Restaurarea, ARCULUI de TRIUMF!!! praf în ochi

Mesaje primite
x

Lucretia Eugenia Brezeanu

21:55 (Acum 1 oră)

către bcc: eu

Este vorba despre basorelieful „Budapesta‟ care le făcea cinste ostașilor Armatei Române. Această inscripție se afla alături de numele altor localități cucerite de soldații români, pe arcada interioară a emblematicului monument.

Dintre toate, numai placa inscripționată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ștergându-se astfel o filă de istorie. Acest lucru s-a întâmplat, se pare, prin anul 2008, când Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află Arcul de Triumf, s-a apucat să restaureze monumentul istoric pe furiș.

Restaurarea, praf în ochi

Recondiționarea a fost, de fapt, doar praf în ochi. Muncitorii nu au făcut decât să acopere cu ciment basorelieful „Budapesta‟. Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Național, citat de ZIUAnews, susține că inscripția de pe monumentul-simbol ar trebui readusă la viață și că vinovați pentru că basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. ”UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul și nu avea niciun interes să dispună o asemenea măsură, care nu convine ungurilor‟, a lămurit Moghior.

Numele „Budapesta‟ era inscripționat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Române. Acesta a fost șters de pe fațada Arcului de Triumf, însă nu se cunoaște o dată certă la care placa a fost acoperită cu ciment. Nici până în prezent, autoritățile nu s-au ocupat de reabilitarea basoreliefului atât de important pentru istoria românilor.

Basorelieful, distrus și de comuniști

Basorelieful „Budapesta‟ marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata lupta pe atunci împotriva expansiunii bolșevismului ungar. Construit în 1918 din materiale care nu rezistau nici măcar în faţa ploilor, Arcul de Triumf a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos după patru ani.

Actualul monument a fost inaugurat în 1936, când autoritățile au considerat că înfrângerea armatelor comuniste din 1919 reprezintă un moment crucial în istoria noastră, demn de consemnat pe construcția emblematică din Capitală.

Plăcuța comemorativă a avut un destin tumultuos, cu atât mai mult cu cât același basorelief „Budapesta‟ a fost zidit în primii ani de comunism românesc și reabilitat în 1953, anul morții lui Stalin.

Povestea se repetă și la Cluj-Napoca

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/o-victorie-importanta-a-armatei-romane-a-fost-eliminata-de-pe-arcul-de-triumf

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/descoperire-musamalizata-care-ar-putea-schimba-istoria-americii

Istoricii americani susţin că au găsit dovezi care ar putea rescrie istoria Americii. Aceştia au găsit dovezi care pot atesta că romanii au sosit în America de Nord cu mai bine de 1000 de ani înaintea lui Cristofor Columb.

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cand-soldatul-german-fura-de-la-camaradul-roman

Vă prezentăm un document militar mai puțin obișnuit: un raport despre un furt. Nu credem că este un simplu incident. Din rândurile de mai jos se pot desprinde unele concluzii despre relațiile dintre germanii și românii aflați pe Frontul de Est, la un an de la Bătălia Stalingradului. Este un document care vine în sprijinul ideii că, în anii 1943-1944, germanii au tratat cu superioritate camarazii români, atitudine care, de multe ori, a dus la situații tensionate…