caroline gunderode google.be caroline.gunderode@gmail.com 109.133.42.42
BBC : ZEVZECII LUI ZEVZZENSKI DECLARA UCRAINA DE FACTO UN STAT NATO DEJA !!! Oekraïne is al ‘de facto’ NAVO-lid, zegt Oekraïense defensieminister aan BBC Ucraina este deja un membru „de facto” al NATO, spune ministrul ucrainean al apărării pentru BBC IVT 13-01-23, 10:23 Ultima actualizare: 11:20 Sursa: BELGA Dacă Ucraina ar fi membru legal al NATO, ar putea invoca articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord pentru apărarea colectivă a țărilor NATO. Acest articol înseamnă că un atac armat asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor statelor membre. Dar, potrivit oficialilor ruși, aceștia luptă deja cu NATO în Ucraina, deoarece Occidentul a furnizat Kievului arme. Sunt sigur că în viitorul apropiat vom deveni membri de drept ai NATO Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al apărării Declarații controversate Îngrijorat că anunțurile ar provoca o reacție rusă, el a refuzat. „Trăiesc un război în țara mea”, a spus el. „Îmi atacă orașele, spitalele, creșele, școlile. Au ucis o mulțime de civili. Au o armată de violatori, criminali și jefuitori. Care este următorul nivel de escaladare?” Soledar UITE. Acestea sunt minele de sare din Soledar pentru care se luptă Rusia și Ucraina |
E un razboi proxy, nimic altceva, iar furnizarea de echipament, cand vine vorba de ce greu, ofensiv, e limitata….cel putin deocamdata. Ucrainenii nu prea au pregatire in utilizarea echipamentelor (tancuri, IFV-uri, elicoptere, avioane etc.) occidentale. Sunt soldati la training in vest, dar cere timp si invatarea echipamentelor, si integrarea lor.
Ucraina poate deveni membra NATO in 2 conditii:
1. Isi elibereaza teritoriile, dupa care aplica pentru aderare.
2. Nu-si poate elibera teritoriile, renunta la ele si in conditiile astea, nemaiavand dispute teritoriale, poate deveni membru.
Da, am pomenit intr-un comentariu cu cateva pagini in urma de minele de sare. Prigozin cauta o oarecare ascensiune pe linie de influenta, prin reputarea unui succes pe front, dar are si motivatie pragmatica, vezi minele cu pricina. De-aia nici nu-l intereseaza de costul uman si material (dar mai ales de cel uman). El are un nucleu formati din soldati cu norma intreaga si un contingent numeros de puscariasi cu condamnari mari, carora li s-a promis eliberarea (anularea sentintei), daca supravietuiesc. Li s-a spus clar de la inceput ca vor fi trupe de asalt frontal (storming…gen 1877 impotriva redutelor, doar ca atunci nu exista alta posibilitate), li s-a spus ca cei care se razgandesc pe parcurs sau au ganduri de duca, vor fi executati (din unul din ei au facut exemplu, executandu-l cu barosul). Le-a mai spus ca e un cu totul alt tip de razboi fata de orice a purtat Rusia in deceniile recente….la ani lumina distanta fata de Grozny, Aleppo (Siria in general, Afganistan etc.). E clar ca in conditiile astea, la sansele de supravietuire, s-au inrolat cei cu condamnari de la 20 de ani in sus, pina la pe viata. Unii spun ca ar fi reusit sa adune vreo 40 de mii (poate fi o cifra exagerata), in orice caz, o gramada de material dispensabil. Majoritatea pierderilor din ultimele 3 luni dintre aia provin.
In acelasi timp, minele de sare ar putea constitui adapost pentru munitie, oameni, echipamente, fiind incinte subterane. Pentru ca si in Donetsk si Zaporojie au fost probleme mari din cauza loviturilor cu rachete Himars (recent la Makiivka, langa Melitopol, la Tokmak etc), unde in mod imprudent s-au cantonat numere mari de soldati intr-o singura incinta. La Makiivka chiar a fost depozitata si munitie la demisolul cladirii, iar echipamentele parcate aproape de cladire.
Ce e mai surprinzator e ca acum incep sa se certe intre ei pentru asumarea meritului ocuparii Soledarului. Inca nu e complet ocupat, dar e destul de clar ca in directia aia merge puna la urma treaba, ucraineni mai controleaza o portiune redusa in partea de vest a oraselului. Soledar era incadrat i(flancat) intre doua dealuri, el fiind in valea dintre ele. Desi orasul in sine era bine fortificat, flancurile nu au fost la fel de bine pazite si ucrainenii le-au pierdut, fiind adpoi flancati de fortele Wagne de pe teren inalt.
Comandamentul armatei ruse spune ca la asalturile asupra localitatii au participat si paratrupe, precum si faptul ca ar fi oferit suport de artilerie, iar Rogozin protesteaza de-a dreptul la aceste afirmatii, spunand ca nu a fost nici urma e parasutisti sau diverse forte speciale ale armate ruse, ci actiunea militara de acolo e pur Wagner.