Noua Lege a Educației adoptată marți de Rada ucraineană, prin care este desființat sistemul de învățământ în limba maternă, a generat reacții la București.
Deputatul Constantin Codreanu a avertizat că măsura luată de autoritățile de la Kiev împotriva comunităților de români din Ucraina nu va rămâne fără un răspuns ferm. „Le mulțumesc tuturor celor care s-au arătat îngrijorați de legea votată în Rada Supremă de la Kiev care va duce la închiderea școlilor românești dacă e promulgată de președinte. Faptul că acest lucru se întâmplă la puțin timp după vizita în Ucraina a Ministrului pentru românii de Pretutindeni naște semne serioase de întrebare. Am contactat Ambasada Ucrainei la București. Am solicitat o întrevedere, dar, din păcate, domnul ambasador Oleksandr Bankov nu e disponibil decât după 18 septembrie. Protestăm fără echivoc față de o astfel de intenție și ne vom bate pentru ca aceste școli să nu fie închise”, a anunțat parlamentarul.
„Ieri, Parlamentul de la Kiev a votat o lege prin care, în Ucraina, învățământul în limba minorităților naționale se va desființa și ca urmare românii autohtoni din Bucovina de nord, Herța, Basarabia de sud, ori Maramureșul de peste Tisa nu vor mai avea dreptul să urmeze școala în limba noastră românească. România a susținut deseori Ucraina fără a primi, în schimb, nicio urmă de respect din partea acestui vecin. Ținând cont de faptul că statul ex-sovietic de la nord și est nu s-a ținut de cuvânt cu angajamentul privind protecția minorității românești, așa cum semnase prin tratatul de bază din 1997, statul român nu poate sta și nu se poate uita cum, în timp ce ucrainienii din România au toate drepturile posibile legal, românii din regiunile Cernăuți, Odesa ori Transcarpatia sunt lăsați fără drepturi fundamentale. În cazul în care, Ucraina, ar trece la închiderea ultimelor școli românești rămase deschise, România are datoria de a denunța unilateral tratatul de bază cu Ucraina, un tratat pe care România l-a pus în aplicare la litera și pe care partenerii din Ucraina l-au ignorat cu bună știință!”, a precizat și deputatul Daniel Gheorghe.
Legea 3419-D prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).
În clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorități naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.
UKRAINA TERORISTA si nazista a inchis toate scolile moldovenesti si pregateste sa arunce in Aer Moldova noastra si Transnistria romaneasca!!
James…pashol na turbinca ciortai…mirosi a rus ba….
O fi Ucraina asa…da noi ROMANII PROOOOOSTI DE BUBUIM….De ce nu ne cerem teritoriul inapoi????
pentru ca atunci am face jocul lui Putin, si in veci n-am mai vedea Basarabia. In plus, vedeti ce a patit rusia pentru Crimeea, ce ar face oare cu noi marile puteri daca doar am indrazni sa propunem asa ceva?
Esti un fricos….Prin negocieri bilaterale si buna intelegere Romania isi poate cere dreptul…Daca Ucraina refuza politica noastra externa trebuie sa fie ca atare…adica sa-i lasam sa-i manance lupu….
tu chiar crezi ca cineva pe scena mare mai baga in seama ce vrea romanica? Auzi la el, negocieri bilaterale. Adica partea romana sa dea din cap aprobator la tot ce vor ceilalti, si spera sa-i cada si lui ceva? Slavii respecta doar pozitia de forta , asa au fost si asa vor fi mereu, aici intra iugoslavii, ucrainienii, bielorusii si rusii. Daca esti mai slab decat ei, ti se pise pe gat si-ti f*te nevasta cu tine de martor. Si apropo, cine sa se ridice in picioare si sa puna ferm conditii altora? Pesedeul filorus si hot? Bolsevicul nomenclaturist melescanu? Nu ma fa sa rad.
De la coltul de cotitura din 1997 incoace, persiflarea valorilor nationale in RO este un fapt divers, iar nationalistii ucraineni au evaluat că în postromânism n-avem presa, politică sau intelectualitate capabile de reacţie serioasă. Poate face Budapesta ceva pentru toate minoritatile lovite!
Adica nu s-au inchis scolile romanesti cand erau antieuropeni si se certau pe insula Serpilor si se inchid acum cand sunt proeuropeni si Romania ii sustine cu ochii inchisi. lucrurile sunt planificate sa fie tensiuni regionale pe cat mai multe probleme cu toti vecinii, semn ca se pregateste ceva mai mare. astologii ar zice ca e o conjunctura conflictuala, e pa dreaq. Lumea se pregateste de conflicte globale, de aliante. Ca si in pragul razboaielor precedente politicienii nu vor mai intelege nimic.
Jumătate de milion de români, ultimii băștinași pe pământul lor strămoșesc din Maramureșul de Nord până la Bug, nu se bucură de nici un drept în RSS „Ucraineană”, mai nou sunt folosiți drept carne de tun în conflictul cu RSSF Rusă, – în timp ce 50000 de români rutenizați au de toate aici, inclusiv învățământ superior în limba lor și două mandate de deputat(un „ucrainean” și un rutean). Iar la Universitatea din Suceava(care mai bine s-ar numi „I. V. Stalin”) tovarășii politruci „istorici” fac pe față propagandă ucrainismului și moldovenismului.
ca sa nu mai vorbim ca toata istoria au fost doar coada de topor a rusilor complotind continuu pentru desfiintarea statului roman, adica moldo-valah.