Stări aparente de boală

 

Medicul maghiar Lenkei Gábor a rămas în memoria multor oameni ca „Medicul care s-a ridicat împotriva MAFIEI MEDICAMENTELOR ”.

Medicul maghiar Lenkei Gábor a susţinut, în faţa unei săli arhipline din Târgu Mureş, o conferinţă cu tilul: „Stări aparente de boală”, în cadrul căreia a recunoscut că intenţionează să convingă oamenii că, în cazul unor simptome de boală, să nu apeleze imediat la medic, ci, să fie cât mai atenţi la consumul unor cantităţi optime de lichide, şi să-i asigure organismului un aport zilnic corespunzător de vitamine.

 

După cum specificam şi în titlul acestui articol, Dr. Lenkei Gábor este considerat o personalitate marcantă în lupta împotriva mafiei medicamentelor. La prima sa vizită în Transilvania, Dl. Lenkei, un adevărat specialist cu un stil de prezentare plin de umor, a accentuat faptul că fiinţa umană consumă în prezent cantităţi mult reduse de lichide, se mişcă insuficient şi datorită unor credinţe greşite, evită consumul de sare şi grăsimi.

 

Aceste aspecte duc adesea la apariţia unor simptome, pe care ne grăbim să le considerăm debutul unor boli, deşi acestea nu reprezintă decât nişte carențe banale care ar putea fi eliminate fără a apela la tot felul de medicamente.

Dr. Lenkei Gábor a obţinut diploma de medic în 1986, ca absolvent a Facultăţii de Medicină din Debrecen, acumulând apoi o bogată experienţă ca cercetător, medic internist şi ginecolog. Încă de la începutul conferinţei sale, Dl. Lenkei a dorit să clarifice că nu se pronunţă nicidecum pentru o renunţare totală la medicamente, aşa cum ar crede unii.

 

El recunoaşte deschis că există situaţii în care medicaţia este justificată şi inevitabilă. Cu toate acestea, după părerea sa, utilizarea acestor medicamente s-a generalizat îngrijorător de mult, deşi în majoritatea cazurilor nu ar fi necesară. Prin aceasta generalizare lipsită de discernământ s-au amplificat şi efectele secundare negative pe care aceste medicamente le au asupra sănătăţii populaţiei.

 

Toate acestea au început în urmă cu cca. 100 de ani în SUA, când pe piaţa remediilor medicale au intrat ca investitori proprietarii firmelor din industria de medicamente şi cea chimică. Interesele industriei farmaceutice sunt în mod evident opuse eforturilor care se fac pentru întărirea sănătăţii omului, întrucât, dacă nu suntem bolnavi, nu cumpărăm medicamente. Putem afirma că în acest sens, astăzi se poate vorbi cu adevărat despre o mafie a medicamentelor.

 

Ministerul Sănătăţii din Ungaria a publicat nişte statistici care arată că în această țară 1,2 din 10 milioane de persoane îşi administrează individual mai mult de zece tipuri de medicamente. Nu dispun de date concrete pentru situaţia din România, dar în timpul plimbărilor recente pe care le-am făcut pe arterele principale ale oraşului Târgu Mureş am remarcat o sumedenie de farmacii. În cadrul Uniunii Europene mor anual cca. 200 de mii de persoane datorită efectelor secundare negative ale medicamentelor, în timp ce în Ungaria cei care plătesc cu viaţa din acest motiv sunt în jur de 7-8 mii pe an.

 

Printre cauzele mortalităţii acestor persoane, efectele secundare negative ale medicamentelor se situează pe poziţia a treia. Cred că putem constata pe bună dreptate, că aceste aspecte au depăşit cu mult un interes rezonabil de afaceri – a afirmat specialistul pe baza acestor statistici.

 

După părerea sa, medicii din ziua de azi se subordonează din păcate intereselor producătorilor de medicamente, scăpând cu desăvârşire din vedere principiile utilizării rezonabile ale acestora, regulile unei vieţii simple şi sănătoase în care vindecarea se face adesea natural, fără a apela neapărat la medicamente.

 

Corpul omului modern conţine nivele mult reduse de lichide şi oxigen, afirmă Dr. Lenkei. Pentru a ne păstra sănătatea nu sunt necesare miracole sau măsuri spectaculoase, ci doar aceste trei elemente esenţiale: apă, oxigen şi substanţe nutritive.

 

Corpul uman este alcătuit din cca. 60% apă, 19% albumină, 15% grăsimi, 5% elemente minerale şi 1% carbohidraţi. Alimentaţia omului contemporan este însă prea săracă în lichide şi grăsimi, datorită campaniilor de informare eronată care au reuşit să îl convingă pe acesta că grăsimile sunt dăunătoare, deşi practica a demonstrat că lipsa grăsimilor din organism este cât se poate de nesănătoasă.

 

Un nivel corespunzător de oxigen şi vitamine este de asemenea absolut necesar pentru buna funcţionare a organismului. Cu toate acestea omul zilelor noastre prezintă o concentraţie extrem de scăzută de oxigen în corp datorită vieţii sale sedentare şi a lipsei de mişcare. Situaţia este mult agravată şi de acoperirea total insuficientă a necesarului de vitamine.

 

Cea mai mare dintre aceste carențe, care trebuie eliminată cât mai repede este dată de nivelul insuficient de vitamine. Fiecare fiinţă umană ar trebui să aibă un aport zilnic regulat de 15 feluri de vitamine. Necesarul de vitamină C în funcţie de greutatea corporală a unei persoane este de 30 mg/kilocorp, în timp ce aportul zilnic de vitamină B1 ar trebui să ajungă la cel puţin 100 mg/kilocorp.

 

Dacă organismul este privat de unul sau mai multe dintre elementele care îi asigură buna funcţionare, apar simptomele aparente de boală. Cu alte cuvinte, individul nu este bolnav cu adevărat, ceea ce face ca efectele pozitive ale medicamentelor să nu poate fi puse în valoare.

 

Astfel, medicamentele vor acţiona asupra organismului doar prin efectele lor secundare negative. Pe lângă toate aceste aspecte negative omul va dezvolta şi o concepţie deformată asupra stării sale de sănătate, care este chiar mai dăunătoare decât efectele secundare ale medicamentelor – a avertizat specialistul. Conform spuselor sale, producătorii de medicamente încearcă prin intermediul reclamelor să facă oamenii să creadă că, dacă se hrănesc variat şi consistent, atunci îşi asigură fără probleme necesarul de elemente nutritive şi vitamine pentru buna funcţionare a organismului. Dr. Lenkei Gábor neagă însă cu hotărâre acest aspect.

 

Dacă intenţionăm ca un copil să îşi satisfacă necesarul de vitamină C numai prin intermediul alimentaţiei, trebuie să avem în vedere pentru fiecare interval de 10 ore un consum de 4 kg de tomate, sau 2,5 kg de lămâi, sau 20 kg de mere.

 

Să ne gândim puţin la asta; în fiecare pauză copilul ar trebui să ronţăie câte 4 kg de mere. Dacă, de exemplu o femeie însărcinată ar dori de asemenea să-şi asigure necesarul zilnic de acid folic tot prin intermediul alimentaţiei, atunci ar trebui să consume în fiecare zi 15 farfurii de spanac. Acest lucru ar fi dificil, trebuie să recunoaştem şi pentru Popeye, marinarul, a adugat zâmbind medicul.

 

Zilnic patru litri de apă.

Specialistul a mai afirmat că un mare număr de afecţiuni şi boli îşi au cauza fundamentală în nivelurile mult reduse de lichide consumate. Un procentaj de 95% din oameni consumă zilnic mult sub nivelul optim de lichide. Cei doi litri de apă amintiţi de majoritatea celor care tratează această problemă, reprezintă de fapt doar minimum minimorum necesar.

 

Cantitatea optimă de apă necesară bunei funcţionări a organismului ar fi de cca. 4-5 litri. Acesta ar fi nivelul optim necesar. Aici intră bineînţeles supele, ciorbele, sucurile şi lichidele din fructele şi legumele consumate.

Multe persoane ne spun că nu consumă mai multe lichide pentru că nu au senzaţie de sete, dar ei ignoră faptul că un organism privat perioade îndelungate de timp de un aport corespunzător de lichide, îşi inhibă reacţiile reflexe de semnalare a acestor nevoi.

 

Aceste reacţii reflexe îşi revin însă în scurt timp la normal de îndată ce o persoană începe să consume lichide mai multe. În cadrul unui experiment, o persoană de 70 de kg a fost imobilizată o zi întreagă într-o încăpere cu temperatura optimă astfel încât aceasta să nu transpire. Individul nu putea să se mişte şi nici să vorbească.

 

Cu toate acestea, în urma experimentului a reieşit că, deşi persoana subiect nu a transpirat deloc şi a rămas complet imobilă, organismul său a pierdut prin evaporare cca. 0,5 litri de apă în 24 de h. Din această cantitate cca. 350 ml s-au pierdut numai prin respiraţie.

 

Remediu pentru dureri de cap: apă + sare.

Multe simptome au drept cauză fundamentală nivelul scăzut de apă din corp. Printre acestea putem enumera slăbiciunile generale, oboseala, ameţelile şi senzaţiile de vertij, crampele musculare, hipertensiunea arterială, scăderea capacităţii de concentrare, etc.

 

Multe persoane care suferă de migrene caută cu disperare cauza acestora, punându-le pe seama unor eventuale afecţiuni grave. Dr. Lenkei Gábor afirmă cu multă hotărâre că, principala cauză a durerilor de cap constă în nivelul scăzut de apă şi sare din organism. Mulţimea ascultătorilor a apreciat sfaturile specialistului şi este foarte probabil că un număr important dintre aceştia vor ţine cont în viitor de ele.

 

Medicul recomandă ca, în cazul unor dureri puternice de cap, să se consume o linguriţă (4-5 grame) de sare, după care să se bea 1 litru de apă. Procedând astfel, vom scăpa în mod aproape sigur de senzaţiile de durere extrem de neplăcute.

 

Calmantele nu reduc durerea!

Afirmaţia că medicamentele calmante reduc durerea este falsă, afirmă cu hotărâre dr. Lenkei. Vedem în multe reclame cum moleculele conţinute în aceste medicamente caută zonele dureroase şi acţionează asupra acestora. Acest lucru nu se întâmplă însă aşa.

 

În realitate calmantele întrerup legăturile senzitive între zona dureroasă şi creier, cu alte cuvinte ne scad capacitatea de a percepe durerea. Pe de altă parte însă cauza reală şi profundă a durerii nu dispare. Dr. Lenkei consideră total nepotrivit faptul că în zilele noastre, în societatea actuală care este centrată pe consumul constant de medicamente, medicii prescriu fără ezitare o grămadă de medicamente pentru orice simptom banal pe care îl prezintă bolnavul.

 

De exemplu dacă în ziua de azi o persoană acuză probleme legate de constipaţie, medicul îi prescrie imediat medicamente laxative. Ştiinţa medicală bazată pe principiile funcţionarii optime a unui organism sănătos ar pune problema complet diferit, recomandând respectivei persoane să consume mai multe lichide, întrucât constipaţia este cauzată adesea de un nivel insuficient de apă în organism.

 

Printr-o rehidratare coreszpunzatoare a organismului problema va dispare ca prin farmec în cel mai scurt timp. Un alt exemplu: dacă cineva are sângerări gingivale, acestei persoane i se recomandă imediat o pastă de dinţi magică sau, evident, medicamente, deşi respectivul simptom nu face altceva decât să tragă un semnal de alarmă relativ la cantitatea insuficientă de vitamină C din organism, care duce la slăbirea pereţilor vaselor sanguine.

 

Acestea devin astfel mult mai sensibile şi sângerează în timpul periajului dentar. Persoanei respective nu ar trebui să i se administreze sub nici o formă medicamente, ci mai multă vitamină C.

 

Similar, în cazul unui pacient cu somn agitat, medicul curant scapă cel mai adesea din vedere posibilitatea unei carențe de vitamină B1 şi îi prescrie imediat acestuia calmante sau antidepresive, deşi este un fapt cunoscut că respectiva vitamină este de nelipsit în buna funcţionare a sistemului nervos, lipsa ei provocând nelinişte, tensiuni interioare, somn agitat sau chiar depresie – adăugă dr. Lenkei Gábor.

 

Producătorii de medicamente obişnuiesc din păcate să „ascundă” pentru o perioadă anumite produse de sinteză cu efecte nocive, pentru a distrage atenţia de la acestea. În această direcţie, specialistul a relatat următorul exemplu: „În urmă cu mai mulţi ani exista pe piaţă un medicament recomandat femeilor care doreau să slăbească. Substanţele active din respectivul medicament s-au dovedit a fi însă atât de dăunătoare încât acesta a fost retras din circulaţie. Cu toate acestea, peste câţiva ani medicamentul a reapărut pe piaţă sub cu totul altă denumire, fiind recomandat de această dată copiilor hiperactivi.” Substanţa activă care stă la baza acestui medicament figurează pe lista naţională de droguri şi stupefiante periculoase.

 

Medicul Lenkei a dorit să evidenţieze cu îngrijorare modul pervers în care acţionează industria farmaceutică în acest sens. Aceasta „ascunde” în mod deliberat pentru o perioadă de timp un medicament nociv pentru a-l relansa pe piaţă cu un nume modificat şi cu recomandări care vizează grupuri de pacienţi total diferite.

 

Colesterolul nu este dăunător!

Medicul maghiar a ţinut să-i liniştească şi pe cei care se luptă cu „problema” nivelului ridicat de colesterolului în sânge. Deşi multe persoane primesc cu mare îngrijorare vestea unui nivel prea ridicat de colesterol şi încep imediat să îşi administreze o mulţime de medicamente prescrise de medicul curant, dr. Lenkei Gábor susţine pur şi simplu că acest mult mediatizat colesterol crescut nu e dăunător. Mai mult decât atât, organismul sintetizează vitamina D şi hormonul stresului (care ne ajută să nu clacăm în perioadele stresante), tocmai din colesterol.

Colesterolul este o substanţă nutritivă vitală şi în realitate nimeni nu ştie care este nivelul optim sau valoarea normală a concentraţiei acestuia în sânge. Medicaţia specializată în controlul nivelului de colesterol este una din sursele cele mai profitabile pentru industria farmaceutică. Din acest motiv „specialiştii” au stabilit o valoare maxim admisă a concentraţiei colesterolului în sânge pe care gradat o coboară tot mai mult, pentru ca „bolnavul” speriat de acest aspect să înceapă să consume medicamentele prescrise.

 

„Subliniez însă” a spus Dr. Lenkei, „ca această valoare nu e nici pe departe o valoare normală a concentraţiei de colesterol din sânge, ci una prestabilită de interesesele producătorilor de medicamente.

Însăşi teminologia utilizată în ziua de azi, de exemplu termenul de „pacient” care înseamnă „răbdător” ne indică clar situaţia absolut aberantă în care se află actualmente oamenii cărora li se impune forţat un anumit mod de viaţă şi un comportament total nesănătos.”

 

Prin această prezentare medicul maghiar a dorit să le deschidă ochii tocmai acestor „pacienţi”, pentru ca aceştia, avizaţi fiind acum, să poată decide în mod conştient dacă acceptă sau nu pe viitor ofertele cu care îi îmbie industria farmaceutică.