Stări aparente de boală
Medicul maghiar Lenkei Gábor a rămas în memoria multor oameni ca „Medicul care s-a ridicat împotriva MAFIEI MEDICAMENTELOR ”.
Medicul maghiar Lenkei Gábor a susţinut, în faţa unei săli arhipline din Târgu Mureş, o conferinţă cu tilul: „Stări aparente de boală”, în cadrul căreia a recunoscut că intenţionează să convingă oamenii că, în cazul unor simptome de boală, să nu apeleze imediat la medic, ci, să fie cât mai atenţi la consumul unor cantităţi optime de lichide, şi să-i asigure organismului un aport zilnic corespunzător de vitamine.
După cum specificam şi în titlul acestui articol, Dr. Lenkei Gábor este considerat o personalitate marcantă în lupta împotriva mafiei medicamentelor. La prima sa vizită în Transilvania, Dl. Lenkei, un adevărat specialist cu un stil de prezentare plin de umor, a accentuat faptul că fiinţa umană consumă în prezent cantităţi mult reduse de lichide, se mişcă insuficient şi datorită unor credinţe greşite, evită consumul de sare şi grăsimi.
Aceste aspecte duc adesea la apariţia unor simptome, pe care ne grăbim să le considerăm debutul unor boli, deşi acestea nu reprezintă decât nişte carențe banale care ar putea fi eliminate fără a apela la tot felul de medicamente.
Dr. Lenkei Gábor a obţinut diploma de medic în 1986, ca absolvent a Facultăţii de Medicină din Debrecen, acumulând apoi o bogată experienţă ca cercetător, medic internist şi ginecolog. Încă de la începutul conferinţei sale, Dl. Lenkei a dorit să clarifice că nu se pronunţă nicidecum pentru o renunţare totală la medicamente, aşa cum ar crede unii.
El recunoaşte deschis că există situaţii în care medicaţia este justificată şi inevitabilă. Cu toate acestea, după părerea sa, utilizarea acestor medicamente s-a generalizat îngrijorător de mult, deşi în majoritatea cazurilor nu ar fi necesară. Prin aceasta generalizare lipsită de discernământ s-au amplificat şi efectele secundare negative pe care aceste medicamente le au asupra sănătăţii populaţiei.
Toate acestea au început în urmă cu cca. 100 de ani în SUA, când pe piaţa remediilor medicale au intrat ca investitori proprietarii firmelor din industria de medicamente şi cea chimică. Interesele industriei farmaceutice sunt în mod evident opuse eforturilor care se fac pentru întărirea sănătăţii omului, întrucât, dacă nu suntem bolnavi, nu cumpărăm medicamente. Putem afirma că în acest sens, astăzi se poate vorbi cu adevărat despre o mafie a medicamentelor.
Ministerul Sănătăţii din Ungaria a publicat nişte statistici care arată că în această țară 1,2 din 10 milioane de persoane îşi administrează individual mai mult de zece tipuri de medicamente. Nu dispun de date concrete pentru situaţia din România, dar în timpul plimbărilor recente pe care le-am făcut pe arterele principale ale oraşului Târgu Mureş am remarcat o sumedenie de farmacii. În cadrul Uniunii Europene mor anual cca. 200 de mii de persoane datorită efectelor secundare negative ale medicamentelor, în timp ce în Ungaria cei care plătesc cu viaţa din acest motiv sunt în jur de 7-8 mii pe an.
Printre cauzele mortalităţii acestor persoane, efectele secundare negative ale medicamentelor se situează pe poziţia a treia. Cred că putem constata pe bună dreptate, că aceste aspecte au depăşit cu mult un interes rezonabil de afaceri – a afirmat specialistul pe baza acestor statistici.
După părerea sa, medicii din ziua de azi se subordonează din păcate intereselor producătorilor de medicamente, scăpând cu desăvârşire din vedere principiile utilizării rezonabile ale acestora, regulile unei vieţii simple şi sănătoase în care vindecarea se face adesea natural, fără a apela neapărat la medicamente.
Corpul omului modern conţine nivele mult reduse de lichide şi oxigen, afirmă Dr. Lenkei. Pentru a ne păstra sănătatea nu sunt necesare miracole sau măsuri spectaculoase, ci doar aceste trei elemente esenţiale: apă, oxigen şi substanţe nutritive.
Corpul uman este alcătuit din cca. 60% apă, 19% albumină, 15% grăsimi, 5% elemente minerale şi 1% carbohidraţi. Alimentaţia omului contemporan este însă prea săracă în lichide şi grăsimi, datorită campaniilor de informare eronată care au reuşit să îl convingă pe acesta că grăsimile sunt dăunătoare, deşi practica a demonstrat că lipsa grăsimilor din organism este cât se poate de nesănătoasă.
Un nivel corespunzător de oxigen şi vitamine este de asemenea absolut necesar pentru buna funcţionare a organismului. Cu toate acestea omul zilelor noastre prezintă o concentraţie extrem de scăzută de oxigen în corp datorită vieţii sale sedentare şi a lipsei de mişcare. Situaţia este mult agravată şi de acoperirea total insuficientă a necesarului de vitamine.
Cea mai mare dintre aceste carențe, care trebuie eliminată cât mai repede este dată de nivelul insuficient de vitamine. Fiecare fiinţă umană ar trebui să aibă un aport zilnic regulat de 15 feluri de vitamine. Necesarul de vitamină C în funcţie de greutatea corporală a unei persoane este de 30 mg/kilocorp, în timp ce aportul zilnic de vitamină B1 ar trebui să ajungă la cel puţin 100 mg/kilocorp.
Dacă organismul este privat de unul sau mai multe dintre elementele care îi asigură buna funcţionare, apar simptomele aparente de boală. Cu alte cuvinte, individul nu este bolnav cu adevărat, ceea ce face ca efectele pozitive ale medicamentelor să nu poate fi puse în valoare.
Astfel, medicamentele vor acţiona asupra organismului doar prin efectele lor secundare negative. Pe lângă toate aceste aspecte negative omul va dezvolta şi o concepţie deformată asupra stării sale de sănătate, care este chiar mai dăunătoare decât efectele secundare ale medicamentelor – a avertizat specialistul. Conform spuselor sale, producătorii de medicamente încearcă prin intermediul reclamelor să facă oamenii să creadă că, dacă se hrănesc variat şi consistent, atunci îşi asigură fără probleme necesarul de elemente nutritive şi vitamine pentru buna funcţionare a organismului. Dr. Lenkei Gábor neagă însă cu hotărâre acest aspect.
Dacă intenţionăm ca un copil să îşi satisfacă necesarul de vitamină C numai prin intermediul alimentaţiei, trebuie să avem în vedere pentru fiecare interval de 10 ore un consum de 4 kg de tomate, sau 2,5 kg de lămâi, sau 20 kg de mere.
Să ne gândim puţin la asta; în fiecare pauză copilul ar trebui să ronţăie câte 4 kg de mere. Dacă, de exemplu o femeie însărcinată ar dori de asemenea să-şi asigure necesarul zilnic de acid folic tot prin intermediul alimentaţiei, atunci ar trebui să consume în fiecare zi 15 farfurii de spanac. Acest lucru ar fi dificil, trebuie să recunoaştem şi pentru Popeye, marinarul, a adugat zâmbind medicul.
Zilnic patru litri de apă.
Specialistul a mai afirmat că un mare număr de afecţiuni şi boli îşi au cauza fundamentală în nivelurile mult reduse de lichide consumate. Un procentaj de 95% din oameni consumă zilnic mult sub nivelul optim de lichide. Cei doi litri de apă amintiţi de majoritatea celor care tratează această problemă, reprezintă de fapt doar minimum minimorum necesar.
Cantitatea optimă de apă necesară bunei funcţionări a organismului ar fi de cca. 4-5 litri. Acesta ar fi nivelul optim necesar. Aici intră bineînţeles supele, ciorbele, sucurile şi lichidele din fructele şi legumele consumate.
Multe persoane ne spun că nu consumă mai multe lichide pentru că nu au senzaţie de sete, dar ei ignoră faptul că un organism privat perioade îndelungate de timp de un aport corespunzător de lichide, îşi inhibă reacţiile reflexe de semnalare a acestor nevoi.
Aceste reacţii reflexe îşi revin însă în scurt timp la normal de îndată ce o persoană începe să consume lichide mai multe. În cadrul unui experiment, o persoană de 70 de kg a fost imobilizată o zi întreagă într-o încăpere cu temperatura optimă astfel încât aceasta să nu transpire. Individul nu putea să se mişte şi nici să vorbească.
Cu toate acestea, în urma experimentului a reieşit că, deşi persoana subiect nu a transpirat deloc şi a rămas complet imobilă, organismul său a pierdut prin evaporare cca. 0,5 litri de apă în 24 de h. Din această cantitate cca. 350 ml s-au pierdut numai prin respiraţie.
Remediu pentru dureri de cap: apă + sare.
Multe simptome au drept cauză fundamentală nivelul scăzut de apă din corp. Printre acestea putem enumera slăbiciunile generale, oboseala, ameţelile şi senzaţiile de vertij, crampele musculare, hipertensiunea arterială, scăderea capacităţii de concentrare, etc.
Multe persoane care suferă de migrene caută cu disperare cauza acestora, punându-le pe seama unor eventuale afecţiuni grave. Dr. Lenkei Gábor afirmă cu multă hotărâre că, principala cauză a durerilor de cap constă în nivelul scăzut de apă şi sare din organism. Mulţimea ascultătorilor a apreciat sfaturile specialistului şi este foarte probabil că un număr important dintre aceştia vor ţine cont în viitor de ele.
Medicul recomandă ca, în cazul unor dureri puternice de cap, să se consume o linguriţă (4-5 grame) de sare, după care să se bea 1 litru de apă. Procedând astfel, vom scăpa în mod aproape sigur de senzaţiile de durere extrem de neplăcute.
Calmantele nu reduc durerea!
Afirmaţia că medicamentele calmante reduc durerea este falsă, afirmă cu hotărâre dr. Lenkei. Vedem în multe reclame cum moleculele conţinute în aceste medicamente caută zonele dureroase şi acţionează asupra acestora. Acest lucru nu se întâmplă însă aşa.
În realitate calmantele întrerup legăturile senzitive între zona dureroasă şi creier, cu alte cuvinte ne scad capacitatea de a percepe durerea. Pe de altă parte însă cauza reală şi profundă a durerii nu dispare. Dr. Lenkei consideră total nepotrivit faptul că în zilele noastre, în societatea actuală care este centrată pe consumul constant de medicamente, medicii prescriu fără ezitare o grămadă de medicamente pentru orice simptom banal pe care îl prezintă bolnavul.
De exemplu dacă în ziua de azi o persoană acuză probleme legate de constipaţie, medicul îi prescrie imediat medicamente laxative. Ştiinţa medicală bazată pe principiile funcţionarii optime a unui organism sănătos ar pune problema complet diferit, recomandând respectivei persoane să consume mai multe lichide, întrucât constipaţia este cauzată adesea de un nivel insuficient de apă în organism.
Printr-o rehidratare coreszpunzatoare a organismului problema va dispare ca prin farmec în cel mai scurt timp. Un alt exemplu: dacă cineva are sângerări gingivale, acestei persoane i se recomandă imediat o pastă de dinţi magică sau, evident, medicamente, deşi respectivul simptom nu face altceva decât să tragă un semnal de alarmă relativ la cantitatea insuficientă de vitamină C din organism, care duce la slăbirea pereţilor vaselor sanguine.
Acestea devin astfel mult mai sensibile şi sângerează în timpul periajului dentar. Persoanei respective nu ar trebui să i se administreze sub nici o formă medicamente, ci mai multă vitamină C.
Similar, în cazul unui pacient cu somn agitat, medicul curant scapă cel mai adesea din vedere posibilitatea unei carențe de vitamină B1 şi îi prescrie imediat acestuia calmante sau antidepresive, deşi este un fapt cunoscut că respectiva vitamină este de nelipsit în buna funcţionare a sistemului nervos, lipsa ei provocând nelinişte, tensiuni interioare, somn agitat sau chiar depresie – adăugă dr. Lenkei Gábor.
Producătorii de medicamente obişnuiesc din păcate să „ascundă” pentru o perioadă anumite produse de sinteză cu efecte nocive, pentru a distrage atenţia de la acestea. În această direcţie, specialistul a relatat următorul exemplu: „În urmă cu mai mulţi ani exista pe piaţă un medicament recomandat femeilor care doreau să slăbească. Substanţele active din respectivul medicament s-au dovedit a fi însă atât de dăunătoare încât acesta a fost retras din circulaţie. Cu toate acestea, peste câţiva ani medicamentul a reapărut pe piaţă sub cu totul altă denumire, fiind recomandat de această dată copiilor hiperactivi.” Substanţa activă care stă la baza acestui medicament figurează pe lista naţională de droguri şi stupefiante periculoase.
Medicul Lenkei a dorit să evidenţieze cu îngrijorare modul pervers în care acţionează industria farmaceutică în acest sens. Aceasta „ascunde” în mod deliberat pentru o perioadă de timp un medicament nociv pentru a-l relansa pe piaţă cu un nume modificat şi cu recomandări care vizează grupuri de pacienţi total diferite.
Colesterolul nu este dăunător!
Medicul maghiar a ţinut să-i liniştească şi pe cei care se luptă cu „problema” nivelului ridicat de colesterolului în sânge. Deşi multe persoane primesc cu mare îngrijorare vestea unui nivel prea ridicat de colesterol şi încep imediat să îşi administreze o mulţime de medicamente prescrise de medicul curant, dr. Lenkei Gábor susţine pur şi simplu că acest mult mediatizat colesterol crescut nu e dăunător. Mai mult decât atât, organismul sintetizează vitamina D şi hormonul stresului (care ne ajută să nu clacăm în perioadele stresante), tocmai din colesterol.
Colesterolul este o substanţă nutritivă vitală şi în realitate nimeni nu ştie care este nivelul optim sau valoarea normală a concentraţiei acestuia în sânge. Medicaţia specializată în controlul nivelului de colesterol este una din sursele cele mai profitabile pentru industria farmaceutică. Din acest motiv „specialiştii” au stabilit o valoare maxim admisă a concentraţiei colesterolului în sânge pe care gradat o coboară tot mai mult, pentru ca „bolnavul” speriat de acest aspect să înceapă să consume medicamentele prescrise.
„Subliniez însă” a spus Dr. Lenkei, „ca această valoare nu e nici pe departe o valoare normală a concentraţiei de colesterol din sânge, ci una prestabilită de interesesele producătorilor de medicamente.
Însăşi teminologia utilizată în ziua de azi, de exemplu termenul de „pacient” care înseamnă „răbdător” ne indică clar situaţia absolut aberantă în care se află actualmente oamenii cărora li se impune forţat un anumit mod de viaţă şi un comportament total nesănătos.”
Prin această prezentare medicul maghiar a dorit să le deschidă ochii tocmai acestor „pacienţi”, pentru ca aceştia, avizaţi fiind acum, să poată decide în mod conştient dacă acceptă sau nu pe viitor ofertele cu care îi îmbie industria farmaceutică.
mai multe informatii, aici : http://antiiluzii.blogspot.com/2011/09/eugenia-globala-folosirea-medicinei.html
Galina Schatalova – Tinerete fara batranete cu hrana naturala
Doamna doctor Schatalova s-a născut pe 13 octombrie 1916 în Aşgabat; din
1932 şi-a început studiul la Facultatea de Medicină din Rostow,
specializându-se în chirurgie. Din 1939 a fost înrolată ca medic militar şi trimisă pe front, iar după terminarea războiului a lucrat la Academia Sovietică de Ştiinţe. Din 1960 a preluat conducerea Direcţiei de Selecţie şi Calificare a Astronauţilor Sovietici de la Institutul de Cercetări Spaţiale din Moscova, iar din 1970 a început să lucreze ca medic independent. Între 1983 şi 1990 a făcut o serie de experimente, prin care a urmărit stabilirea necesarului zilnic de hrană pentru fiinţa
umană. În acest scop, a condus mai multe expediţii-maraton prin deşerturile şi munţii Uniunii Sovietice, pe distanţe de sute de kilometri, în condiţiile asigurării numai unui necesar zilnic minim de hrană.
La primul maraton din 1983, pe o distanţă de 500 de kilometri, li s-a asigurat participanţilor aflaţi sub conducerea doamnei Schatalova o hrană cu un conţinut de numai 800 pâna la 1200 de calorii pe zi. Hrana consta din fructe uscate, legume, salate şi diferiteplante verzi, lipii de secară, fasole fiartă, nuci şi miere şi deşi temperaturile în deşert erau foarte ridicate pe timpul zilei, se consuma numai 1 litru de apă. Grupa condusă de doamna Schatalova s-a aflat sub controlul unei comisii medicale, iar datele astfel înregistrate au fost comparate permanent cu
cele ale unei grupe de control (s-a efectuat un studiu dublu), formată din participanţi care se hrăneau absolut normal, aceştia primind o raţie zilnică de hrană cu un conţinut de 6000 calorii. Membrii comisiei medicale şi-au exprimat încă din prima seară dinaintea startului, temerile referitoare la pericolele care îi aşteaptă pe membrii grupei Schatalova, dacă nu li se va da carne, brânza şi sare, încercând sa o faca să renunţe la planurile ei. Dar aşa cum povesteşte doamna Schatalova, încă din a doua seara s-a schimbat total atmosfera în tabăra
expediţiei, membrii comisiei fiind nevoiţi, ca urmare a datelor concrete consemnate, să-şi revizuiasca din temelii părerile. Membrii grupei de control ajunseseră la finalul expediţiei epuizaţi şi pierduseră greutate corporală, în ciuda hranei foarte consistente pe care o primiseră, iar membrii grupei Schatalova erau foarte vioi si bine dispuşi, activi şi nu pierduseră deloc greutate corporala.
În anii următori, doamna Schatalova a mai condus mai multe astfel de expediţii, scăzând în final conţinutul caloric al hranei administrate participanţilor ce trăiau deja de mai mult timp după metoda dezvoltată de ea, până la numai 600 de calorii pe zi, la ultima expediţie pe care a condus-o prin deşertul Karakum (Asia Centrală), pe o distanţă de 500 de kilometri, distanţă ce a fost parcursă in numai 16 zile, la temperaturi de peste 50°C, doamna Schatalova avea deja 75 de ani, iar între participanţi se mai aflau şi 7 foşti pacienţi ai ei, care se vindecaseră
prin metoda Schatalova de cancer şi care erau acum capabili de o astfel
de performanţă fizică!
În toţi aceşti ani, doamna Schatalova a dezvoltat pe baza datelor adunate de ea, o metoda de vindecare şi de reîntinerire, numită de ea sistemul de însănătoşire naturală, acest system fiind bazat pe trei coloane: sănătate fizică, psihică şi sufletească.
Bazându-se pe studiile mai multor oameni de ştiinţă, dr. Schatalova afirma că
durata medie de viaţă a omului ar fi de minim 120 de ani (la toate animalele exista un raport între perioada de ajungere la maturitate şi durata medie de viaţă de 1/7 până la 1/17), iar faptul că în realitate oamenii trăiesc mult mai puţin, în medie doar 60-70 de ani, se datorează ignorării legilor naturii. Dr. Schatalova a ajuns, după studiile şi experimentele efectuate pe parcursul a mai multor decenii, la concluzia că teoria caloriilor, conform căreia un om ar avea nevoie de o hrană cu
un conţinut de 1200-1700 calorii pe zi, ar fi complet falsă, în urma
calculelor proprii, doamna Schatalova a stabilit acest necesar zilnic la numai 250-400 de calorii.
Regimul alimentar recomandat şi practicat de doamna Schatalova este adaptat la anotimpuri şi conţine alimente cât mai naturale şi cât mai puţin prelucrate termic şi mecanic, recomandă renunţarea totală la carne, la produsele lactate, la prăjeli, chiar şi la pâine (deoarece temperaturile de coacere sunt prea mari), pâinea fiind înlocuită cu terciuri de cereale şi seminţe, mai ales iarna. Vara se pune accentul pe legumele şi fructele proaspete de sezon, primavara pe buruienile proaspăt rasărite, se consumă numai uleiuri nerafinate presate la rece,
se usucă din bogăţia verii fructe şi legume pentru iarnă, se recomandă să nu se depăşească în nici un caz la gătit temperatura de 100°C. Nu se consuma nici cafea, nici alcool, nici sare, se renunţă în totalitate la alimentele produse industrial şi la legumele şi fructele stropite cu îngraşăminte chimice.
Sistemul de însănătoşire naturală cuprinde şi exerciţii fizice şi de respiraţie,
precum şi exerciţii spirituale de curăţire şi purificare a sufletului.
Doamnei Schatalova i-au fost puse la dispoziţie de către statul sovietic toate
mijloacele necesare cercetărilor sale, i-au fost încredinţaţi pe lânga astronauţii sovietici şi mari sportivi, cum ar fi de exemplu campioanele internaţionale Anna Charitovna şi Raissa Smechnova, a avut şansa să acumuleze astfel o experienţă inestimabilă.
Toate aceste lucruri se pot citi în cărţile doamnei Schatalova.
Doamna Schatalova însăşi, este şi cea mai bună dovadă a corectitudinii
sistemului de însănătoşire naturală. Doamna Christine Niederkofler
(organizatoarea seminarelor) mi-a pus cu multă bunavoinţă la dispoziţie câteva poze de la seminarele susţinute de doamna Schatalova în vara anului 2009 în Germania şi in Italia, la vârsta de 92 de ani. Las fotografiile
să vorbească singure pentru doamna Schatalova:
http://hrana-vie.blogspot.com/2010/09/tinerete-fara-batranete-cu-hrana.html
Bibliografie:
„Wir fressen uns zu Tode” Goldmann Verlag 2002, traducerea cărţii „Vybor puti” aparută la KSP Eben&Co, Moscova 1996
„Philosophie der Gesundheit” şi „Heilkräftige Ernährung” ambele apărute la Goldmann Verlag în limba germană.
Reguli
de baza recomandate de domnia sa, a caror respectare, va va aduce cu siguranta o imbunatatire semnificativa a sanatatii si a calitatii vietii.
1. Nu se prajeste absolut nimic, totul se mananca crud sau se fierbe, uleiul se adauga in mancarea fiarta dupa ce s-a stins focul si mancarea s-a racit putin. Nu se consuma paine, aceasta se inlocuieste cu terciurile din cereale.
2. Nu se face mai multa mancare decat se poate consuma la o masa, daca cumva ramane ceva, aceasta mancare se va consuma mai tarziu (dar numai in ziua respectiva) rece, neincalzita (exact asa procedeaza si populatia hunza).
3.Nu este permisa neglijarea miscarii fizice, doamna Schatalova este o
adepta convinsa a efectelor benefice ale metodelor de intarire a organismului (sauna, spalat cu apa rece si zapada, etc. – fotografia de mai sus, demonstreaza cel mai bine aceste principii), chiar si pentru batrani si pentru bolnavi (pentru cei gravi bolnavi, exista alte reguli individuale), este necesar un minim de miscare zilnica.
4.Se consuma IN FIECARE ZI usturoi! Pentru obtinerea unui ulei aromatic
deosebit de gustos, se pun intr-o sticla cu ulei nerafinat, extras la rece si cativa catei de usturoi.
5. Doamna Schatalova recomanda consumul zilnic de alge, pentru a minimaliza astfel efectele poluarii, de care suntem cu totii foarte afectati (inclusiv poluarea
radioactiva!).
6. Se mananca o data, de cel mult doua ori pe zi. Nu se mananca permanent, intre mese. Iar despre cantitatea zilnica de mancare si aportul caloric, este cred deja foarte clar, care este directia recomandata de doamna Schatalova, nu-i asa??? De multe ori nu conteaza atat de mult CE mancam, cat mai ales CAT
mancam!!!
Sursa: http://www.hrana-vie.blogspot.com/
Galina Schatalova (13 Octombrie 1916 – 14 Decembrie 2011)
O informatie extrem de utila pentr medici si nu numai:
Bine de stiut si de impartasit la cat mai multe persoane !
Uleiul de canepa(Marijuana), Canabis Indica, #1 in combaterea cancerelor
De necrezut! Urmariti filmul; e scurt si la obiect!
http://dotsub.com/media/fc4e051a-1709-4e63-8a2c-912b09486c9f/e/m>http://dotsub.com/media/fc4e051a-1709-4e63-8a2c-912b09486c9f/e/m
Pentru cei interesati de traducere, selectati de la butonul ecranului – Romana
Dispozitivul care depisteaza cancerul, inventia unei romance
29 Aprilie 2010
http://www.fundatiadinupatriciu.ro
O romanca a inventat un dispozitiv revolutionar care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata “cea mai buna femeie inventator” a anului.
Cercetatoarea Raluca-Ioana van Staden a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru “Cea mai buna femeie inventator”.
Dispozitivul inventat de cercetatoare impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van
Staden, este un senzor care poate determina existenta cancerului in corpul uman, in mai putin de 6 minute si inainte ca boala sa fie declansata in corp.
Anul trecut, cercetatoarea s-a aflat si printre castigatorii Galei Premiilor in Educatie, organizata de catre Fundatia Dinu Patriciu. Site-ul Fundatiei
a publicat un interviu cu specialista proaspat laureata la Geneva. Raluca-Ioana van Staden a vorbit despre dispozitivul care i-a adus Trofeul de Aur la Geneva si
despre planurile de a-l produce pe scara larga.
“Este vorba despre un nou tip de senzor care determina atat calitatea biomarkerului, ajutand doctorul la diagnosticarea tipului de cancer, cat si cantitatea, ajutandu-l sa decida ce medicament administreaza si in ce masura pentru ca boala sa nu evolueze. Noi am facut experimente deja pe diverse tipuri de cancer, ovarian, de san, gastrointestinal si de prostata, precum si cu markeri generali de cancer. Noi facem o detectie inainte ca boala sa fie declansata in corp.Rezultatele sunt fiabile si spre deosebire de alti senzori nu e nevoie de o calibrare prealabila, asta pentru ca principiul de functionare este unul mai deosebit”, sustine cercetatoarea romana.
Productia acestui dispozitiv va incepe foarte curand, in parteneriat cu o
comapanie romaneasca, astfel incat produsul va fi “pur romanesc”, a mai
aratat cercetatoarea. Costurile de testare ale dispozitivului sunt foarte mici – sub un euro.
“In momentul de fata avem in vedere o suma de sub un euro. Ne gandim la niste costuri care sa poata fi preluate de Casa de Asigurari de Sanatate , astfel incat testarile sa nu mai fie un lux, ca in prezent. Produs pe scara larga, dispozitivul ar fi foarte usor de utilizat, la fel de usor ca un glucometru”, a mai aratat Raluca-Ioana van Staden.
Dupa ce va fi aprobat de catre Ministerul Sanatatii, senzorul va fi distribuit in spitalele romanesti, iar Romania va fi prima tara care il va folosi, a declarat omul de stiinta la Realitatea TV.
Raluca-Ioana van Staden a participat in ultimii trei ani la 6 proiecte nationale de
cercetare si a coordonat proiecte de cercetare in Africa de Sud, la Universitatea din Pretoria.
Potrivit site-ului Fundatiei Dinu Patriciu, doamna van Staden a obtinut in cadrul Facultatii de Chimie, din cadrul Universitatii din Bucuresti, diplomele de licenta si de doctorat, dar a urmat si cursurile unei a doua facultati, studiind Pian si Pedagogie muzicala in cadrul Universitatii Nationale de Muzica, urmate de un master in Compozitie. In prezent lucreaza la PATLAB, prescurtarea pentru Laboratorul de Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata Timisoara, o parte a activitatii sale
desfasurandu-se in prezenta studentilor.
Alimentatia lui Iisus si a apostolilor tinuta secret pentru a impiedica contactul omului cu Divinitatea
http://www.cocoon.ro/?p=3087