În cuprinzătorul material despre Transnistria al domnului VIOREL DOLHA am găsit și următoarea relatare:

În Cocieri (satul transnistrian care i-a dat pe prozatorul şi regizorul Ioviţă Vlad şi academicianul I.Capiton Lupol) învăţătoarea Maria Gherasim Isaicul în timpul conflictului pleca şi se întorcea de la şcoală purtând cu ea, tricolorul. Într-o noapte au ucis-o şi au aruncat-o în fântână.85 Ferice de copiii ce au avut-o în frunte. Vai nouă ce le permitem unor analişti români (nu doar lui Smirnov şi armatei a XIV-a) să afirme categoric că nu avem interese în Transnistria şi că aceasta nu aparţinuse nicicând României.

Cu gândul la aceşti bravi români transnistrieni va fi zis probabil C.Coposu că ,,integritatea noastră teritorială până la frontierele estice ale neamului este o obligaţie sfântă, ca a XI-a poruncă a decalogului românesc”.

Așadar este vorba de o martiră a românismului, despre care se cuvine să știm mai multe! Rog pe cine se va găsi să ajungă la Cocieri, sat de dincolo de Nistru, să cerceteze și să salveze de la uitare nu numai numele, dar și faptele acestei brave românce. Mă angajez ca acelei persoane să i se deconteze cu îndestulare cheltuielile inerente și inevitabile, ținând cont și de primejdiile la care se va expune reporterul în cauză, căci de un reporter avem nevoie, de un Vasile Șoimaru! Nu pot fi mulți ca Vasile, dar tot mai sunt câțiva în Moldova, cea mereu născătoare de oameni!

i.c.