăsatăsă o exprim în Senatul Românieivezi toate articolele de Gabriela Creţu azi la 11:01 9 comentarii 323 vizualizari.
|
Astăzi s-a votat, conform Regulamentului, că senatorii nu au dreptul să participe în mod individual la dezbaterile generale privitoare la Legea interzicerii fracturării hidraulice, pentru eficiența activității. Aveți mai jos intervenția pe care mi-o pregătisem, consecventă cu ceea ce am susținut întotdeauna.
Stimați colegi,
Vă atrag atenția că suntem în fața a două pericole – unul este real, altul virtual dar posibil.
Pericolul real se cheamă abordare populistă. Această lege poate fi folosită drept exemplu didactic pentru cum se trece în derizoriu un subiect serios, din populism. Tema merita o dezbatere parlamentară de sine stătătoare sau o propunere susținută măcar de un grup politic, nu propunerea unui membru care să se laude că el a fost de partea cea bună și că l-au învins cei mulți și răi. Știu despre ce vorbesc. Nu e prima dată când colegul nostru ne pune în fața unei decizii care poate fi interpretată greșit de cetățeni.
Al doilea pericol însă este să răspundem noi înșine populist și să considerăm că, dacă textul legii este inadecvat, atunci și problema pe care vrea să o soluționeze ar fi fictivă, îngrijorarea cetățenilor nejustificată și exploatarea deja decisă. Și când spun cetățeni nu mă refer la cei din stradă. Deciziile noastre nu pot fi motivate de proteste ci de responsabilitatea pe care o avem față de întreaga societate și de viitorul ei.
S-au formulat obiecții întemeiate legate de consumul de apă, de efectele de mediu și tehnologia folosită. Sunt corecte. Pentru că nu e vorba de fracturare hidraulică, ci de fracturarea hidraulică orizontală mare consumatoare de apă, una care generează îngrijorare justificată acolo unde rezervele de apă sunt mici. Nu e vorba doar de apa care se consumă ci și de cea care rezultă, amestecată cu substanțe chimice care, în final, trebuie depozitată undeva, de o mare amprentă la sol, mișcări seismice, etc. Îi las pe colegi să explice.
Eu vreau să insist asupra altui fapt; aceasta nu e o problemă tehnică, a experților; e o problemă politică, privește viața oamenilor și cere o analiză de oportunitate, adică a raportului riscuri /beneficii; beneficiile exploatării par de la sine înțelese și nu este deloc astfel.
România importă doar 22% din consumul de energie, comparativ cu media europeană de 54%; are unul dintre cele mai diversificate mixuri energetice, deci risc mai redus. Suntem în frunte la securitatea energetică! Prin exploatarea rezervelor convenționale de pe platforma Mării Negre, se va adăuga o cantitate egală cu jumătate din consumul anual de gaz. Avem consumuri energetice de câteva ori mai mari decât media europeană, deci loc de economii.
Gazele neconvenționale au un cost de producție mai mare, deci, puțin probabil să vorbim de ieftinire… Un program serios de dezvoltare care să valorifice intern resursele suplimentare lipsește, momentan. O eventuală exploatare în baza legilor actuale nu permite statului român să dispună producție; în schimb, avem o piață europeană unică a gazului. Ca orice capitalism de periferie, vom exporta materii prime, neprelucrate…
Din aceste motive și multe altele, orice decizie serioasă cere exact ce lipsește aceastei legi – studii de impact, calcule economice, cercetare științifică comparativă. Nu putem să afirmăm că înțelegem deja ceea ce îi acuzăm pe cei din stradă că nu înțeleg. Felicit poziția pe care am primit-o de la Ministerul Economiei, foarte echilibrată în această privință.
Până și o modelare economică banală ne lipsește, un calcul care să ia în considerare cantitatea minimă exploatabilă comercial, numărul de sonde, amprenta la sol, cantitatea și sursele de apa care vor fi folosite, respectiv, zonele in care ne putem permite sa exploatam, o evaluare a externalitatilor negative (transport, mediu, sociale) și, luând în considerare nivelul redevențelor, să ne spună care ar fi măcar contribuția fiscală agregată aferentă.
Dacă suntem mai responsabili decât inițiatorul legii, și sper că suntem, astăzi asistăm doar la începutul dezbaterii oficiale legate de gazele de șist, nu sfârșitul ei.
PS
Aveam de gând să mă abțin la vot. Acum nu știu ce să fac…
Nota redacției Cine este Gabriela CREȚU? Una din puținele femei care fac politică în România și ar merita să fie mai bine cunoscute. Altele, mai cunoscute, se află-n treabă și ele… Sau mai rău: încurcă. Ca politiciană din partea locului unde vor ăștia „să fractureze” o așteptăm să-și facă mai bine auzită vocea în primul rând în interiorul PSD, partid care se joacă cu soarta noastră într-un mod nepermis. Fiți bărbată, doamnă Gabriela, că aveți cu ce! Inclusiv doctorate autentice! Felicitări!
Vă putem sprijini în vreun fel?
Si totusi, argumentele si cererile pe care le formuleaza G.C. privitor la legea in cauza sunt rationale si pun clar in evidenta lipsa acuta de justificare a legii in cauza.
Ma contrariaza apartenenta partinica si legaturile semnalate. Ieri Ponta afirma ca mai este un an de lupta politica si dupa ce vom avea un presedinte care sa ajute guvernul totul va fi in ordine!? Adica guvernul poate face orice ! Nu ma mira afirmatia cunoscand „calitatile” adolescentine ale domnului Ponta.
Oare ce parere are doamna G.C despre aceasta afirmatie? Este presedintele partidului domniei sale.
Nu trebuie sa va contrarieze nimic. Totul face parte din tactica uzuala a unei organizatii oculte de a ni se oferi alternative…bine controlate. De catre ei, fireste! Tactica exersata de 23 de ani in politica romaneasca, fara ca goyimii sa se prinda.
Uitandu-ma mai bine la titlul articolului „Poziția pe care nu am fost lăsată
să o exprim în Senatul României” ma intreb, retoric, dece nu a fost lasata si de catre cine?Raspunsul este clar:
– nu este vorba de prostia lor ci de intentii care nu vor binele tarii;
– puterea conteaza in continuare pe prostia noastra.
Si ma gandesc dece oare G.C. nu stie ce sa faca dupa argumentele f. serioase pe care le-a insirat? Cu parere de rau imi retrag aprecierile asupra caracterului persoanei in cauza.
Da! Iata un om si jumatate la locul potrivit!
Va fi oare inteles de majoritatea FUDULA care in general nu asculta, si daca eventual asculta va si pricepe? Avem atati DOCTORI care nu stiu sa scrie si citesc dar nu inteleg ce citesc!
Din pacate acestia nu inteleg marea responsabilitate pe care o au fata de tara si populatia ei si tocmai ei vor lua decizia, asa cum s-a intamplat de atatia ani.Alegem la conducerea tarii oameni obisnuiti sau si mai rau.
Un analist american spunea de curand intr-un interviu TV ca la noi problema asta se pune deoarece individul nu este proprietar si al bogatiilor din subsolul terenului sau. In America daca are noroc sa aiba bogatii in subsol ia pus Dumnezeu mana in cap. Daca nu ii mai place mediul creiat de exploatare se duce in Antile sau in Hawai, nu este o problema.
O asemenea conceptie iresponsabila probabil ca au multi dintre imbuibatii care iau hotarari, care mai tarziu iar putea deranja chiar si pe ei.
Sa speram ca mai sunt, inca, si oameni care gandesc.Altfel Dumnezeu cu mila, ne meritam soarta.
Distinse FELICITARI, din partea unui fost politician care in 2007, dupa derapajul POLITIC al nu putinilor ALOGENI-romanizati ad hoc..- am parasit DEZAMAGIT ” TAGMA JEFUITORILOR si prin ONG-ul…” SFATUL TARII>> am trecut de PARTEA NORODULUI ” ; Am devenit, ing-ec-politician…ADEPT al lui Tudor Vladimirescu…al carui Liceu cu numele lui Tudor…l-am si absolvit in 1948 la Tg.Jiu. Ma adresaz Dvs. dna. Cretu Gabriela si felicit pentru gandurile ce va framanta….Citindu-le in presa, sufletul meu de gorjean, m-a trimis imediat la una din emblematicele doamne din Tg.Jiu-ECATERINA TEODOROIU..in fata statuii, careia m-am inchinat ca elev..ani BUNI…Iar AZI o7.11.2013 cand v-am cunoscut..dilemele, stima dna Gabriela Cretu, MA SIMT MANDRU si sunt incredintat ca zicerile ROMANILOR adevarati, au sanse in aceste vremi de restriste sa poata iar.. STRIGA…cu nadejde in gura mare..IATA..ca „.. TOT ce-i romanesc….nu piere…!? ”
Va-s fi indatorat daca accesand pe site, pe mail, NUMELE MEU de ARISTIDE BUZULOIU ati retine ca Dvs. NU SUNTETI singura… in aceasta lupta….dreapta…Va stau la dispozitie Dvs. si neamului meu…Aristide Buzuloiu, strabunic cu doi baieti la gradinita…ArBuz.cu parola de JALES ….
Mai sapati! Si vedeti ce legaturi de familie exista intre doamna in chestie si Dumitru Buzatu, cel mai inversunat lobbyst al gazelor de sist si presedintele CJ Vaslui: http://www.evz.ro/detalii/stiri/gabriela-cretu-sotia-baronului-dumitru-buzatu-468598.html
Sfanta naivitate! Mai aveti sa o ridicati in slavi pe Daciana!
Felicitări GABRIELA CREŢU
Oameni ca dumneata fac cinste poporului român şi constituie excepţia în politica românească.
O femeie cu convingeri şi o personalitate în faţa căreia îmi plec fruntea!
Esti prost sau nu ai citit ce scrie „un cetatean”?
succes gabrielei cretu.sa-i oferim tot sprijinul.gm